Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

piribogyo # 2011.01.06. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésben kérem a segítségüket.
Közalkalmazott vagyok 2011. dec. 31-ig szól a határozott idejű kinevezésem. A munkáltatóm várhatóan felment azzal az indokkal, hogy "•megszűnt a munkáltató azon tevékenysége, melyben a közalkalmazottat foglalkoztatták". Ebben az esetben ha határozatlan idejű szerződésem lenne, akkor felmondási idő ill. végkielégítés járna. Kérdésem, ha határozott idejű a kinevezésem, akkor is felmondási idő jár-e vagy köteles a munkáltató kifizetni a kinevezésem végéig fennmaradó időre vonatkozó átlagfizetésemet?

Illetve mit (kell illetve) szokott tenni a munkáltató a határozott idejű szerződéssel rendelkező közalkalmazottal ha "megszűnt a munkáltató azon tevékenysége, melyben a közalkalmazottat foglalkoztatták"?
Várom szíves válaszukat, tapasztalataikat!
Köszönettel

zsuzsa52 # 2011.01.06. 15:39

Sziasztok!

Biztosan nem sokan vagytok, akiket a következő probléma érint, azért leírom hátha...
2009. január 1-től vagyok kinevezett vezető egy szociális intézményben. Ez azt jelenti, hogy önálló munkakörben (szakmai munkakör nélkül)látom el a vezetői feladatokat.
2011.I.1-től változott a Kjt. miszerint megszűnik a kinevezett vezetői státusz, a továbbiakban a a 2009 előtti állapot tér vissza, vagyis eredeti munkaköre mellett megbízott vezetőként vezető a vezető.
A bibi csak az, hogy nekem 1981-óta soha nem volt munkaköröm, már az akkori kinevezésem is vezetőnek szólt.
Ha jól értelmezem, akkor nekem a kinevezett vezetői megbízás visszavonásával akár meg is szűnhet a munkaviszonyom, mivel nem tartozik hozzá munkakör, és nincs is az intézményben felajánlható munkakör.
Fura egy helyzet, hajtsak rá, hogy elküldjenek és kérjek végkielégítést? Határozatlan idejű munkaviszonyom van, de az idén nyugdíjba mehetek, és a nyáron esedékes a 40 éves jubileumi jutalom is.
Ha felmondanak 8+4 havi végkielégítés járna, de nem tudom ebben az esetben mi van a jubileumi jutalommal.
Mi a véleményetek?

Veci # 2011.01.06. 16:05

zsuzsa52
Szerintem a végkielégítéssel többre mégy, ha a jogviszony megszűnte után elmégy nyugdíjba, akkor nincs különadó, a végkielégítés és a felmentési idő többet hozna a nyugdíjalapba. Ha a munkáltató kezdeményezi a felmentést, akkor ezek járnak neked (én is így jöttem el 2009-ben).
De a jubileumi jutalom a betöltött 40 év közalkalmazotti jogviszony esetén 5 hónap, ha nincs meg a 40 év hozzá, akkor nem jár jubileumi jutalom.

Lyonee Válaszát várd meg, mert Ő ebben (Kjt.) járatos, nyomon követi a tv. módosítást. Biztos hamarosan válaszol neked.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.01.06. 20:09

agica20!

Ha a saját kérésére mentik fel, akkor jár a jubileumi, mert nyugdíjasnak minősül a ktv alkalmazásában (a nyugdíjtörvény szerint nem), de éppen ezért nem kaphatna végkielégítést.
Ha felmondanak neki, akkor jár a végkielégítés, de még a ktv. alkalmazásába sem minősül nyugdíjasnak, ezért nem jár a jubileumi jut.
Vagy jubi, vagy végkielégítés. Mivel felmondtak neki, ezért végkielégítés jár.

A nyugdíjra jogosult az, aki a nytv. alapján nyugdíjba mehet, ha akar.
Nyugdíjasnak minősül:

• a ktv. alkalmazásában az, aki saját maga kéri a felmentését, mert előrehozott nyugdíjra jogosult lesz legkésőbb a felmentési idő utolsó napján. Ehhez igazolást kell kérnie a nyugdíjbiztosítótól.
  • Az is nyugdíjasnak minősül, aki már részesül valamilyen nyugdíjban,
  • vagy betöltötte a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt és min. 20 év szolgálati ideje megvan, vagyis rendes öregségi nyugdíjba tud menni, ha akar.

A 30, 35, 40 évnél kevesebb szolg. idő esetén jubileumi jutalom, csak a nyugdíjasnak minősülés esetében jár.

Lyonee # 2011.01.06. 20:20

zsuzsa52!
Mivel közalkalmazott vagy, munkáltatói felmondás esetén a felmentési idő 8 hónap ilyen nagy jogviszony esetén. Ez az idő is jogszerző minden tekintetben. Ha a nyáron meglesz a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod, akkor megkapod jubileumi jutalmat a 40 év leteltekor. A jogviszonyod megszűnésekor pedig az emelt összegű végkielégítést. Persze, csak akkor, ha a felmentési idő lejárta előtt meglesz a 40 éved is pontosan. Szerencsés vagy?

zsuzsa52 # 2011.01.06. 21:05

Veci, Lyone köszönöm!

Egyenlőre csak fantáziálok, hogy esetleg ez is összejöhet, ha esetleg felmondanak átszervezés címén, az lenne király.
Valószínű nem így lesz, ez túl sokba kerülne a munkáltatónak, persze hogy a számukra legjobb megoldást fogják választani, különösen, hogy már kikotyogtam, hogy nyugdíjba mennék.
Bár úgy tudom, hogy előrehozott nyugdíjba nem kényszeríthetnek, akkor küldhetnek nyugdíjba ha betöltöttem az igazi nyugdíjkorhatárt, esetemben 62,5 év.
Hamarosan sor kerül a 2011 évi költségvetés tárgyalására, akkor bújik ki a szög a zsákból.

Veci # 2011.01.06. 21:23

zsuzsa52

Szorítok neked, hogy te a legjobban jöjj ki anyagilag.
Egyébként itt van egy különadó kalkulátor, de ha a jogviszony megszűnése után másnaptól nyugdíjba mégy, akkor nem kell különadó:
http://www.adozona.hu/…ulonado.aspx
Tájékoztatásnak jó ez.

Üdvözlettel Veci

merleg01 # 2011.01.07. 08:28

Tisztelt Fórumozók, Kedves Veci!
Segítséget szeretnék kérni, mivel nincs jogász ismerősöm, akihez fordulhatok.
Kérdésem a következő:
Ha közszolgálati jogviszonyt szeretnék létesíteni,akkor a Köztisztviselők jogállásáról szóló 1992.évi XXIII.törvény 2 sz. mellékletében, amely az illetményrendszert taglalja a Közszolgálati jogviszony időtartama(év) oszlopánál figyelembe kell-e venni a nem közszolgálati jogviszonyban ledolgozott időt is.Tehát gondolok arra: ha valaki más helyen ledolgozott kb.36 év után köztisztviselő lesz, akkor a táblázat szerint 0 évvel a legrosszabb helyről indul?

Ugyanez a kérdésem volna a közalkalmazotti státusz esetén is.

Előre is köszönöm a választ.

Vabi # 2011.01.07. 08:30

Kedves Fórumozók, régóta olvasom a fórumot, és most egy kérdést szeretnék feltenni. 1954 es születésű nő vagyok Köztisztviselőként dolgozom harmint éve. Mivel 2009.december 31-ig a nyugdíjfolyósító 40 év 118 napot ( ebben csak 3 év gyes van) visszaigazolt és azóta is folymatosan dolgozom idén nyugdíjba készülök. Kérdésem az lenne mennyi felmondása idő jár a köztisztviselőnek, illetve ha én mondok fel jár e végkielégítés. Válaszotokat és segítségeteket köszönöm.

agica20 # 2011.01.07. 12:59

Köszönöm Lyonne és Veci !

nakata # 2011.01.07. 15:05

Tisztelt Fórumozók
Ha valaki tud, kérem válaszoljon,prémium éves vagyok 3 éve köztisztviselőként,jelen pillanatban kormánytisztviselő.Szeretném igénybe venni a kedvezményes nyugdijat beadtam a szolg.idő elismeréséhez a kérelmet.A kérdésem ha sikerül elmenni nyugdijba mire számithatok ,végkielégítés,felmentési idő,ebből valami jár vagy nem.

Veci # 2011.01.07. 19:57

merleg01
Ebben a témában kevés az ismeretem, de Lyonee bizonyára válaszol a kérdésekre.

Üdvözlettel Veci

merleg01 # 2011.01.08. 08:48

Kedves Veci!
Köszönöm válaszod.

Kedves Lyonee!

Amennyiben lehetséges válaszolna kérdésemre, mert hamarosan döntenem kell.

Köszönöm.

ulvibi # 2011.01.08. 10:38

Kedves fórumozók! Közalkalmazott pedagógus vagyok. A fenntartó fizetésképtelenné vált. Megtehetem szerintetek törvényesen, hogy nem veszem fel a munkát mindaddig, amíg az elmaradt járandóságomat ki nem fizeti? Köszi!

Lyonee # 2011.01.08. 15:47

Kedves merleg01!
Szívesen segítenék, de én is közalkalmazott vagyok, a ktv-t nem ismerem olyan mélységben, hogy megbízható választ adjak.
Talán a www.kozszolga.hu-n tudnak segíteni.

Mártika56 # 2011.01.08. 20:42

Tisztelt fórumozók!
Olyan ügyben szeretnék érdeklődni,hogy hamarosan nyugdíjba vonulok,mivel 40 év munkaviszonnyal rendelkezem. Életem során 2 munkahelyem volt, az első helyen kereskedelemben dolgoztam,mint pénztáros 25 évet, majd takarítónő voltam/vagyok 15 éve. A jelenlegi munkáltatómnál történt kinevezéskor átvett okmányomon az szerepel,hogy 25 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem...Azóta eltöltöttem 15 évet,mint közalkalmazott. Egyik ismerősöm azt közölte velem,hogy a kereskedelmi dolgozók nem minősülnek közalkalmazottnak. Nekem ez az igazolásom megvan,amihez az is hozzá van téve,hogy a bemutatott okiratok alapján ismerik el a 25 év közalkalmazotti jogviszonyt. A jelenlegi munkáltatómnál "A9"-es fizetési fokozatba kerültem besorolásra,ami persze azóta változott. Valaki tudna segíteni,hogy mi is a helyzet?

Lyonee # 2011.01.08. 20:51

A 25 évet csak a besorolásnál lehet közalkalmazotti jogviszonynak tekinteni, a jubileumi jutalomnál, felmentési időnél, csak a tényleges közalkalmazotti jogviszony (15 év) vehető figyelembe.

Mártika56 # 2011.01.08. 20:55

Köszönöm a választ, ezek szerint a kereskedelemben eltöltött idő nem számít közalkalmazotti jogviszonynak,és így nem vagyok jogosult a jutalomra?

Ildus54 # 2011.01.09. 19:30

Tisztelt Hozzáértők!
Közalkalmazott vagyok, nemsokára megkapom a 40 éves jubileumi jutalmamat. Megszeretném kérdezni, hogy a jubileumi jutalomból is 16%-os adót vonnak-e le, vagy esetleg többet?
Köszönettel: ILdus54

nesi43 # 2011.01.10. 17:46

Kedves Lyonee!

Hozzáértő válaszaidat olvasva, szeretném a véleményedet kérni.
1985 július 01- 1986 szeptember 03.-ig a Magyar Postánál dolgoztam.1986 szeptember 23.-tól közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozom jelenleg is egy önkormányzati költségvetési szervnél.
A két munkaviszonyom között 20 nap megszakítás volt.Jubileumi jutalom számításánál figyelembe vehető-e a postánál eltöltött munkaviszonyom?
A munkáltatóm a 20 nap megszakításra hivatkozva és arra,hogy a Magyar Postánál eltöltott idő nem számít közalkalmazotti jogviszonynak nem fizeti ki.
Kérlek,ha tudsz,segíts!

Lyonee # 2011.01.10. 19:53

Kedves nesi43!
A postánál töltött idő csak a besorolásnál vehető figyelembe. A felmentési időnél, jubileumi jutalomnál, végkielégítésnél nem. A 25 éves jubileumi jutalomra 2011.szept.23-án jogosult leszel a közalkalmazotti jogviszonyod alapján.

nesi43 # 2011.01.10. 21:13

Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen gyors válaszodat. Minden jót kívánok.

Vabi # 2011.01.11. 07:29

Tisztelt Fórumozók

Kérdésemet már január 7.én feltettem, de mivel válasz senki részéről nem étkezett megismétlen, hátha valaki jártas a köztisztviselői törvényben. Negyven éves munkaviszony után készülök nyugdíjba, szeretném tudni, hogy mennyi felmondási idő jár a köztisztviselőnek, illetve van e végkielégítés ha valaki nyugdíjba vonul.
Segítségeteket előre is köszönöm.

cyberspace001 # 2011.01.24. 15:23

Szép napot!
Jelenleg közalkalmazottként dolgozom, ám munkahelyemet átveszi egy egyház áprilisban, ezért a közalkalmazotti jogviszonyom megszűnik. Szeretnék élni a jelenlegi közalkalmazotti jogommal, és egyéni terveim megvalósítása érdekében 3 hónap fizetés nélküli szabadságot kivenni kb. február közepétől. Ez a 3 hónapos periódus azonban már "átcsúszik" abba az időszakba, amikortól már nem fog élni a közalkalmazotti jogviszonyom.
Kérdésem, hogy ebben az esetben mire számíthatok: "végigvihetem-e" a 3 hónap fizetés nélküli szabadságot, vagy automatikusan megszűnik ez a jogom, mihelyst életbe lép a közalkalmazotti jogviszonyom megszűnése?
Illetve, ha a munka tv.könyve hatálya alá tartozom, akkor van -e ehhez hasonló lehetőségem, vagy ez csak és kizárólag a leendő munkáltatóm jóindulatától függ?

Elnézést kérek, ha kissé bonyolult voltam.
Külön köszönöm ennek tudatában a segítő választ.

Cyberspace001

Saman-ta # 2011.01.24. 16:34

Vabi!

Ha nem válaszol senki, akkor én megpróbálom, talán valaki kijavít, ha nem tudom jól.

Én úgy tudom, hogy két hónap a felmentési idő, remélem, hogy ebben az esetben is. Végkielégítés pedig csak akkor jár, ha valakinek megszüntetik a munkaviszonyát a köztisztviselői törvény szerint, illetve átszervezés, létszámleépítés esetén a munkakörét. Ha valaki a 40 év jogosultsági idővel szeretne nyugdíjba menni, akkor annak nem jár a végkielégítés, sőt semmilyen nyugdíjba vonulás esetében sem, csak abban az esetben, ha létszámleépítéskor a köztisztviselő esetleg elérte a 40 év jogosultsági időt, és nem szándékozik a törvény adta lehetőséggel élni, végkielégítéssel elküldhetik.