Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

kaali # 2008.06.06. 18:20

Újra próbálkozom! Szóval ez a 15000 Ft úgy olvastam a kormányrendeletben, hogy annak jár, aki köztisztviselői, közalkalmazotti munkaviszonyban áll. Nincs olyan kitétel, hogy tárgyévben mennyit kell ténylegesen munkában tölteni? (pl. mint a 13. havi fizetésnél) Én Gyedről mennék vissza, de a gyed alatt is közalkalmazott voltam.

kaali # 2008.06.05. 19:48

Sziasztok! Júli 25-től mennék vissza dolgozni, nekem is járna ez a 15000 Ft ?

Tóth Marianna # 2008.06.05. 17:51

Renike85
Ha középfokú végzettséged van akkor II-es besorolási osztályba fogsz kerülni. Fiatalnak tűnsz, nem hiszem, hogy lett volna ezt megelőzően munkaviszonyod, mert azok is számítanak. Az alap 38650 Ft. Ezt kell beszorozni az adott szorzóval. Ezt meg tudod nézni a Ktv-ben. Fejből nem tudom pontosan, de ha pályakezdő vagy akkor nem lesz túl sok.

renike85 # 2008.06.05. 16:17

Én csak azt szeretném megtudni, hogy köztisztviselő ként mennyit kereshetnék, 21 éves vagyok van érettségim, számítógépes vizsgám és egy okmányirodába szeretnák pályázatot benyújtani. Csak egy nagyábóli irányvonalat szeretnék!

Köszönöm

renike85 # 2008.06.05. 16:17

Én csak azt szeretném megtudni, hogy köztisztviselő ként mennyit kereshetnék, 21 éves vagyok van érettségim, számítógépes vizsgám és egy okmányirodába szeretnák pályázatot benyújtani. Csak egy nagyábóli irányvonalat szeretnék!

Köszönöm

angelis # 2008.06.05. 10:10

Én azt mondanám, hogy időarányosan, ameddig fennáll a jogviszonyod.

sanyiasündisznó # 2008.06.05. 10:05

Köszi angelies!
Sajnos az előző szervnél nem voltak velem ilyen kedvesek, és majdnem a felét nem voltak hajlandók elfogadni, ilyen-olyan ürüggyel (nem jó helyen van a pecsét, nem jó a nyomtatvány stb). Gyanítotm, hogy irigyek voltak a pénzemre, mert nyelvpótlékot is kaptam. Sajnos az a pér ezer ft is sokat számít, azért izgulok.

monalisa1 # 2008.06.05. 09:57

Egyösszegű bruttó bérkiegészítés az ez évi többletinfláció miatt - most döntött róla a Kormány.

angelis # 2008.06.05. 09:47

Mi ez a 15 ezer forint?

angelis # 2008.06.05. 09:46

A munkaviszonyok igazolására 1992-ig a munkakönyv szolgált, erre az időszakra vonatkozóan azt továbbra is el kell fogadi; egyébként pedig minden munkáltató köteles a munkaviszony megszűnnésekor a jogviszonyról igazolást kiállítani (ez adott esetben közszolgálati, közalkalmazotti igazolás), amit köteles a besorolást vézgő közig.szerv elfogadni, lévén az magánokirat. Ajánlom, hogy kérdezd a jövendőbeli munkáltatód humánpolitikusát, nem hiszem, hogy ez valóban problémát jelentene, feltéve persze, hogy minden általad beszámíttatni kívánt időszakról van papírod, az nem volt fekete munka.
Üdv!

bocy # 2008.06.05. 09:45

Szeretnék érdeklődni, hogy a felmentési idő alatt megkapom-e a júliusban kifizetésre kerülő 15 ezer forintot, amit a közalkalmazottak és köztisztviselők kapnak?

sanyiasündisznó # 2008.06.05. 09:23

Sziasztok!

Van egy problémám. Nemsokára köztisztviselő leszek, és nem tudom, hoy most melyik hatáságtól kell olyan igazolást kérni, ami a szolgálati idő elismerésére jó. Régen a Nyugdíjbiztosító adott ilyen igazolást, mert voltam már köztisztviselő 6 éve, de most nem tudom, hova tartzik.

Ugyan megvan a kilépő papírom mindenhonnan, de emlékszem, hogy azokat nem fogadták el mindenféle ürügyre hivatkozva, mondván, hogy szerintük nem szabályosan állították ki. (Mondjuk 18 éve dolgozom, régen valószínűleg más számított szabályosnak).

Tudtok ebben segíteni?

Beavis # 2008.06.04. 09:46

Helló! A közalkalmazotti törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló meghatározott esetekben rendkívüli lemondással éljen. A két indok közül a "lehetelen" kitételre vagyok kíváncsi. Minősülhet-e annak az, ha tanulmányi szerződésem ellenére - noha kikötötték benne, hogy nem kötelesek áthelyezni végzettségemnek megfelelő helyre - továbbra is előadó helyen dolgoztassanak, de facto elismerve a diplomámamat, de jure azonban az átsorolás és béremelés megtétele nélkül alkalmazva? Ha erre valaki tud - jogszabályhely megjelölésével - helytálló választ adni, akkor a kovacs.b@hotmail.com címre is küldje el nekem! Köszi

MikEsz # 2008.06.04. 09:10

Sziasztok!
Problémám a következő: szeptembertől kapnék egy gyógypedagógusi állást, úgy hogy én szpeptemberben kezdem az utolsó évemet a főiskolán, tehát nappali tagozatos főiskolai hallgatóként, milyen szerződést tudnak velem kötni, illetve tudnak-e közalkalmazotti szerződést kötni velem, vagy sem?
A segítséget előre is köszönöm.

Tiborc07 # 2008.06.02. 18:21

Feleségemnek 17 év közalkalmazotti munkaviszony után megszűnt a munkaköre, ezért megkapta a felmentéséről szóló értesítést a héten.
A felmentési időszak novemberig tart, és a végkielégítést is ekkor kapja meg.

Ha új közalkalmazotti jogviszonyt létesít a felmentési időszak alatt, akkor a 17 munkaév utáni végkielégítéstől is elesik, ugyanakkor új munkaviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszaknál az eddigi munkaviszonya is beszámít, azaz az új állás megszűnésével nem a nulláról indul a végkielégítés értelmezésem szerint.

A dilemmánk: feleségemnek a napokban egy határozott, 1 év időtartamú közalkalmazotti munkát ajánlottak egy másik kerületben, amit szeptemberben már kezdenie kell.
Ha ezt elfogadja, akkor annak lejártával a mostani végkielégítéstől is elesik? (ez esetben az állam gyakorlatilag konzekvencia nélkül szabadulhat meg az alkalmazottjától?)

A választ előre is köszönöm,
Tiborc 07

anyamaci # 2008.06.02. 17:56

Katus!

Elvileg kellene kapnod. Elvileg nekem is kellett volna, de még jó szót sem kaptam, nemhogy pénzt.

Katus_25 # 2008.06.02. 13:48

Szép napot!

Egy kérdéssel fordulnék felétek. 3 éve dolgozom köztisztviselőként egy önkormányzatnál az adóügyi irodán. Az egyik kollégám most megy el nyugdíjba. Én munkakörömet nézve építményadóval foglalkozom, ő gépjárműadóval. 2008.06.01-től a nyugdíj előtt kötelezően kiadandó felmondási idejét tölti, 5 hónapot. Amíg ő el nem megy nyugdíjba, addig nem akarnak senkit felvenni a helyére, de az ügyeknek mennie kell, ezért addig a saját adónemem mellett nekem kell intéznem a teljes gépjárműadót is. Az ügyfélfogadástól kezdve a háttérmunkáig. A kolléga utolsó, hivatalban eltöltött munkanapján aláíratott a vezetőség vele, és velem is egy munkakör átadás-átvételi jegyzőkönyvet, melyben a folyó ügyeit adta át nekem.

A kérdésem az lenne, hogy mindezek alapján jogosult vagyok-e a helyettesítési díjra, amelyet az 1992. évi XXIII. tv (Ktv) 49/B par.-a említ. Mert nekem nem derül ki egyértelműen. Vagy a munkakör átadás-átvétel aláírásával már nem tekinthető helyettesítésnek???

Válaszotokat előre is köszönöm.

Katus

Amália22 # 2008.05.31. 08:32

Sziasztok!
A köztisztviselő jelenleg szabadságát tölti, majd felmetési idejét, mivel ősszel nyugdíjba megy. a felmentési idő feléről mentesítve van a munka alól és megkapja a végkielégítést is. Jogosult-e a 40 éves jubileumi jutalomra is?

tomas64 # 2008.05.30. 19:30

6 hónap felmentési idő, + 8 havi alapbérnek megfelelő összegű végkielégítés jár.
Törvény szerint azonban csak akkor, ha nem létesítesz a felmentési időszakban közalkalmazotti jogviszonyt, mert akkor a felmetés megszűnik a jogviszon ykeltjének napjával és a végkielégítéstől is elesel.

sixlaci # 2008.05.30. 16:54

Sziasztok!
A felmondást elnapolták július 01-re!
Ezt a határozatlan bandát!
Most akkor minden gondolom kitolodik 1 hónappal.
Az elöző kérdésünkre még várnánk a választ!
Kérlek benneteket ha tudtok segítsetek tanácsotokkal!
Üdv:
Sixlaci

janos52 # 2008.05.28. 16:00

Sziasztok!

57. életévemet töltöttem be, 36 éves közalkalmazotti jogviszonyom van. Munkahelyem jogutód nélkül átalakul EÜ KFT-vé, ha kérem a végkielégítésem
Hány hónap végkielégítés jár?
Jár-e a plusz 4 hónap végkielégítés?

Mielöbbi választ várok!

sixlaci # 2008.05.27. 17:32

Kedves Lyonee és Fórumozók!
Eljött a nap, hogy konkrétan tudjuk a feleségem munkaviszonyát, most június 01-el szüntetik meg.
Ő egy vidéki iskolában tanítónő.
A jegyzőnő megigérte, hogy minden járandóságát rendesen kifogják fizetni.
Több mint 10 éve tanított ebben az iskolában.
Az elöző válaszoknak köszönhetően tudjuk, hogy járna neki 4 hónap felmentési idő és 4 hónap végkielégítés.
A szabadság kiadását nem értjük.
Június 1-el ha megszünik a munkaviszonya, akkor kezdödne a 4 hónap felmentési idő?
A szabadságot akkor, mikor adják ki neki és mennyi járna?
A végkielégítést mikor fizetnék ki?
A legjobb a dologban az, hogy azokat a tanítókat akiket most kiraknak az önkormányzat kötelezné, hogy nyáron az óvodában(nem az iskolában)menjenek be ügyelni.
Ezt megtehetik?
Hogyan lehetne kivédeni, hogy az ügyeletet ne vállalják?
A választ elöre is köszönjük!

Bulletproof # 2008.03.06. 13:11

Állítólag munkáltatóm,az MTA "úgy döntött", hogy nem hajlandó megadni a 2008-ra előírt 5%-os közalkalmazotti béremelést, mert nem kapott rá keretet. Létezik ilyesmi? Ezt jogilag megteheti?
Köszönettel,
B.

mara52 # 2008.02.26. 10:13

Tisztelt Szerkesztők!
2008 decemberben töltöm 57.életévemet, 38 évi közszolgálatom ez év júniusában lesz meg.
Nyugdíjazás miatt kérhetem-e, jár-e felmentés? Jár-e végkielégítés, jubileumi jutalom?
mara52 voltam

Benőke # 2008.02.25. 18:21

Sziasztok,

A követekezőre szeretnék válszt kapni:

2008. augusztus elején betöltöm az előrehozott nyugdíjhoz való kort és a 38 éves munkaviszonyt. Közalmazottként dolgozom, 2008.07.11-én lesz 5 éve.

Születésnapom után már szeretnék nyugdíjas lenni. Most 2 hónappal vagy 3 hónappal előbb kell felmondanom? Jelenleg 2 hónap felmondási időm van, de a felmondási idő 2. hónapjában töltöm be az 5. évet, mint közalkalmazott.
Akkor most 2 vagy 3 hónap felmondási idővel számoljak?

A felmondási idő felének ledolgozásától csak el lehet tekinteni vagy kötelező eltekinteni? Minkét verziót olvastam. Melyik az igaz?

A választ előre is köszönöm Benő