teszt
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
teszt
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy valóban megoldható (tudtommal jegyzői engedéllyel lehetséges, de nem vagyok benne biztos), hogy köztisztviselőként a családi kft-nk ügyvezetője legyek "másodállásban"?
Előre is köszi a válaszokat!
Estella
Vagyis összefoglalva az egészet. Közalkalmazotti jogviszonyban 13 éve boltvezető helyettesi munkakörből át lehet-e helyezni egy dolgozót pénztárosi munkakörbe úgy , hogy a munkaköre nem szünt meg és az ő helyére mást tesznek. A munkájával semmi gond még a bolt sem veszteséges!!!
Még annyit füznék hozzá, hogy ez egy Szakközépiskola Tanboltja ahol a tanulókat foglakoztatják. A munkaszerződésben pedig A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. valamint ezt módosító 1993 évi C. tv. alapján határozatlan időre kinevezett Tanboltvezető helyettes munkakörbe van meghatározva.
Ebben az ügyben szeretnék segítséget kérni.
Ez egy Szakközépiskola Tanboltja ahol a tanulókat foglakoztatják. A munkaszerződésben pedig A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. valamint ezt módosító 1993 évi C. tv. alapján határozatlan időre kinevezett Tanboltvezető helyettes munkakörbe van meghatározva.
A kinevezésben hogy van meghatározva a munkakör? Ha ezt megsérti, akkor is, ugye, 30 napod van pert indítani.
Milyen bolt ez, hogy közalkalmazottakat foglalkoztat?
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem, hogy közalkalmazotti jogviszonyban 13 éve boltvezető helyettesi munkakörből át lehet-e helyezni egy dolgozót pénztárosi munkakörbe úgy , hogy a munkaköre nem szünt meg. Csak egyszerüen az igazgató a hasára üt és igy dönt!
Sziasztok!
Önkormányzatnál dolgozom. A Hivatali SZMSZ melléklete tartalmazza, hogy az én munkakörömben képzettségi pótlékra jogosít a jogi vagy Áig. végzettség. A pályázati kiírásban az állás betöltésének feltétele volt a jogi vagy Áig végzettség. Ezek szerint, ha jogi végzettségem van, akkor nem jár a képzettségi pótlék? Vagy a Képviselő-testület dönti el egyénileg, hogy jár-e? Ezt nekem kell személyesen kérnem?
Tisztelt szerkesztők!
Kérdésem a következő lenne. 2001. júniusában főiskolai szintű matematika tanári diplomát kaptam, majd 2007. júniusában befejeztem az egyetemet matematika tanári szakon (kiegészítő képzés keretében), sikeres államvizsgát tettem. Erről az egyetem hivatalos igazolást küldött, amit a munkáltatónak leadtam (2001. óta egy középiskolában tanítok). A diplomát nem kaptam azonnal kézhez, mivel volt egy kis vitám az egyetemmel a nyelvvizsga miatt. Amikor ez a probléma megoldódott, elkészítették a diplomát és 2007. november 30-i dátummal látták el. Postán a diplomát 2008. január 14-én kaptam meg, a munkáltatónak január 15-én mutattam be. Jogos-e a munkáltató eljárása, hogy a sikeres államvizsga letétele után (erről az egyetem megküldte a hivatalos igazolást) csak 2008. január 15-i, tehát a dipolma bemutatásának dámutával soroltak át az F fizetési osztályból H fizetési osztályba? Nem kellett volna engem már legkorábban júliusban átsorolni az egyetem hivatalos igazolása alapján, hiszen munkámhoz középiskola lévén az egyetemi végzettség szükséges? Mi a hivatalos eljárási rend, mely törvények vonatkoznak ide?
Kérném Önöket, hogy problémámra válaszolni szíveskedjenek a köv. email címre: csillag78@citromail.hu
Köszönettel!!!
Hello!
Közalkalmazotti besorolásnál a passzív táppénz, illetve a mmunkanélküli ellátás figyelembe vehetőek?
Köszönöm a segítséget!
Kedves Lyonee!
Már az elmult évben kezdtem intézni,de elfoglalt főnököm ránézett a papirjaimra, számolgatott, számolgatott és azt mondta:
talán a 25 éved meg van, de csak jövőre tudunk fizetni stb.
Ma nekiültem, hogy rendesen összeszámoljam és látom, hogy majdnem harminc évem van a mai napig, ez a 213 nap hiányzik a harminchoz.....vajon érdemes-e megvárni?
Félő, hogy évvégére már ez is megszünik :)
minden lehetséges, annyira bizonytalan minden
az állás sem biztos, én sem vagyok biztos, képzeletben készülődök angliába dolgozni.
40 éves munkaviszonyom van és mint okos és liberális értelmiségi nem jó idő ez nekem...a rengeteg értelmetlen hülyeség....ez az egész borzadály ami itt van...hát a pofámat sem tudom befogni, sohasem tudtam és nem esek hasra bármire..........
a főnökök imádnak alám tenni, egy picike megrövidités is nagy kéjeket okoz.... :)
Szoval kedves Lyonne gyorsan tegyem zsebre a 25 évi pénzt? vagy várjak?
GYES, GYED nem számit bele ugye?
egyébként az a főnököm, akivel ez a munkaviszony megszünt létrejött...szegény pár hónapra agyrákban meghalt és valóban furcsán viselkedett már akkor!?
nehéz az élet, 55 vagyok, de 62 éves koromig kell eladni magam a munkaerőpiacon.
szakmai körökből tudom, hogy Ratkó Anna a szülőanyám egy elmeosztályon halt meg ugy, hogy gyermekeeket szült hallucinációs állapotában, érdekes nem????
üdv. judit
köszi judit
(11) A 11. § (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően
- a szabadság kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el;
- a szabadság megváltásával kapcsolatos munkavállalói igény elévülése a munkaviszony megszűnésének napján kezdődik
Kedves Judit111!
A közalkalmazotti jogviszonyba csak a kjt alá tartozó munkáltatónál eltöltött idő vehető figyelembe, vagyis 1998 febr. 16-ig taró jogviszony és a szeptember utáni közalkalmazotti jogviszony.
Miért hiányzik még idő a jubl.jut-hoz? Megszünt a jogviszonyod, hogy nem tudod megszerezni a hiányzó időt? Most szűnik meg közös megegyezéssel? Nyugdíjba mész?
Kedves Lyonee
Közalkalmazotti állásom a főnökömmel való vita eredményeképpen közös megegyezéssel megszűnt.
Közalkalmazotti jogviszonyom 1998 febr. hó 28-ig állt fenn,azonban 1998 február 16 tól szeptember 30-ig depresszióval táppénzben voltam.
Ezután ismét közalkalmazotti állásban helyezkedtem el.
A táppénzben töltött idő = 213 nap
Kérdésem az, hogy ez az időszak beszámít-e a jubileumi jutalomi évek kiszámításánál vagy mínuszban lejön, pont ennyi hiányzik a harminc évemhez?
Jó lenne, ha lenne esély ennek az időszaknak a beszámítására, hiszen még a betegség kezdetén munkaviszonyban voltam.
Köszönöm :judit
Kedves Lyonee
Közalkalmazotti állásom a főnökömmel való vita eredményeképpen közös megegyezéssel megszűnt.
Közalkalmazotti jogviszonyom 1998 febr. hó 28-ig állt fenn,azonban 1998 február 16 tól szeptember 30-ig depresszióval táppénzben voltam.
Ezután ismét közalkalmazotti állásban helyezkedtem el.
A táppénzben töltött idő = 213 nap
Kérdésem az, hogy ez az időszak beszámít-e a jubileumi jutalomi évek kiszámításánál vagy mínuszban lejön, pont ennyi hiányzik a harminc évemhez?
Jó lenne, ha lenne esély ennek az időszaknak a beszámítására, hiszen még a betegség kezdetén munkaviszonyban voltam.
Köszönöm :judit
Köszönöm a segítséget, de lenne még egy kérdés:visszamenőleg jár-e a 2002-től a szabadság?
56. § A közalkalmazottat
- az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap,
- az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap
alapszabadság illeti meg.
57. § (1) A közalkalmazottnak a fizetési fokozatával egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.
(2) A magasabb vezető állású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető állásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg.
(3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét a miniszter állapítja meg.
59. § (1) A közalkalmazotti jogviszony tekintetében a Munka Törvénykönyvének a munkaidőről és a pihenőidőről szóló rendelkezései közül (Harmadik rész, VI. fejezet) a 117/A. § (1) bekezdése, a 117/B. § (2) bekezdése, a (3) bekezdésének b) pontja és a (4) bekezdése, a 127. § (4) bekezdése, a 131. §-a, valamint a 132. § (4)-(6) bekezdése nem alkalmazható.
Visszamenőleg jár-e a 2002-től a szabadság?
Nem, mert határozatlan idejű a szerződése és nem volt fizetés nélküli szabadságon.
Jár. Őszintén szólva nem is értem, hogy lehetett ezt elszámolni, hiszen már a kinevezéskor is 30 nap szabadsága kellett volna legyen.
Nem lehet, hogy van ott valami olyan körülmény, amiről nem tudunk? Pl. határozott idejű szerződéseket kötnek vele évről-évre, és a nyári hónapokra nem foglalkoztatják? 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadságon volt?
1950. szeptember. 02.-án születtem, jelenlegi munkahelyemen 6 éve dolgozom közalkalmazott ként. Összesen igazoltan 27 év munkaviszonyom van. Szabadságom az elmúlt évben 2 nap pótszabadsággal /gyermek után járó/ 28 nap volt. A gyermek az idén tölti be a 17. életévét így utána pótszabadság nem jár. Így a szabadságom 26 napra vissza eshet-e? Szeretném tudni. Hogy ez így törvényes-e, mert én a 1992. 22 tör. 131§ 3. bekezdés alapján úgy értelmeztem, hogy 45 éves kórtól az eltöltött munkaviszonytól függetlenül 30 nap szabadság jár pótszabadságok nélkül. Visszamenőleg jár-e a 2002-től a szabadság?
ui.:ez egy kedves munkatársnőm kérdése csak nem tudja, hogy kihez forduljon és mivel már többször kaptam a fórumtól segítséget ezért tanácsoltam, hogy kérdezzük meg itt.
T. Fórum!
2008. június 28-án töltöm be az 57. életévemet, 39. év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem. Nyugdíjba vonulás után ugyanezen a munkahelyen (szakközépoiskola) még szeretnék dolgozni.
Mi a nyugdíjba vonulás legoptimálisabb időpontja ahhoz, hogy ne essek el a felmondási időre járó bértől és kihasználhassam nyugdíj mellett kereshető éves maximuntól?
Válaszát várva, köszönettel!
Micike51
- Kérhetik. Szerintem kell kérni.
- Bár logikus lenne, hogy elismerhesd, de szerintem nincs rá hatásköröd.
- Igen.
- Ktv. 19. § (8) b) miatt nem jár.
- Az attól függ. Nem létező jogszabályt nehéz elemezni. :)
A polgármesteri hivatalnál két kolléganőm (köztisztviselők) 2008. október 28. napján töltik be az 57. életévüket.
A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 17.§ (2) f.) pontja értelmében:
A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha
Az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő a (12) bekezdés szerint kérelmezi.
A felmentési idejük 8 hónap, s mindketten rendelkeznek az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kibocsátott szolgálati idő megállapításáról szóló határozattal.
A határozatok kelte és az abban megállapított szolgálati idők a következők:
a.) 2004. 07. 30. 34 év 67 nap
b.) 2007. 11. 28. 36 év 223 nap
Esetükben ez év október 28. napján rendelkezni fognak az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeivel ( 57 év, 38 év szolgálati idő).
1.) Kérhetik-e felmentésüket 8 hónappal a feltételek bekövetkezése előtt ? Kell-e kérniük újabb keltezésű nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kiállított határozatot, vagy elég a fenti keltezésű dokumentum?
2.) A nyugdíjbiztosítási igazgatóság részéről kiadott határozatban még nem szereplő, - szolgálati időhöz még szükséges - fennmaradó napokat elismerhetem-e munkáltatói jogkörömben?
3.) A felmentésüket megállapító határozatban indoklásként hivatkozhatok-e a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 17.§ (2) f.) pontjára?
4.) Amennyiben jogviszonyuk felmentéssel legkorábban 2008. október 28. napján megszűnik:
a.) Ebben az esetben részükre jár-e végkielégítés?
5.) Abban az esetben, ha az Országgyűlés módosítaná a kérdéses törvényi rendelkezést, alkalmazhatom-e azt a felmentést követően? Ha igen, nem sértem-e ezzel a felmentés idején hatályos törvény által megszerzett jogokat?
Köszönöm

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02