Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

daveke # 2007.10.13. 08:58

Egy hozzáértő véleményére lennék kíváncsi olyan dologban, hogy mennyire megoldható az, mennyire tiszta jogilag, hogy kórházban ügyeleti időben Bt formájában foglalkoztatnék megbízásos jogviszonnyal embereket adminisztrációs munkakörben (nem egészségügyi munkakör). Magyarul, 8-16-ig adminisztrátor a XXX Kórházban, du. 16-8-ig XXL Bt dologozója, mint pl. adatrögzítő, de gyakorlatilag másik ambulancián adminisztrátor ügyeletben?

Lyonee # 2007.10.11. 20:04

Annyit vállalhatsz, amennyit csak el tudsz ütközés nélkül látni. Egyszerre több (akár 3-4, ez nincs korlátozva) helyen is lehet közalkalmazotti jogviszonyod, vagy megbízásos szerződésed, esetleg mindegyik. Csak egy helyen nem lehet ugyanarra a feladatra még egy jogviszonyt létesíteni.

Enzsu # 2007.10.11. 08:27

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném megtudni, hogy tanárként dolgozhatok-e 2 különböző iskolában részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyban. Jelenleg 12 órában, részmunkaidősként dolgozom egy általános iskolában. Elvállalhatok-e egy másik általános iskolában egy 13 órás részmunkaidős állást , ha az nem ütközik a jelenlegi munkarendemmel?

Segítségüket előre is köszönöm!
Várom mielőbbi válaszukat.

E. Zsuzsa

pesti31 # 2007.10.10. 17:17

Tisztelt Fórum!

A munkahelyemen közalkalmazottként dolgozom majdnem 12 éve.
Az új munkakörömbe kerülnék, ami ugyanaz lenne mint eddig. A fönököm azt szeretné, ha mindennap ( nem néha , hanem mindig!!)a munkaidőn kívül még 3-4 órát bent lennék (most hivatásos tölti be ideiglenes). A kérdésem az lenne, hogy megteheti ezt?

csufi99 # 2007.10.09. 19:19

Köszönöm,erre gondoltam, a védettség tekintetében. Újra megnéztem a fórum törvénytárában, a Ktv. nem vesz át semmilyen védettséget biztosító szabályt, s az MT. leírt szakaszát sem rendeli el alkalmazni. Hiába, a közszféra .. mindegy mit gondolok.

Ám volt egy előző értelmezési kérdésem is. Abban nincs vélemény?

Lyonee # 2007.10.09. 18:16

Erre gondolsz?
"MT: 89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg."

ktv. IX. fejezet VEGYES RENDELKEZÉSEK
"71. § (1) A közszolgálati jogviszonyra a Munka Törvénykönyve szabályait akkor kell alkalmazni, ha e törvény kifejezetten elrendeli"
Én nem találtam az Mt 89.§-ra való hivatkozást a ktv-ben.
A kjt kimondja, hogy az Mt-t is alkalmazni kell, ahol nem lehet, azt megnevezi. Pont fordítva, mint a ktv-ben. Még a kjt is csak az Mt.89.§ (1)-(6) alkalmazását tiltja, vagyis a (7). alkalmazható.

Esetleg ugyanazt nem tartalmazza a ktv?

csufi99 # 2007.10.08. 23:00

Még egy kérdés, Ktv. ügyben, a köztisztviselők esetében érvényes-e a az Mt-ben szabályozott védett kor??

csufi99 # 2007.10.08. 22:58

Magyarorszag.hu, lehet néhány napja néztem. Ha arra gondolsz, tudom a felmentés és végkielégtés új szabályait, nem is erre kérdeztem rá.
Köszi, ha véleményt, vagy pontosabb jogszabályt adsz!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.07. 21:42

Mikori hatályosságú az a törvény, amelyből idézel?

csufi99 # 2007.10.07. 20:48

Elszllás után nem lesz próba
Vezető köztisztviselőfemetése ügyében kérek segítséget, értelmezést:

1. Hivatalos iktatott irat, tárgya vezetői megbízás visszavonása, a képviselő-testület tényszerű határozatára
és a Ktv. 31. §.(5) bekezdésére havatkozva. Értesítem, hogy szövegel kezdik, majd egyértelműen és szabályosasn:vezetői megbízatását xxx hatállyal visszavonom. Tértivevénnyel kézbesítve.
Szabályos felmentés, vagy később mondhatja ő csupán előzetes értesítette a dolgozót? Jelentősége a második kérdésből következik.
2. A Ktv. 31.§. (8) bekezdése azt mondja a vezetői mebízás visszavonásával ajánl fel a kizg-i szerv felajánlható munkát. Ez nem történt meg. Szóban mondják,majd az is lesz, később, nyilvánvaló mennek a háttér egyeztetések, harcok. Ha később felajánlásra kerül sor joggal utasíthaja-e vissza a dolgozó az esetlegesen felajánlásra kerülő munkát, erre a Ktv. csak az illetmény megfelelő csökkenését tartalmazza.
Törvénytelenségre hivatkozhat-e a dolgozó? Én nem hiszem, hogy egy felmentés játék, s ha nem ajánlanak fel munkát azzal várhatnak a felmetés hatályba lépéséig, adva egy hónap időt a bizonytalanságra, vagy másik állás keresésére, nem tudni. Szóbeli ígéret van, biztosíték a felajánlásra semmi. Jogos lenne a visszauasítás vagy kétesélyes?

Lyonee # 2007.10.07. 15:49

Reméljük, hogy Ibikének az új munkahelyén is jól számítják ki a fizetési fokozatát. Az előző munkahelyén helyesen volt besorolva.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.06. 21:41

Nem sorolhatnak vissza. A fizetési fokozatba a munkaviszonyok is beleszámítanak. ( de csak a fizetési fokozatba)

Nem úgy értette. Hanem úgy, hogy az új mmunkahelyén kiszámítják-e helyesen a fokozatát. És igen. „Mi az, hogy? Nagyon is!

Lyonee # 2007.10.06. 19:36

A prémiumévek programban határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyban alkalmaznak a munkakör megnevezése nélkül. Ha a kórház jogutód nélkül szűnik meg, nincs, aki alkalmazzon, ha jogutóddal, akkor lennének kötelesek felajánlani a prémiuméveket.

Lyonee # 2007.10.06. 19:23

ibike77
Nem sorolhatnak vissza. A fizetési fokozatba a munkaviszonyok is beleszámítanak. ( de csak a fizetési fokozatba) Ha neked 3 évnél több a munkaviszonyod vagy a közalkalmazotti jogviszonyod, akkor 2-es fizetési kategória.

lavender # 2007.10.06. 11:42

Információ kérés:
l953-ban születtem, 1976, az egyetem elvégzése óta dolgozom egy kórházban, mely megszünik és feladatait másik kórház veszi át. A kiválasztott dolgozók áthelyezéssel kerülnek át. Nekem felmondanak, és úgy tájékoztattak, hogy nem köteles a kórház a Prémium évek programba való belépést felajánlani.
Mi a véleményük?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 13:44

Igen.

ibike77 # 2007.10.05. 11:30

A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Előző iskolai munkahelyemen besoroltak h2 kategóriába, holott a korábbi picivel több mint 3 év munkaviszonyom nem közalkalmazotti volt. Most egy új helyen kezdek, megtehetik, hogy visszasorolnak, mondván, hogy az előző helyen tévesen soroltak be?

Lyonee # 2007.09.29. 17:38

Kedves csepipeti!
Most sem tudok mást mondani, mint a "Megbízólevél" topicban. A polgári jogviszony nem számítható be közalkalmazotti jogviszonynak, de a szolgálati jogviszony igen. Szerintem nem vagy jogosult a 40 éves jubileumi jutalomra.

Az általad említett tvr " 1970. évi 10. törvényerejű rendelet a dolgozók betegségi biztosításáról szóló 1955. évi 39. törvényerejű rendelet módosításáról".

csepipeti # 2007.09.29. 12:35

Tisztelt Lyone!A 2007.szept.25.-én feltett kérdésemre szeretném a véleményedet kérni,mivel Kovács dr, szerint ezekben a kérdésekben te jobban informált vagy,Üdvözlettel csepipeti.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.26. 08:37

A munkáltató természetesen akár a tőketartozást is elengedheti, nem csak a kamatot. Más kérdés, hogy miért tenne ilyet.

Kiskifli # 2007.09.26. 08:30

Sziasztok!
Ismerősöm közszolgálatban összesen 8 éve dolgozik Megismerkedett egy német fickóval ma már jegyesek és házasodni szeretnének. A srác kint dolgozik és a további életüket is kint képzelik el. DE! még az ismeretség előtt felvett 1.000.000.-Ft munkáltatói kamatmentes kölcsönt amit rendben törlesztget viszont még 1/3-a visszavan. A probléma az, hogy ha felmondana akkor a kamatot is meg kell fizetnie a szerződés szerint és egy összegben vissza kellene fizetni. Kérdés az lenne a munkáltató eltekinthet-e ettől és ha igen akkor milyen esetben? Felmondás után valószínűleg nem lesz kint keresete mert még nyelvet kell tanulnia. Vagy az lenne a megoldás, hogy elmenne gyes-re? Hogy járna jobban szerintetek. Mert már babát is szeretnének valamit valahogy együtt lenni és nem várni tovább a törlesztés miatt.
Köszönöm a segítséget.

danc # 2007.09.25. 17:14

Közalkalmazottként az egészségügyben dolgozom. Nem kapunk sem ruhapénzt sem étkezési utalványt,míg más intézményben dolgozó szintén közalkamazottak az egészségügyben igen. Hogy van ez ?
Intézmény vagy kerület függő ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.25. 16:53

Azt hiszem, eltér a '92 előtti munkajogviszony beszámítása a besorolás és a jubileumi jutalom szempontjából. Utóbbinál nem számít bele minden.
Lyone nemrég elmagyarázta, de még mindig nem vágom.

csepipeti # 2007.09.25. 13:27

Tisztelt jogászok!A problémám elég sajátos.1967-ben érettségiztem, majd 1972-ig két munkahelyen dolgoztam polgári /vállalat/munkahelyen.1972-ben a büntetésvégrehajtásnál kinevezett polgáriként dolgoztam egy évet, majd az igazságügyminiszter hivatásos tisztté nevezett ki,szolgálati viszonyom kezdetét az IM.xxx.sz. parancsában 1967. jan. 1.-vel határozta meg./ekkor valójában még az iskolapadban ültem/ 1980-ban leszereltema büntetésvégrehajtás állományából. Ezután folytatólagosan a közoktatásban dolgozom tanárként.Ebben az évben esedékes a 40 jubileum,amit munkáltatóm nem akar kifizetni,mivel szerinte még nem jár.Az 1970.10.tvr. ami azóta megszünt az összes munkaviszonyt szolgálati viszonynak ismerte el.Kérném jogász véleményét ügyemben. Üdvözlettel csepipeti.

raczeti # 2007.09.25. 11:13

Nyugdij elott allok figyelem!

Az m1 szeptember 19-ei hiradojaban arrol volt szo, hogy 2008. juniusaig valtozatlanul, az idei feltetelekkel lehet a nyugdijazast kerni. Az alabbi honlap cimen meg lehet tekinteni a musor ide vago reszletet:

http://www.mtv.hu/videotar/?…

Bocsi, hogy ekezet nelkul irtam, de egy nemet nyelvu gepnel ulok, ahol nincs magyar ekezetes billentyu.....

Remelem, megnyugtato lesz az info minden erdeklodo szamara!

Tovabbi szep napot!