Egy hozzáértő véleményére lennék kíváncsi olyan dologban, hogy mennyire megoldható az, mennyire tiszta jogilag, hogy kórházban ügyeleti időben Bt formájában foglalkoztatnék megbízásos jogviszonnyal embereket adminisztrációs munkakörben (nem egészségügyi munkakör). Magyarul, 8-16-ig adminisztrátor a XXX Kórházban, du. 16-8-ig XXL Bt dologozója, mint pl. adatrögzítő, de gyakorlatilag másik ambulancián adminisztrátor ügyeletben?
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Annyit vállalhatsz, amennyit csak el tudsz ütközés nélkül látni. Egyszerre több (akár 3-4, ez nincs korlátozva) helyen is lehet közalkalmazotti jogviszonyod, vagy megbízásos szerződésed, esetleg mindegyik. Csak egy helyen nem lehet ugyanarra a feladatra még egy jogviszonyt létesíteni.
Tisztelt Fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy tanárként dolgozhatok-e 2 különböző iskolában részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyban. Jelenleg 12 órában, részmunkaidősként dolgozom egy általános iskolában. Elvállalhatok-e egy másik általános iskolában egy 13 órás részmunkaidős állást , ha az nem ütközik a jelenlegi munkarendemmel?
Segítségüket előre is köszönöm!
Várom mielőbbi válaszukat.
E. Zsuzsa
Tisztelt Fórum!
A munkahelyemen közalkalmazottként dolgozom majdnem 12 éve.
Az új munkakörömbe kerülnék, ami ugyanaz lenne mint eddig. A fönököm azt szeretné, ha mindennap ( nem néha , hanem mindig!!)a munkaidőn kívül még 3-4 órát bent lennék (most hivatásos tölti be ideiglenes). A kérdésem az lenne, hogy megteheti ezt?
Köszönöm,erre gondoltam, a védettség tekintetében. Újra megnéztem a fórum törvénytárában, a Ktv. nem vesz át semmilyen védettséget biztosító szabályt, s az MT. leírt szakaszát sem rendeli el alkalmazni. Hiába, a közszféra .. mindegy mit gondolok.
Ám volt egy előző értelmezési kérdésem is. Abban nincs vélemény?
Erre gondolsz?
"MT: 89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg."
ktv. IX. fejezet VEGYES RENDELKEZÉSEK
"71. § (1) A közszolgálati jogviszonyra a Munka Törvénykönyve szabályait akkor kell alkalmazni, ha e törvény kifejezetten elrendeli"
Én nem találtam az Mt 89.§-ra való hivatkozást a ktv-ben.
A kjt kimondja, hogy az Mt-t is alkalmazni kell, ahol nem lehet, azt megnevezi. Pont fordítva, mint a ktv-ben. Még a kjt is csak az Mt.89.§ (1)-(6) alkalmazását tiltja, vagyis a (7). alkalmazható.
Esetleg ugyanazt nem tartalmazza a ktv?
Még egy kérdés, Ktv. ügyben, a köztisztviselők esetében érvényes-e a az Mt-ben szabályozott védett kor??
Magyarorszag.hu, lehet néhány napja néztem. Ha arra gondolsz, tudom a felmentés és végkielégtés új szabályait, nem is erre kérdeztem rá.
Köszi, ha véleményt, vagy pontosabb jogszabályt adsz!
Mikori hatályosságú az a törvény, amelyből idézel?
Elszllás után nem lesz próba
Vezető köztisztviselőfemetése ügyében kérek segítséget, értelmezést:
1. Hivatalos iktatott irat, tárgya vezetői megbízás visszavonása, a képviselő-testület tényszerű határozatára
és a Ktv. 31. §.(5) bekezdésére havatkozva. Értesítem, hogy szövegel kezdik, majd egyértelműen és szabályosasn:vezetői megbízatását xxx hatállyal visszavonom. Tértivevénnyel kézbesítve.
Szabályos felmentés, vagy később mondhatja ő csupán előzetes értesítette a dolgozót? Jelentősége a második kérdésből következik.
2. A Ktv. 31.§. (8) bekezdése azt mondja a vezetői mebízás visszavonásával ajánl fel a kizg-i szerv felajánlható munkát. Ez nem történt meg. Szóban mondják,majd az is lesz, később, nyilvánvaló mennek a háttér egyeztetések, harcok. Ha később felajánlásra kerül sor joggal utasíthaja-e vissza a dolgozó az esetlegesen felajánlásra kerülő munkát, erre a Ktv. csak az illetmény megfelelő csökkenését tartalmazza.
Törvénytelenségre hivatkozhat-e a dolgozó? Én nem hiszem, hogy egy felmentés játék, s ha nem ajánlanak fel munkát azzal várhatnak a felmetés hatályba lépéséig, adva egy hónap időt a bizonytalanságra, vagy másik állás keresésére, nem tudni. Szóbeli ígéret van, biztosíték a felajánlásra semmi. Jogos lenne a visszauasítás vagy kétesélyes?
Reméljük, hogy Ibikének az új munkahelyén is jól számítják ki a fizetési fokozatát. Az előző munkahelyén helyesen volt besorolva.
„Nem sorolhatnak vissza. A fizetési fokozatba a munkaviszonyok is beleszámítanak. ( de csak a fizetési fokozatba)”
Nem úgy értette. Hanem úgy, hogy az új mmunkahelyén kiszámítják-e helyesen a fokozatát. És igen. „Mi az, hogy? Nagyon is!”
A prémiumévek programban határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyban alkalmaznak a munkakör megnevezése nélkül. Ha a kórház jogutód nélkül szűnik meg, nincs, aki alkalmazzon, ha jogutóddal, akkor lennének kötelesek felajánlani a prémiuméveket.
ibike77
Nem sorolhatnak vissza. A fizetési fokozatba a munkaviszonyok is beleszámítanak. ( de csak a fizetési fokozatba) Ha neked 3 évnél több a munkaviszonyod vagy a közalkalmazotti jogviszonyod, akkor 2-es fizetési kategória.
Információ kérés:
l953-ban születtem, 1976, az egyetem elvégzése óta dolgozom egy kórházban, mely megszünik és feladatait másik kórház veszi át. A kiválasztott dolgozók áthelyezéssel kerülnek át. Nekem felmondanak, és úgy tájékoztattak, hogy nem köteles a kórház a Prémium évek programba való belépést felajánlani.
Mi a véleményük?
Igen.
A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Előző iskolai munkahelyemen besoroltak h2 kategóriába, holott a korábbi picivel több mint 3 év munkaviszonyom nem közalkalmazotti volt. Most egy új helyen kezdek, megtehetik, hogy visszasorolnak, mondván, hogy az előző helyen tévesen soroltak be?
Kedves csepipeti!
Most sem tudok mást mondani, mint a "Megbízólevél" topicban. A polgári jogviszony nem számítható be közalkalmazotti jogviszonynak, de a szolgálati jogviszony igen. Szerintem nem vagy jogosult a 40 éves jubileumi jutalomra.
Az általad említett tvr " 1970. évi 10. törvényerejű rendelet a dolgozók betegségi biztosításáról szóló 1955. évi 39. törvényerejű rendelet módosításáról".
Tisztelt Lyone!A 2007.szept.25.-én feltett kérdésemre szeretném a véleményedet kérni,mivel Kovács dr, szerint ezekben a kérdésekben te jobban informált vagy,Üdvözlettel csepipeti.
A munkáltató természetesen akár a tőketartozást is elengedheti, nem csak a kamatot. Más kérdés, hogy miért tenne ilyet.
Sziasztok!
Ismerősöm közszolgálatban összesen 8 éve dolgozik Megismerkedett egy német fickóval ma már jegyesek és házasodni szeretnének. A srác kint dolgozik és a további életüket is kint képzelik el. DE! még az ismeretség előtt felvett 1.000.000.-Ft munkáltatói kamatmentes kölcsönt amit rendben törlesztget viszont még 1/3-a visszavan. A probléma az, hogy ha felmondana akkor a kamatot is meg kell fizetnie a szerződés szerint és egy összegben vissza kellene fizetni. Kérdés az lenne a munkáltató eltekinthet-e ettől és ha igen akkor milyen esetben? Felmondás után valószínűleg nem lesz kint keresete mert még nyelvet kell tanulnia. Vagy az lenne a megoldás, hogy elmenne gyes-re? Hogy járna jobban szerintetek. Mert már babát is szeretnének valamit valahogy együtt lenni és nem várni tovább a törlesztés miatt.
Köszönöm a segítséget.
Közalkalmazottként az egészségügyben dolgozom. Nem kapunk sem ruhapénzt sem étkezési utalványt,míg más intézményben dolgozó szintén közalkamazottak az egészségügyben igen. Hogy van ez ?
Intézmény vagy kerület függő ?
Azt hiszem, eltér a '92 előtti munkajogviszony beszámítása a besorolás és a jubileumi jutalom szempontjából. Utóbbinál nem számít bele minden.
Lyone nemrég elmagyarázta, de még mindig nem vágom.
Tisztelt jogászok!A problémám elég sajátos.1967-ben érettségiztem, majd 1972-ig két munkahelyen dolgoztam polgári /vállalat/munkahelyen.1972-ben a büntetésvégrehajtásnál kinevezett polgáriként dolgoztam egy évet, majd az igazságügyminiszter hivatásos tisztté nevezett ki,szolgálati viszonyom kezdetét az IM.xxx.sz. parancsában 1967. jan. 1.-vel határozta meg./ekkor valójában még az iskolapadban ültem/ 1980-ban leszereltema büntetésvégrehajtás állományából. Ezután folytatólagosan a közoktatásban dolgozom tanárként.Ebben az évben esedékes a 40 jubileum,amit munkáltatóm nem akar kifizetni,mivel szerinte még nem jár.Az 1970.10.tvr. ami azóta megszünt az összes munkaviszonyt szolgálati viszonynak ismerte el.Kérném jogász véleményét ügyemben. Üdvözlettel csepipeti.
Nyugdij elott allok figyelem!
Az m1 szeptember 19-ei hiradojaban arrol volt szo, hogy 2008. juniusaig valtozatlanul, az idei feltetelekkel lehet a nyugdijazast kerni. Az alabbi honlap cimen meg lehet tekinteni a musor ide vago reszletet:
Bocsi, hogy ekezet nelkul irtam, de egy nemet nyelvu gepnel ulok, ahol nincs magyar ekezetes billentyu.....
Remelem, megnyugtato lesz az info minden erdeklodo szamara!
Tovabbi szep napot!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02