Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

kisrita # 2007.10.26. 07:37

Sziasztok!

Nem tudok pontos törvényi hivatkozást - de úgy olvastuk közalkalmazotti törvénytárban hogy aki rehabilitációs intézetben fejlesztő, felkészítő foglalkozást tart annak napi munkaideje 6 óra?Létezik ez? Vagy esetleg 6+2 óra felkészülés amit nem köteles a munkahelyen eltölteni?
Nem tudom pontason idézni,mert most nem találom sehol.

jamesz # 2007.10.26. 06:00
  1. Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya megszűnik és – legkésőbb a megszűnés időpontjában – nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Ha a második eset áll fenn(4.pont), akkor ugye a jogviszony megszűnésekor kell jubileumi jutalmat fizetnie a munkáltatónak, és nem az utolsó munkában töltött napon?!

sziszimama # 2007.10.25. 22:18

Azt nem tudja valaki, hogy a pedagógusoknak járó pótszabadság,jár-e ha gyedről megyek vissza és a felgyülemlett szabadságaimat akarom kivenni?

Lyonee # 2007.10.25. 21:36

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról

87. § (1) E törvény hatálybalépésével a hatálya alá tartozó munkáltatónál foglalkoztatottak munkaviszonya közalkalmazotti jogviszonnyá alakul át.

87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,
  3. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  4. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  5. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  6. az e törvény, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban

töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be

nagynéni # 2007.10.25. 09:28

Kedves Lyonee ,köszönöm a válaszodat,tudsz esetleg valami törv,vagy jogszabály számot is adni?Testvérem munkaügyise nem akarja beszámolni.

Lyonee # 2007.10.24. 23:03

nagynéni
A köztisztviselői jogviszonyt is közalkalmazottinak kell számítani a felementési idő és a jubileumi jutalom tekintetében. A fizetési fokozatba ezeken kívül, még a munkaviszony is beleszámít.

nagynéni # 2007.10.24. 16:29

Szeretném,ha segitenétek!
Testvérem 11 évig köztisztviselőként dolgozott utána kb. két évig munkanélküli,jelenleg közalkalmazott, /négy és fél éve /
Kérdésem: a köztisztviselői,és a közalkalmazotti idő összeadódik-e a felmentési idő kiszámolásakor
köszönettel Kata

amatőr # 2007.10.24. 09:33

A munkáltatódnál kelleme érdeklődni.
Vagy a Területi Államháztartási Hivatalnál.

sztike77 # 2007.10.24. 07:51

Közalkalmazott vagyok, minden hónap 3-án szoktunk fizetést kapni. Hogy kapjuk most a fizetést november 1. miatt? Lehetséges, hogy október 31-én?

Előre is köszönöm a választ!

csufi99 # 2007.10.22. 20:33

Időnként benézek, a lentiekhez:
biztos lesz egy határozott válasz, nem hivatkozhat a munkavállaló a tájékoztatási kötelezettség elmulasztására? Igaz kevés derül ki a leírtakból, de azt látatlanban is hiszem, hogy a munkáltató sem adott semmiféle tájékoztatást, sem erről, sem másról. Arra gondolok, erre való hivatkozásal esetlegesen az eredeti munkavállalói jognyilatkozat lehet semmis?
( Elnézést, de nincs időm most többre, segytő szándékkal kérdeztem bele)

Lyonee # 2007.10.21. 20:13

"De nem lemondási idő, hanem felmentési idő a neve."
Rosszul írtam, mert lemondási időnek nevezik.

Lyonee # 2007.10.21. 19:58

Ezt jól elbaltáztátok! Csak szóban szabad kérni a jogviszony megszüntetését, mert különben a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondásnak is tekinthetik.
Azért nem kapott anyukád 4 hónap felmentési időt, mert kérte közalkalmazotti jogviszonyának a megszüntetését, lemondott közalkalmazotti jogviszonyáról. Ha a jogviszony megszüntetését a közalkalmazott kéri, akkor lemond közalkalmazotti jogviszonyáról, ebben az esetben a felmentési idő egységesen 2 hónap, amit le kell dolgozni. A munkáltató részben vagy egészben felmentheti a munkavégzés alól. De nem lemondási idő, hanem felmentési idő a neve.
Ha a munkáltató mond fel a dolgozónak, vagyis felmenti a közalkalmazottat, akkor jár a 4 hónapos felmentési idő, fele részben munkavégzés nélkül.

KÉTEZER # 2007.10.20. 18:02

S.O.S.!
" Hozzám benyújtott kérelmére válaszolva hozzájárulok , 2007 . november 1 napjától két hónap lemondási idő alkalmazásával " lemondás " jogcímén megszüntetem .
Lemondási időből egy hónap időtartamra a munkavégzés alól mentesítem , távolléti díj folyósítása mellett . Ennek megfelelően utolsó munkában töltött napja 2007 .november 30 . Közalkalmazotti jogviszonya megszűnik 2007 . december 31 . "
Ezt a levelet kapta édesanyám a munkahelyén és azt reklamálja , hogy miért nem kapott plusz két hónap felmentési időt a 14 évi közalkalmazotti jogviszonya után ?
Nos amit én ki tudtam deríteni , az , hogy nem lemondást , hanem felmentést kellett volna kérni . Előrehozott , csökkentett nyugdíjba megy , ami szept .13 - tól jár neki .
Azt kérném , javítsatok , vagy pontosítsatok , illetve ha van javaslat a teendőkre , írjátok meg !
Köszönöm !

sztike77 # 2007.10.19. 18:22

Közalkalmazott vagyok, minden hónap 3-án szoktunk fizetést kapni. Hogy kapjuk most a fizetést november 1. miatt? Lehetséges, hogy október 31-én?

G123 # 2007.10.19. 17:48

Segítséget szeretnék kérni!
Könyvtárostanárként dolgozom. A vonatkozó törvény nem mondja ki, hogy a heti 40 órás foglalkoztatást 45 illetve 60 perces órákkal kell-e számolni!
Szerintem 45, mivel a kötelező óraszámom nekem is van (22 óra nyitva tartás, kvthasználati órák), akár a többi pedagógusnak, csak pluszban 12 órát kell még adminisztrálnom.
Remélem jól gondolom!
Köszönettel: egy könyvtárostanár

pesti31 # 2007.10.19. 17:23

csufi99

Nagyon kedves vagy, köszönöm a segítségedet!!

csufi99 # 2007.10.18. 20:37

pesti31
Az egyszerűség kedvéért:
(6) Rendkívüli munkára nem vehető igénybe

1. a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
  2. a gyermekét egyedül nevelő férfi a gyermeke egyéves koráig, valamint
  3. a munkavállaló, ha foglalkoztatására jogszabályban meghatározott egészségkárosító kockázatok között kerül sor.

Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(7) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló - gyermeke egyéves korától négyéves koráig - csak beleegyezésével vehető igénybe rendkívüli munkára.
Ha kollektív szerződés nincs, még mindig hivatkozhat aránytalanul nagy gondiot, hátrányt okozó családi helyzetére.
Ám ezt a helyzetet valahogyan csak meg kellene oldanotok békében. Egyezségre kellene jutni, s a munkaidőt annak megfelelően meghatározni. Egy beszélgetés is megoldhatja a problémát. Abvagy a viszlát főnök, jó munkát... :)

gabik # 2007.10.18. 17:48

Segítséget szeretnék kérni! Sikerült elérnem, hogy prémium éves legyek. Hálából be akarnak dugni az irattárba, amit nálunk (Önkormányzat) csak fizikaiak 8 általánossal csinálnak, illetve az minimális feladat lenne az iktatóban amit közalkalmazottak végeznek 3 fő kivételével. Kénytelen vagyok beenyugodni 5 évre, vagy tehetek ellene valamit?
Ha valaki valami gyorsan tudna mondani és akár az email címemre is megküldené, nagy hálára kötelezne! gabik_99@yahoo.com

pesti31 # 2007.10.18. 17:09

Tisztelt csufi99!

Köszönöm válaszodat. A fönököm azért tart igényt a munkaidőn túli munkavégzésre, mert ő nem ért a számítógéphez, és sok határidős feladat van.
Ha lehet lenne még egy kérdésem.
A kolléganőm visszajött dolgozni, a 17 hónapos gyerekét bölcsődébe adta. Azt szeretnénk tudni, hogy ő berendelhető-e túlórázni (közalkalmazott) vagy van valamilyen védettség?

Előre is köszönöm a válaszodat.

csufi99 # 2007.10.17. 22:05

A szerződésed tartalmát ismered, feltételezem van jelenléti ív is. Ha minden rendben, s kitöltötted a napi munkaidőt, elvégzeted, ami kötelességed, el lehet köszönni, s hazamenni.
Ügyesen csináld, konfliktus nélkül!
Meglátod a reagálást, nem is értem, az ő dolga, hogy mikor dolgozik, miért kell ezért ottmaradnod. Változatsson a munidő beosztáson, ha nélküled nem tud dolgozni..
Köszönj el, a folytatást békében tudjátok rendezni, rajtad is múlik.

pesti31 # 2007.10.17. 18:23

csufi99

Azért kellene mindennap túlóráznom, mert a fönököm mindennap (így igaz!!) munkaidő után kezd el dolgozni, az egész napi munkát megcsinálni. Azért kérdeztem, hogy ilyenkor mit lehet csinálni?
Köszönöm idáig is a válaszodat.

freeman # 2007.10.17. 06:30

Tisztelt Hozzáértők!

Rendszergazda vagyok egy Középiskolában, közalkalmazottként!

Egyszer Megkértek, hogy vezessem az iskola 9 személyes kisbuszát és ez azóta rendszeressé kezd válni! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen juttatásokat kérhet az intézményvezetőtől! Előre is köszönöm!

csufi99 # 2007.10.16. 20:07

pesti31
Ha valóban munkaidőn túl kel ellátnod, írásban kell elrendelnie túlórát.

Amennyiben valóságban el tudod látni munkaidőn ( órádon belül) véleményem szerint módosíthatja, nem látok benne korlátot.
Mindent írásban kérj, ez a biztos, még akkor is, ha a főnököd ezt furcsának találja, mond így tudsz rajta elgondolkodni, mi is az ajánlat pontosan, mivel jár számodra, hivatkozz ügyesen:)

csufi99 # 2007.10.16. 20:02

2007.10.07. 22ó48
Nem tudjátok a választ, avagy feledésbe merült? Igyekeztem magam megtalálni, de nincs válasz rá.. hátha valaki kilogikázza, netán több anyag van a birtokában.Nekem most nem sok minden.

A nem szabályozott, nem tudom is válasz. Köszi!

pesti31 # 2007.10.16. 17:43

Tisztelt Fórum!

A munkahelyemen közalkalmazottként dolgozom majdnem 12 éve.
Új munkakörbe kerülnék, ami ugyanaz lenne mint eddig. A fönököm azt szeretné, ha mindennap ( nem néha, hanem mindig)a munkaidőn kívül még 3-4 órát bent lennék (most hivatásos tölti be ideiglenes). A kérdésem az lenne, hogy megteheti ezt?