Zene elhelyezése az Interneten


NetGuru # 2005.02.23. 18:37

Üdv,

Egy félreértést hadd oszlassak el. A szerzői jogot úgy képzeljétek el, mint egy ingatlan tulajdonjogát. A tulajdonos az, aki jogosult a dolog hasznainak szedésére.

Ingatlan esetén ez lehet bérbeadás, vagy antennatelepítés a tetőre, vagy reklámfestés a falra, stb.

Szerzői jog esetén egy zeneszámból, előadásból is sok módon lehet pénzt szerezni. CD kiadás, élő fellépés, remix, weboldalon ingyen adni reklámként, stb.

Minderről azonban a tulajdonos dönthet.

Amikor tehát az a kérdés, hogy a remix felrakható-e, akkor a válasz nem. Mindenképpen meg kell állapodni a jogtulajdonossal. Lehet, hogy nem kér semmit és örül a dolognak, de lehet, hogyha befut, mint pl. a Palik remix, akkor egy idő után megjelenik és visz mindent. Amerikában volt olyan per, ahol csupán a dob kottáját vélték ugyanannak, bár a zeneszám más volt.

Ezekben a kérdésekben az artisjus.hu oldalon tudnak nektek konkrét választ adni.

Archie # 2005.02.12. 22:44

Tisztelt fórumozók!
Lenne egy kérdésem:
Szeretnék indítani egy honlapot, ahová amatőr DJ-k feltehetik népszerűsítés céljából ismert számokból készült saját mixeiket. Nem tudom eldönteni, hogy ez most törvénysértés-e, vagynem, mert az a forma, ahogy felkerül az oldalra, az a készítő engedéjével van ott, viszont az eredeti zene (amit újramixelnek) jogdíjköteles...
Tehát ezt most meg lehet támadni jogilag, vagy ez legális dolog??
Előre is köszönöm:
Archie

Leiterjakab # 2003.12.20. 19:54

Az, hogy vmi mp3-formátumban van az még nem azt jelenti, hogy ennek a másolgatás és engedélyezetlen terjesztgetése nem sért szerzői jogokat.


Leiterjakab

napoleon # 2003.12.20. 16:04

Én máshogy látom, valóban rászálltak az mp3-ra de ez kicsit reménytelen. Arra senki se gondolt hogy gazdaságilag nem etikátlan pl. a cd lemezek ára, ami enyhén szólva irreális. De az mp3 védelme, hogy az egy tömörítet forma tehát nem ugyanaz. Mármost ezzel azt akartam kihozni ez miatt semmilyen károsodás nem éri a kiadót. Mert nem az mp3 miatt másolok én is cd-t.

szger # 2003.11.24. 07:57

Tudtommal az előadó vagy kiadó engedélye nélküli nyilvánosságrahozatal illegális terjesztésnek minősül. Ezt régebben a gyengébb minőséggel próbálták meg ellensúlyozni, de kevés sikerrel. Vita volt az internetes rádióadásokról is ugyanezen okból, hiszen így a hang elég rossz, de valljuk be gyakran a kereskedelmi rádióadókat is csak rosszul lehet fogni, ők viszont atombiztosan a jogdíjfizetésre kötelezettek körében vannak.
Úgy tudom a jogdíjmentes menyiség gy számból 29 mp. Ennyit bármikor feltehetsz, de a teljes számokhoz a jogtulajonos engedélye kell.
(gondoldd végig: az mp3 letölthető, és nagyon mobilis. Ha nem letölthető formátumba teszed fel a netre, akkor gyakorlatilag egy összeköttetés másik végére raktad a lejátszót, de használni ugyanúgy kell, mintha otthon nyomkodnád. Ez pedig a kiadóknak nem szimpi.)

üdv:
gergő

MarciBoy # 2003.10.11. 19:50

Kedves fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni. A következő a problémám: weboldal készítő vagyok, s felkértek arra, hogy hanganyagokat helyezzek el közismert előadóktól. Megtehetem-e én ezt, azt a feltételt teljesítve, hogy nem letölthető formában helyezem el a weboldalon. Ez tulajdonképpen talán nem okoz anyagi kárt az előadónak, vagy igen? Amennyiben bármi információtok van a dologról, kérlek osszátok meg velem. Köszönöm!