munkába járás költségtérítés

eulimen # 2026.03.18. 15:05

A hivatkozott jogszabály a 10 év alatti, köznevelésben résztvevő gyermek jogán a rendelet 4.§ (1) a szerint biztosítja a munkavállaló munkábajárási költségtérítését: "4. § (1) A munkavállaló részére a 3. § szerinti térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár..."

A rendelet szövegében egyébként nem fordul elő a gépjármű/gékocsi szó, azonban szövegéből levezethető, hogy a munkábajárási költség térítése elsődlegesen tömegközlekedési jegy/bérlet árának térítése, és bizonyos esetekben térhet át a munkavállaló arra, hogy a bérlet (vagy annak számlájának) bemutatása és térítése helyett a munkáltató távolság-alapú költségátalányára legyen jogosult. A köznevelésben tanuló gyermek épp egy ilyen kifejezett ok.

Kérdés megismételve, jár-e a költségtérítés az említett esetben, azaz, amikor az egyéb feltételek fennállnak, de nem veszi igénybe a gépkocsit a munkavállaló?
Szerintem jár. Bár laikus vagyok, nem tudom kihámozni azt a jogszabályból, hogy a munkavállalónak a munkáltató részére igazolnia kellene a gépjárművel való bejárás tényét, valamint a gépjármű tulajdonjogát.

A közösségi közlekedés ingyenes, bérlet elszámolásra nem kerül sor, azaz kettős elszámolás nem jöhet szóba.
Ha jól értem, ez a gyermek utazásának költségére vonatkozó utalás, ami irreleváns. A munkavállaló költségtérítéséről van szó, a gyermek jogán. Amíg a korábbi közösségi tarifarendszer alapján még csak a 6 év alatti gyermekek utazhattak ingyen, a rendelet szerint költségtérítés akkor is kizárólag a munkavállaló, és nem a gyermek költségtérítésére vonatkozott.

levai.karolina1965 # 2026.03.18. 12:36

Tisztelt Szakértő!
Megilleti-e a munkavállalót a munkába járási költségtérítés abban az esetben, ha 10 év alatti, köznevelési intézményben tanuló (bölcsődei ellátásban részesülő) gyermeke van, van igazolás az intézménytől, a lakóhelye és a munkavégzési helye eltérő közigazgatási területen van, azonban nem gépkocsival, hanem tudott, hogy tömegközlekedéssel jár munkába. Helyes-e a gondolkodás a munkavállaló részéről, hogy a 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet nem határozza meg , hogy kötelező saját gépjárművet igénybe venni a napi munkába járáshoz, csak annak a feltételnek kell érvényesülni, miszerint eltérő közigazgatási helyen van a lakóhely és a munkavégzés helye, van igazolás az intézménytől, hogy a gyermek köznevelési intézményben tanul (vagy bölcsődei ellátásban részesül), illetve 10 és alatti a gyermek. Kérdés megismételve, jár-e a költségtérítés az említett esetben, azaz, amikor az egyéb feltételek fennállnak, de nem veszi igénybe a gépkocsit a munkavállaló? A közösségi közlekedés ingyenes, bérlet elszámolásra nem kerül sor, azaz kettős elszámolás nem jöhet szóba.
Köszönettel várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel: Lévai Karolina