levéltitok megsértése


sendiel # 2011.09.15. 13:11

Tisztelt Fórumozók!

Utolsó kérdés. E-mail feltörésével kapcsolatban mennyi időn belül kell megtenni a feljelentést? Mintha valahol olvastam volna 30 napról, de ebben nem vagyok biztos.

A segítséget előre is köszönöm!

W.Tamás # 2012.01.23. 10:29

Kedves Fórumozók!

Mi a különbség a magántitok és a levéltitok között? Egy illetéktelenül elolvasott SMS kapcsán nem látok érdemi különbséget a két fürkészés között?

A magántitkot csak az különböztetné meg, hogy rögzítik? Vagy a "Magántitok jogosulatlan megismerése" folyamatos lehallgatást, megfigyelést jelent, a levéltitok pedig egyszeri alkalmat?

Ha egy ilyen illetéktelenül elolvasott SMS-ben azt találja az ember, hogy őt tulajdonképpen a másik két fél beszélgetésében életveszélyesen megfenyegetik (egészen konkrét testi sértéssel, sőt félreérthetetlen célzással arra, hogy a SMS feladójának fegyverviselési engedélye van...), akkor a jogtalanul megszerzett információ birtokában tehet feljelentést? (jogos védelem megáll itt?)

Köszönettel,
Tamás

Gabicsek # 2012.01.23. 10:41

Magántitok megsértése

177. § (1) Aki a foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva tudomására jutott magántitkot alapos ok nélkül felfedi, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Ez nem jön szóba.

Levéltitok megsértése

178. § (1) Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

jogtalanul megszerzett információ birtokában tehet feljelentést? (jogos védelem megáll itt?)

Milyen jogos védelemre gondolsz? Az, hogy feljelented, nem jogos védelem.

Tehetsz feljelentést, de lehet, hogy téged is feljelent az, akinek a telefonjában bogarásztál.

W.Tamás # 2012.01.23. 10:58

A 178/A-t is olvasd el, kérlek.

Azon morfondíroztunk tegnap, hogy maga az SMS kifürkészése nem lehet jogos védelem, mert előtte nem tudta, hogy mit fog olvasni az SMS-ben. De korábbi események kapcsán "volt némi sejtése". Az SMS elolvasásával azonban megbizonyosodott arról, hogy veszély fenyegeti. Értelmezhető-e ez úgy, hogy a magán/levéltitok megsértését jogos védelemből követte el?

Igazából ez olyan értelemben marginális, hogy a feljelentést mindenképpen megteszi, akár előveszik őt a telefonban való bogarászásért, akár nem. De egy ilyen módon megszerzett SMS-re lehet-e alapozni? (tehát elfogadják-e, igazából ez a kérdés. Az, hogy párhuzamosan őt is feljelentik esetleg, azt bevállalja)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.23. 11:08

Nem úgy értette. Attól tart, hogy őt jelenti fel a jogosulatlanul kutakodó személy az alapján, amit jogosulatlanul megtudott. Igen, feljelenthet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.23. 11:09

Nem értelmezhető úgy. Akinek ilyen még csak eszébe is jut, az nem érti a jogos védelem mibenlétét.

W.Tamás # 2012.01.23. 11:37

Igen, az volt a második kérdés lényege, hogy a jogosulatlanul megszerzett SMS alapján lehet-e feljelentést tenni.

Közben emberem beszélt az ügyvédjével, aki azt mondta, hogy ezzel a helyzettel nem lehet mit kezdeni, mert fenyegetni csak személyre szólóan lehet (tehát az SMS-t a szóban forgó megfenyegetett embernek kellett volna kapnia). Azt is mondta, hogy gondolatbűnök még nincsenek, amíg nem történik tettlegesség, addig ők ketten arról beszélgetnek, amiről akarnak.

Ugyanakkor ha valami baj történik, akkor _utólag_ már figyelembe vehető az SMS, amely innentől "szándékos, előre megfontolttá" teszi az esetleges bántalmazást.

Köszönöm az eddigi válaszokat. Ha még valakinek van gondolata a témáról, kérem ossza meg. És továbbra is érdekel, hogy mi a különbség a levéltitok és a magántitok között :)

Köszönettel,
Tamás

Gabicsek # 2012.01.23. 11:44

Leírtam lejjebb, mi a különbség, ki is vastagítottam, hogy ez miért nem magántitoksértés. A magántitok megsértéséhez az kell, hogy valaki a foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva tudomására jutott magántitkot alapos ok nélkül felfedje.
Megint kivastagítottam. Ezért levéltitok- és nem magántitok megsértése.

W.Tamás # 2012.01.23. 11:54

Ok, vettem. De az arról szól, hogy valamit tud, mert tudnia kell és azt fedi fel.
Én a 178.§ (1) és a 178/A.§ (1) d. különbségét nem igazán értem.

Gabicsek # 2012.01.24. 08:58

Mivel levéltitok megsértéséről és nem magántitok megsértéséről beszélünk, ezért nem tartozik ide a 178/A §, mivel az magántitokról szól.

buksi 22 # 2012.02.13. 05:30

Üdv Mindenkinek!
Szeretném megtudni,hogy ha a facebookon egy barátomnak írt levelet ártó szándékkal valaki továbbít az bűnt követ-e el.


lány

kfgabri # 2012.02.13. 08:50

buksi, bűnről a papot kérdezd.

agyas42 # 2012.03.07. 08:45

Üdvözlök mindenkit az oldalon és szép napot kívánok mindenkinek.

Én is leírom a rövid történetem, egy kis jogi felvilágosítás reményében. A történet úgy kezdődött, hogy az unokatestvérem kedves élettársa be szerelmesedett. Majd egy lágy őszi délutáni napon, még az unokatesón dolgozott, ő lelépett. Vitt minden mozdíthatót, és a gyerekeket is. Az ősszel, gyerek elhelyezési per kezdődött. A lényeg, hogy én az eljárásban az unokatestvérem mellett akarok tanúskodni.
A meglepetés tegnap ért minket, mivel a tárgyalási napon, az unokatestvérem volt élettársának a jogi képviselője be terjesztette, a köztem és az unokatesóm, valamint az unokatesóm és mások által ő vele folytatott FACEBOOK-os, cset-es, összes beszélgetés kinyomtatott változatát. Ebben több köztünk folytatott beszélgetés nem időrendi sorrendbe volt, azok úgy lettek úgymond össze ollózva.
A facebook oldalra a volt élettársa be tudott lépni, mivel az unokatesóm nem változtatott jelszavat, mert gondolta tiszteletben tartja a magán titkot.
A bíróság a kinyomtatott levelezéseket befogadta, az abban szereplő adatokat nyilvánosságra hozta a bele egyezésünk nélkül. A kérdésünkre a válasz annyi volt, hogy nem számít milyen módon került a birtokukba, az abban szereplő adatok alapján gyámhatósági és egyéb eljárást fog kezdeményezni. Az unokatesóm élettársának az ügyvédje azt mondta " mit rázzuk a lábunkat, ez közérdekű adatok ". Én ezt nem értem, hogy egy zárt rendszerű, cset-es beszélgetés ami csak kettőnk között történik, azt engedély nélkül, jogtalanul megszerzik, kimásolják, az abban szereplő adatokat módosítják, nyilvánosságra hozzák, azokat az ügyük személyes jobbra fordítására használják, és még közérdekű adatoknak tekintik.
A lehetőségeinkről egy rövid értesítést szeretnék kérni.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.07. 09:35

A lehetőségeinkről egy rövid értesítést szeretnék kérni.
Akár feljelentést is tehet az unokatestvéred. De azt nem fogod megakadályozni, hogy bizonyítékként felhasználják az adatokat.

agyas42 # 2012.03.07. 10:10

Kösz a választ, de a rám vonatkozó beszélgetést illetve a másokkal történt beszélgetést mégis milyen alapon használják fel bizonyítékként, mikor ezeket a tudtunk és bele egyezésünk nélkül szerezték be, illetve használják fel.
Jaj tudom már, rá jöttem, a jog az csak rám vonatkozik, rám kötelező érvényű, de amikor jogaimat akarom érvényesíteni akkor nem.
Kovács Úr önnek milyen jogi végzettsége van?

kea4 # 2012.03.19. 10:43

A bíró meg azt vesz figyelembe, amit akar.

Tegyétek meg a feljelentést, bizonyíték a gyermekelhelyezési perben általa kinyomtatottan csatolt anyagok, az eljárás megindulásáról tájékoztatnám a gyerekelhelyezési bírót is (csak hogy lássa, az "ellenség" bűncselekményt is képes elkövetni, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön). A más fiókjába, más jelszavával való bejelentkezés ugyanics számítástechnikai rendszer elleni bcs. emlékeim szerint, l. itt a bal szélen a törvénytárgyban a BTK-t.

KBS gyakorló ügyvéd, ilyeténképpen jogi egyetemi végzettsége kellene legyen (plagizálós korunkban azonban semmi sem bizonyos;)

A jogszabályok jó/rossz, logikus/logikátlan mivoltáról azonban aligha tehet. Nem az a kérdés, hogy miért nem szabad a fociban kézzel nyúlni a labdához, hanem az, hogy focizunk vagy kézilabdázunk.

Üdv:
KEA.

ariaane87 # 2012.04.03. 11:30

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valakit levéltitok megsértése vétséggel pl. megrovásban részesítenek vagy pénzbüntetést kap, az priuszos lesz?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.03. 13:20

Nem.

ariaane87 # 2012.04.03. 14:19

Köszönöm!
Továbbá, a 30 napos bejelentési határidő mitől számítódik? Az elkövetéstől vagy attól az időponttól, amikor tudomást szerzek róla? Mert azt nem tudom bizonyítani, hogy mikor tudtam meg, hogy valaki elolvasta az e-mailjeimet, azaz mondhatom, hogy csak tegnap, holott már több mint egy hónapja. Tehát itt nincs értelme a 30 napnak.
Vagy ez úgy működik, hogy bármikor is történt az eset, bejelentem a rendőrségen, és mikor azok kiderítik, ki az elkövető, onnantól van 30 napom, hogy bírósághoz forduljak?
Ha megtudom, hogy beléptek az e-mailembe, és feljelentést akarok tenni, akkor van valami határidő, hogy a jogtalan belépésnek mennyi időn belül kellett történnie? Vagy akár egy éve is történhetett, akkor is nyomoznak az ügyben?
Bocs a sok kérdésért.

ariaane87 # 2012.04.03. 14:24

Ja, és összegzésül, mert annyiféle értelmezés volt itt, hogy elvesztettem a fonalat:
Ha valaki belép az e-mailembe, de semmit nem változtat meg, az információkat nem használja fel, akkor van szó a levéltitok sértés enyhébb, vétség formájáról? Csak annyiból vettem észre, hogy valaki járt nálam, hogy kijelezte a legutóbbi belépést, ami biztos, hogy nem én voltam. Persze nem tudom, hogy törölt-e olyasmit, amit én még nem láttam, ezt nem tudom, kinek kell bizonyítani.

kea4 # 2012.04.04. 17:16

Azonnali jelszóváltoztatás szükséges. Valami olyasmire, amit más (közeli ismerős sem) tudhat megtippelni reálisan. Az "Email / Facebook feltörés" topicban kifejtettem bővebben.

Amennyire én tudom, a belépés puszta ténye problémás, itt oldalt a törvénytárban keresd ki a BTK-ból a "számítástechnikai rendszer" kezdetű részt, talán 300. §.

KEA.

Halászkirály # 2012.04.12. 15:55

Segítségüket kérném a következő ügyben: munkáltatónk - titokban, a rendszergazda segítségével - a munkahelyi e-maileket kívánja ellenőrizni (címzett, levélküldés ideje, tárgya). Levelezésünket semmilyen belső rendelet nem szabályozza, a munkakörben való alkalmazáskor semmilyen hozzájárulást nem kellett aláírnunk ennek tudomásulvételéhez, valamennyi dolgozó abban a hitben végzi hivatalos és magánjellegű levelezését, hogy az kizárólag magántitoknak minősül. Jogszerűen jár-e el a munkáltató ezzel a titkos ellenőrzéssel? Ha nem, milyen lépéseket tehet a munkavállaló?
Válaszaikat köszönöm!

bokriszta # 2012.10.08. 05:56

Problémám a következő lenne!
A főnököm sajnos nem először már több kollega elektronikus levelébe is beleolvasott. Ezt be is vallotta. Sajnos most én következtem. :( A facebookos fiókomba sikerült belépnie. Ezt onnan tudom, hogy törölt is belőle. Észrevettem. És csakis ő lehetett, mert neki volt érdeke kitörölni az üzeneteimet.És mondott is olyan információkat, amiket csak onnan tudhatott.
Milyen törvények vonatkoznak rá?? Megteheti ezt? Ez levéltitok megsértésének minősül? Ilyen esetben lehet tenni feljelentést?
Előre is köszönöm a választ!
Kriszta

Poruljárt_Attila # 2012.10.08. 06:09

Na akkor azzal kezdem, hogy nem vagyok jogász, DE sztem nanááá, mint a huzat, és még minimum magántitok jogosulatlan megismerése, meg hát számítástechnikai rendszer elleni .... De ezt csak így laikusként gondolom, a tényállást majd jogász mondja, de hogy ez így bcs, az tuti biztos.

Aztán meg legyen eszetek, nyilván nem árulok el újdonságot azzal, hogy egy rendszergazda bizony nagy titkok őrzője, bár igazából még annak se kell lenni, csak érteni az informatikához, és teljesen simán megszerzi az összes létező jelszavadat. Nem tudsz mit tenni, mert nagyon primitív kis pár KB-os progik vannak akár jelszótárolásra, akár feltörésre, és nem csak a belső rendszeren történő levelezést értem ez alatt, hanem bármilyen netes oldalt, amit használsz.
Csak azt tudom tanácsolni, hogy a munkahelyről (és közös felhasználású, nyílt wifis helyekről) soha ne lépj be semmilyen személyhez köthető oldalra, mert azonnal hihetetlen dolgok tudnak történni! Ahogyan tapasztalod is ...

Hidd el, informatikailag nem tudsz ez ellen semmi mással védekezni, csakis azzal, ha NEM LÉPSZ BE ! Ha mégis sürgős lenne valamiért, akkor utána este otthon azonnal jelszócsere!

Trysii # 2013.02.13. 15:03

Ha valaki rendszeresen nézegeti és alkalomadtán dézsmálja a postaládánkat, s feljelentem ezért, az milyen büntetésre számíthat? Tudom, hogy ki az, még videófelvételt is készítettem róla, igaz akkor éppen csak egy INGYENES újságot lopott ki a zárt postaládából. Gondolom, erre nincs olyan szankció, mint egy rendes levélre, de olyanok is tűntek már el, csak idáig még nem volt bizonyos, hogy ki a szarka.