levéltitok megsértése


highand # 2018.05.17. 12:41

Tisztelt Óbudafan!

Maga a tényállás egy fércmunka. Rendkívül nehéz eldönteni, hogy a zárt küldemény címzettje egyáltalán lehet-e elkövető, és ha igen, akkor melyik fordulatnak. Hosszasan lehet azon érvelni, hogy a levelet nem tartalmazó üres boríték lehet-e a bűncselekmény tárgya, tekintve, hogy nem tartalmaz közlést.

De az én értelmezésemben

"Aki, másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét..., a tartalmának megismerése végett... megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja"

az elköveti a pönalizált cselekményt.

Az e-mailban küldött közlés harmadik személyekkel való megosztása tényleg nem tényállásszerű, de ez ismét csak a jogszabályakotó alkalmatlanságára mutat rá. Mivel a büntetőjog alapelve, hogy senkit sem lehet büntetni azért, mert a cselekménye hasonlít egy, a BTK-ban nevesített tényállásra. Az elkövető csak akkor büntethető, ha cselekménye teljes mértékben kimeríti a tényállást.

Hozzáteszem, hogy a hazai büntetőjog gyakorlata egyre messzebb esik ettől az alapelvtől, de mindig kiderül, hogy a többségnek ez így tökéletesen megfelel, mindaddig amig nem vele szemben történik meg az elvtelen jogalkalmazás.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.02. 20:03

A levéltitok megsértése nem minősül szerződésszegésnek egy bérleti szerződés esetén.

Határozott idejű szerződésnél, hacsak nincs kikötve a rendes felmondás, akkor a határozott idő lejártával szűnik meg a szerződés. Ez esetben evvel az indokkal nem lehet felmondani.

A szerződésszegést egyébként a Bérbeadó követte el, amikor nem biztosította a gázszolgáltatást. A szerződés megszűnését követően, a gázt fogyasztás alapján fizetném ki, az azon felüli átalánydíjat visszakövetelném.

Tehát nem lehet rendkívülivel felmondani ezen indokkal, úgyhogy nem kell a bérlet megszűnése előtt kiköltöznötök. Természetesen a kaució az elszámolás alkalmával visszajár.

pappcs # 2014.09.02. 13:26

15 napos rendkívüli felmondással esetleg, rendes felmondással meg a szerződésben foglalt felmondási idővel bármikor felmondhat, rendesnél még indokolni sem kell. Viszont egy büntetőeljárást indíthat a levél felbontása miatt.

Szilva1989 # 2014.09.02. 11:23

Tisztelt Hozzáértők!

A kérdésem a következő lenne. Október elsején lejárt volna a bérleti szerződésünk az albérletünkben, ekkor pedig vissza járt volna a kaució (2 havi bérleti díj) nekünk, bérlőknek a tulajdonostól. Úgy sejtjük, hogy ennek elkerülése érdekében a következő "trükköt" vetette be a tulajdonos. Nyáron kikötötték nálunk a gázt, mert ők nem fizették be 3 hónapra visszamenőleg a számlát úgy, hogy tőlünk egyébként minden hónapban elkérték, mi pedig rendesen, határidőre fizettük a bérleti díjat, ill. a közüzemi számlákat is nekik. Többször kértük őket, hogy fizessék be az elmaradásokat és köttessék vissza a gázt, erre viszont az volt a válasz, hogy ne aggódjunk, fűtési szezonra vissza lesz kötve, másra pedig egyébként sem használunk gázt (villanyrezsónk és bojlerünk van), ez nem a mi dolgunk. Múlt hét pénteken még nem volt visszakötve a gáz, viszont továbbra is érkeztek behajtó cégektől a tulaj nevére a mi albérleti címünkre levelek, mi pedig attól tartva, hogy egy esetleges elmaradás miatt más közüzemi szolgáltatást is kiköthetnek, felbontottuk a levelet, hogy lássuk, miben van még elmaradás. Kizárólag a behajtó és közüzemi cégtől érkezett leveleket bontottuk fel, a magánleveleit nem. Ezen annyira kiborult a tulajdonos, hogy levéltitok megsértése miatt azonnal hatállyal felmondta a szerződésünket és azt akarja, hogy 8 napon belül költözzünk ki, utána pedig birtokba veszi a lakást. A kauciót természetesen nem akarja visszaadni. Megteheti???

Klaudetta # 2014.06.25. 17:39

A kérdésem a következő lenne.Küldtem egy emailt egy válófélben lévő ismerősömnek.Ő kinyomtatta és a szemétbe dobta.A felesége megtalálta és egy nappal a válásuk után körlevélben elküldte 10 ismerősének.Természetesen szerepel rajta a nevem és az email címem is.Követett ezzel el jogsértést?Felelősségre vonható és büntethető ezért?

grönland # 2014.06.25. 10:55

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.25. 10:36

Önmagában az is bűncselekmény, hogy jogosulatlanul belépett, a célzattól függetlenül.

limma # 2014.06.25. 10:19

Az élettárs marha könnyen kémprogramot telepíthetett.

A kérdésére a választ elég egyértelműen megadták: igen, feljelentheti.

Szerintem viszont maga sem tudja, mit akar.

"Célom nem a meghurcoltatása"

Megfenyegetni az élettársat, hogy ha te így és így, akkor kapsz egy kis büntetőügyet a nyakadba?
Vagyis valami módon sakkban akarja tartani?

Mert ha nem, akkor már túllépett volna rajta azzal, hogy megváltoztatta a jelszót.

luck-666 # 2014.06.25. 09:50

Lyonee

semmit nem tudni a cégről,ezért lehet,hogy:

  • a cég is a sajátja,
  • az iroda a lakásban van,
  • távmunkában dolgozik
  • céges laptop

az igazi probléma az:
Hogyan került az élettársadhoz a jelszó?

Lyonee # 2014.06.25. 09:13

Hogyan került az élettársadhoz a jelszó? Miért használod az otthoni gépedet a céges ügyek intézésére?
Emiatt téged is felelősségre vonhat a céged hűtlen kezelés miatt. Gondold meg, hogy mit csinálsz, mert neked is bajod lehet belőle.

grönland # 2014.06.25. 07:52

Köszönöm válaszát.

Az élettársam nem az élettársam, immár több mint fél éve nem élünk együtt.

Kérdésem éppen arra irányult, hogyha feljelentést teszek, akkor az, hogy lefényképeztem az oldalt amin látható hogy honnan milyen eszközről, illetve milyen ip. címről léptek be, elég-e arra hogy felelőségre vonható legyen.

Mivel magán jellegű levelezést nem folytatok a céges email fiókon belül, így kizárólag céges ügyek, megrendelők, számlamásolatok, ill. egyéb a cég működésével kapcsolatos levelezés zajlik ott kizárólag.

Ez pedig akár puszta kíváncsiság is lehetett részéről, de akár rosszindulat is, tekintve hogy gyermek elhelyezésben éppen pereskedünk.

Célom nem a meghurcoltatása, de azért valljuk be, én sem nézelődök a mol vezérigazgatójának az email fiókjában. Egyszerűen mert semmi közöm hozzá. Sőt, kísérletet sem teszek arra vonatkozólag hogy belépjek oda!
A hasonlat talán erős, elviekben értettem.

Tehát felelőségrevonható-e?

Agent Cooper # 2014.06.25. 04:41

Kedves grönland!

Amennyiben az a célja, hogy élettársát büntetőjogilag felelősségre vonják, abban az esetben feljelentést tehet.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

grönland # 2014.06.24. 21:02

köszönöm a választ.
nagy vonalakban értem amit bemásolt.
nem vagyok ügyvéd,nem szeretnék értetlenkedni, de ez ebben a konkrét esetben mit jelent?

van keresnivalóm, vagy nem éri meg foglalkozni vele?

köszönöm ha válaszol.

ObudaFan # 2014.06.24. 12:27

Információs rendszer vagy adat megsértése

Btk. 423. § (1) Aki

  1. információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad,
  2. az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy
  3. információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott bűncselekmény jelentős számú információs rendszert érint.

(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el.

(4) E § alkalmazásában adat: információs rendszerben tárolt, kezelt, feldolgozott vagy továbbított tények, információk vagy fogalmak minden olyan formában való megjelenése, amely információs rendszer általi feldolgozásra alkalmas, ideértve azon programot is, amely valamely funkciónak az információs rendszer által való végrehajtását biztosítja.

grönland # 2014.06.24. 12:16

Ez ennyire nem kérdés?

grönland # 2014.06.17. 11:06

Üdvözlök mindenkit.

Kérdésem elsősorban hozzáértőknek tenném fel.

Minek minősül, ill. lehet –e bármilyen szankciót alkalmazni az alábbi megtörtént esetben.

Több mint fél éve külön élünk az élettársammal.

Több mint 2hónapja vettem észre először hogy bejárkál a céges email fiókomba.
Ezt a fiókot kizárólag én használom.
Az email rendszernek van egy naplózó fálja, ami rögzíti, hogy honnan mikor mivel, milyen ip. Címről léptek be.
Egyértelműen beazonosítható a személye.
Jelszót módosítottam természetesen.
Neki felhatalmazást soha nem adtam belépésre, az együttélésünk alatt sem, lévén ezt kizárólag céges ügyek intézésére használom.

Tehát kérdezem hogy ez pl. levéltitok megsértése-e, ill. hogy érdemes-e jogi lépéseket tennem ez ügyben, és ha igen milyen esélyekkel.

Köszönöm.

Spas12 # 2014.05.28. 16:40

Kedves Inez!

Tudom, h. nem pontosan a kérdésére ad választ az alábbi link, de támpontot mindenképpen nyújt.

http://abi.atlatszo.hu/index.php?…

Üdv

Inez74 # 2014.05.28. 08:45

Tisztelt Szakértők!

Egy kis segítséget szeretnék kérni a következő esetben. Több mint 1 éve eljöttem az előző munkahelyemről, de tudomásomra jutott, hogy az ottani email címem nem lett megszűntetve, mivel korábbi partnereim küldtek arra emailt, és nem jelezte nekik a rendszer, hogy a címzett ismeretlen. Történt sajnos olyan, hogy bizalmas, a jelenlegi munkahelyemre vonatkozó adatokat küldtek tévedésből a korábbi email címemre, ami így illetéktelen kezekbe került. Sőt jött egy konkrét, nekem szóló üzleti levél, amivel a korábbi munkahelyen visszaéltek, továbbították egy másik személynek és az ajánlatot maguknak megtartották. Volt kollégámat kértem, hogy jelezze az informatiokai osztály flé, hogy szüntessék meg a régi címem, mivel azt gondolom, hogy több mint 1 év után már nem indokolt, hogy éljen. Rosszul gondolom, léphetek e valamit az ügy érdekében?
Előre is köszönöm.

mbc8px # 2014.05.07. 19:30

Kedves KissPeter65!

Esetlegesen felhasználtató, valamely korábbi bizonyítás alátámasztásaként, ha érdemi tényt, állítást tartalmaz, legfeljebb a bíróság nem veszi figyelembe.

Üdv

KissPeter65 # 2014.04.30. 17:55

Jó napot , azt szeretném kérdezni , hogy polgári peres eljárás alatt két fél közti privát beszélgetés közösségi oldalon rögzíthető e és felhasználható e a bíróságon ?

Agent Cooper # 2014.04.14. 20:12

Kedves fecske13!

Szerintem számítástechnikai rendszer és a adatok elleni bűncselekménnyel gyanúsítják elsősorban. Nem ártana egy konzultáció védővel, az alapján, amit leírt, szerintem nem veszett fejsze nyele az ügy.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

fecske13 # 2014.04.12. 13:39

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni.
Feljelentettek internetes bűncselekmény elkövetése miatt.
Leirom a történetet. 2012 nyarán ért véget egy 5 éves kapcsolatom, az akkor párommal közös volt a facebook fiókunk, és közösen használtuk az ő nevére regisztrált email fiókot. Mikor szakítottam vele, kértem törölje le a rólam feltett képeket, amit ő nem volt hajlandó megtenni, és megváltoztatta a tudtom nélkül a facebook fiók jelszavát. Mivel az email cím-hez használt jelszó nem változott meg, ezért én beléptem oda, hogy megtudjam az új jelszót, hogy eltudjam távolítani a nem kívánatos képeket. Ő ezután megfenyegetett, hogy tönkreteszi az életem és feljelent, mert feltörtem a facebook oldalt, és mert feltörtem az email címet,ami ilyen formába már nem igaz, mert tudatában voltam a jelszónak. Hiszen együtt csináltuk, és ő mondta meg. Én a fenyegetését nem vettem komolyan, azt tudni kell hogy én akkor még rendőrként dolgoztam, de azóta már leszereltem, és a fenyegetés a munkámra irányult, hogy kirúgat. A fenyegetés után, természetesen a közös fiókunknak a linkjét lefényképeztem, mert féltem, hogy valóban feljelent. Mondanom sem kell,több ismerősöm is mondta hogy a képek rólam azóta is fent vannak, úgy hogy én azt nem engedtem hogy feltegye. A mai napokban, pedig kopogtatott a rendőrség a szüleimnél, ez miatt az ügy miatt, mert egyszer már voltam idézve gyanúsítottként, az ügy miatt. De az idézést soha nem kaptam meg, mivel külföldön tartózkodom már több mint 1,5 éve. Segítsetek, mit csináljak? mi lehet ebből? Nagyon félek, kérlek segítsetek!

rockersrac # 2014.04.11. 15:37

Nem igazán vagyok tisztában a dolgokkal, így érdeklődni szeretnék, hogy egy adott oldal tulajdonosa/moderátorai rendelkezhetnek-e bármilyen joggal arra, hogy az oldalon belül folytatott privát levelezésbe beleolvassanak, és hogy a jelszavakat maguk részére látható/visszafejthető módon tároltassa el az oldal? Én az oldalnak felhasználója vagyok, és bár többen is mondták nekem hogy a moderátorok bele olvasnak a levelezésbe, ezt most eléggé megtapasztaltam sajnos.

DeeLite # 2014.03.15. 16:54

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy ha küldök valakinek egy e-mailt és az továbbküldi olyan személynek, akinek nagyon nem szerettem volna, hogy a kezébe jusson, feljelenthetem levéltitok megsértéséért a továbbküldőt?

ObudaFan # 2014.01.25. 15:23

Egyébként sima levél esetén is ha a címzett felbontja, onnantól nem zárt a küldemény, így az átadása másnak kérdéses, hogy mennyire tényállásszerű.