Naná! Elvileg megtalálhatnád őket egyenként, de gyakorlatilag ellopod a más művét.
copyright, szerzői jog. hogyan?
:) kötekedés nélkül...
Szerintem szakmai válasznak és véleményezésnek is helytálló...
De kicsit pontosabban: ha egyenként összegyűjtöd a linkeket, akkor a te munkád van benne... ha egy gyűjteményt veszel át, akkor más munkáját nyúlod le... Ilyen egyszerű.
Nem véletlenül védi a szerzői jogi törvény a programok mellett az adatbázisokat is.
Bocs, Vendég! Az nem neked szólt, hanem a motor szokás szerint feldobta a rovatnyitót legfrissebb kérdésként.
Ja nem. A te hozzászólásod volt az, ami nem nekem szólt. De akkor hova lett a kérdés? :)
Gondolom, törlésre keróült. De vmi link-adatbázis "átvételéről" szólt. :)
Tisztelt Szakértő!
Külföldi (német) weblap magyar megfelelőjét tervezem elkészíteni. Annyira változtatom meg, hogy ne sértsen szerzői és egyéb jogokat, de ne kelljen felkeresnem az eredeti honlap készítőit.
A kérdésem az, van-e erre lehetőségem, és mi fér ebbe bele?
A név maradhat? (egy speciális adatbankról van szó)
Magának az elektronikus adatbanknak ugyanebben a témában Mo-n való létrehozása?
A weblap felépítése?
Nyújtott szolgáltatásai?
Válaszát előre is köszönöm:)
Szedere
Konrkét infók nélkül nehéz a feltett kérdésekre választ adni. Ha nagyon hasonlít, akkor várható egy per, bár ez is kétesélyes játszma.
Ha eleve ugyanarra a "sablonra / struktúrára" épül az olda, ugyanaz a név, a tartalmi felépítés, akkor nehéz lesz bebizonyítani, h ez egy egyedi fejlesztés, egyedi ötlet alapján...
Ez a téma ugyanakkor elég problémás, hiszen a közösségi oldalak is hasonlítanak, mégis eléggé különbözőek, s pusztán hasonlóság alapján nehéz lenne egyiket a másik miatt beperelni. Bár, mint tudjuk, pénz beszél... egy jól felkészült jogi gárda sok mindenre képes... :)
Köszönöm a gyors választ.
Ami még érdekelne: Ha pl. korábban volt egy német meteorológiai intézet bejáratott weboldala egy időkép nevű oldal, és készítettek egy hasonlót itthon, ami ma már nagyon népszerű - az is szerzői jog alá esik? Miért? Hiszen az időjárás általános dolog, erről való tudósítás sem újkeletű stb. Ha a megjelenése hasonló, az már jogi kérdéseket vet fel?
A másik. Ha ez külföldi (német) oldal, amit tegyük fel hasonló, felismerhető felépítéssel magyarosítok, ezért pontosan milyen követeléssekkel állhat elő az eredeti oldal fejlesztője? Mit mond a törvény? Mi ennek a pénzben mért mértéke?
Valószínűleg, mivel az ötlet, és a téma nem új (mint az időjárásnál), és az igény jelen van rá Mo-n. így az időben lépés jelent előnyt - ezért áttervezem az eredeti honlapot, és szinoníma-néven, más menü-elrendezéssel stb. el fogom indítani, így vélhetően nem akadhatok egy peres eljárásba, remélem.
Köszönöm szakértői véleményeteket,
Szedere
A német oldalt idokep.de-nek hívták? Mert ha a német megfelelőjét használták, akkor nincs gond, nincs névegyezőség.
Ha felismerhető mértékben magyarosítasz, akkor jó eséllyel perre számíthatsz, ha lesz egy jóakaród, aki az eredeti oldal tulajdonosának figyelmét felhívja az oldaladra. Az, h mekkora összegről van szó, nagyon sok mindentől függhet, ez már ügyvédi terület... Szvsz amennyit ki tudnak préselni belőled, illetve jó eséllyel eltiltanak a jogsértéstől, magyarul ugrik a befektetett melód...
Szvsz keress egy jó dizájnert, aki némi honor fejében az egészet áttervezi, találj ki új funkciókat - nem hiszem, h ne lenne egy csomó ötleted, hiszen nekem, laikusnak is van legalább fél tucat, amit hiányolok az általam látogatott 3-4 időjárási oldalról -, s akkor nem lesz senki, aki beléd köthetne.
Szívesen, bár én ezt nem nevezném szakértői véleménynek... :)
Üdvözlet.
Szeretnék telefon akkumulátorokat forgalmazni külföldről behozva, rendesen vámkezelve, adózva. Nem eredeti akkumulátorokról van szó. Kérdéseim a következőek:
- saját címkét készíthetek-e rá, esetleg saját márkajelzést, mint "Marika néni akkumlátorai", vagy ha átcímkézem ahhoz külön engedély kell hogy forgalomba hozhassam úgy.
- Az adott telefonhoz való kompatibilitást jelző logót (mint Nokia, Sony stb) felhasználhatom-e mint "kompatibilis modell: logó" persze hozzáírva valami olyasmit mint "a védjegy kizárólag az adott cég tulajdonát képezi, minden jog fenntartva és csak tájékoztatás céljából van a terméken".
2/b Ha a logót nem is, de feltüntethetem-e a kompatibilis márkát nem egyedi betűtípussal
3. Mindezeket angolul címkézném, de ha kell egy magyarra fordított kis füzetkét is mellékelnék.
Mintha utángyártott nyomtató tonerren találkoztam volna HP logóval például, szóval elviekben nem kivitelezhetetlen.
Köszi a válaszokat, vagy akár a tanácsokat.
- Miért ne? Úgy csomagolsz, ahogyan akarsz.
- No, azt már nem! 2/b. Az elmegy.
- Magyarországon forgalmazott árun kötelező a magyar nyelvű címke.
1. Miért ne? Úgy csomagolsz, ahogyan akarsz.
2. No, azt már nem! 2/b. Az elmegy.
3. Magyarországon forgalmazott árun kötelező a magyar nyelvű címke.
2. Az elmegy mit takar pontosan? Kell mellé körítést írni.
3. Ilyen híradástechnikai dolgok, mint TV, videó, akkumulátorok matricáján én nem találkoztam magyar szöveggel, max magyar nyelvű leírással. Úgy elegendő lenne?
Köszi szépen.
Néhány keresztkérdés:
1. Az akkumlátor formája, alakja, technikai
megvalósítása, címkézése, csatlakozása ipari mintaoltalom, szabadalom, védjegy alatt állhat.
2. A védjegy (pl.: védjegyezett logó) használata engedélyköteles.
3. Ne feledkezz el a termékfelelősségről! Az általad forgalmazott akku tüzet okozhat, mérgező anyagok miatt egészségkárosodást, stb. Gondolj bele mennyi akkumlátor visszahívás történt az utóbbi időben...
4. Ne feledkezz meg a környezetvédelemről! Az akkumlátor veszélyes anyagokat tartalmaz. Az általad forgalmazott eszközök miatt nem csak az eladásig felelsz...
1. Az őt nem érinti, az legyen a gyártó gondja.
Miert ne erintene? Tipikusan Kinabol szallitjak az akkukat, ahol a magyar vagy az eu iparjogvedelme irrelevans de ha itthon forgalomba hozza, mar akadhatnak balesetek...
19. § (1) A szabadalmi oltalom alapján a szabadalom jogosultjának - a szabadalmasnak - kizárólagos joga van a találmány hasznosítására.
(2) A kizárólagos hasznosítási jog alapján a szabadalmas bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül
..
- előállítja, használja, forgalomba hozza, illetve forgalomba hozatalra ajánlja, vagy ilyen célból raktáron tartja vagy az országba behozza a találmány tárgyát képező eljárással közvetlenül előállított terméket.
Jogkezelési adat meghamisítása
329/C. § Aki más szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelme alá tartozó művének, illetőleg teljesítményének a felhasználásával összefüggésben megjelenített, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott jogkezelési adatot haszonszerzés végett jogosulatlanul eltávolítja vagy megváltoztatja, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Iparjogvédelmi jogok megsértése
329/D. § (1) Aki a jogosultnak törvény, kihirdetett nemzetközi szerződés vagy európai közösségi rendelet alapján fennálló szabadalmi oltalomból, növényfajta-oltalomból, kiegészítő oltalmi tanúsítványból, védjegyoltalomból, földrajzi árujelző-oltalomból, formatervezési mintaoltalomból, használati mintaoltalomból, illetve topográfiaoltalomból eredő jogát az oltalom tárgyának utánzásával vagy átvételével megsérti, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését
- jelentős vagyoni hátrányt okozva,
- üzletszerűen
követik el.
(3) A büntetés
- öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését különösen nagy vagyoni hátrányt,
- két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését különösen jelentős vagyoni hátrányt
okozva követik el.
Ki beszélt itt szabadalomról?
„az oltalom tárgyának utánzásával vagy átvételével megsérti”
Hol csinál ilyet egy forgalmazó? Ne haragudj, de ha importálok, akkor köteles vagyok én tudni, hogy egy akkumulátornak a dizájnját levédették-e? Megjegyzem, mivel itt alkatrészről van szó, a védelem csak korlátozott lehet, hiszen az akkumulátor alakját nagyban meghatározza, hogy illeszkednie kell a telefonhoz. Azt pedig nem lehet megakadályozni, hogy valaki alkatrészt gyártson.
Nem vagy koteles semmit tudni - de a kovetkezmenyeit attol meg viselned kell - ha nem szeretned, hogy elkobozzak celszeru ha nem serti masok szellemi tulajdonat:
"A Tanács az összes jogalanyra kötelez szabállyal, vagyis rendelettel vezette be a
jogsért szellemi termékek határforgalmára vonatkozó szabályokat.152 A szabály lényege a
vámhatóság és a jogosultak együttm ködése a „kalóz” vagyis jogellenes szerz i jogi,
szomszédos jogi termékek nem-kereskedelmi forgalmában a termék határon való ideiglenes
megállítása, elkobzása érdekében. A szabály egyúttal garanciákat tartalmaz a jogszer en
eljáró import rök védelmében."
A mobiltelefon akksijának mi köze a szerzői művekhez és az artisjushoz?
Szerintem kb. semmi.
Tisztelt Fórumozók!
Nem találtam jobb topikot a kérdésemhez, mely a következőképpen szól: egy ipari szabadalom levédetéséhez milyen szinten kell magát a találmányt fizikailag elkészíteni? Például ha feltaláltam volna a kerékpárhoz a váltót, le kellett volna gyártanom, vagy elegendő a technológia leírása (persze nem szakszerűen). Az alapproblémám az, hogy ha a szakmához fordulok a minél konkrétabb leírásért vagy mintadarab legyártásáért, semmi nem véd meg az ötletlopástól.
Vagy esetleg érdemes-e éppen egyből egy, az adott dologban érdekelt céghez az ötlettel fordulni? Van ilyenkor bevett formula, hogy védve legyen a találmány? Ha jól olvastam, nem ment át az EU-ban az egységes szabadalom terve, így önállóan nem hiszem, hogy bármilyen esélye van magánszemélynek.
A választ előre is köszönöm, tisztelettel
S zél Lajos
„emmi nem véd meg az ötletlopástól.”
Miért ne védene? Biztosítsd be magadnak az elsőbbség igazolását!
(Ezzel nem mondtam azt, hogy fizikailag is el kell készíteni a találmányt, ezt nem tudom.)
Hát igen ez az ördögi kör, konkrétan hogy lehet "bebiztosítani"? Tartok tőle, hogy csak úgy, ha bejegyzem a szabadalmat. Vagy esetleg írjam meg az ötletet egy szaklapban? Levédve nem lesz de legalább lenyúlni sem lehet egyszerűen.
Konkrétan mege-e tudja mondani valaki, mit kéne tennem, ha feltaláltam volna a bicikliváltót? Van-e olyan verzió, amikor nem kell esztergályossal legyártatnom?
Valamit félreértettél, szabadalmaztatás nélkül nem is lesz mit megvédened, azt nem lehet megúszni. Egyébként pedig nem kell a találmányt fizikailag is elkészíteni a bejelentéshez, elegendő, ha az igénypontok és a rajz úgy van kidolgozva, hogy az alapján szakember el tudja készíteni, illetve a szabadalom által védett megoldás egyértelműen meghatározható.
Így már világos, köszönöm!
sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy ha netes játékon kizártak, mert olyat irtam amit nem kellet volna, de közben pénzért (telefonon)rendeltem magamnak a játékra adott dolgott jogos, hogy véglegesen kizártak? előre is köszi a választ
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02