copyright, szerzői jog. hogyan?

RES. # 2011.05.25. 14:18

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy helyezhetek-e el saját weboldalon márka jelzéseket ill. logókat?Például ha az én weboldalam történetesen autóalkatrész-kereskedelmi honlap, és szeretném néhány autótípus logóját kirakni.Sürgős lenne az infó.Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.31. 14:18

???

g.kagabor # 2011.06.03. 10:19

Tisztelt Hozzáértők,

a következőt szeretném tenni:
Van egy Youtube klipp, ami a mű official, tehát "hivatalos" változata. Ennek a videóklippnek szeretném felhasználni egy 5 másodperces hangrészletét egy weboldalam flash animációjában. A weboldal teljesen nonprofit, tehát semmilyen formában nem termel pénzt. (Még reklám sincs rajt.) A flash animáció (inkább alkalmazás) sem negatív, sem pozitív színben nem tünteti fel a klippet.

Ez szerepel alatta:
Produced by Ark Music Factory
Ha feltüntetem őket, és az eredeti címet meg előadót, akkor felhasználhatom a részletet? Vagy engedély kell tőlük?

Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.03. 11:49

Azt sose lehet biztosra megmondani, hogy egy felhasználás meddig idézet, de 5 másodperc talán még az. Az idézet pedig szabad felhasználás.

g.kagabor # 2011.06.07. 20:06

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.30. 16:32

Van annak a portálnak egy tárhelyszolgáltatója is, a jogsértő tartalom eltávolítására, ha másképp nem megy, a jogsértő portál elérhetetlenné tételére őt is felszólíthatjátok.
Egyébként pedig ahogy az már lenni szokott önkéntes teljesítés híján: per. Esetleg büntetőfeljelentés.

orlandi # 2011.08.12. 15:21

Remélem nem ismétlés a kérdésem:
Ha külföldi hírportálról fordítok érdekes cikkeket és ezt egy pl. blogban megjelenítem, természetesen a forrás megjelölésével, sőt esetleg az eredeti idegen nyelvű szöveggel egyetemben, vagy az arra mutató linkkel, elkövetek-e valamilyen jogsértést?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 15:32

Valószínűleg szerzői jogsértést, ha a jogosult állama részese a megfelelő nemzetközi egyezménynek.

kismukk # 2011.08.12. 16:24

pl. blogban megjelenítem, természetesen a forrás megjelölésével
Ha ismertetésként, akkor szerintem nem sért. Ismertetésben egész mondatokat, rövidebb bekezdéseket is lehet befoglalni.

orlandi # 2011.08.12. 19:01

Köszönöm a válaszokat.
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű: komplett cikkeket fordítok, tehát idézetnek nem tekinthetőek.
Az alapkérdésem, ha lefordítok egy idegen szöveget - akár szépirodalom, akár bulvárcikk - a saját fordításomat publikálhatom-e, mondjuk az interneten, vagyis mi a helyzet a "fordítói" jogokkal?

kismukk # 2011.08.12. 20:01

Úgy tudom, a fordítás joga a tied (mert te alkottad a magyar szöveget). Azonban, ahhoz hogy lefordíthasd, meg kell kérni hozzá az eredeti szerző illetve kiadó engedélyét (ilyenkor lehet olvasni a címlap belsején: "egyedül jogosított magyar fordítás"). Azután a te általad alkotott magyar szöveget más csak a te engedélyeddel használhatja.

nevrokon # 2012.04.24. 14:29

Kedves Mindenki!

Megpróbálom tőletek is megtudni a választ:

Szeretném lefordítani E.S. Gardner egyik 1958-ban kiadott könyvét.
Képtelen vagyok rájönni arra, hogy kitől kellene engedélyt kérnem ahhoz, hogy "jogosított fordítás legyen.

Illetve mi van akkor, ha engedély nélkül lefordítom/kiadom (pl. jelezve azt, hogy nem találom a a jogtulajdonost)?

Köszönöm!

Bark # 2012.05.01. 08:12

@nevrokon
Ezt írod: "Képtelen vagyok rájönni arra, hogy kitől kellene engedélyt kérnem ahhoz, hogy "jogosított fordítás legyen.
Illetve mi van akkor, ha engedély nélkül lefordítom/kiadom (pl. jelezve azt, hogy nem találom a a jogtulajdonost)?"

Én ugyanebben a cipőben jártam. Egy amerikai író könyvét fordítom, minden engedély nélkül, ugyanis nem a fordításhoz kell engedély, hanem a kiadáshoz. Közben írtam az író publikus e-mail címére, amire az ügynöke válaszolt. Kérte, hogy nevezzem meg a kiadót, amivel le vagyok szerződve (vagy legalább megegyezve) a kiadásra, és akkor ők majd egymás között elintézik, nekem elég, ha megcsinálom a fordítást.

Olyan elvileg nincs, hogy nem találod a jogtulajdonost, kiadó, örökös, ügynök, ezek közül valamelyik minden írónak van. De ismétlem: én azon az állásponton vagyok, hogy magához a fordításhoz nem kell engedély, majd csak a kiadáshoz.

nevrokon # 2012.05.17. 21:45

@bark
Nem nagyon akarnám "habókra" lefordítani, meg gondolkodom egy elektronikus kiadáson, de most egy ideje nem volt időm foglalkozni vele.
A szerző már meghalt és az is lehet, hogy "free" az anyag, de nem tudok meggyőződni róla :-((

TTünde # 2012.05.18. 04:53

Sziasztok!
Egy álláspályázathoz (művészeti, kulturális) szakmai programtervet kellett csatolni. A pályázatot - ahogy mostanában szokás - előre "lezsírozott" ember nyerte. Szakmailag nulla, ez sajnos köztudott. Munkáját csak a másoktól ellopott ötletekre alapozva tudja elvégezni. Kérdésem: egy, a pályázat kiírójának, az intézményvezetőnek és a fenntartónak (tehát minden érintettnek) megküldött nyilatkozattal "levédhetem-e" az általam benyújtott szakmai tervet?
Továbbá: Lehet szerintetek fellebbezni egy ilyen álláspályázat elbírálása ellen? Érdemes? Tekintettel arra, hogy más, a kiírásnak megfelelő, a nyertesnél jobb adottságokkal, szakmaisággal rendelkező személyek is pályáztak, és még csak szóbeli megmérettetésre sem hívták be őket.
Előre is köszi a válaszokat.

Napfényes szép napo(ka)t!
Tünde

Martillo # 2012.08.12. 16:30

Üdvözlök mindenkit!
A következő témában lenne szükségem a véleményetekre, szakértelmetekre!
Készítettem a telefonomra egy személyre szabott "témát". Ami valójában olyan képek, ikonok, amelyek nekem tetszenek.. Viszont másnak is! Kérdésem, hogy ha szeretnék ezekkel jövedelemre szert tenni, akkor felhasználhatok-e internetről letöltött képeket, ha igen akkor milyeneket, milyen feltételekkel? Gondolok itt olyanra, hogy mondjuk egy népszerű film vagy sorozat, mesefigura, vagy sportoló, esetleg valamilyen sport csapat, márka szerepel a képen. Feltehetek ilyet eladásra, mondjuk egy marketre? Vagy saját felhasználásra?
Mire kell figyelnem, ha ilyen tevékenységhez az interneten keresek képeket, milyen tartalommal, honnan szerezhetek be képeket?

Köszönöm előre is a válaszokat!
M

Lysandra # 2012.08.22. 12:49

@Martillo:
'egy népszerű film vagy sorozat, mesefigura, vagy sportoló, esetleg valamilyen sport csapat, márka szerepel a képen'

ezeke általában szerzői jogvédelemben részesülnek, szerzői jog jogosultja adhat engedélyt a felhasználásra.

eliszter # 2012.09.10. 11:35

Szerzői jogdíjban kérnék segítséget.Könyveket szeretnénk E-book formában "megjelentetni".Ezeket a könyveket az 1910-es 20-as 30-as években adta ki a nyomdánk, aki akkor még kiadással is foglalkozott. Első körben úgy gondoltuk, hogy azokat a könyveket adnánk ki E-book-ban, amelyek már nem jogdíjasok, tehát a szerző halála óta már több mint 70 év telt el. Viszont szeretnénk a későbbiekben "jogdíjas" könyveket is belevenni ebbe a projektbe, de nem találok sehol sem arra vonatkozó információt, hogy ebben az esetben mi alapján számítják ki a jogdíjat?
Kérdeztem az ARTISJUS-t is, de ők azt válaszolták, hogy "a
csak szöveget tartalmazó kiadványokat az Artisjus nem jogosítja."
Tudnátok abban segítséget adni, hogy hol találhatok erre pontos információt? Mégis kiváncsiak lennénk arra, hogy milyen metodikával számolható ki legalább körülbelül a jogdíj összege.
Minden segítséget szívesen veszek.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 11:40

Nem tudod kiszámolni. Szabad megállapodás tárgya.

Zsolesz1885 # 2012.09.28. 19:36

Üdvözlöm!

1. Egy olyan weboldal készítésbe fogtam, ami arról szólna hogy a felhasználók feltölthetik saját zenéjüket, fotóikat, verseiket stb. De kizárólag csak a saját szerzeményüket. Készítek egy szabályt is hozzá, amiben kitérek hogy csak a sajátjuk lehet amit feltöltenek, és a feltöltéssel automatikusan elfogadják a szabályzatot. Erre van lehetőségem? Tehát ilyen oldalt létrehozhatok és írhatok szabályzatot?
  2. Azonban nincs kapacitásom sem technikailag, sem emberileg minden feltöltést ellenőrizni. Ha mégis feltöltenek olyan tartalmat ami nem az övéké, ilyen esetben mire számíthatok ha egy jogvédő harci alakulat belefut?

3. Bár elvétve olvastam link-es ügyeket, de kitérnék erre én is. Az oldalamon helyezhetek el olyan linkeket ami külső fájlmegosztókon tárolt adatokra mutat, amit onnan értelem szerűen le is tudnak tölteni a felhasználók mint például a music4you csinálja? Illetve beágyazni is lehet azokat?

Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.03. 09:09
  1. Miért ne?
  2. Ha a szerzői jog jogosultja szól, akkor törlöd.
  3. Na ezzel nem kellene inkább próbálkozni! Mit is keresnének ott a letöltős linkek, ha a lap célja a saját művek közzététele?
axelwild # 2012.10.16. 13:13

Üdv

Szeretnék segítséget kérni önöktől/tőletek.
Több mint egy éve vásároltam üres dvd-ket egy magyar aukciós portálról.Nemrégiben kaptam egy levelet a NAV-tól hogy nyomozást folytatnak "Szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése vétség elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen."

A tettest feltüntetik,és pár kérdésre kell válaszolnom a nyilatkozatban. Többek között hogy volt e a dvdken reprográfiai díj megfizetését igazoló Artisjus matrica.

Ezek a dvd-k már nincsenek a tulajdonomban, és nem is tudom hogy volt e rajtuk matrica,de valószínűleg nem, különbem nem került volna bajba az akitől vásároltam. Azt szeretném kérdezni hogy nekem ebből bármi nemű bajom/hátrányom lehet-e ha én ezen a tanúvallomáson kijelentem hogy vásároltam tőle dvdket,ill. kiadom a vásárlás információit és fizetés módját?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.16. 13:23

Lehet.

axelwild # 2012.10.16. 13:43

Egyszerű és tömör válasz, engem egy kicsit mélyrehatóbban érdekelne a véleménye ha szabad ilyet kérnem, és lehetséges. Valószínűleg nem én vagy az egyetlen érintett,ugyanis ezres nagyságrendű eladása volt az illetőnek,én voltam sajnos az egyik. Ha jól értem,én mint vevő ugyanúgy felelősségre lehetek vonva miközben tudtomon kívül nem jogtiszta dvdket vásároltam, egy törvényes aukciós portálról? Ezzel a tanúvallomással gyakorlatilag magam ellen is vallanék? Tanácstalan vagyok, mit tehetnék?

axelwild # 2012.10.16. 14:47

Találtam egy origo által a tavalyi évben kiadott cikket,amiben pont ezekkel az illegális dvdkkel foglalkoztak.Abban az áll, idézem: „A jogdíj megfizetése egyébként a lemezeket behozó és forgalmazó cég felelőssége, nem a vásárlóé, így ha valaki Artisjus-matrica nélküli lemezeket használ (és nem kereskedik velük), azért nem vonható felelősségre.

Nem tudom azóta változott e törvény állása ez ügyben,de remélem nem.Kérem erősítse meg :)