elállási jog - számla


szntozs # 2018.10.08. 18:50

Júniusban vásároltam, egy hónap múlva cserélték. Aztán volt még két csere, és most szeretném a vételárat visszakapni.

Lehet a telefonnal van a baj és nem az akksival?

Köszönöm!

drbjozsef # 2018.10.09. 06:29

Miért ne lehetne?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 08:12

De az már nem jogi kérdés. :)

hrbi80 # 2018.11.21. 07:52

Kedves fórumtársak!

A kérdésem az lenne hogy ha vásároltam online egy xbox konzolt, de annak egyik része hibás volt (gamepad). 2. napon jeleztem feléjük és bár a csere folyamatot elindította az eladó cég, így is már kicsúsztam a 14 napból (nagyon lassan megy ez a folyamat). Enélkül mondjuk úgy csak állt a szobában a konzol. Szóval ilyen esetben mi helyzet a 14 nappal? Kitolódik vagy buktam, mert igazából sem használni, sem tesztelni nem tudtam a konzolt érdemben.

Köszi a válaszokat.

Üdv

drbjozsef # 2018.11.21. 09:37

hrbi80,

A 14 napból már kicsúsztál. Arra hivatkozva nem állhatsz már el a szerződéstől.

Viszont a Ptk. 6:159§ alapján igen. Az így szól :

(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

  1. kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
  2. az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Írsz nekik egy levelet, hogy két hét alatt nem sikerült kicserélniük a terméket, ha 5 munkanapon belül nem küldenek egy új hibátlan készüléket, akkor a fentiekre hivatkozással a szerződéstől elállsz, és kéred vissza a pénzedet.

hrbi80 # 2018.11.21. 10:48

Köszönöm a választ.
Éppen az előbb kaptam egy telefont otthonról hogy megjött a futár (hogy mit kaptam, majd este kiderül).
Inkább az elvi vonala érdekelne hogy ugye ketyeg egy 14 napos elállási lehetőség, amit azért nem tudok majd gyakorolni, mert egy részét a terméknek garanciálisan cserélik lassan 2 hete. Nem tudtam 100%-ban haszálni a terméket (ami amúgy rendben van, már amennyit tudtuk használni)
Ilyen esetben nincs módom mint vásárló kibővíteni ezt az időrtatamot? Ha már túl lettem volna ezen 14 napon, akkor nem is írtam volna.
Mert zavaró, hogy kaptam egy rossz kontrollert, majd a futár cég elkeverte a csomagomat, tehát én eddig csak a rossz végén voltam a történetnek.

drbjozsef # 2018.11.21. 12:16

Szerintem nem.

Vagy elállsz 14 napon belül, a távollévők között kötött szerződésre vonatkozo paragrafus alapján, vagy hibás teljesítés miatt kérsz javítást/cserét, de ott nincs egzakt határidő. De a kettő független egymástól, nem függeszti fel az egyik jog gyakorlása a másik határidejét.

wers # 2018.11.21. 12:25

Vagy elállsz 14 napon belül, a távollévők között kötött szerződésre vonatkozo paragrafus alapján, vagy hibás teljesítés miatt kérsz javítást/cserét,

Rázzátok helyre gondolataimat. Hogyan állhatna el a vételtől, hogyan küldi vissza az árut kézhezvételi állapotban, ha nem működik?

drbjozsef # 2018.11.21. 12:56

A szerződéstől áll el.
Pont úgy küldi vissza a terméket, ahogy kapta.
Pont hogy "kézhezvételi állapotban" küldi vissza, hiszen a kontroller nem működött a kezdettől fogva.

Mondjuk szerintem a meghibásodott termék esetén is elállhat.
Tizennégy napon belül indoklás nélkül elállhat.

Tuncike777 # 2018.11.26. 06:58

Tisztelt Fórum!
Vásároltam interneten 4db téli gumit, ami másnap felszereléskor kiderült hogy gyári hibás, használhatatlan!Próbáltam jelezni a webáruház felé, telefonjuk letiltva több napja több e-mail elküldése után sem hajlandóak reagálni!Nekem szükségem lenne a téli gumira hogy tudjak járni vele, azért vásároltam, sajnos utólag olvastam erre a BHP gumira a rengeteg panaszt, a kérdésem az lenne hogy a megrendelt 4db-os tételből csak azt az 1 db hibás gumira élhetek-e elállási jogommal??Nem merem mindet visszaküldeni mert akkor ezek után se pénz se gumi nem lesz!
Köszönöm ha valaki tud segíteni!

drbjozsef # 2018.11.26. 07:25

csak azt az 1 db hibás gumira élhetek-e elállási jogommal?

Úgy biztosan nem.

Vagy a szerződéstől állsz el, és akkor minden gumi vissza, a pénz meg neked vissza, VAGY hibás teljesítés miatt cserét kérsz arra az egy gumira.

Ha nem érhetőek el sehogy, akkor szinte mindegy.

Tuncike777 # 2018.11.26. 08:12

Magyarul ezt jól megjártam, mivel az e-mail-re 30 napja van (nem értem ez miért megengedett,így hogy a telefont letiltották kijátsszák a vásárlókat!) hogy reagáljon és mire lenne ebből csere vagy egyéb addig mivel járjak télen?!Ilyen aljas webáruházzal még nem találkoztam, de az biztos soha többet nem rendelek semmi ilyesmit interneten!Megtehetik hogy ennyi vásárlóval kibabráljanak ami panasz van rájuk!

Tuncike777 # 2018.11.26. 08:14

Plusz ilyen esetben nem él a 3 napos cseregarancia??Hogy érvényesíthető ilyen esetben vagy ehhez sincs joga a vásárlónak?

drbjozsef # 2018.11.26. 09:50

Nincs 3 napos cseregarancia (kb. 20 éve).

Viszont, ha neten rendelted, van 14 napos indoklás nélküli elállási jogod.

Vagy, a Ptk. szerint is elállhatsz a szerződéstől, ha a cserét megfelelő időn belül, a jogosult érdekeit kímélve nem tudja megoldani az eladó. Nincs meghatározva ez a határidő, de 1+ hónap már elég alaposnak szokott számítani.

Tuncike777 # 2018.11.26. 11:01

Ezeknek nem merem visszaküldeni mind a 4 db gumit, mert a végén hónapokig se gumi se pénz....és minden nap dolgoznom kell járni miattuk téli gumi nélkül!Így most kénytelen vagyok venni 17 ezer forintért még egy gumit!
Köszönöm azért válaszát!

Prucsok03 # 2018.12.01. 14:12

Tisztelt Fórum!

Web áruházban vásároltam egy porszívót. A futar 2 napon belül ki is hozta a csomagot. Mivel nem én vettem át azt, csak másnap tudtam kibontani a csomagot. Felbontást követően azonban kiderült,hogy a kifizetett porszívó helyett,3 másik termék került a dobozba, a hozzá tartozó számlán a helyes termék, a porszívó szerepelt. Másnap jeleztem ezt a cég ügyfélszolgálatán.
Az ügyfélszolgálat szerint valószínű összekeverték a csomagokat, akkor van lehetőségem a porszívót megkapni, ha a másik fél is jelzi a számára hibás teljesítést.
Valóban meg kell várjam ezt? Én ragaszkodnék a porszívóhoz. Máshogy nincs jogom a helyes teljesítésre?
köszönöm a segítséget előre is!

drbjozsef # 2018.12.01. 15:35

Egy fenét.

Mondd meg nekik hogy neked aztán a világon semmi közöd (gyk. nem vagy jogviszonyban vele) a másik vásárlóhoz, akárki is az. Egyébként is miért kellene jeleznie, csak van valami nyilvántartásuk amiből fél perc alatt kiderül ki az.

Neked velük van szerződésed, amit nem teljesítettek, küldjék a futárt a megrendelt termékkel, és vigyék el amit küldtek.

Tuncike777 # 2018.12.21. 14:05

Kedves József!
Írtam már a problémámról nemrég, hogy a 4db téli gumiból 1 gyári hibás és a webáruház nem hajlandó reagálni semmire!Azóta a 30 nap válaszadási idő lejárta előtt kaptam e-mailt hogy küldenek futárt bevizsgáltatják, meg hogy szereltessem le holott leirtam több levélben fel sem lett szerelve, hogy ha beigazolódik a gyári hiba visszafizetik.Másfél hete nem ért ide a futár, kérdeztem mikor fog reakció ismét semmi!!Most megint várni kell 30napot vagy hónapokat mire ideér a futár,nem tehetek semmit hogy visszakapjam a pénzem??

Zolika0965 # 2019.01.23. 09:40

Időközben megszületett a Békéltető határozat. A meghallgatáson nem vett részt az Oázis computer kft képviselője. Az idézést nem vette át! Kötelezték a termék árának visszafizetésére őket. Vártunk pár napot, elmentünk a határozattal. Kb. le sem ...ták. Ők még nem kapták meg. Szerintem hazudnak. Ha majd megkapjuk, az ügyvéd megnézi, de úgysem fogunk fizetni! Ezt mondták,
Szóval mi a további lehetőségünk? Van egy határidő, amin belül rendezniük kellene, ha nem , hogyan tudunk végrehajtást kérni ellenük? Ügyvédet kell fogadni ehhez vagy hogyan?

rigoz # 2019.01.23. 09:59

Tisztelt Zolika0965!

Ha és amennyiben valóban kötelező határozatot hoztak, akkor a Békéltető Testületnek jelezni kell, hogy nem történt meg a végrehajtás és a szükséges intézkedést Ők megteszik.

Ha viszont csak ajánlás, akkor polgári peres útra kell terelni az ügyet.

Nem szükséges ügyvédet fogadni és a végrehajtás részéhez szerintem felesleges is.

A vállalkozást a képviselő elmaradása miatt várható fogyasztóvédelmi bírsággal fogják sújtani, ebben az esetben a Békéltető Testület hivatalból köteles értesíteni erről a tényről a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) Kormányhivatal Hatósági Osztályát, az eljárás lefolytatása és a szankciók alkalmazása céljából.

rigoz # 2019.01.23. 11:30

@rombusz1: Akkor hoznak kötelező határozatot, ha a Vállalkozás alávető, azaz a Testület döntését magára nézve kötelezőnek elfogadó nyilatkozatot tett.

Zolika0965 # 2019.01.23. 12:21

Ajánlást tett. Akkor ezzel gyakorlatilag kitörölhetjük?

Zolika0965 # 2019.01.23. 12:48

Pfff....
Ez nagyon gáz így. Gyakorlatilag bármit megtehetnek, ha úgy tartja kedvük. Na akkor futok még pár kört a felügyeletet ellátó minisztérium és az egyéni országgyűlési képviselőnk felé. Aztán nekiállok egy negatív lejárató kampányt folytatni a cég felé.

tucher # 2019.02.18. 15:05

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
2019. január 15-én rendeltem egy webáruházból egy telefont. Akkor megjött a visszaigazoló mail is.
A honlapjukon kint van, hogy 20 munkanap is lehet a
szállítás. A 20 nap már lejárt (Gondolom Kínából rendelik)
02.11-én érdeklődtem email-ben, azt írták vissza, hogy
még beszerzés alatt van a készülék.
Különben utánvéttel rendeltem.
A kérdésem az lenne, hogy lemondhatom-e valamilyen módon
a rendelésemet? (Írásban, telefonon, email-ben)
Inkább máshol vásárolnék, mert nagyon kellene egy telefon.
Előre is köszönöm!

konvoj # 2020.06.10. 10:20

Kedves Fórumozók!
Segítséget kérnék, hogy jogi úton hogyan tudom érvényesíteni problémám.
Jófogáson vásároltam magánszemélytől(akiről utólag kiderült,boltja is van),utalás után elég nehézkes lett az adás-vétel, így 3alkalommal is kértem, hogy fizesse vissza a pénzem(4.000ft),elállok a vásárlástól. Pár napja megkaptam a termékeket, sem méretben, sem színben nem azt kaptam, amiben megállapodtunk. Jelztem, hogy a pénzt kérném vissza, Én pedig visszaküldöm a termékeket. Természetesen egy lekezelő, elutasító választ kaptam. A jófogáson jeleztem, de ők mint mindig, mossák kezeiket.
Szeretném visszakapni a pénzem, mert nem tudom használni a termékeket és nem is azért vettem, hogy tovább értékesítsem..
Fogyasztóvédő, békéltető testület, polgári peres eljárás? Hová lehet fordulni?
Köszönöm