Dió: nem az érkező összegből inkasszálhatnak, hanem a számla egyenlegéből. Másképp mondva: a nyugdíjminimumot kell rajta hagyniuk.
Jogi tanács kérése
Lucius: az engedélyével ha meghatalmazásotok is van; ugyanúgy; fizetési meghagyás; a nagyapád felmondhatja a szerződést; még a nagyapád se.
V. FEJEZET
VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE
Közös szabályok
79/A. § (1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket, amelyek végrehajtás alá vonása a (2) és (3) bekezdés szerint történik.
(2) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható.
(4) E § rendelkezéseit a pénzforgalmi szolgáltató által több szerződés alapján kezelt, adóst megillető együttes összegre kell alkalmazni.
A kérdésem egy joghoz értő fórumozóhoz!
(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének.
Az alábbi részt ragadtam ki.Ha én kapok 60ezer Ft-ot a számlámra akkor annyit levonhatnak tilthatnak belőle ami öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege felett van?
Függetlenül attól,hogy két helyről érkezik a pénz és külön külön nem éri el az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét.
Köszönöm a választ!
Tisztelt Szakértő!
Idős nagyapánk tulajdonában álló kertes házat 10 éve bérlő férfi, 2009 novembere óta nem fizeti a bérleti díjat. Nem írtak szerződést a bérlésről, a számlák a bérlő nevére érkeznek. Az albérlet zárait a bérlő kicserélte, így ha akarnánk se tudnánk bemenni. Nem írj alá semmilyen papír arról, hogy tartozása van a nagyapám felé. A lakásban található összes ingóság a bérlőé. A bérlő nem hajlandó elhagyni az albérletet, és folyton ígérgeti, hogy befizeti a tartozását, de ez soha nem történik meg. Szeretnénk megtudni, hogy a nagyapám tulajdonában álló ingatlanba bemehetünk-e, mi az unokái, úgy, hogy a bérlő értékei ott vannak bent a házba? Hogy van jogunk bemenni a saját nagyapánk házába, úgy, hogy egy nem fizető bérlő ott lakik? Hogy lehetne behajtani a tartozást tőle? Milyen jogaink vannak egy majdnem 1 éve nem fizető bérlővel szemben? A zárat feltörhetjük, őt az utcára kitehetjük ingóságaival együtt? Előre is köszönjük a segítségét!
260. § (1) A jogerős ítélet ellen perújításnak van helye, ha
- a fél oly tényre vagy bizonyítékra, illetőleg olyan jogerős bírói vagy más hatósági határozatra hivatkozik, amelyet a bíróság a perben nem bírált el, feltéve, hogy az - elbírálás esetén - reá kedvezőbb határozatot eredményezhetett volna;
- a fél az ítélet hozatalában részt vett bírónak, az ellenfélnek vagy másnak bűncselekménye miatt a törvény ellenére lett pervesztes;
- a perben hozott ítéletet megelőzően ugyanarra a jogra nézve már korábban jogerős ítéletet hoztak;
- a keresetlevelet vagy más iratot a fél részére a hirdetményi kézbesítés szabályainak megsértésével hirdetmény útján kézbesítették.942
(2) Az (1) bekezdés a) pontja alapján a felek bármelyike csak akkor élhet perújítással, ha az ott említett tényt, bizonyítékot vagy határozatot a korábbi eljárás során hibáján kívül nem érvényesíthette.592
(3) Az (1) bekezdés b) pontja alapján perújításnak csak akkor van helye, ha a perújítás okaként megjelölt bűncselekmény elkövetését jogerős bírói ítélet megállapította, vagy ilyen ítélet hozatalát nem a bizonyítékok hiánya, hanem más ok zárta ki.
(4) Az (1) bekezdés d) pontjára hivatkozással csak az a fél élhet perújítással, akinek az iratot hirdetmény útján kézbesítették, és kizárólag akkor, ha a 101. § (2) bekezdésében meghatározott jogkövetkezményeket a bíróság az elsőfokú eljárásban vagy egyéb perorvoslatban a fél hibáján kívül álló okból nem mondhatta ki, és a fél a hirdetményi kézbesítést követő eljárást nem hagyta jóvá.943
És ezen kettő tv. figyelembe vételével?
302. § A jogosult késedelembe esik, ha
- elmulasztja azokat az intézkedéseket vagy nyilatkozatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kötelezett megfelelően teljesíteni tudjon;
Pp.128.§ „A perindítás hatályai a keresetnek, illetőleg a viszontkeresetnek az ellenféllel való közlésével állanak be”.
És mit gondolsz, esetleg a perújítás lehetősége kizárólag kamat követelés tárgyában?
Nem hiszem, hogy a követelés a perbe vonásoddal vált volna esedékessé. Márpedig a késedelmi kamat az esedékességtől jár.
Az ítélettel szembeni fellebbezési határidő egyébként is nyilván lejárt. (15 nap.)
Igen.Fellebbeztem a részletfizetés miatt. Pontosan az ítélet ellen szeretnék fellebbezni. Mivel a felperes késedelembe esett. Hogy tisztán láss az ügyben 2 alperes van . Én a 2. rendű vagyok. A per 2008. indult én 2009. októberig tanúként voltam jelen. Onnét vontak be 2 .rendű alperesnek. A kamatszámítás 2007. indul.A pp. szerint én csak az alperesi kézbesítéstől vagyok a perben.Így csak akkor váltam kötelezhetővé. A kérdésem annyi,hogy fellebbezhetek-e még vagy sem.
Fellebbeztél részletfizetés iránt?
Mit számít, hogy a felperes hogy számítja a kamatot? Úgy kell fizetned, ahogyan az ítéletben áll. A felperes számítása ellen természetesen nem lehet fellebbezni, az nem része az ítéletnek.
Kedves Fórumozók,
Következő kérdéssel kapcsolatban lenne szükségem tanácsra. Alperesként fizetésre köteleztek júniusban kaptam meg az 1.fokú bírósági ítéletet. Ezt követően részletfizetést kértem amit a felperes módosítva jóvá hagyott és nekem is elküldött. Ennek értelmében az első fizetési határidő 2010.08.31. Addig amíg nem határoz a bíróság gondolom nem kell megkezdeni a részletfizetést. Jól látom? Illetve meglátásom szerint a felperes nem megfelelően számítja a kamatot. Amíg az ítéletről nincs jogerő csak a kamatszámítás miatt fellebbezhetek? Vagy erről már lekéstem?
Előre is köszönöm a válaszokat
Választás rendje elleni bűncselekmény miatt a rendőrségen lehet feljelentést tenni.
Sziasztok. Azt szeretném megtudni mit kell tennem ha a kopogtatócédulát a mi nevünkben gyüjtik,majd a saját nevét ráirva független jelöltként leadja a cédulákat
Ha a súlyadórol van szó az 5 év után elévül és vele évül a kamat is.
Tisztelt Tanácsadók!
Olyan problémánk lenne, hogy 1997-ben eladott a párom egy autót. Aki megvette, nem íratta át. Akkoriban úgy tudom tán még nem is volt kötelező az eladó részről bejelenteni, de párom lelkesen elvitte az adás-vételit. Most kaptunk egy levelet, hogy bíróság felszólítja a párom munkáltatóját, hogy vonjon le bizonyos összeget a béréből... Bent voltunk az APEH-nál, és közölték, bizonyítsuk be, hozzuk el az adás-vételit. De nincs. Megtudtuk, hogy autót tavaly vonták ki a forgalomból súlyadó tartozás miatt. Az elmúlt 3 évben 1x-1x kaptunk egy tájékoztató levelet, hogy egy bizonyos rendszám szerepel a nevén, x tartozással. Mikor betelefonáltam, hogy mégis.. legalább annyit áruljanak el, hogy milyen márkájú autóról van szó... még azt sem voltak hajlandóak elárulni. Nos, párom kezében nagyon sok autó megfordult, mindegyik rendesen át volt íratva, meg beadva a papír, mikor eladta. 17 év után hagy ne emlékezzen egy darab rendszámból, hogy melyik autó volt az, és a telefonon flegmán és lekezelően beszéltek velünk, úgy voltunk, tehetnek egy szívességet. Csak az érdekelne, hogy hol van ilyenkor az elévülés? Miért 16 év tartozás után vonták csak ki a gépjárművet, és miért csak az elmúlt 3 évben kaptunk évi 1 tájékoztató jellegű levelet.. Kicsit olyan szaga van ennek, hogy bepróbáljuk a "döglött aktát" lezárni.. Mit tudok ilyenkor tenni? Előre is köszönöm a válaszukat!!!
Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni.
Tisztelt Tanácsadók!
Volt férjemnek 2010.július 31.napjától el kellett volna
hagynia a közös ingatlant.
Amiről bírósági végzés van. Mi ilyenkor a teendő.
Wfater: ha úgy állapodtak meg. De a bejegyzés függőben tartása nem lehet hosszabb 6 hónapnál; márpedig, gondolom, a törlesztés ennél tovább tartana.
Makorita: vagy kaptál földhivatali végzést az ingatlantulajdonod bejegyzéséről, és akkor abban benne van, hol fekszik, vagy nincs is ilyen tulajdonjogod.
Még perben sem tudnád arra köteleztetni a nagyanyádat, hogy neked számot adjon róla, hogyan rendelkezett a saját vagyonával. Mondhatnám: semmi közöd hozzá.
Tisztelt tanácsadók!
Közös megegyezéses válásnál, ha az egyik fél megváltja az ingatlan másik felet illető tulajdoni hányadát és részlet fizetésben egyeznek meg, akkor bejegyeztethető-e az ingatlannyilvántartásba tulajdonjog fenntartás a megváltási ár kiegyenlítéséig?
Tisztelt Tanácsadók!
19 éves joghallgató vagyok.
Édesapámat 2 éve veszítettem el, akinek testi-lelki összeomlásához jelentősen hozzájárult, hogy kizárólag apai felmenőitől származó vagyonát özvegy édesanyja zsarolással eltulajdonította, majd egyetlen fiát kijátszva egy idegen családnak ígérte ajándékul. Édesapám halála után, nagymamám velem is minden kapcsolatot durván elutasít, viszont a közös ügyekben egyeztetésre volna szükség. Közös tulajdonú kertjeink vannak, amelyeknek hollétéről sincsen tudomásom, ugyanakkor művelési kötelezettség terhel. Egyetlen leszármazóként tájékoztatást szeretnék kapni a nagymamám által azóta megkötött ajándékozási szerződés tartalmáról is. A peres eljáráson kívül milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre, ha a szerződést nem kívánom megtámadni, és nem anyagi, hanem kizárólag tájékozódási igényem van?
Előre is köszönöm a választ!
Makó Rita
Kérheted, hogy méltányosságból engedjék el. De tekintettel arra, hogy nem nagy összeg, és a saját mulasztásoddal idézted elő, nincs rá sok esély, hogy tényleg el is emgedjék.
Értem, akkor ezt az egész illeték kamatot,ki kell fizetnem? nem tehetek semmit ez ellen? Sajnos nem lett szólva az Apeh-nak. De ha törölték az illeték összegét, akkor miért nem szólt,hogy van nekem kamat? Június és november időszakra? mert erre az időszakra számolták ki ezt a kamatot. Ezt is 2 év után tudtam meg ! ÉS MOST kérik ezt kamat összeget. kértem,hogy töröljék mert az anyagi helyzetem nem teszi lehetővé,hogy ezt meg tudjam fizetni egy összegbe ! Ill a semmiért nem fogok fizetni ! ezért is kéne valami jogi segítség,hogy ezt az összeget ne keljen meg fizetnem !
Ezt tőlünk hiába kérdezed. Mi van a szerződésedben? (HA csak annyi, hogy "közös költség", akkor abba beletartozik a felújítási alap is. Szerintem.)
Üdv Mindenkinek!
Ezt a kérdést feltettem az "albérleti szerződés" topikban, de lehet nem ott kellett volna.Ezért itt megismétlem.
Sürgős kérdésem lenne.
Albérletben lakom, közös költséget is fizetek. Azt szeretném tudni, hogy a költségben szereplő házfelújítási alap összege is engem terhel, vagy az a főbérlőt terheli.
Arra az időre kell a kamatot megfizetni, amik a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése és az elállás APEH-nak való bejelentése között eltelt. Ez így megy.
(Az elállást az APEH-nak is be kellett volna jelenteni akkor, amikor a földhivatalnak.)
Nos igen ezt lehet,hogy nem említettem, de igazábol nem én intéztem hanem a nővérem !igy van egy két dolog amibe nem vagyok biztos. De a lényeg,hogy az illeték kamata ami engem bosszant, ha már törölték az illetéket.Azt viszont én intéztem és én adtam be a papírokat ill küldték az eltörlési határozatott. Ill úgy tudom,hogy nincs a nevemem a tulajdon ! Remélem tud valaki segíteni !előre is köszi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02