A srácot megállították valahol vidéken....majd leadta az autót, ott ahol a behajtó cég előírta, kulcsot, stb, majd kb. 80eFt-ot kifizettettek vele ( a behajtó cég ), és közölték, hogy ha eladták, majd azt az összeget levonják a tartozásból és csak a fennmaradót fizettetik ki vele. Ez kb. 10 éve volt, azóta annyi történt, hogy a kezes kapott idén egy levelet, hogy x összegért eladták és mivel nem találják a srácot, a régi címen már nem elérhető, elköltözött, ezért a megmaradt ( kb. 800eFt) összeget pár napon belül fizesse ki a kezes. a héten a kezes kapott egy újabb levelet, hogy ha x napon belül kifizetik, akkor elengedik a kamatokat és csak 300eFt körüli összeget kell kifizetni. a levelet a behajtó cégtől kapta. írjam a nevét is?
Készfizető kezesség SOS
„Azóta a srác visszavitte az autót”
Hova vitte vissza? És mi alapján fizetett x összeget és kinek? Mikor vitte vissza? Mikor adta el a behajtó? Kitől kapta most a levelet, és mikor, mit jelent a nemrég?
Obudafan
Köszönöm!
Ezt hogy érti, hogy megszakad az elévülési idő?
Van elévülési idő, de általában a hitelező figyel azért arra, hogy az megszakadjon.
Persze, ezt ő tudja is, csak az a baj, hogy a gyereket nem éri el senki a behajtóktól.
És szegény apukától hogyan fogják behajtani?
ő nyugdíjas és a gyógyszereire is alig elég a nyugdíja...
Kár, hogy nincs elévülési idő ilyen esetben.
Attól még, hogy közölte a gyerek címét, az apukától (is) mint kezestől a követelés továbbra is behajtható lesz.
Sziasztok,
A sztori röviden:
Egy rokonom a '90-es években vett hitelre egy suzukit, kezességet vállalt rá az apja. Azóta a srác visszavitte az autót, mert nem tudta fizetni, x összeget kifizetett még, gondolván, hogy el van intézve, ettől is megszabadult. Rá pár évre a behajtó cég eladta az autót, kijött az apjának egy levél nemrég, hogy pár napon belül fizessen ki y összeget, mert több a követelés, mint amennyiért el tudta adni a behajtó cég. A gyereket nem éri el sehol a behajtó cég, mivel az apja címét adta meg a saját címének is és a telefonszámot is. Az apuka most ír majd egy levelet, amelyben beköpi saját gyermekét, hogy hol lakik, mivel azt nem érdekli semmi, azt gondolja, tőle már nem tudják behajtani, mivel 33% levonás már van a béréből ( kb. ez év novemberig ). Érdekes eset...
Szegény apukát nagyon sajnálom, ezért kérlek, hogy segítsetek!
Szerintem közöld vele, hogy az általad fizetett törlesztőrészletek felének megfizetése iránt pert indítasz ellene.
Üdv!
2008-ban kötöttem házasságot,akkor lakást is építettünk melyre chf hitelt(otp)vettünk fel,én vagyok az adós,a volt feleségem az adóstárs és 1/4 részben tulajdonos.A váláskor a lakás használati jogáról lemondott tulajdonjogról nem.
Azóta is én fizetem a törlesztő részletek egyedül.
A kérdésem az lenne hogy nélküle nem tudom a 180 chfen rögzíteni,mert nem hajlandó aláírni.Igy próbál keresztbe tenni nekem. Milyen jogi lehetőség van arra hogy nélküle is tudjam rögzíteni???
Köszönöm válaszát!
Értem Goodwitch, de mégsem értem.
- aki kezes, annak elemi érdeke teperni, hogy egy kötelemből szabadulhasson, balgaság rábízni a főkötelezettre, aki örül, hogy meg van támasztva,
- egy motor 60hóra nem az évszázad biznisze, sok kockázat sincs benne a futamidő második felében már (2010-es válás), ha utánamentek volna, 99%, hogy kiengedik, némi előtörlesztés esetleg, móddíj, hogy érezze a törődést, vagy új asszonyka bevonása.
- külföld: NETBANK?
kfgabri!
szerintem éppen ezt ígérte meg a férj, csak elfeledte megcsinálni, vagy beintett a bank.
Pocok?
Miért gondolod, hogy az exed felhagy a hitel törlesztésével pusztán azért, mert külföldre távozik?
Goodwitch
miért nem jelentettétek be a válást a banknak és kértetek új fedezetbevonást?
Aligha enged ki a bank a kötelemből.
Üdvözlöm!
2008-ban férjemmel motort vásároltunk férjem a tulajdonos jómagam pedig a kezes lettem. 2010-ben elváltunk szóban megegyeztünk,hogy intézi a bankkal,hogy ne én legyek a kezes de ez azóta sem történt meg.Eddig fizetett bár voltak némi elmaradások de ezeket mindig kifizette. Tudomásomra jutott,hogy szeptembertől az új feleségével külföldre távoznak (valószínű,hogy a motort is viszik)Mit tudok tenni,hogy kezességem megszűnjön? Tudok e tenni valamit? Elvileg 2013 augusztusában lejár a kölcsön utolsó tudomásom szerint. De ha ki mennek külföldre a motorral még a végrehajtók sem tudják lefoglalni....Kétségbe estem :(
Tisztelettel..
„számit e az, hogy az adós hozzátartozói(a válás évekkel a hitelfelvétel utrán történt) is érintettek kezesként, vagy ilyen esetben egyenlö arányban oszlik meg a fizetés a kezesek között?”
Ennek nyilván akkor van jelentősége, ha az adóstól a kezes nem tudja behajtani, amit kifizetett a jogosult felé. Ebben az esetben eltérő megállapodás hiányában a kezességvállalás sorrendje a döntő, vagyis az a kezes, aki teljesített, követelhet attól, aki a kezességet korábban vállalta.
Tisztelt "hawk2"!
Bizonyára nem a kezességet mondta fel a takszöv. hanem a kölcsönszerződést. Egyetemlegesen kötelezni fogja önöket fizetésre a bíróság. Ezt követően ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor a takszöv. elindítja a végrehajtási eljárást. Attól fog behajtani a végrehajtó, akitől hamarabb lát kielégítést.
Köszönöm a kíjavítást!
Még az ellenkezője sem. :O)
monalisa1: ez nem igaz.
Az aláírás sorrendjében jár el a bank a kezesekkel szemben.
Akkor úszhatod meg a fizetést, ha bárki más kötelezett teljesít.
Minden egyes kötelezett felel az egész tartozásért, aztán mehet behajtani az eredeti adóson az általa megfizetetteket.
Tisztelt Fórumozók!
5 évvel ezelőtt egy kollégám rávett, hogy segitsek neki hitelfelvételben kézfizető kezesség vállalással. az összeg 720E Ft volt, rajtam kivül még az adós volt felesége és édesapja vállalta a kezességet.
2,5 évig rendben fizetett, de azután ez megszakadt, és a hitelező takarékszövetkezet majd egy évnyi huzavona után felmondta a kezességét és igy már biróságon van az ügy. a tárgyalást szept 20.ra tűzték ki.
Kérdésem, hogy megúszhatom e a fizetést valamilyen formában,érdemes e jogi képviseletet kérnem, számit e az, hogy az adós hozzátartozói(a válás évekkel a hitelfelvétel utrán történt) is érintettek kezesként, vagy ilyen esetben egyenlö arányban oszlik meg a fizetés a kezesek között?
köszönettel,
Gy
Persze a kezesi szerződésben éppen ki lehet kötni, hogy megszűnik, ha a céges tagság megszűnik, de nem túl valószínű, hogy a bank szeretné ezt a kikötést.
A bank majd előírja hogy állíts másik kezest magad helyett különben nem enged ki a kötelemből.
Úgy érti, a cég venné venné fel a kölcsönt.
A kezesség természetesen nem szűnik meg a cégbeli tagsággal. Át akarnak verni. Nem kicsit, nagyon.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02