Jó lenne, ha Szandi férje egy kicsit olvasgatna itt, asszem elmenne a kedve a kezességtől :-)
Készfizető kezesség SOS
„írásban közölje a jogosulttal, hogy a saját részéről nem kíván helytállni a házastárs kötelezettségvállalásáért.”
És ez végrehajtás előtt segítene?
Ez a kezesség aláírása előtt segítene.
Nem a férjemtől félek, ő egy jószándékú, naiv ember, hanem ismerem a sógoromat. Válások, könnyelműség, egoizmus, önzőség. Nem szeretném egy híd alatt végezni :( Elmondani nem tudom, milyen lelkiállapoton megyek keresztül tegnap este óta.
Ma átküldte a férjem az adatait a testvérének, de azt se tudta nekem megmondani, melyik bankban akarja felvenni a hitelt. Amit a testvére mond, az az Isten. Nem karom elvinni a fórumot a jogi témától, bocs az offért.
Muszáj vagyok kiállni magamért, mert egyedül vagyok, most csak magamra számíthatok, senki nem fogja megtenni helyettem. Óriási segítségnek érzem, hogy itt tudunk erről beszélni.
A házassági szerződés - még a kezességvállalás előtt - a különvagyonról nagyon jó gondolat. Most azt taposom, hogy tudja meg a bank nevét és hadd mehessek el vele.
Köszönöm macóka, valamit azért biztosan mégis rosszul csinálhatok, mert a férjem a napokban megy a testvérével és az anyjával aláírni kezesnek. Ennyit tudtam rá hatni.
Ráadásul az eszembe jutott, hogy édesanyámmal 8 éve, bőven a házasságunk alatt, tartási szerződést kötöttem, és a háza így a nevemre került (visszterhesen, tartás fejében). Úgyhogy most azon is izgulhatok, hogy a bank erre is ráteheti a kezét? Tudom, hogy őt nem lehet a házból elmozdítani, mert az egészen élvezeti joga és özvegyi joga is van, de attól, ha igaz, a bank még értékesítheti valakinek. Ezt meg se mertem neki mondani :( Tudja valaki, hogy van ez pointosan, vagy mit tehetnék azért, hogy ennek elejét vegyem?
Esetleg azt nem lehetne elérni, hogy ne készfizető hanem sortartó kezes legyen?
Jó napot sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket és egyben tanácsot is kérnék.
A helyzet a következő: Nővérem elment készfizető kezesnek
még anno a barátjának ,300 ezer Ft ott vett fel a srác.Később megromlott a viszonyuk és szakítottak most egyedül van.A kérdésem az lenne ha a srác nem fizeti a hitelt a nővéremen ugye a bank behajthatja a fen maradó részt.Viszont ha Ő ezt egybe kifizetné mikor a bank benyújtja felé a követelését ,akkor polgári peres úton a volt barátjától vissza perelhetné-e a pénzt?Vagy lenne erre bármilyen megoldás?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Limma, sajnos nem, a bank nem egyezik bele. Be akarja magát védeni, nem vacakol meg pereskedik az adóssal ha az nem fizet, vonja tovább a kezestől, azt hali :/
Nálunk egyelőre semmi előrelépés (vagy legalábbis nem tudok róla).
Vics: természetesen, a kezes követelheti az adóstól az adós helyett kifizetett összeget. Fizetési felszólítás, fizetési meghagyás, per, végrehajtás.
Ma azt tanácsolta egy ismerősöm, hogy a kezesség aláírásával egyidejűleg a közjegyző előtt írassunk alá a sógorommal egy ún. kezességelismerési nyilatkozatot, hogy amennyiben ő nem tud fizetni és mi fizetünk helyette a banknak, úgy azzal az összeggel ő tartozik nekünk, és ez esetben per nélkül is visszakövetelhetjük tőle a részünket. Akár úgy is, hogy a házában résztulajdont szerzünk. Kicsit még kusza. Ehhez a megoldáshoz van valami észrevételetek? Légyszi!
Tartozáselismerési nyilatkozatot....természetesen, bocs az elírásért, de már belehülyülök az egészbe.
Annak sok értelme nincs, csak megfordítja a bizonyítási terhet -amire nincs szükség mert ha helyette fizettek, azt egy papírral igazolja a bank, ráadásul amíg nem tartozik(amíg nem fizettek helyette) addig nem is tud ilyet írni.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
:(
Köszi a választ :(
szandi666: ügyvédnél jártatok már a vagyonközösség megszüntetése ügyében? Azt is jó lenne még a kezességvállalás előtt intézni!
Nem. Ez mivel jár együtt, mi a menete, és kb. mennyi idő alatt bonyolítható le? Az illetéknek mi az alapja, az egész vagyonunk, amit megosztunk? Köszi előre is.
Nem kell illetéket fizetni (hiszen eddig is minden a tietek volt). Elmentek ügyvédhez, elmondjátok, hogy szeretnétek megosztani, ő megírja a szerződést (pár nap), aláírjátok és kész.
Kedves limma!
Köszi a biztatást, azóta voltam ügyvédnél is. Nincs még teljesen veszve a dolgom, hál istennek még egyelőre mindenféle felszólítás és eljárás előtt vagyok. Az adós azóta beszélt velük, azt mondták, vegyék fel a személyes kapcsolatot, és amíg ingatlan van a nevén, addig ő van veszélyben. Elmondták, hogy külföldre (Németország) akarnak márciusban menni dolgozni, azt válaszolták, hogy ok, csak meg kell adniuk az elérhetőségüket, számlájukat stb. Na szóval ezért nem bízok én abban, hogy engem sose szednek elő, de már tudom, hogy vannak bizonyos lehetőségeim nekem is. Szóval próbálok előre gondolkodni.
MINDENKINEK CSAK AZT TUDOM AJÁNLANI: még testvérnek sem szabad elmenni kezesnek, mert önhibáján kívül is bajba sodorhat. Főleg idegennek, aki ma barát, holnap már el is felejt. Mikor szorul a kapca, nem nézi, kinek a hátán mászik ki a bajból. Tisztelet a kivételnek, de ezt előre senki nem tudja évekre megmondani, mi lesz holnap, egyáltalán lesz e még munkája a jövő hónapban, hogy abból fizessen. Akkor pedig az veszít el mindent, aki segíteni akart. Rámehet a családi kapcsolata, vagyona, élete munkája, amit a gyermekeiért kapar össze. Köszönöm a biztatást mindenkinek..
Kedves "hanni"!
Nagyon igaz a megállapítása. Én 30 éve vállaltam kezeséget egy közeli hozzátartozóm "otépés "kölcsönéhez. Ki is kellett fizetnenem helyette. Ez a tény azóta is rányomja bélyegét a kapcsolatunkra. A kezesség intézményét én ki is iktatnám a polgári jogból. Olvastam, hogy a másfél millió devizakölcsönöshöz még további 3 millió kezes is hozzájön. Javarésze szülő, nagyszülő.
Kedves Dr. Attika!
Ha hiszed, ha nem, pont ezen gondolkodom, mióta a felhők gyülekeznek a fejem fölött. Miért enged a jogrendszer ilyet, hiszen ez egy másik ember megrövidítését jelenti. Egyértelmű, hogy arra megy ki, ha nem fizet az adós, kitapossák attól, aki a felvett összeget nem is látta. Aztán pereljen ha van miből. Ha tiszta esélyük lenne, hogy van miből visszakapni az adóstól a pénzt, oda mennének. Igy macerásabb, esetleg buktatósabb, hát bukjon a kezes, csak ők lássák a pénzüket. Szóval utólag okosnak lenni nekem is könnyű, ez eleve egy hátrányos szerződés a kezes számára, mert lehet, hogy őt tönkreteszik, ő viszont nem kapja vissza soha sem anyagilag, sem erkölcsileg az elvett életét, pénzét. Ha a bank nem boldogult az adóssal, akkor ő polgári perben mit perelhet? A veszett fejsze nyele..
Amúgy pedig minden kezest, aki így megjárta szó szerint megtévesztettek. Szerintem ugyanis aki azt ígéri, hogy a felvett hitélét fizetni fogja, megtéveszti azt, aki jót áll érte. Nem azt ígéri, hogy: persze csak ha tudom, hanem a mindenkori havi részletet vállalja. Nyilván nem vagyoni kár is éri szerencsétlent, hiszen meghurcolják, idegileg kikészítik, khr listára teszik, megszégyenül a szomszédok előtt, mikor megjelennek nála a végrehajtók stb. Egy a lényeg: én nem adnék a bank helyében, ha nem úgy ítélem meg, hogy fedezetképes valaki, vagy a vásárolt dolog nem fedezi az esetleges fedezetet. Kemény, de ha nem látja biztosnak a kihelyezett pénz megtérülését, akkor minek adja? Lehet, hogy van, aki nem ért velem egyet, de kívánok neki olyan idegállapotot, mint amit a csőbeszaladt kezesek átélnek nap mint nap egy rossz helyre tett aláírás felelőssége miatt.
Hanni, nagyon egyetértek veled és szurkolok neked, hogy érj egyenesbe!
Pazs, mégsem kell megszüntetni a vagyonközösséget, ugyanis ma nagyon jó híreket kaptam egy ügyvéd barátomtól. Ő egy banknál dolgozik, bedőlt hitelesekhez jár ki, az ügyeiket intézi. Azt mondta, teljesen megnyugodhatok, mert ha el is megy a férjem kezesnek, engem ez egyáltalán nem érinthet, mert az én ingatlanfelemhez nem nyúlhatnak. Egyedül a bankszámlánkat csapolhatják le nullára, ott nem mérlegelnek, hogy fele-fele.
Szóval így legalább a házunk fele nincs veszélyben, már ez is haladás.
Ez nem így van. Eleve az ügyvéd barát nem lehet ügyvéd, ha egy banknál dolgozik. Ügyvéd ugyanis nem lehet alkalmazott. Bizony "nyulhatnak" az Ön "ingatlanfeléhez" is. Ugyanis a Ön "ingatlanfele" egyben a férje "ingatlanfele" is.
Jogi diplomája van, de nem praktizál. Elszomorítottál, ez egy borzasztó helyzet. Hihetetlen ez a magyar jogrendszer, hogy akár a fejem felett, helyettem dönthetnek az én életemről :( Ha a férjem segíteni akar a testvérének ám tegye, de ne az én meg a gyerekünk rovására :(
Most mondjátok már meg, ha a férjem tudja, hogy nem egyezem bele a kezesség felvételébe, és mégis aláírja a kezespapírt a bankban, akkor azzal nem követ el valamilyen bűncselekményt vagy szabálysértést, hisz nyilvánvalóan az akaratommal ellentétes dologba ránt bele, amiből jelentős károm származhat. Mivel túlestünk a könyörgésen, elbeszélgetésen, más eszközhöz kell nyúlnom, bármennyire is nem akarom.
Mellesleg aláírattam vele egy nyilatkozatot 2 tanú előtt, amelyben nyilatkozik, hogy tud róla és tudomásul veszi, hogy nem kívánok felelősséget vállalni vagy osztozni a kezességében, mint házastárs. Ér ez többet, mint búcsún egy pofon? Mire használhatom fel?
Szandi!
Jogi diplomája van például Havas Henriknek, Bánó Andrásnak is, de ettől nem ügyvédek.
Nem a magyar joggal van a baj. Azzal van a baj, hogy Te nem vagy tisztában annak rendelkezéseivel, így a Csjt.
1952. évi IV. törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról törvénnyel.
Balra a törvénytárra klikkelve kikeresheted és a 27.§ rendelkezásei között megtalálod a magyar jog rendelkezését.
Igazad van, marhaságot írtam.
Elolvastam a törvényt. Hát nálunk sajnos nincs különvagyon, tehát a férjem azt csinál, amit akar.
A nyilatkozat amit említettem lejjebb, ér valamit szerinted? Mire megyek vele?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02