Készfizető kezesség SOS

szandi666 # 2012.01.12. 05:04

Egy átbőgött és átgondolkozott újabb éjszaka után úgy döntöttem, hogy ma beindítom a vagyonmegosztást, mivel a férjem megerősítette, hogy "valamit" aláír a bankban, amivel segíthet a bátyjának, de amivel nekem nem árt. Kérdeztem, van ilyen lehetőség? Hisz ha őt árverés alá vonják, az érint engem is és a gyerekünket is. Azt nem tudja, majd megoldást talál rá a bátyja. Ilyen körülmények között nem lehet élni, kamatokkal tíz- vagy tizenakárhány milliós adóssággal a fejem felett 10 éven át (ennyi lenne a futamidő), amit bármikor végrehajthatnak rajtunk. Már ez a 3 nap is gajra tett.

1. A vagyonmegosztásnál számít az, hogy az én fizetésem kb. a fele a férjemének? Szóval ha pl. van egy 100 ezer forintos bútorunk, akkor azt úgy veszik majd, hogy abból nekem csak 33 ezer forint jár?
  2. Ha a vagyonmegosztás nem zárul le addig, amíg ő aláír a bankban, akkor feleslegesen csináltam az egészet, mert ugyanúgy letilthatnak engem is?
pazs # 2012.01.12. 07:59
  1. elvileg nem, mert a házasságban minden fele-fele. Persze megállapodhattok másképpen is.
  2. passzolok. De a bankot villámgyorsan értesíteni kéne, hogy te ehhez nem járultál hozzá.

A hárommal alatti kérdésedre pedig: nem, nem követ el ezzel semmi jogtalant. Vagyonközösségetek van a jogszabály alapján, ezzel jár a házasság (jóban, rosszban...). viszont azt meg lehet szüntetni válás nélkül is, ahogy már mondjuk egy pár napja.

szandi666 # 2012.01.12. 08:15

Igen, értem. Köszönöm mindenkinek a válaszokat, sziasztok!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.12. 09:34

Egyébként sem hatályos a vagyonmegosztás harmadik személyekkel szemben.

limma # 2012.01.12. 09:52

De ez nem olyan fedezetelvonó jellegű szerződés lenne?

Katalin28 # 2012.01.12. 12:23

Sziasztok!

Most akadtam rá az oldalra és végső tanácstalanságomban és elkeseredésemben írok!Röviden leírnám a történetem.
Tavaly június elején tulajdoni jogot szereztem egy Kft-ben.3-an vagyunk bent,én 3%-al.
Küzdöttünk a fennmaradásért,de csak veszteség veszteség hátán.
Majd hidegzuhanyként jött a hír,hogy akitől megvettem a %-omat márciusban a cég nevére felvett egy 14 milliós beruházási hitelt,ami természetesen nincs fizetve.Ő mai napig tulajdonosként szerepel a cégbe.
Nagy könyörgés árán kezembe került egy a hitel leírását tartalmazó közjegyzői okirat.Ebben az áll,hogy a cég képviseletében Ő igényelte a hitelt,a cég az adós,a szülei pedig egyenként a készfizető kezesek illetve a zálogkötelezettek.A saját tulajdonú házukra pedig zálogjogot jegyeztek be.
Most kaptuk az újabb információt,hogy pár napot adott a bank az eddigi elmaradás rendezésére.Sajnos a cégnek ennyi bevétele több hónap alatt sincs.Állítólag ilyen esetben megindítják a cég ellen a felszámolást és a tulajdonosokon próbálják első sorban behajtani az adósságot.
Sőt büntető feljelentést is tesznek állítólag ilyen esetben.
Semmi hozzáértésen sincs ezekhez a dolgokhoz sajnos!
Tudna Nekem valaki ebben segíteni,hogy ilyenkor mi a menete a dolgoknak?Már napok óta ezen rágom magam és egyszerűen kilátástalan a helyzet!
Előre is köszönöm a segítséget!!!

pazs # 2012.01.12. 12:55

Katalin28: ha csak tag vagy és egyébként is a hitelfelvétel még a taggá válásod előtt történt, semmi félnivalód, ha egyébként már teljesített a pénzbeli hozzájárulásod (kifizetted az üzletrészt).

Katalin28 # 2012.01.12. 13:14

Kedves Pazs.

A cégben mindenki tulajdonos és cégvezető is egyben!
Nem tudom ennek mi jelentősége van?!?Természetesen a megvételkor a részem ki lett fizetve.
Már annyian annyi félét mondtak hogy egyszerűen nem tudom mi a valós dolog.
Állítólag hiába előttem lett felvéve a hitel,mint cégtulajdonos engem is terhel a dolog.Sőt akár a szüleim házához is hozzá tudnak nyúlni,mivel állandó lakcímként oda vagyok bejelentve,hiába nem lakom ott.
Magyarul még majdnemhogy úgy néz ki a dolog,hogy aki felvette ezt az okos hitelt annak semmi bántódása nem esik,hiába Ő írta alá és a szülei a kezesek.

ObudaFan # 2012.01.12. 14:43

Nem terhel téged ez a tartozás, a szüleidet meg különösen nem. Sőt, ha károd származott abból, hogy az eladó elhallgatta előled a cég adósságát, ennek megtérítését követelheted.

Katalin28 # 2012.01.12. 16:17

Köszönöm a válaszokat,egy lélegzetvételnyivel nyugodtabb vagyok.
Akkor ezek szerint hiába céges hitel azokat a tagokat terheli csak akik akkor a cégben voltak és ezáltal kezességet is vállaltak?
Bocsánat az értetlenkedésért,de már csak a rosszat tudom elhinni.
Sajnos ezzel a tulajdonossal nagyon befürödtem,mert a cég ahogy írtam nem épp nyereséges és füle botját sem mozgatta bármiféle probléma volt.Eddig csak a másik tulajdonos és én invesztáltunk a fennmaradásába.
Ő váltig azt állítja hogy mostani tulajdonosként minket is érint a dolog és nem rajta illetve a kezesen fogják követelni a pénzt!

pazs # 2012.01.13. 13:03

A tagokat egyáltalán nem érintheti a tartozás, sem a jelenlegiket, sem a volt tagokat.
Nem igaz, hogy nem a kezesen fogják keresni a pénzt, ha az adós nem fizet.

ObudaFan # 2012.01.13. 13:23

A korlátolt felelősségű társaság azért korlátolt felelősségű, mert a tagok felelőssége a társaság tartozásaiért a szolgáltatott törzsbetétre korlátozódik főszabály szerint.

limma # 2012.01.20. 09:46

Hanni, Szandi!!!

Mi van veletek, történt valami jó?

wityo # 2012.01.23. 19:02

Sziasztok!
Amint ezeket az oldalakt olvasgatom, mintha azt venném ki, hogy létezik egy olyan megoldás, hogy csak az én részemet fizetem ki egy hitelben, ha többen vagyunk kezesek. Ez a mi esetünkben úgy néz ki, hogy 3 évvel ezelőtt a férjem aláírt az édesanyjának, az ő házuk 1/6 részére amit örököltünk/tek. Természetesen nem fizetnek, de senki nem mozgatja a füle botját sem, várják azt a bizonyos sült galambot. Anyós az adós, a férjem pedig a két testvérével a kezesek. Mi már többször kifizettük a havi részletet, hogy ne legyen elmaradás, de ez sem mehet a végletekig, a sajátunkat is fizetni kell. A többiek semmit, a férjemnek ebből elege lett. Nem lehet egy olyan megoldást választani, hogy kifizetünk vmennyit a tartozásból, hogy kikerüljünk a kezesség alól? Az eredetileg felvett összeg 2.5 mill. volt, de már ki van adva a tartozás egy behajtó cégnek. Először nem a fedezetül megadott ház eladásából próbálják megszerezni az összeget?

sari111 # 2012.02.06. 11:29

sziasztok!

Kezességet vállaltam a fiam gépkocsivásárlásánál. Nem fizetett, és mivel volt már egy 40ezer forintos letiltása, így az én személygépkocsimra terhelték a tartozást, így 5hónapja fizetem a havi 70ezer forintot és még további 5hónap van hátra. A fiamnak időközbe a 40ezer forintos letiltása megszűnt, arra lennék kiváncsi, hogy tudok-e valamit tenni, hogy mostantól tőle vonják a tartozást. Mivel mozgássérült vagyok, így szükségem van az autómra, olvastam, hogy nem lehet olyan ingóságra terhelni a tartozást, ami a mozgásában akadályozza, így nem értem az én esetemben miért terhelhették ezt az autómra?

Köszönöm a választ

pazs # 2012.02.06. 12:34

wityo: nem lehet így szabadulni.
sari11: nem, sajnos, viszont az általad kifizetett részleteket követelheted az eredeti adóstól.

csajszi88 # 2012.02.09. 13:35

Sziasztok!

A völegényem az anyukájának el akar menni készfizető kezesnek.
Aki a készfizető kezes lenne neki van autó, és még azon kívül kettő másik hitele. Az lenne a kérdésem, hogy így tud kezes lenni?

Sajnos az anyuka nem arról híres, hogy fizeti a dolgait!
Én ellenzem az egészet, de nem hallgat rám! :(

Még az is lenne a kérdésem, hogy ha a hitel felvevő nem fizeti, akkor a kezesnek egyszerre kell kifizetnie az összeget?

Előre is köszönöm a választ!

Csajszi

ObudaFan # 2012.02.09. 13:45

Kezes lehet, ha a bank elfogadja. Hogy elfogadja-e, az kérdés.
Jó eséllyel egyszerre az egészet.

Elek002 # 2012.02.13. 16:55

Üdvözletem!

Egy Bt. kültagjaként kellene készfizető kezességet vállalnom a cégnek nyújtandó hitelhez. Jól gondolom, hogy ha később kilépek a cégből vagy az gazdát cserél, akkor továbbra is készfizető kezes maradok ugyanazokkal a kötelezettségekkel, mint addig?

A válaszukat előre is köszönöm.

Panta # 2012.02.28. 13:21

Sziasztok!!!!!!!!!!!!!
Most találtam rá erre az oldalra,és tanácsra lenne szükségem hogy mit tehetek.
Férjem sajnos kezeskedett anyósoméknak,de ők egyáltalán nem fizetik a hitelt.3 kiskorú gyereket nevelünk,csak neki van keresete én gyesen vagyok,nekünk is van lakás hitelünk,autó hitelünk,és nem akarjuk elveszíteni egyiket sem mert nem azért fizettük.Anyósomék kimentek külföldre és minden kapcsolatot meg szakítottak velünk szemben.A bank viszont minket ostromol egyfolytában hogy fizessünk.Nem tudom mint tehetnénk hogy ne minekünk kelljen mindezt ki fizetni.Nem tudom hogy perelhetünk-e vagy sem.
Kérlek segítsetek tanáccsal hogy mit tehetnénk!!!!!
Előre is köszönjük.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.28. 18:09

Elek: jól gondolod.

pazs # 2012.02.28. 18:16

Panta: nem tudjátok elkerülni a fizetést, ha az adós nem fizet. Aztán majd ti behajthatjátok az adóson, amit helyette kifzetettetek.

Sanyi87 # 2012.03.13. 11:45

Üdv!

Tájékoztatást szeretnék kérni.
Kezességvállalásra kértek fel (rokon, nagyon jó viszonyban vagyunk).
3mFt lakáshitelt venne fel, 20 évre, havi 30eFt törlesztő.
Kérdésem, hogy ha én később szeretnék lakáshitelt felvenni, saját magamnak, akkor a hitelvállalási keretembe milyen mértékben számít bele ez a kezesség?
Az ügyintéző nő azt mondta, hogy csak a havi részlet fele, tehát 15eFt-ot számítana. Igaz ez? Erről hol találok hatályos jogszabályt?
Illetve igaz-e, hogy jelenleg a fizetés 50% lehet a max havi törlesztő?
Szóval ha keresek nettó 160eFt-ot, akkor az én hitelképességem 80eFt - 15eFt lenne így?

Előre is kösz!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.13. 12:03

Ez nem jogi kérdés, és még az egyes bankok sem egyformán kezelik.

végrehajtó1 # 2012.03.13. 12:56

Én a te helyedben jól meggondolnám a 20 évre szóló kezességet.