Nem. Még a végrehajtásra is kiterjed a költségmentessék, ha nem vonják meg addig.
Perköltség mentesség?
A gyes lejárta miatt nem valószínű hogy megvonják. Csatlakozó vagy "egyidejű" fellebbezésről van szó.
Elvileg évente felül kell vizsgálni. A gyakorlatba ez a jogszabályi kötelezettség valahogy nem igazán ment át.
A költségmentességet a 2012. augusztusi tárgyaláson kértük, és ott meg is kaptam.
Az ítéletet decemberben kaptuk kézhez, majd januárban (néhány nap eltéréssel) fellebbeztünk mindketten az ítélet ellen.
Üdvözlöm!
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a páromat tavaly egy félreértés miatt súlyos testi sértéssel vádolták, majd egy hosszú tárgyalás sorozat eredményeképpen felmentették, mert megtalálták az igazi tettest. A probléma az,hogy az ügyvédi perköltség kb 150 000 forintra rúg, és megkeresésünkre a sértett azt a választ adta, hogy nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket, és az ügyet lezártnak tekinti.
Milyen jogi lépéseket tehetünk, hogy a pénz visszafizetésére kötelezzük? Sajnos jelenleg nincs pénzünk ügyvédet fogadni, tehetünk valamit ügyvéd nélkül, hogy egyáltalán elindítsuk a folyamatot?
Köszönöm a választ, tiszteletem.
„nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket”
Ha módjában állna, akkor sem köteles rá.
Ilyen esetben az ügyvédi költséget a bíróságnak kellett volna megállapítania az Állam terhére. A bíróság gazdasági hivatala fizette volna ki. (A jogszabály nem jut eszembe.) Egyáltalán kértétek ezt?
Kedves Ügyvédek!
Segítségeteket szeretném kérni. Nemrégiben indítottam egy apaság vélelmének megdöntésére pert, amit sajnos elkésettség okán, elutasítottak. Az ezzel járó perköltséget 120.000 ft-ot rám hárították. Ügyvédem nincs (ellenben az alperessel, aki ontotta magából a beadványokat), így fogalmam sincs a lehetőségekről. Ezt a díjat mikor kell megfizetnem és kinek? Ha jól értettem a bíróságon akkor 15 napom van rá? De ezt mikortól számítják? Ha nem tudom kifizetni egy összegben, akkor lehet kérni részletfizetést, esetleg mentességet? Ugyan a nettó fizum 170 e. körül van, de feleségem gyeden van, és 2 gyermek után is fizetek gyermektartást, egyszóval hirtelen nincs 120 ezrem. Ha lehet kérni részletet vagy mentességet, akkor ezt hogyan kell megtennem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Amit ebből az alperes felé kell fizetni, arra részletfizetést az első fokon eljárt bíróságon kérhetsz. Amit mint elmaradt illetéket kell megfizetned az állam felé, arra a NAV fizetési meghagyása kézhezvétele után kérhetsz mérséklést, részletfizetést.
Kedves ÓbudaFan!
Honnan tudom az összeg részletezését?
És a részletfizetésre létezik valami formanyomtatvány, vagy csak egy kérelmet kell írnom?
Az alperes felé fizetendő összeg mikortól esedékes?
Előre is köszönöm a választ.
A részletezést az ítéletből.
Kérelmet írsz, aztán majd küldenek még formanyomtatványt is.
Az alperes felé általában a jogerős ítélet kézhezvétele után 15 nappal, de az ítélet ettől eltérhet.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02