Kérheted a bíróságtól.
Perköltség mentesség?
Tisztelt Hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy per során a megtartott tárgyalásoknak milyen díjszabása van? Azzal tisztában vagyok, hogy a megindításkor illetéket kell fizetni és hogy ennek kiszámítása a a per tárgyát képező igényelt összeg bizonyos százalékán alapul. Azonban arra hol találhatok adatot, hogy ha mondjuk 10 tárgyalás kell, akkor tárgyalásonként ez + mennyibe kerül? Vagy a befizetett illeték lényegében tartalmazza ha akár 5 vagy akár 10 tárgyalás kell?
Köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Akár. Az előfordulhat, hogy ha valamely tárgyalás kifejezetten egy valaki magatartása miatt volt szükséges, akkor annak költségét ráverik. De a gyakorlatban csak egyszer láttam ilyet, az sem egészen ez volt.
Köszönöm válaszát. Ez megnyugtató, hogy akkor tárgyalásonként +költség nem várható, max. majd a szakértő. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a kereset illetékét nekem kell kiszámolni és befizetni vagy majd a követelt összeg alapján a bíróság kiküld egy határozatot az illeték összegéről?
Neked kell kiszámolni és befizetni, legfeljebb a bíróság kijavít (és vagy kér további pénzt befizetni vagy elrendeli valamennyi visszautalását) - kivéve, ha van jogi képviselőd, mert akkor ez az ő dolga, bízd rá.
Az is megnyugtató, hogy a szakértői díj simán lehet 50 ezres tétel?...
Úgy érted, legalább? :)
Casablanca, azzal tisztában vagyok, hogy a szakértő akár 150-200 ezer is lehet. Azonban azért kérdeztem, mert valahol nem mindegy, hogy ha az ember belevág, hogy tárgyalásonként még +mondjuk 50 ezerrel számoljon az ember, vagy az illeték ezt tartalmazza. Persze azért valahol furcsa, hogy ha további költség nincs, akkor az egyik embernek ha 1 milliós a követelése, akkor csak kb. 60 ezerbe kerül és ez akár 10 tárgyalás is lehet, míg a másiknak ugyanennyi tárgyalásra, ha 20 milliós a követelése, akkor az indulási illeték 1,2 millió.
Tisztelt Jogi Fórum!
Ajándék visszakövetelése címen indított perben a felperes illetékfeljegyzési jogot kért és kapott a per indításakor. Mivel a felperes nem vallotta be teljes vagyonát, így a jog őt megillette. A 4 éve tartó perben alperes indítványozta a bíróság felé, nyilatkoztassa meg őt vagyoni helyzetéről. Iratbetekintés során kiderült, hogy ismét nem vallotta be teljes vagyonát, illetve a 3 évvel korábbi ingatlanának értékét közel 13%-ra csökkentett értéken jelölte meg. Alperes ismét indítványozta a bíróságnál a vagyoni nyilatkozat benyújtását. A bíróság értesítése szerint törölte afelperes illeték feljegyzési jogát, kötelezte felperest a perköltség megfizetésére.
A felperes tudatosan, többször is félrevezette a bíróságot. Ez esetben a bíróság csak alperes kérelmére vizsgálja ki az ügyet, vagy a bíróság önálló döntéskörben kivizsgálja a tudatos félrevezetést.
Van-e ennek szankciója?
A per tárgyában hozott döntés meghozatalában befolyásolja-e a bíró döntését a fent leírtak?
Köszönettel: Omlás
A per tárgyában hozott döntést ez nem érinti.
Vizsgálhatja a bíróság maga is, de nem nagyon szokta, mert ez elvonná az időt az ügy érdemi részétől.
Szép estét,érdeklődni szeretnék,hogy mihamarabb válni szeretnék,de a még papíron lévő férjem nem nagyon mozdul ennek érdekében. Július 6.a óta külön élünk és azóta egyszer találkozott a gyerekeivel,pár éve megromlott a viszonyunk és megbeszéltük ,hogy közös megeggyezéssel elválunk. Na most a kérdésem annyi lenne hogy neki hivatalossan nincs semmilyen jövedelme,én szeretném kérni a költségmentességet mivel igen szűkössen jövünk ki hónapról hónapra a fizetésemből,albérletben lakom a két gyerekemmel,egyátalán lehet e ilyet és ha beadnám a válókeresetet és nem jön el a papíron még férjem akkor kimondják e a válást.És hogyan lehetne tőle "behajtanom" a gyerekek után járó fizetési kötelezettségeit.Még egy kérdés: A váláskor marad e a név vagy autómatikussan visszavehetem a születési nevemet?
Maradok Tisztelettel és köszönöm a választ : T.né Bartha Beáta
Lehet költségmentességet kérni, itt van hozzá a formanyomtatvány: http://tatabanyaitorvenyszek.hu/…oad/ktgm.pdf
Ha nem jön el, előbb-utóbb akkor is kimondja a bontást a bíróság.
Ha akarod, visszaveheted a születési nevedet.
Miért pont a tatabányai? :)
Itt egyben van fent, nem kell 5 különbözőt linkelnem. :)
Kedves jogászok!
A következő ügyben kérek segítséget: Egy parkolótársaság beperelt egy régen eladott autóm parkolási díja miatt, ami a parkolás időpontjában már nem az én tulajdonom volt. Kapok-e költségmentességet szerintetek, ha az egy főre eső jövedelmünk kb. 54000 Ft, de fizetünk lakás meg autóhitelt, ez együtt havi kb. 40000. és költségfeljegyzést kérhetek-e? És mit kell csinálnom, hogy ne kelljen kifizetnem a felperes költségeit? Nyilván nem akarom kifizetni, de nem találják egyelőre az embert, aki megvette az autót és a felperes nem áll el velem szemben a követeléstől, hiába tudom bizonyítani adás-vételivel, hogy addigra eladtam. Tárgyalás még nem volt.
Köszönöm.
Van esély a költségmentességre. Bejelentetted az autó eladását?
Igen, 5 napon belül, ahogy kell. De a parkoló Zrt. arra hivatkozik, hogy a nem emlékszem pontosan milyen jogszabályok alapján a nyilvántartásban szereplő tulajtól kérhetik a pénzüket, és a vevőt bevonták másodrendű alperesként, de egyetemlegesen követlenek tőlünk. Nem akarok fizetni egy fillért sem semmiért, mert semmi közöm hozzá.
Köszönöm a választ.
Igazold a bíróság felé, hogy a bejelentést megtetted. Én a helyedben hivatkoznék arra is, hogy a PK 40 sz. állásfoglalás szerint az üzembentartó személye tekintetében a nyilvántartásban foglalt adatok helyességének vélelme megdönthető.
Már igazoltam és erre hivatkozva azt is kértem, hogy a perből engedjenek ki, erre válaszolta a parkoló társaság, hogy egyelőre nem áll módjában velem szemben elállni a követeléstől.
Nem értem ezt a PK 40 sz. állásfoglalását az én esetemben. Erre gondoltál?
PK 40. szám
egyetemleges felelősség
A közös károkozók a károsulttal szemben akkor is egyetemlegesen felelnek, ha a kárt több személy fokozott veszéllyel járó tevékenységgel közösen okozta, és a károsult az egyik veszélyes tevékenység folytatójának a házastársa.
Erre, de az indokolására.
Köszönöm, hol találom meg az indoklását, mert nem találtam?
Jogtárban leginkább. Interneten én sem találom fent.
Obudafan köszönöm, utánajárok.
taffyka
A költségmentességre jó esély van. Hogy kit kellene perelni, azt ebből a leírásból ember nem fogja megmondani, de ha pártfogó ügyvédet is kérsz, majd ő átnézi az iratokat, azokból csak kiderül valami.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02