Perköltség mentesség?

ObudaFan # 2012.09.09. 13:38

A megyei igazságügyi hivataltól.

ObudaFan # 2012.09.10. 08:33

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata
1088 Budapest, Múzeum utca 17.
06 1 235 7327

gépész1 # 2012.09.16. 10:31

Tisztelt fórumozók !
perköltség mentességet kértem mert egy hónapja felkellet függeszteni a vállalkozásomat ,mert több hónapja nincs bevételem.Az ügyben alperes vagyok amikor bejelentettem az igényemet a felperes ügyvédje azonnal felállt és közölte velem nem vagyok jogosult mert gépjárművel rendelkezek . Valóban előírja jogszabály ?
Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.16. 10:36

Nem.

gépész1 # 2012.09.16. 11:08

Válaszát megköszönöm.

Lennem még egy rövid kérdésem.Vagyonmegosztási per alatt állok.Az ingatlant több hónapja nem lakom ,ám tőlem mégis rezsiköltséget követelnek a beadványban .Hivatkozási alapjuk a válóperes irat amely ezt határozatban mondja ki
az 1/2 arányú rezsiköltség megosztást .Jogosan követelik tőlem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.16. 11:25

Hivatkozási alapjuk a válóperes irat amely ezt határozatban mondja ki
Na, ezt mégegyszer! Érthetően.

ObudaFan # 2012.09.16. 11:40

És milyen rezsiről beszélünk? Mert vannak a rezsinek olyan elemei is, amit fizetnie kell a bent nem lakó tulajdonostársnak is.

gépész1 # 2012.09.16. 11:59

A válópert kimondó határozat egyezség rovata kimondj,hogy "az ingatlan használatával felmerülő felmerülő rezsiköltségeket a peres feleket fele-fele arányban terhelik" .A határozat kiadási 2011.11.23 ,felebezésről lemondva jogerős.Személyesen a fenti dátumig az ingatlanba laktam ám utána már nem .A rezsiköltségeket még fizettem egy pár hónapig ,de már egy pár hónapja nem.
Most ez követelik tőlem a vagyonmegosztási perben és a válóperes iratra hivatkoznak.

gépész1 # 2012.09.16. 12:10

Nem a hitelről van szó mert azt 1/2részben fizetem mer per-pillanat ennyi a tulajdonrész.A villany,gáz ,stb számlák felét követeli .

ObudaFan # 2012.09.16. 12:27

Látni kellene ennek a mondatnak a szövegkörnyezetét is. Amikor megkötötted az egyezséget még bent laktál?

gépész1 # 2012.09.16. 12:53

Igen bent laktam abba a szobába amit már előtte is egyedül használtam .A per után én már csak a perben megítélt személyes tárgyaimat tartottam néha bejártam egy-két személyes dologért,ill a különálló garázsba végeztem még munkákat .Egyébként a lakóház kulcsait májusban átadtam ,de az ingatlanra még bejárok ,mert a garázsban vannak tárgyaim. Az ingatlan 2011,11.16 óta csk a volt házastárs és annak lánya lakja .

ObudaFan # 2012.09.16. 13:07

Akkor szerintem a körülmények változására azért lehet hivatkozni.

gépész1 # 2012.09.16. 13:15

Igen csak sajnos nem túl magabiztos védőt választottam és úgy érzem a bírónő megesz minket én meg nem tudom ,hogy milyen paragrafusokra hivatkozhatunk . Szövegkörnyezetet
átküldtem .

ObudaFan # 2012.09.16. 13:18

Ha van jogi képviselőd, hagyd őt dolgozni szerintem. Mi egy ilyen fórumon nem fogjuk megismerni olyan mélységben az ügyedet, mint ő.

gépész1 # 2012.09.16. 13:28

Sajnos az a baj ,hogy most volt a harmadik tárgyalás és semmi előrelépés .A bírónő ha szólunk azonnal jelzi foglaljon helyet, az ügyvédemnek azt mondja jobban kellene tanulmányozni a jogot ,ha valamit közlünk nem biztos , hogy jegyzőkönyvbe mondja vagy átfogalmazza .Ezért most tanácstalan vagyok !!!

ObudaFan # 2012.09.16. 13:34

Nem nagyon hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy itt hallasz egy-egy jogszabályi hivatkozást, és azt jól-rosszul magad elmondod ott a jogi képviselőd mellől. Egy ilyen fórum nagyjából az orientációra jó, perbeli távképviselet nem létezik.

gépész1 # 2012.09.16. 13:39

Természetesen én nem akarom elmondani .Most megpróbálok tájékozódni ,hogy érdemes e harcolni vagy esélytelen vagyok mer a jog az ők oldalán áll.

cselikri # 2013.02.06. 09:33

Tisztelt Fórumozók,Ügyvéd Urak/Hölgyek!!

Segítséget szeretnék kérni!
Polgári peres eljárásban 300000.-ft perköltség megfizetésére ítéltek,költségmentességet igényelhetek-e,hol kell,milyen papírokat beszereznem hozzá,illetve milyen hatóságoknál kell kitöltetnem?
Férjem minimálbért kap,én jelenleg anyasági támogatáson vagyok,3.gyerekkel,autóval nem rendelkezem,és bár van a nevünkön egy devizahiteles ház,a bank a szerződést felmondta,ezért van is és nincs is házunk!
A 300000.-ot megfizetni nem tudom!
A költségmentesség illeték köteles??

Előre is köszönöm segítségüket!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.06. 10:05

A költségmentesség iránti kérelem illetékmentes, de a költségmentesség nm terjed ki a pernyertesnek megtérítendő ügyvédi munkadíjra.

kicsio # 2013.02.06. 10:33

Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.

Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.

Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.

Válaszukat előre is köszönöm.

cselikri # 2013.02.06. 14:32

Köszönöm,de ebből még nem tudtam meg sok mindent!!

ObudaFan # 2013.02.06. 14:47

Ha a másik fél felé fizetendő költségről beszélünk, akkor nem igényelhetsz.
Ha ez illeték, amit kiszabtak rád jogerősen, akkor pedig majd az adóhatóság fizetési meghagyására méltányosságból kérhetsz elengedést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.

cselikri # 2013.02.06. 20:09

Köszönöm válaszát!
A 303.625.-ft :74.325 eljárási díj
:74.300 illeték
:155.000 ügyvédi munkadíjból tevődik össze!

Ha ezekre költségmentességet nem kapok,nem kaphatok,akkor
kérhetek-e részletfizetést,ha igen mennyi időre?
Illetve ha nem tudom kifizetni????

ObudaFan # 2013.02.06. 21:54

Az illeték sem mindegy, hogy le nem rótt illeték, vagy a másik fél által megfizetett és így felé fizetendő illeték.
Mindenre, amit a másik fél felé kell perköltség címén fizetni, akár illeték, akár fmh díja, akár ügyvédi költség, az első fokon eljárt bíróságtól kérhetsz halasztást, vagy részletfizetést. Elengedést nem kérhetsz, legfeljebb a másik féltől, ha erre hajlandó. (Miért lenne egy per után?)

Ha viszont az állam felé kell feljegyzett illetéket megfizetni, arra a lejjebb írtakat lehet a NAV-tól kérni.

kicsio # 2013.02.10. 14:57

Mivel sajnos eddig nem érkezett hozzászólás, ismét felteszem:

"Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.

Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.

Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.

Válaszukat előre is köszönöm."