Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


Endrosz # 2008.01.18. 11:58

Sikerült, egy igen szerencsétlen módon, ~120 ezer Ft tartozást felhalmoznom a T-Mobile szolgáltatóval szemben. Ez egy "visszavonhatatlan megállapodás egyoldalú felbontása miatti végrehajtás kezdeményezése"-t eredményezett idővel - a tartozásom, a felbontás esetén megszabott összeg, plusz kamatok.

Én másfél éve élek bevallott jövedelem nélkül, a legutolsó munkaviszonyomból még munkanélkülire sem futotta, nem volt elég hosszú, most már TB-biztosítási körből is kikerültem. A nevemen nincs semmi, se ingatlan, se jármű, se egyéb. A lakást, ahol lakom, anyám gyámja kezeli, és ő, illetve egy önkörmányzati gyámügyi előadó ellenőrzi azt is, hogy anyám vagyonát nem csökkentem az ott lakással, például közüzemi tartozás felhalmozásával. Ebből egyébként van is gond, most még be se vagyok oda jelentve.

Arra a nagyon jó kérdésre, hogy miből élek, a válasz: fordításokért kapok néha pénzt (papíron egy barátom végzi el, ő is adózik utána, a maradékot kapom én), és a családom támogat, így nem halok éhen és valahogy fizetem a számlákat.

Nem tudom kifizetni a tartozást, és sajnos Mo.-n nincs adósok börtöne, pedig én boldogan dolgoznék ott, mert akkor kapnék enni és a számlákat sem kellene fizetnem. Egy kódisszegény munkanélkülinek, mint én vagyok, az előrelépés lenne. Így viszont valami másra számíthatok a hamarosan elinduló bírósági eljárás során - de hogy mire, arról a behajtást intéző ügyvédi iroda semmiféle érdemi felvilágosítás nem adott.

Amiről kb. bizonyítani lehet, hogy az enyém, az a ruháim és egy 20 éves bicikli. Minden másról a leltár, amit a gondnokom készített, igazolja, hogy anyámé és csak használom. Fontos, hogy a tartozás nem a lakáshoz kötődik, csak az én személyemhez, mobilos szerződés volt

Endrosz # 2008.01.18. 12:01

"gondnokom" - mármint anyámé, csak így szoktam mondani

Judit26 # 2008.01.18. 12:21

Nyugalom,lehet hogy be se hajtják a tartozást.Rengeteg ilyen ügy van és egyre több lesz.Én is tartozom a cégnek jöttek a felszólítások majd a bíróságról a fizetési meghagyás,de még nem kérték a végrehajtást.Ha kérik letiltják a fizumból ha nem 1 év után elévül.Olvass utána itt a fórumon a polgári jognál több topik is foglalkozik a mobilos tartozásokkal.

monalisa1 # 2008.01.18. 14:33

Mármint csak akkor évül el a tartozás/követelés, ha a végrehajtó hagyja azt elévülni (...), ellenkező esetben elég ha évente küld egy felszólító levelet és ezzel az elévülés mindig megszakad, ill újra kezdődik. Tehát "rossz esetben" a tartozás - és az egyre csak gyülemlő költségei - egyszer majd mégis utoléri az adóst...

Kontár # 2008.01.18. 14:36

Nem hagyják elévülni, és ha egyszer örökölsz akkor is rátehetik a kezüket a követelésükre.
Valószínűleg a hátrelevő életedben lesz még bejelentett állásod, akkor is vonni fogják.


...a kontár

Kontár # 2008.01.18. 15:03

Kedves Endrosz.

Megjegyzem, ha TB-t sem fizetsz, akkor előbb utóbb az APEH kérdőre fog vonni ezügyben, és az elmaradt összeget is be fogják hajtani.

Ha pedig vagyonosodási vizsgálat indul ellened és arra hivatkozol, hogy a szüleid tartanak el, akkor őket is bevonják a vizsgálatba. Kellemetlen eset.

Azt pedig, hogy más adózik a munkád után, ne híreszteld nyilvános fórumon, mert ennek is súlyos jogi következményei lehetnek.

Szerintem keress fel lakóhelyed illetékes Foglalkoztatási Hivatalát és keress magadnak munkát, hogy a tartozásid kifizesd.

Kontár


...a kontár

bimba # 2008.01.18. 22:12

Szerintem ne fizess.
Ez az ország most arról szól,hogy melyik cég,hivatal,multiszolgáltató,bank stb stb tudja minél jobban lehúzni a szerencsétlen nyomorult állampolgárt,melyik tudja elszedni tőle a még meglévő ingatlanokat és ingóságokat.Elég sajnálatos hogy egy pöedék céggel való szerződés ilyen helyzetbe sodorhat embereket egyáltalán.Nyomorult és beteg jogrendszer.

bimba # 2008.01.18. 22:15

Minél többet olvasom ezt a fórumot,annál kevésbé szeretnék ennek az országnak az állampolgára lenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 22:50

Igen, valóban szörnyű. Kigyúrt, kopasz verőemberek szokták bekényszerítemi a szerencsétleneket a mobilszolgáltatók szalonjaiba, és kezüket-lábukat eltörik, ha nem akarnak szerződést kötni...

monalisa1 # 2008.01.18. 23:02

bimba
Nem tudom hol- merre éldegélsz nem magyar állampolgárként, de tudnod kell, hogy a multik külföldről jöttek/telepedtek Mo.-ra, tehát ami itt "rossz" azt a mobiltelefon-témában ők bárhol másutt már rég levezényelték. És biztos vagyok benne, hogy szerte a világban milliónyi balek van aki meggondolatlanul vásárol maroktelefont - később csűstül neki a baj.

rolex78 # 2008.01.22. 11:04

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy tudd-e abban nekem segiteni valaki, hogy én nem kaptam már öt éve a végrahajtótol illetve a Westeltöl sem levelet.
A végrehajtó viszont most küldöt egy levelet, hogy fizesek be 15 napon belül 433000ft-ot egy 100ezres tartozásból kifolyólag.
Viszont az benne az érdekes, hogy ha még jogos a követelésük akkor a nevemen lévő autot miért nem árverezte?
Több mint 5 éve nem kaptam erröl sem a végrehajtótol sem a westeltöl értesitést.
Szóval jogos-e vagy sem?

etalon01 # 2008.01.22. 16:07

Kedves Rolex!

Sajnos ezt a világot éljük.
Nem szólítanak fel mert tudják,hogy 5 év az elévülési idő.
Na mármost a 4.-évben megteszi mert úgy gondolja elég sok kamatot tud neked felszámolni. / van mit behajtani/
Tudod ez a HIVATALOS csalás!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.22. 17:40

Nehogy már évi 7,75 %-os kamat nyerészkedés legyen...

etalon01 # 2008.01.22. 19:22

Kedves Rolex!

Én teljes mértékben tartom amit írtam neked!
Fel kell szólítania az ügyfelet a végrehajtást kérőnek.
Ha ezt nem teszi meg sehol akkor igenis el lehet gondolkozni azon hogy miért pont az 5. év ben teszi ezt meg!!!!
Egészen addig nem is léteztél??
Nme tudtak felkeresni??Miért?? Nem volt nekik fontos?
Ha neked valaki tartozik te akár mindennap felhívod a figyelmét erre.
Ezek a társaságok nem. Várnak 4 évet.
7.75%-os kamat????
Csak egy kicsit számolj és rájössz hogy az "Úri" ember
ami számomra vitatható mostmár nem jó oldalon jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.22. 19:31

A késedelmi kamat momentán évi 7,75%. Nincs az a bank, amely ennyiért adna kölcsönt.
Ez ma már a második téma, ahol nagyon kificamodott jogérzékről teszel tanúságot. Hiszen amit mondasz, az nem más, mint hogy szégyellje magát a hitelező, aki hagyja, hogy az adósa csak évekkel az esedékesség után fizessen. Nem lehet, hogy mégis inkább a késedelmesen fizető adósnak van szégyellni valója?

rolex78 # 2008.01.22. 19:50

Figyelj Béci!

Én nem védeni akarom az etalon01-t, viszont én akárhogyan számoltam akkor sem jó a 7.75%-os kamat.Te hiányoztál a matekórákról?

rolex78 # 2008.01.22. 19:53

Te béci, te biztosan jó oldalon állsz és sokkat tudsz húzni rajtunk, nem túl jó módu embereken mert biztosan hosszú a nyelved. Jó neked.

etalon01 # 2008.01.22. 19:54

Kedves Rolex!

Csak úgy mellékesen de van olyan Bank aki még kevesebbért is ad hitelt mint 7.75%!!!!
Sorolhatnék egy párat, de még véletlenül "Kificamodott"
információt kapsz ezért inkább megküldöm neked a hivatalos hirdetményeket az email-címedre.
Legalább valamiben igazam lehet és ha a hirdetmény valótlanságot állítana a GVH megbírságolja az Ügyfelek félretájékoztatása miatt.

ObudaFan # 2008.01.22. 20:52

Persze, minden bank ad a jegybanki alapkamat alatt hitelt, azt hívják úhy, hogy VIP-hitel. Csak ezt nem kapja meg akárki. Volt olyan bank, amelyik kicsit túl sok ilyet adott, az volt a Postabank. Azt meg hűtlen kezelésnek hívják, bár a magyar igazságszolgáltatás elkeresztelte hanyag kezelésre.

Szóval, jelenleg 7.75% alatt forinthitelhez jutni legfeljebb a két nagy párt nagy embereinek, meg egy-két hasonló embernek sikerülhet. Hogy bankok ez alatt adjanak hitelt, az mese.

Adnak, persze, ennél alacsonyabbért, csak az nem forint alapú, hanem CHF, euró, esetleg jen alapú. Aki meg ebben a helyzetben devizában eladósodik, az magára vessen.

etalon01 # 2008.01.22. 21:00

Végül is csak van 7.75 alatt hitel.
Chf-es igen. De VAN!!!!!
Nem kell aggódni mert úgyis Euró lesz a fizető eszközünk.
A sávhatárokat pedig be kell, hogy szabályozzák.
De ez már nem polgári jog hanem Banki szféra ahol Hála az égnek hozzáértő szakemberek is dolgoznak.
És nem hiszem, hogy valaki most forint alapú hitelt venne fel!!!

ObudaFan # 2008.01.22. 21:01

Épp most aggódhat igazán, aki CHF-ben eladósodott.

etalon01 # 2008.01.22. 21:11

Ebben viszont igazad van.
De az árfolyamingadozás ezzel jár.
Aki hitelt vesz fel annak ezekkel a következményekkel számolnia kell.
Viszont ha most forint alapút venne fel akkor még több lenne a kamata. Nem tudja megfizetni.
Egy kicsit jobb a deviza ha már muszály hitelhez folyamodnia.

ObudaFan # 2008.01.22. 21:14

Forinthitelnél évekre előre lehet tudni, mennyit fizetsz. Devizánál meg, ha most bedől a forint, akkor egyszerre lesz nagyon magas a törlesztőrészlet. Abba meg sokkal könnyebb tönkremenni. A forintalapút ki lehet számolni, a devizára meg rámehet a ház, mert nincs az a hitelbírálat, ami számol azzal, hogy a mostani válság miatt mennyire megnőhet ezeknek a törlesztőrészlete.

etalon01 # 2008.01.22. 21:28

A mai Szociális helyzetet nézve az embereknek Pénz kell.
Nem nézik meg mennyi lesz a törlesztörészlet.
Csak az számít mennyit fognak most fizetni.
Az még MO-n nem működik,hogy 20-évre Pénzügyi tervet készítsenek mert nem belátható időtartamról van szó.
Komoly Pénzüyi terveket láttam már hozam jelzésekkel de ez mind kamu mert nem tudják megmondani,hogy holnap mennyin zár a Bux.vagy mennyi lesz az infláció mértéke.

nandy # 2008.01.22. 21:40

"Több mint 5 éve nem kaptam erröl sem a végrehajtótol sem a westeltöl értesitést."

Azt azért elég nehezen tudom elhinni, hogy sem a "westel"-től, sem a bíróságtól, sem a végrehajtótól nem kaptál előzőleg semmilyen felszólítást. tényleg nehezen hiszem.

Inkább arra gondolok, hogy időnként érkezettt egy tértivevényes levél, amit te nem vettél át. Nem?

Nekem volt már sajna ügyem a T-Mobile-lal, de nem xartam rá, el is tudtuk intézni bíróság nélkül.

B.nőm fiának is sikerült kb. 150 ezres tartozást összehoznia, ők is el tudták rendezni (kaptak a T-Mobile-től részletfizetést).

Szóval nem értem. Egyre több az olyan komment, hogy semmi felszólítást nem kapott, csak jött a vh. Pedig ezek a nagy cégek nem zugvh-t bíznak meg, hanem betartják a törvényes előírásokat - fiz. meghagyás a bíróság által - ha az ügyfél nem mond ellent, akkor a jogerőre emelkedett fiz. meghagyás alapján vh.