Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


vi555555 # 2014.04.19. 16:39

2005.decemberében felvettem egy banktól személyi hitelt és hitelkártyát. 2008-ban bementem a bankba,és az ügyintézőket megkérdeztem,hogy mennyi az összes tartozásom, mert szeretném egy összegben kifizetni. Ők nem tudták megmondani, mert arra hivatkoztak, hogy adósságkezelő osztályon van a tartozásom,és így ezt ők nem látják a bankban. Javasolták,hogy hívjam fel a bankban lévő Cityphont,majd ott meg tudják mondani.Ezt meg is tettem,ott előttük felhívtam,akik közölték velem,hogy 500.000 Ft a teljes tartozásom.Ezt be is fizettem ott a pénztárban.Két hónap múlva sima levélben értesítettek,hogy még tartozom 67.000 ft-tal,és fizessem be. írtam nekik egy ajánlott levelet,hogy nem fogom,mert a Cityphonban,ami gondolom hangrögzítésre került, csak 500.000 Ft-ot mondtak,és én be is fizettem ezt az összeget.Erre elutasították reklamációmat,de én nem fizettem.Csöndben voltak egészen 2013-ig,nem küldtek levelet sem addig,de 2013-ban átadták az Instrium Institiának,akinek ugyanúgy elmondtam,és írásban is jeleztem,hogy miért nem fizettem idáig.Ők azt ajánlották,hogy próbáljak újra beszélni a bankkal.Megpróbáltam,de ők azt mondták őket már nem érdekli,mert eladták az Instriumnak.Múlt héten kaptam egy fizetési meghagyást,majd 1 hét múlva kiderült,hogy a végrehajtó már elkezdte letiltani a fizetésemből a már 272.000 Ft-ra emelkedett tartozást.Mit tehetek?

Sherlock # 2014.04.19. 17:57

Ha a végrehajtó már tiltott, akkor ott kellett lennie egy végrehajtható okiratnak (jogerőre emelkedett fizetési meghagyás vagy ítélet). Valami nem kerek az előadásodban.

gerbera317 # 2014.04.19. 18:22

Minden adóst ugyanaz a 3 dolog jellemez:
1) rendkívül jó a memóriájuk 2) soha nem hazudnak 3) mindig igazuk van.

Lilly2010 # 2014.04.21. 14:37

Kedves Hozzaertok!
Angliaban letelepult anyka vagyok 4 gyermekkel.2007-ben felvettem Szemelyi kolcsont 650.000Ft-ot magyarorszagon..2012 decembereig fizettem haza minden honapban a megallapitott osszeget-ekkozben egyszer sem kaptam ertesitest,hogy mennyi a mar befizetett osszeg,az evek alatt egyszer kuldtek levelet-azt is akkor,amikor a hitel osszeget megemelte a bank-svajci alapu hitelrol van szo.2013 januarja ota nem tudom fizetni,mivel csak az elettarsam dolgozik reszmunkaidoben-nem tudtam kihozni a csaladi kasszabol.Jelenleg ott tartunk,hogy egy Behajto ceg kuldot levelet a szuleim cimere-a nevemre cimezve-holott mar Magyarorszagon nincs bejelentett lakcimem,sem szemelyi igazolvanyom,semmim..a levelben az allt,hogy ha nem fizetem be a fennallo 600.000Ft tartozast-evi 2-% kamat terheli+ a kesedelmi koltsegek stb..majd Birosagi Per-re viszik az ugyet,ha nem fizetek.900.000ft-ot visszatoltam a bankba 2012 decembereig..a papiron amit akkoriban kaptam az ugyintezotol-48 honap volt irva hiteltorlesztesi futamidore..igaz,a szerzodesben 2016 oktobere szerepelt..en voltam a marha,nem neztem at a szerzodest..Kerdesem a kovetkezo lenne-ha nincs magyarorszagon,sem itt ingo-sem ingatlan a nevemen-mit tudnak csinalni?Ha birosagi vegzes lesz-szamithatok borton buntetesre?Termeszetesen irtam a behajto cegnek,hogy fizetes konnyitest kerek, de nem valaszoltak meg a mai napig sem..szeretnem rendezni a hatralekom,probalom osszeszedni a havi osszeget ha kell,de ha esetleg nem fogom tudni,szeretnem tudni,hogy mire szamithatok.Becsuletes edesanya vagyok,soha nem volt sem Birosagi ugyem,sem tartozasom-csak lelkiismeretem van es aggodom-ha nem is magam-a gyermekeim miatt-hogy anya nelkul maradhatnak a hulyesegem miatt??Koszonom mielobbi valaszukat-Tisztelettel:Lilla

ObudaFan # 2014.04.22. 10:54

Nem lesz ebből büntetőügy, de az lehet, hogy elindítják odakint a pert és megpróbálják ott behajtani.

kofa68 # 2014.05.25. 12:55

2-éve eladtam az automat üzembe tartoival most ugy nézki hogy majd dolgom lesz a behajtoval a kérdés az hogy ezt az autot is lefoglalhatja-e?

ObudaFan # 2014.05.26. 13:21

Tehát nem adtad el, hanem csak valakit kineveztetek üzembentartónak. Ebben az esetben a lefoglalás borítékolható, az üzembentartó igényperrel próbálkozhat.

Lara000 # 2014.10.11. 14:16

Kedves Hozzáértők!
Egy másik fórumon már feltettem az alábbi kérdéseket, de sajnos a kérdések többségére nem kaptam választ.

Ismerősöm kezességet vállalt egy hitelnél, amit, nem fizettek a hitelt felvevők. A MOKK levelet egy napja vették fel, amiből kiderül a hiteltartozás összege, ami a költségekkel majdnem 2 milliót ér el. Az iraton 5 kötelezett van megjelölve.
Kérdésem az lenne, hogy ellentmondással érdemes-e élni (akár indoklás nélkül is)? Illetve ilyen helyzetben milyen indoklás lenne helyénvaló (hiszen a felelősség az Övé is, mint kezes)?
Érdemes-e halasztást kérni a fizetésre? Esetleg részletfizetést? Ilyen esetben, amikor 5 fő kötelezett van, ha az egyik kötelezett részletfizetést kér, akkor a teljes összeget Neki kell kifizetni, vagy az összeg felosztásra kerül a kötelezettek között, és annak a részleteit kell fizetni?
2 fő számlájáról már vonják a tartozást. Ennek mértéke a nettó fizetés 50 %-a lehet maximum?
A válaszokat előre is köszönöm!
Z. Lara

frici89 # 2014.10.17. 07:36

Kedves Hozzáértők!
Késve fizettem be egy csekket átadták egy behajtó cégnek ami nekem felszámolt kezelési költséget amiről kaptam értesítést de az értesítés előtt rendeztem a tartozásomat amiről őket is értesítettem és el küldtem a csekk fénymásolatát ennek ellenére mégis be akarják hajtani a kezelési költséget.
kérdésem: bekel-e fizetnem a kezelési költséget.mit tegyek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 09:03

Valószínűleg igen, de ezt a részletek ismerete nélkül nemigen lehet biztosra megmondani.

kovi8484 # 2014.10.19. 10:27

Tisztelt frici89

Amikor elküldted faxon a befizetési bizonylatot, kellett volna pár sort írni mellé, hogy az esetlegesen felszámítandó költségektől tekintsenek el!
Ezt még most is megteheted!

(PL) Írd meg, hogy:
Kibújni a tartozás magfizetése alól nem szándékoztál, késés oka a fizetésed utalása és a befizetési határidő közötti időkülönbség volt, amely egy általad nem befolyásolható körülmény. Ezért kéred, hogy méltányosságból a kezelési költségeket elengedni szíveskedjenek!


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

gerbera317 # 2014.10.19. 10:37

Ahogy KBS is írja: nem ismerjük a részleteket. A kérdezők nagy része nem tud különbséget tenni "behajtó" és végrehajtó között, és csak hosszas piszkálódások után, vérig sértve köhintik ki nagy nehezen, hogy végrehajtóról van szó. Kovi8484, ha annyira értenél a dologhoz, akkor első körben ezt tisztáznád a kérdezővel, nem pedig a konkrét válasszal kezded. Amit írsz, az behajtó esetén működhet, végrehajtó esetén pedig legkevésbé sem. Ez egyben válasz fricinek is.

kovi8484 # 2014.10.19. 14:19

Hűű te mennyire okos vagy gerbera317
Nem zavar, hogy odaírta a kérdező (behajtó)! Nyilván arra VÁLASZOLTAM! AKKOR MIT KÉRDEZGESSEK?

AZ ÖSSZES ÍRÁSODBAN AZ EMBEREKRŐL ÚGY BESZÉLSZ, MINTHA A HÁTSÓDBÓL RÁNTOTTAD VOLNA KI! MIBŐL GONDOLOD, HOGY TE TÖBB VAGY!!!

MOST IS ÚGY ÍRSZ A KÉRDEZŐRŐL, MINTHA VALAMI AGYFOGYATÉKOS LENNE

VAGY SEGÍTS AZ EMBEREKNEK, VAGY NEM KELL IDE IRKÁLNI


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

gerbera317 # 2014.10.19. 21:47

odaírta a kérdező (behajtó)! Nyilván arra VÁLASZOLTAM! AKKOR MIT KÉRDEZGESSEK?

Hát ez az! Mert a válaszod fabatkást sem ér, ha végül kiderül, hogy mégiscsak végrehajtóval van dolga.

Nem kell fogyatékosnak lenni ahhoz, hogy valaki a végrehajtót "behajtó cég"-nek nevezze. Aki először találkozik ilyennel, mit tudja ő, mi az hogy "végrehajtói iroda" - mert hát az biztosan olyan, mint a másolóiroda, vagy a fogadóiroda, vagy az ingatlaniroda. Simán "lebehajtózza" a kérdésében a végrehajtót, de ez nem ok arra, hogy olyan választ kapjon, mintha tényleg csak egy behajtóval volna dolga. Egy másik topikban rólad is kiderül, hogy - szakértő létedre - nem tudsz különbséget tenni a végrehajtó és faktorcég között. Hát akkor mit várjunk el attól, aki még csak nem is "szakértő"?

Frici témája sem válaszolható meg, amíg nem árulja el, kivel van dolga. Mert ha végrehajtóval, közben pedig megelégszik a te behajtós válaszoddal, és többé feléje sem néz a fórumnak, akár még pórul is járhat. A másik topikról nem is beszélve...

OFF
AZ EMBEREKRŐL ÚGY BESZÉLSZ, MINTHA A HÁTSÓDBÓL RÁNTOTTAD VOLNA KI

És ezzel az ordibálással most biztosan különb vagy nálam, igaz? Ugyammá...

VAGY SEGÍTS AZ EMBEREKNEK, VAGY NEM KELL IDE IRKÁLNI

Ejgen. Pontosan. Ámen.
ON

bauer1 # 2014.10.20. 06:56

gerbera317

gerbera317 te egy súlyosan komoly önértékelési problémákkal küzdő beteg ember vagy. Akkor érzed, hogy igazán élsz, ha nagyképűen rugdoshatod a embertársaidat!
Szánalmas életed lehet, ha csak ennyire telik, hogy éjjel nappal itt kritizálod az embereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 07:32

OFF
Nocsak, van egy pszichiáterünk is!
Kielemeznéd azokat is, akik igen kevés tudással, ám egy hályogkovács magabiztosságával adják a használhatatlan vagy éppen súlyosan téves tanácsaikat a kérdezőnek?
ON

Sherlock # 2014.10.20. 07:34

Gerbera ért a vh-hoz, e tekintetben komolytalan bármilyen támadás vagy bírálat, de még ha nem is lenne így, akkor se olyan oktassa már ki, aki jogi végzettség nélkül üzletszerűen zugírászkodik.

bauer1 # 2014.10.20. 08:23

Kovács_Béla_Sándor

OFF
Téged nem nehéz kielemezni!!
Az milyen ügyvéd aki arra kanyarodik, hogy egész nap itt irkáljon? Sok ügyfeled nem lehet, mert 0-24 ig itt lógsz.
Van ennek az oldalnak ügyvédi szaknévsora, mért nem ott regisztrálod magad? Nem lehetsz valami nagy sztárügyvéd!!!
ON

PowerRD # 2014.10.20. 12:27

Sherlock, általában egyet szoktam érteni veled... (főként passzív olvasó vagyok)... de itt msot meg kell említsem, bár nagyon sok kiváló szakember van a jogi végzettséggel, de vannak rengetegen, akik... hát én az ijesztően hiányos tudásommal (jogi végzettség nélkül) döbbenetes mennyiségű jogi végzettséggel rendelkező emberkét mostam le az asztalról. Rengeteg olyan jogi végzettségű emberke rohangál odakint, aki túl ostoba, esetéenként lusta, gyakrabban pedig gyáva és tájékozatlan ahhoz, hogy a legalapvetőbb dolgokat is akár csak meg tudja oldani, hogy az ijesztő. Jelzem, nem a jogi végzettséget akartam leértékelni, mint említettem, rengeteg remek szaki is van a nagyvilágban, csupán azt akartam kifejteni, hogy véleményem szerint a jogi végzettség semmilyen garanciát nem jelent arra, hogy emberünk megfelelően tájékozott és képes arra, amire képesnek kellene legyen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.20. 13:24

kac, kac, kac

PowerRD # 2014.10.20. 15:34

Immaculata

Ne haragudj, de a mikor a jogász bejön hozzám, hogy nem találja az Ebtv-ben a betegszabadságot, vagy megkérdezi, hogy a szabadságot naptári napokban vagy munkanapokban kell-e számolni és hasonló gyönyörűségeket alkot, akkor tényleg nem tudok mit csinálni, mint azon merengeni, hogy most sírjak-e vagy nevessek.
Amikor az általam egész hétvégén összerakott anyagot visszakapom hivatalos céges körlevél formájában, amin kizárólag az aláírást változtatta meg a sajátjára, akkor meg szimplán dühös vagyok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.21. 06:06

khm. Igen. Gondolom hierarchia rendben dolgoztok, ami a szolgálati utat megköveteli.
Az, hogy ki hol áll a ranglétrán, milyen a besorolása, egyrészt az iskolai végzettségtől függ.
El tudom képzelni, hogy már 20 éve dolgozol ezen a területen és már a kisujjadban van a gyakorlat, és dühít, hogy egy frissen végzett jogászt emeltek föléd, akit láthatóan nem fogadsz el.
Az emberek valahogyan úgy vannak kódolva, hogy oda mennek, ahol segítséget kapnak. Ha láthatóan ellenséges vagy és nehezedre esik a segítségnyújtás, akkor ezek a kérések egyre ritkulni fognak, majd ha nem is feleslegessé válsz, de ki leszel hagyva minden döntéshozatalból és komolyabb feladatból.

Az érthető, úgye, hogy ki adhat ki körlevelet, milyen célcsoport számára. Az ügyintéző meg attól ügyintéző, hogy elvégzi a feladatát. Ha a főnöke jogosult körlevél kibocsátására, akkor az ő neve fog a levél aljára kerülni, mert egyébként hiteltelen lenne az a körlevél.

Ha javítás nélkül átment az anyagod, akkor büszke lehetnél rá, hiszen elismerték a tudásodat. Ennek ellenére dühös vagy, bár nem értem, hogy miért lenne nagyobb elégtétel számodra, ha nem a te munkád került volna ki, hanem annak egy átdolgozása.

PowerRD # 2014.10.21. 11:10

Immaculata

Egy szinten vagyok a jogász kollégákkal és nagyjából egyidősek is vagyunk, nagyon messze van tőlünk az első közös hierarchia szint. A problémát nem az okozza, hogy fiatal, az sem, hogy segítséget kér, hanem az, hogy visszaél vele. Tudja nagyon jól, ha segítséget kér tőlem, segíteni fogok. Nem azért, mert nekem olyan rohadt jó dolog lúzerkedni, hanem mert ha nem segítek neki, az nekem okoz kb. nyolcszor annyi munkát (nem megy ki a körlevél és utána mindenki hozzámjön azokkal a kérdésekkel, amelyeket egyébként a körlevélben válaszolnánk meg). Még az sem zavarna, hogy ő a aláíró. De normál esetben ennek úgy kellene működni, hogy ugyan ő írja alá, de az én nevem, mint előadó szerepel a körlevélen, azaz jelezve van, hogy legalábbis közöm van az anyaghoz. De mivel nem akarom magam megszivatni azzal, hogy a kérésmegtagadással saját magamnak gyártok extra munkát, illetőleg egy cég vagyunk, tehát a saját cégemet szivatom meg, ha visszautasítom, ezért lúzerkedem és elvégzem a munkáját helyette. Még ezt is könnyű lenne benyelni, ha a kérdéseiből nem derülne ki egyértelműen, hogy tök hülye az egészhez és többnyire fogalma sincs arról, hogy mit ír alá és ezt szégyenletesnek tartom. Nem kell mondani, tudom, hogy én vagyok az ostoba, hogy nem utasítom vissza... talán majd egyszer megkeresem a golyóimat. :D

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.21. 11:39

pasi vagy?

PowerRD # 2014.10.21. 15:16

Immaculata: nem, nő, de értem miért kérdezted. :)

mamamacoka: remélni merem, hogy nem tartozom ebbe a kategóriába. Büszke vagyok arra, hogy ennyire megbízhatónak ítéltetik a szakmai tudásom, csak idegesít, hogy az én munkámért "más aratja le a babérokat". Nem gondolom, hogy jobban tudom a dolgokat a szakembereknél, de tudom, hogy vannak szakemberek, akiknél jobban tudom. Mosott már le engem is az asztalról jogász végzettségű is, meg nem jogász végzettségű is, akkor annak örültem rohadtul, hogy most is tanultam valamit.

Ami a jogi tanulmányokat illeti: levelező tagozaton nincs állami finanszírozás, ráadásul mindössze egy olyan intézmény van kishazánkban, ahol a levelezősök konzultációs időpontjai hétvégén vannak (naná, hogy véletlenül sem a közelben). Sem anyagilag nem tudom megengedni magamnak a tandíjat és a tanulással járó illetménynélkülieket (a szabimmal nem tudok mindent lefedezni), se nem sikerült olyan cégnél elhelyezkednem, ahol lelkesedtek volna azért, hogy havi 3-4 napra dobbantsak. De nem teszek le róla! :)

Az eredeti tételemet tartom: vannak olyanok jogi végzettséggel, akiknek a tudása nem éri el a mércét, azaz a jogi végzettség semmire sem garancia. És továbbra is tartom, hogy számos olyan jogi végzettségű ember van, akinek lenyűgöző a szaktudása.

Kissé OFF-topic mentünk, úgyhogy szerintem én már nem térek vissza.

Szép napot mindenkinek!