Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


monalisa1 # 2008.03.16. 22:06

A bank egy számlát csak akkor szüntet meg, ha ott "minden rendben" van., az évek alatt felgyülemlett késedelmi kamatokat még érteném, de a számlát terhelő negatívumokra is figyelemmel, hogyan/miként szüntette meg ezek ellenére a bank a számlát?!

Írtad: nem kellett semmit fizetned...

Egy levélben kérj tájékoztatást a banktól.
(Ha esetleg "zargatna" végrehajtó, lehet részletfizetésre lehetőséget kérni.)

Egyébként egy pénztartozás 5 év alatt évül el., te tudod édesapád melyik hónapban/napban halt meg, de 2008-nak végül is még csak a negyedét tapossuk...

diamant # 2008.03.17. 08:10

Édesapám halálát követő napokban levették az összes pénzt a számlájáról, autómatából (a személyes dolgait a bankkártyájával együtt átadták a feleségének, aki a pint megtalálta hozzá az iratok között). Ez a sikkasztás törvényi tényállását valósítja meg, az összeg miatt pedig 3 év az elévülése a Btk. szerint. Ezen már túl vagyok ... és nem akarok ezzel foglalkozni – azt hiszem.
Nekem viszont örökösként a pénztartozásom a bank felé 5 évig nem évül el... ebben még benne vagyok – illetve most már szerintem az elévülési idő meg is szakadt.
2007-ben bementem a bankba, a hagyatéki végzéssel és személyivel. Az ügyintéző lemásolta a végzést; a számlát már megszüntettek, a tartozást a bank előtte kiegyenlítette. A pénteken kapott levélben a végzésre hivatkoznak (2005), melyet a közjegyzőtől kaptak meg. 2007-ben az ügyintéző, viszont azt mondta, hogy nem tudtak édesapám haláláról. A követelésben a bank a kiegyenlítésig kamatot számít... Egyetlen tájékoztató levelet sem kaptam... a kamatot lehet így felszámolni.
Én nem jelnthettem a bank felé halált, hiszen nem nálam volt a halotti bizonyítvány...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 19:01

A tulajdoni igények nem évülnek el. Az öröklés is az.

diamant # 2008.03.18. 11:00

Kedves KBS!
A bűncselekmények viszont elévülnek. Ha esetleg feljelenteném – ennyi idő távlatában – ki tudják vizsgálni az ügyet?
Polgári úton, mert gondolom azon érvényesíthetném a tulajdoni igényt – azt nem akarom (sokkal több időm és pénzem menne rá, mint amit ezzel még foglalkozni akarok).
Régebben már kértem itt segítséget fizetési meghagyás témában (én alperes, édesapám felesége felperes) és elég ellentétesen láttuk a dolgokat mi ketten :-) Igaz én voltam az érintett és nem biztos, hogy nem az érzelmi befolyásoltság miatt :-) Azonban az a per azzal végződött, hogy bele került időmbe, pénzemben és közben az özvegy visszalépett a követeléseinek feladása mellett... Még mindig külföldön vagyok és általában vizsgaidőszakokra utazom Magyarországra. Ez tovább bonyolítja a dolgokat.

Ezzel a számlai pénztartozással kapcsolatban esetleg tudsz valamit mondani? Egy kicsit bővebben? A behajtó iroda (ami a bank szervezetéhez tartozik) ismételten megkapott minden anyagot. De még mindig nem tűnt fel, hogy édesapám meghalt és oda küldték a tájékoztató leveleket, ahol éltek a feleséggel. Az egyik ismeretlen címzett jelzővel ment vissza hozzájuk, a másikra meg elfaxolták a halotti bizonyítványt és a hagyatéki végzést. Utána kaptam a 15 napon belüli fizetési felszólítást, amit a bank megkapott a közjegyzőtől 2005-ben és tőlem 2007-ben. A tartozás meg kamatozott éveken át. Mit lehet a bank felé csinálni a kamatokkal kapcsolatban?

vivien26 # 2008.04.01. 19:51

Sziasztok!
Én tavaly a citibanktól igényeltem hitelkártyát igaz kamu munkáltatóival erre kaptam 210ezer ft-ot
És azóta nem törlesztettem bele semmit a tartozásom a minimum összege 100ezer ft- de erre április 16ig kaptam időt na de még nem sikerült munka helyet találni ami jó is igy most ilyen alkalmi meloból élek.
De a kérdésem az mi van akkor ha szerződés bontást csinálnak és át kerül egy külső behajtó céghez a nevemen nincs semmi, kaphatok e esetleg valami börtön büntetést vagy hasonló dolgot mert csak jövőre bírnám egy összegbe vissza fizeni vagy törleszteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 19:55

A behajtás a kisebb veszély, amitől tartanod kell. A büntetőeljárás a nagyobb.

monalisa1 # 2008.04.01. 21:12

Egyidejüleg valószínüleg rákerülsz a BAR listára: 5 évig egyetlen banktól sincs semmiféle hitel, valamint a -100 E Ft tartozást a bank zárási költsége és a behajtó cég saját "munkadíja" jócskán megnöveli. Jó lenne mielőbb rendezni a tartozást, vagyis próbálj részletfizetésben megállapodni behajtóékkal.

vivien26 # 2008.04.08. 12:12

Köszönöm a válaszotokat.

Gigi84 # 2008.06.09. 10:42

Üdv!

Egy elég komplex kérdésem lenne. Nagybátyám (édesanyám testvére) az elmúlt időben a rokkantnyugdíjára elég sok SZEMÉLYI hitelt felvett, háromféle pénzintézettől. A nyugdíjából azonban csak az egyiket vonják le, ami akkora összegű, h a többit már nem is tudja fizetni. Mivel a szüleimmel együtt ő is tulajdonos a házban negyedrészben (az ő részén nagymamának egyébként haszonélvezeti joga van, öröklés útján kapta ezt a negyedrészt), a bankoktól ide jön a levél (ma pl. egy olyan, hogy ha nem fizet BAR-listára kerül), azonban egy jó ideje számunkra ismeretlen címen tartózkodik (csak egy mobilszámot tudunk). A hozzánk bejelentett állandó lakcíme miatt van okunk esetleg behajtástól tartani, ha nagybátyám továbbra sem fizet? Igaz, nálunk a régi ruháin kívül semmi ingóságot nem tart. Személyi hitelfelvétel után is lehet tartani a jelzáloggal való megterheléstől, mikor a házon más haszonélvezete is rajta van?

Köszönöm a segítséget előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.09. 11:13

Nem kellene átvenni a leveleit.

Gigi84 # 2008.06.09. 11:16

eddig tértivevényes levél nem jött, csak amit a postás be tudott dobni, de akkor azokat is jobb,ha visszaküldjük?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.09. 11:50

Jobb. Megjegyzem, a tulajdonosi minőségnek az égvilágon semmi köze a bejelentett lakóhelyhez. Ha nem lakik ott, tessék kijelenteni.

Egyébként jelzálogot nem fognak bejegyzni a tartozás miatt - ha nincs amúgy is bejegyezve -, de a tulajdonrészt végrehajtás alá vonhatják. Már kérdés, hogy akar osztatlan közös tulajdoni hányadot venni, pláne haszonélvezettel terhelten.

Gigi84 # 2008.06.09. 14:48

Köszönöm a segítséget KBS!

Pio160 # 2008.06.13. 13:08

Sziasztok.

Már az "utós" részre is írtam egy levelet, de ez egy másik ügy lenne, amiben tanácsot kérnék.

Szóval családtag, rokon kért kölcsön pénzt, hogy fedezni és rendezni tudja a kiadásait és a "bizniszeit".
Adtam neki kölcsönt, 1millió forintot. Ezt egy "Kölcsön Adás - Vételi Szerződésben" rögzítettük, tanúkkal. Ebben leírtuk, hogy az egymillió forint után 2havonta kérünk 200ezer forintot kamat gyanánt.
Összesen így 1,6 millió forint lett a papírra írva, mint visszafizetendő összeg.
Ennek fedezetére a családtag felajánlott egy személyautót, amelyről kijelentette hogy per és tehermentes, és az ő tulajdonát képezi, valamint átadja ha nem tudja az összeget visszaadni.

Persze a pénzt nem tudta visszaadni, és ebben az esetben sem tettünk még semmilyen jogi lépést, mert ugye a család.

A kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor csinálni?
Milyen lépésekkel lehetne megkezdeni a jogi procedúrát?

köszönöm,
üdv.

ObudaFan # 2008.06.14. 09:20

Fizetési meghagyással. De az a kamat jó eséllyel eltúlzottnak fog minősülni.

kaméleon # 2008.06.14. 09:25

ebben az esetben sem tettünk még semmilyen jogi lépést, mert ugye a család.

Ki tudja, lehet, hogy érzelmi-családi alapon más a kamatszámítási módszer. :)

Sasfioka # 2008.06.14. 11:50

Jó uzsora, mit ne mondjak...

Fizetési meghagyás kiállítását kell kérned, de véleményem szerint megalapozottan fogja megtámadni az adós a kamatot. (Persze jár kamat, de nem ilyen mértékű.)

Az ilyen hozzászólásokban egy dolgot mindig elfelejt a beíró:
Azt elmondja, hogy nem fizet az adós, de azt nem, hogy mik az adós szándékai? Nem tud, nem akar, nem mer, nem hagyják stb. hogy fizessen? Mert nem mindegy. Mert amennyiben az adós a tartozást elismeri, csak valami ok miatt nem tud azonnal fizetni, de reális esély van arra, hogy belátható időn belül fizetni fog, akkor nem kell a helyzetet bíróságon mérgesíteni!
Ha nem akar fizetni, akkor persze más a helyzet, akkor nincs más út.
De nem az a jó adósságkezelés, hogy ráküldjük a végrehajtót.

SF

Pio160 # 2008.06.15. 04:31

Sziasztok.

Köszönöm mindenkinek a beírást, pár dolog:

Természetesen kamatot csak papíron kértünk a rokontól, pont azért, hogy ne legyen neki tét nélküli a dolog. (korábbról már volt negatív apasztalat) Most sem kérünk tőle kamatot, csak a "tőke", vagyis az 1millió forintot szeretnénk visszakapni.

Elismeri a tartozást, de nem tud fizetni. Mi a havi törlesztésekbe is bele mentünk, illetve bármilyen megoldásba ami eredményre vezetne, de a rokon mindig elfelejt eljönni, megjelenni, visszahívni, stb...stb... Szóval teljesen elérhetetlen.

Egyjogász # 2008.06.15. 04:42

Alapkérdés, hogy nem TUD, vagy nem AKAR fizetni.

Ha van miből, csak nem akar, akkor lehet perelni, fizetési meghagyást beadni, kiadni adósságbehajtónak, szóval a nem fizető rokon valami módon rákényszeríteni, hogy fizessen.

Ha nem TUD (ahogy írod), előbbieket akkor is meg lehet tenni, de ha a rokon vagyona, jövedelme 0 Ft, akkor abból senki nem fog tudni behajtani 10 Ft-ot sem.

Egyébként, ha van fedezetül egy autó, de nem adja oda, akkor a rokon nem AKAR fizetni (hiszen tudna, ha odaadná az autót).

Egyébként ilyen eseteknél mindíg csak bölcs nagyapámat tudom idézni, aki azt mondta, rokonnak ne adj kölcsön, ne vállalj kezességet és rokonnal ne üzletelj. Ha elküldöd, 10 percre megorrol rád, ha adsz és nem fizet, te meg követeled a pénzed, egy életre meg fog gyűlölni, és még te leszel a mocsok, aki egy szegény rokont beperel. Én ehhez tartom magam, eddig 100 %-ig bejött.

ervin # 2008.06.16. 08:25

Tanácsot és jogi véleményt kérnék a következő ügyben.
Nagymamám eladta a családi házát (idős,beteg,nem tudta fenntertani a kis nyugdíj miatt) és a szüleimhez költözözz,(egy teljesen különálló épületbe,két családi házunk van egy telken) Az eladásból egy részt, 6m-et nekem adott(unoka), első körben azért hogy közösen vegyünk lakást, eztán később visszakért 1m-et és közölte hogy ő marad és én vegyek nyugodtan lakást a barátnőmmel vagy ahogy akarok, tehát ajándékként adta hogy segítsen az indulásban, persze volt nekem is pénzem.4hónapra rá megvettük a lakást a barátnőmmel felesben, és most mikor már csak a végösszeget kellene kifizetni, a nagymamám követeli vissza az 5m-et. Természetesen már hitelt nem tudok felvenni a saját lakásomra, és kb csak 2m-et tudnék visszadni, Őt nem érdekli hogy buknám a foglalót.
Papírt nem írtunk semmiről, anyukám lehetne a tanu hogy nem kölcsön volt! Sajnos a mamám elég buta és akaratos, (6 ált isk) és fenyegetőzik hogy elmegy rendőrségre, ügyvédhez és ez elég szégyen lenne a családunkra nézve, anyukám is nagyon ki van.... Mi az amit ott el tudna érni? Jogilag jogosan követeli?(kétleném)
Nem vagyok hajlandó 20% személyi kölcsönt felvenni, mert másként nem tudnám visszadni.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 08:50

Az ön nagymamája nem buta, ahogy a történetből kiderült. Létfenntartására hivatkozással visszakérheti az bajándékot az ajándékozó.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 08:50

Az ön nagymamája nem buta, ahogy a történetből kiderült. Létfenntartására hivatkozással visszakérheti az bajándékot az ajándékozó.

ervin # 2008.06.16. 18:04

Értem. Bár megélhetési problémája nincs, mivel a telken 2 külön családi ház van a nagyobban a szülők laknak, kissebben a mamám(55nm) minden rezsiköltséget a szüleim fizetnek. TEhát ez így nem áll meg...
Az érdekelne még hogy milyen formában követelheti vissza az összeget? Egy összegben? mert a pénz nagy része már a saját lakásomra már ki van fizetve. Ő csak egy összegben szeretné de az csak úgy menne ha 2-3m személyi kölcsönt vennék fel viszont ott a gatyámat is ráfizetném a 20% kamatokra, ha ezt tudtam volna akkor a sajátomra vettem volna fel 3m jelzálogkölcsönt 6%ra, sokkal jobban jártam volna. Én azt is vállalom hogy 2met visszadok kpben illetve 3m-et sec hitelt veszek fel arra a házra amit ő akar megvenni(persze itt akkor vmennyi tulajdonosnak kell lennem) Úgy néz ki hogy családon belül nem tudunk megegyezni. Holnap a rendőrségre akar menni, ott mit érhet el? Szerintem ezt csak ügyvéd által tudná perelni,nem?

monalisa1 # 2008.06.16. 18:29

A nagymami vélem elvan abban az 55 m2-es házban ahol a rezsit őhelyette a lányáék állják., a kis nyugdíja megmarad, ergo a létfenntartásának veszélyeztetését igen csak bizonyítania kellene, külön is figyelemmel arra, hogy egy idős ember az ételen és a gyógyszeren kívül már nemigen költ semmire...

Azt hogy miként tudod visszadni a pénzt, azt itt nem tudjuk megválaszolni - helyetted.

Amúgy általam is "ismerős" a téma: a nagymama ha ad is egy kis pénzt az unokának, de rövid időn belül vissza is kéri - inkább legyen a szalmazsákban...

ervin # 2008.06.16. 21:00

AZ a nagy gond hogy csak egyben akarja a pénzt, azt meg nem tudom megadni neki csak részleteiben. 20%os Személyi kölcsönt nem fogok felvenni azért mert meggondolta magát időközben
AZt remélem hogy végül rájön arra hogy ha viszont akarja látni a pénzt akkor meg kell egyeznie velem hogy részletben kifizetem neki.

KÉrdés 1. Ha elmegy a rendőrségre ott mit tanácsolhatnak neki a rendőrség tesz-e/tehet-e valamit ilyen esetben?

2. Ha ügyvédhez fordul és beperel, mik a lehetőségei, ha nem tudja bizonyítani hogy nem a megélhetőségére akarja visszavenni az ajándék pénzt.
A szüleim által biztositott lakás jobb mint a mamám régi családi háza és minden rezsi költséget állnak. Tanu is van anyum, aki szintén tudja hogy nem kölcsön volt!.

Tehát mi az amit elérhet evvel a mamám?