Megbízási vagy szolgáltatói szerződés


Abos # 2003.09.16. 20:39

Köszönöm a választ, azt hiszem, ez most rendbe tette zavaros gondolataimat.

Abos

the big cat # 2003.09.11. 09:33

A megbízási szerződés a Ptk által nevesített szerződésforma. Leginkább mint az egyik legáltalánosabb szerződésformát lehetne jellemezni, amelynek alesetei pl. a vállalkozási szerződés, vagy afuvarozási szerződés, stb. Ezeket a Ptk. nevesíti. A szolgáltatás nyújtására (tehát nem dolog adásvételére irányuló szerződés) a Ptk. külön nem nevesíti szolgáltatási szerződésként, sőt a szolgáltatás szót a legáltalánosabban bármely kötelemben a felek által tanúsítandó magatartásként használja ( az adásvételi szerződésben pl. ez eladó a dolgot szolgáltatni köteles).

A megbízási szerződés tehát tökéletes megnevezés könyvelési szolgáltatás nyújtására.

Egyébként pedig egy szerződésnek nem a címzése, hanem a tartalma dönti el hogy milyen típusú.

Abos # 2003.09.11. 07:35

Sziasztok!

El tudná valaki magyarázni nekem röviden, hogy mi a különbség megbízási szerződés illetve szolgáltatói szerződés között? Esetleg, hogy milyen tipikus esetekben kell az egyiket és mikor a másikat használni?
Nagyon sokszor felmerült már bennen ez a kérdés, de sosem sikerült egyértelműen tisztáznom. Most konkrétan egy könyvelővel kellene szerződést kötnöm, és ő küldött nekem egy megbízási szerződést - nekem viszont az az érzésem, hogy szolgáltatói szerződést kellene kössünk...

Előre is köszönöm:
K. Abos