Polgárjog vagy családjog ??


Agnes_Martins # 2003.09.17. 14:22

Kedves Viktor!

Elkepzelheto, hogy az apa vagyoni viszonyaiban olyan valtozas all be (munkanelkuli lesz, leszazalekoljak, stb.), amely nem teszi lehetove a birosag altal eredetileg megallapitott tartasdij fizeteset.
Termeszetesen On igenybe veheti a gyes-t, es igy kerheti a tartasdij osszegenek ujboli megallapitasat. Azonban ilyenkor a birosag mindig ertekeli azokat a korulmenyeket, amik a tartasdij osszegenek csokkenteset indokoljak, igy valoszinu, hogy vizsgaljak majd: nem csak azert kivan-e gyermekgondozasi segelyt igenybe venni, hogy a tartasdij osszeget csokkenthesse (rosszhiszemuseg).
Megjegyzes: tekintve, hogy az uj csaladban is valtozas all be, hiszen gyermek szuletik, akinek eltartasarol Onnek (partnerevel egyutt) kell gondoskodnia, a tartasdij osszegenek ujboli megallapitasa mindenkepp indokolt.


Agnes

benko laszlo # 2003.09.15. 14:34

Sziasztok !

Úgy tudom hogy egy házaspárnak állampolgári joga eldönteni hogy ki menjen gyesre egy gyerek születésekor. Általában a nő szokott elmenni, de lehet hallani néhányszor hogy a férfi marad otthon és a nő megy el dolgozni.
Akkor is dönthet így a házaspár ha a férfi az előző házasságából hátrahagyott gyerek után gyerektartást fizet, ami összegben lényegesen több mint amit kellene fizetni akkor ha a férj gyesre menne ??
Vagyis a gyerektartást le kellne szállítani a férj jövedelmének megváltozása miatt.
A T. Bíróság ilyenkor a házaspár állampolgári jogát tekinti elsődlegesnek (ki megy gyesre - szabadon választható) vagy mindenképpen a volt feleség és a gyermek érdekét nézi.
Megtiltható ekkor a férj gyesre menetele ???

Várom a válaszukat

Viktor


viktor