Tulajdonjog sértés?

Alicia # 2008.04.14. 07:00

Szeretném megtudni milyen lépéseket kell tennem! Péntek délután arra értünk haza,hogy a szomszédunkban lévő tsz iroda lebontotta a telekhatáron álló 2,5 m-es tégla falat ezzel egyidejüleg a mi területünkön kidöntöttek fát és gyümölcsös bokrokat.Az illetékest megkerestük és ő azt közölte velünk hogy minden igy jó ahogy van.Milyen lehetőségeim vannak?

Egyjogász # 2008.03.28. 11:32

A földgázellátásról szóló törvény szerint a háztartási fogyasztó az egy vagy több fogyasztási helyet képező lakóépület, lakás vagy üdülő használója. (Azaz aki az ingatlanban ténylegesen gázt fogyaszt.)

Így nem szükségszerű, hogy a közüzemi szerződést a szolgáltató az ingatlan tulajdonosával kösse meg, hanem azzal szerződik, aki az ingatlanban lakik, a szolgáltató általában még az ingatlanhasználat jogcímét sem vizsgálja.
(Számomra nem egyértelmű, hogy ehhez a férjednek miért kellett volna okiratot hamisítani, ha a saját nevében szerződött.)

Ennek mondjuk annyi előnye van a számodra, hogy ha a férjed nem fizeti a díjat, úgy azt a szolgáltató tőle, mint fogyasztójától fogja követelni.

Egyebekben annak, hogy kinek a nevén van a gáz, villany, stb. joga az ingatlannal kapcsolatos birtokvitához az égvilágon semmi köze nincs, ha holnap bemész a szolgáltatóhoz, hogy most már te laksz ténylegesen az ingatlanban, azonnal megkötik veled a közüzemi szerződést.

Azt sem teljesen értem, hogy egyes ügyvédek az ingatlan adás-vételi szerződésbe miért írnak az eladó és a közüzemi szolgáltató jogviszonyáról ("tartozásigazolás", stb.), mivel ahhoz a vevőnek (és az adás-vételi tranzakciónak) semmi köze nincs, a veveő új szerződést köt, az eladó közüzemi díjtartozásáért nem felel.

-praetor- # 2008.03.28. 09:03

Ami a közüzemi szerződéseket illeti: lehet, hogy aláhamisította az aláírásodat, ezt nyilván a közüzemi szolgáltatónak nem áll módjában ellenőrizni, és nyilván nem áll módjukban megkérdőjelezni, hogy te írtad alá a módosításokat. Így a szolgálatótknál valószínűleg nem fogsz elérni semmit. De a bíróság előtt meg lehet támadni ezeket a módosításokat, amiket írásszakértői vizsgálatnak lehet alávetni. Ezt esetleg megemlítheted a szolgáltatóknak.

Ami a lakást illeti, kérd a bíróságtól, hogy kötelezze a lakás elhagyására a férjedet. Ebben az esetben megilleti őt a lakáshasználati jog ellenértéke. ("lelépési díj") Esetleg kérd, hogy ideiglenes intézkedéssel máris kötelezzék őt a lakás elhagyására, ezt a kérelmet persze nagyon alá kell támasztani.

Pjotr # 2008.03.28. 07:44

Ha van rá pénzed, menj el egy ügyvédhez, mert ha önként nem megy el a férjed a lakásból, hosszú lesz...

Gyöngyusz # 2008.03.27. 17:48

Sziasztok,

Szeretnék tanácsot kérni, mert nem tudom mit tehetnék.
A következő a történetem:

Vásároltam egy lakást melynek a Földhivatal által is bejegyzett 1/1 részben tulajdonosa vagyok.
A férjem akivel válófélben vagyok a lakásban lakik, engem 2006.-ban egy szeptemberi napon tettlegesen bántalmazott és kizárt a lakásból.
A lakásomba azóta sem tudtam bemenni vagy ha sikerült is akkor rendőri segítséggel.
A lakás közüzemi szerződései mivel én vagyok a lakás tulajdonosa az én nevemen voltak megkötve.
Budapesten vállaltam munkát, a válókeresetet beadtuk.
A lakás közüzemi szerződéseit pl viz, villany, gáz, internet a saját nevére átíratta a tudtom nélkül.
Felháborodtam hogy ez hogy történhet meg és feljelentettem a rendőrségen, vádat emeltek magánokirathamisitásért, és ma kaptam az Ügyészségtől levelet hogy az eljárást megszűntetik a bűncselekényt férjem nem követte el.
Személyesen bementem az áramszolgáltatóhoz , hogy mivel én vagyok a lakás tulajdonosa írják vissza a nevemre a szerződést, melyet a hozzájárulásom nélkül irtak át, de elküldtek hogy ők nem a tulajdonjogot nézik és nem áll módukban a szerződést visszaírni a nevemre csak ha ott előttük személyesen lemond a férjem a szolgáltatásról.
Nyilván ez lehetetlen.
Kérdésem az, hogy hogyan teheti meg valaki azt, hogy a tulajdonos tudta nélkül átirat közüzemi szerződéseket, nyilvánvalóan aláhamisitva a nevemet?

Szeretném megtudni, hogy nekem mint tulajdonosnak nincs jogom ?

Bírósághoz forduljak? ha igen hogyan?

Aki tudna segíteni nagyon megköszönöm!