Megbízási szerződéstől elállás


drbjozsef # 2022.11.28. 08:24

Mariann333,

A megkötött szerződéseket be kell tartani.

De nem vagyok benne biztos, hogy ez elég lesz. Mit tehetek még?
Az elálláshoz? Ahhoz más nem.

Követelhetik rajtam a megbízási díjat, ha még nem történt teljesítés? Ebben az esetben mi számít teljesítésnek?
Nem ismerjük a szerződést, úgyhogy honnan is tudhatnánk, mi számít teljesítésnek.

Minden a szerződésben szereplő összeget követelhetik, illetve a szerződés jogellenes felmondásával járó kárukat is.
Ha a szerződés szerint állsz el (vagy helyesebben : mondod fel a szerződést), akkor az abban foglaltak szerint kell helyt állnod. Ha az az, hogy ki kell fizetned az összes díjat, akkor az.

Ez utóbbi feltétel persze lehet tisztességtelen kikötés, és lehet esélyed bíróságon megtámadni, feltéve, ha elég sok időd és pénzed van pereskedni úgy, hogy azért az nem teljesen biztos, hogy meg is nyernéd a pert. És ha elveszíted, akkor a másik fél költségeit is fizetheted.

Mariann333 # 2022.11.27. 23:24

Üdvözlöm!
Sajnos a minap jóhiszeműen aláírtam egy megbízási szerződést egy casting válogatáson. A szerződésben a megbízott felkészítő és management program tartására kapott megbízást kiskorú gyermekem részére. Ellenben mi reklám szereplést szerettünk volna igénybe venni, viszont erről szó sincs a szerződésben. A szerződést csak én írtam alá, a gyermek apja nem volt jelen. A válogatáson néhány kép készült a gyermekemről.
A szerződéskötéskor 40e Ft foglaló díjat kértek. Erről számlát kaptam. A fennmaradó összeget több részletben kell kifizetnem. A szerződésben leírták, hogy amennyiben felmondom, abban az esetben is ki kell fizetnem a megbízási díjat még akkor is, ha a kiskorú korlátozása miatt teszem.
Miután hazaértem rájöttem, hogy hülyeség volt ebbe belemenni és most vissza szeretném csinálni. Így írtam egy elállási nyilatkozatot.
De nem vagyok benne biztos, hogy ez elég lesz. Mit tehetek még?
Követelhetik rajtam a megbízási díjat, ha még nem történt teljesítés? Ebben az esetben mi számít teljesítésnek?
Foglalóként kifizetett pénzre feltételezem esély sincs visszaszerezni.
Előre is köszönöm a segítséget!