kárfelelõsség


Cidri # 2023.09.14. 08:07

Üdvözlök mindenkit
A következőkben kérnék tanácsot:
Olyan helyen élünk, ahol a házunkkal szemben szántóföldek vannak.
2 hete felhőszakadás volt a faluban, és a szemben lévő szántóföldről özönvízszerűen ömlött be a sár és a víz. Ez sajnos már többször előfordult, ilyenkor rendszerint a ház eltt lévő hatalmas vízelvezető árok sem tudja elnyelni a vizet, de olyan erővel zúdul a víz, hogy a kapun, kerítésen keresztül ömlik be a sáros , hordalékos víz.
Ezek a történések nekünk hatalmas károkat okoznak, a pince vízben áll, a kertben 15-20 centi sár van, az udvar úszik a sárban.
A múltkori esetnél a szántóföld tulajdonosa lejött, és elismerte, hogy az ő földjéről zúdul a sár, és csak annyit mondott, hogy azt tudja megígérni, hogy jövőre másképp fog vetni. Évekkel ezelőtt ez a TSz földje volt, voltak fák ültetve, amik megfogták ezt a hatalmas sártengert, de miután ő megvette a szántóföldet, mindent kiírtott és bevette, mert több terményt tudott így termelni. Tehát az alap védekezést úgymond megszüntette, azóta kapjuk egy egy felhőszakadás után a sárlavinát.
Lehet valami esélyem rá, hogy kártéríést kérjek tőle? Megkerestük őt, de annyit mondott, hogy beismeri, hogy az ő földje a hibás, de fizetni nem akar. Nem érzem tisztességesnek ezt, mivel még a mai napig takarítunk, a sár még mindig az úr az udvarban. Köszönöm válaszukat

drbjozsef # 2023.09.14. 04:13

mert hogy egy millás autón megsérült 2 elem után nem fogok 800k-t fizetni az több mint biztos.
Persze, lehet, hogy csak 600k-t ítél meg a bíróság, meg mellé a perköltséget és a szakértői díjat mondjuk 400k-ért, és akkor végül mégis 1 millát fizetsz. Az valóban nem 800k.

Majordomus # 2023.09.13. 20:12

A. B.
Én is ezt javasoltam.

Tárgyaljatok a tulajdonossal. Addig az autót ne adjátok vissza.

Ha nem hajlandó tárgyalni akkor (miközben fizeted a bérleti dijat) javittasd meg vedd fel a biztosítási pénzt mondd fel a bérleti szerződést és add vissza az autót.
Ha követelése van akkor inditson pert. Nem fog.

lancellott # 2023.09.13. 16:58

Majordomus

Nekem ezek a verziók jutottak eszembe:
A.) Megvesszük az autót a kárfelmérő által becsölt áraon.. és megjavíttatjuk
B.) Megjavíttatjuk a kocsit saját költségen, és valamennyit adunk a fényezésbe. Elemenként egy összeget...
C.) Megegyezünk egy általunk is elfogadható összegben.

Sajnos az összes fenti pont a kocsi tulajdonosán múlik.

Itt az oldalon leginkább az iránt érdeklődnék, hogy amennyiben febti 3 pontba nem megy bele a tulaj, akkor mik akövetkezmények, mert hogy egy millás autón megsérült 2 elem után nem fogok 800k-t fizetni az több mint biztos. Főleg úgy, hogy hibátlan műszaki állapotban van..

Majordomus # 2023.09.12. 20:13

Nagyon egyszerű a megoldás.
Elviszed egy korrekt szervízbe megjavittatod és visszaadod az autót azzal hogy a biztositó által fizetett összegre igényt tartasz.
Ezt a biztosítóval le tudod egyeztetni.
Nem lepne meg ha a cég a biztosítási összeget is le akarná nyúlni.

Nem lenne egyszerübb ha kifizetnéd az 1 milliót a cégnek és megjavittatnád az autót magadnak?

lancellott # 2023.09.12. 17:13

T. drbjozsef!
Köszönöm válaszát!
Szó sincs arról, hogy nem akarok fizetni. Itt arról van szó, hogy 2 ajtó benyomódására akarnak kifizettetni egy komplett autó árát, úgy, hogy feltehetőleg már egy másik biztosítási ügy folyamatban van az autó ugyanazon oldalára. A "független" kárfelmérő akit kihívtak 1014000Ft-ra becsülte az autó értékét, és 843e Ft-ra becsülte az autóban okozott kárt... Nevetséges.. egy esztétikai hibás műszakilag kifogástalan autó javíttatására 843e Ft-ot követelnek ami a becsült érték 83,5%-a.. Azaz a kár... azaz totálkár. Hogy a viharba lehet egy autót totálkárra venni amikor kifogástalan mászaki állapotban van, működőképes, és gyakorlatolag 2 hétig használtunk minden gond nélkül, és 800km-t utaztunk vele haza??? Értem én, hogy szeretne az illető egy kis hasznot is húzni, de ez már szerintem a kicsin nagyon is túl van.

drbjozsef # 2023.09.12. 12:29

Én azonban arra keresem a választ, hogy meddig „közvetítö“ egy építö céget elökerítö „Józsi bácsi“, és honnantól lesz belöle építési fövállalkozó, akinek a elökerített kivitelezö cég az alvállalkozója?

Ez eddigi válaszokból is érthetnéd, hogy erre nincs egzakt válasz. És az is tévedés, hogy "definiálja" a törvény a fővállalkozót. Nem, nem definiálja, kötelezettségeket ír elő számára, amit ha nem teljesít, akkor nem az van, hogy felteszi a kezét, hogy nem ér a nevem, káposzta a fejem.

Egyik végén van a hülye szomszéd, aki látott egy cetlit kiragasztva a villanyoszlopra a sarkon, odaadja neked, oszt hívd fel a telefonszámot. A másik végén meg egy mindent szervező szaki, aki hívja is a kivitelezőket, alvállalkozókat, beszél is velük, egyeztet, utasít, fizet. A kettő között széles a spektrum. De ha többször tesz bármelyiket akár csak külön is az utóbbiból, akkor inkább "fővállalkozó", mint kedves szomszéd. A bíróság értékel minden körülményt, és úgy tűnik, úgy értékeli, hogy itt bizony az illető tevékenységének voltak olyan jegyei, amelyek megalapozzák, hogy felelőssége is legyen a tevékenységéért.

drbjozsef # 2023.09.11. 16:21

lancellott,

Mi ilyenkor a teendő?
Mármint neked?
Hát, ha jól értem, hogy nem akarsz fizetni, akkor semmi. A cég majd fizetési meghagyást küld, annak ellentmondasz, és akkor perré alakul az ügy.
Persze, megteheted, hogy átutalod a szerinted megfelelő összeget, aztán csak a különbözeten pereskedtek - már ha a cég nem fogadja el azt és kevesli.

A perben szakértő megállapítja a jogos költséget, ha az a te álláspontodnak megfelelő, akkor vége, ha nem, akkor a különbözet mellett te fizetsz még néhány százezer perköltséget is valószínűleg.

lancellott # 2023.09.11. 14:33

Tiszteletem!
Bérelt autóval Münchenben tartózkodtunk mivel kint dolgozunk. Reggel leparkoltuk az autót, este mikor be akartunk szállni észleltük, hogy az autó bal oldalán középen valaki belement. két ajtó, és egy picit a küszöb sérült meg. Az ajtók jól záródnak, az üzemszerű használatot nem befolyásolja. Rendőrt hívtunk, jegyzőkönyv készült. Tettes ismeretlen. Még kivizsgálás alatt van az ügy. A cég akitől béreltük az autót 843e ft fizetendő kártárítást követel rajtunk. Ez egy 1000 éves prius, amit kb 900-e - 1M FT között használtan hozzá lehet jutni. A cég azt kívánja, hogy adjuk át az összeget, és ha a biztosító rendezte, akkor ezt az összeget visszautalja nekünk. Kivéve, ha nem fizet a német biztosító. AZ általunk becsült összeg amivel a sérülés korrigálható nagyjából 300e Ft. Hazsnáltan az ajtók darabja 60000Ft kürül van, és a küszöbön levő sérülés kb egy fél tenyérnyi. Ide tartozik még, hogy az autót úgy vettük át, hogy a bal hátsó lökhárító elem már sérült volt. Kérdésemre azt válaszolták, hogy abból már folyamatban van egy biztosítási ügy, amit még nem zártak le, és ezért nem volt még az autó újrafényezve. Amit mi jogosnak tartanánk, a két ajtó, és a küszöb javítása.. esetleg egy része a fényezésnek. Mi ilyenkor a teendő?