Casco felmondás elhalálozáskor


gerbera317 # 2023.10.09. 06:53

@kotkoda
arra hivatkozott , hogy ha majd meglesz a hagyatéki végzés ( 10-12 hónap) akkor tudjuk felmondani
A szerződő jogképessége nem a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésével szűnik meg, hanem a halála napjával. Éppen ezért azt a szerződést nem kell felmondani, hanem a szerződő halálával eleve megszűnt. Ha biztosítási esemény történne és teljesíteni kéne, rögtön ezt mondanák.
Az egy másik kérdés, hogy meddig és milyen feltételekkel marad kockázatban a biztosító. De egészen biztos, hogy nem így, ahogy neked előadták. Hajlok rá, hogy új szerződő kell a biztosításhoz, aki értelemszerűen ugyanaz, aki használja az autót. Ha pedig az elhunyt használta, most pedig senki, akkor valahogy úgy, ahogy drbj is írja.

drbjozsef # 2023.10.09. 05:22

kotkoda13,

Biztos hogy CSAK cascó biztosításról van szó?
Kötelező nincs?

Hazudtak.
A cascó a szerződő halálával megszűnik. Ne fizessétek.
Elvileg megkérdezhetitek, hogy HA hatályában fenntartani szeretnétek a jogerős hagyatéki végzésig, és fizetitek, akkor kár esetén fizetnek-e? Mert ahogy a biztosítókat ismerem, ez nem olyan evidens. Mindenesetre írásban, hogy legyen igazolásotok.
De ha nem használjátok az autót, és nem akarjátok fizetni, akkor ne fizessétek.

A KGFB esetén van speciális szabály, de ott is ugyanaz : HA bejelentitek a határesetet, és azt, hogy nem használja senki az autót, akkor nem kell fizetni. A KGFB törvény szerint, ha az autó birtokosa nyilatkozik, hogy fenntartaná a szerződést, akkor a jogerős végzés napját követő 30. napig a fizetéssel fenntarthatja a biztosítást, addig a határidőig kell a tényleges örökösnek új szerződést kötnie. De ezt is CSAK akkor, ha AKARJA az autót használó. Nem kell fizetnie, ha nem használja senki az autót.

kotkoda13 # 2023.10.08. 16:05

Kedves Mindenki !
Casco ügyben kérnék tanácsot : elhunyt az illető, aki a Cascot kötötte az autóra.
A 05.25-08.25 közötti időszakot még kifizette, 08.10-én hunyt el. Ezt mi azonnal bejelentettük a biztosító felé, már 3x írtunk neki mailt. Legutóbb arra hivatkozott , hogy ha majd meglesz a hagyatéki végzés ( 10-12 hónap) akkor tudjuk felmondani, addig fizessük ! Na de milyen alapon ?
A halotti anyakönyvi kivonatot elküldtem, de nem elég nekik .
Mit tudok tenni ? Köszönöm