Persze.
Ez eltörpül az öröksége mellett. Ha harmadannyit se örökölne, mint amennyi a kötelesrésze alapja lenne, akkor járhatna neki még.
Ajándékozott gépek. Kell - e adóznom utánuk.
Köszönöm! Nagyjából én is így gondoltam, de a jog "kifürkészhetetlen"
Nagy valószínűséggel azt is jól látom, hogy amennyiben hagyatékra kerül a sor, ezen dolgok után nem kell kötelesrészt fizetnem a testvéremnek ha mindketten öröklünk egy, egy kb.10millió ft. értékű házat?
(mármint ezt nem kell bevallani, de egyébként persze kell adóbevallást csinálnod, ha egyébkéntkell, csak nehogy félreérthető legyek.)
Hoember,
„Szja tv.58.§(9) Az (1)–(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből – ide nem értve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg –, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.”
Ha mást hasonló értékű dolgot nem adtál még el idén - és ezeken kívül nem is fogsz -, akkor nincs jövedelem, nincs adó.
Ha nincs adó, akkor bevallást sem kell készítened.
Nincs teendőd a fenti feltételek esetén.
Tiszteletem mindenkinek! Édesapám nagyjából egy éve ajándékozott számomra gépeket ajándékozási szerződés keretein belül kb. 3-400.000.ft.értékben. Amennyiben én úgy látom, hogy ezek a gépek számomra feleslegesek és csak a helyet foglalják, úgy döntenék, hogy eladom őket. Kellene-e ezek után adóznom? Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02