Fizetési meghagyás S.O.S.

ObudaFan # 2011.08.01. 16:58

Meg kell fizetni az eljárási költséget is.

Nikolett34 # 2011.08.01. 16:26

... elnézést , ha zavarosan fogalmaztam, de a vh. kérő jelezte az általam megfizetett közös költség befizetett összegét, de azt nem értem, hogy ha még a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése előtt, illetve átvétel előtt befizettem az elmaradt összeget, akkor meg kell fizetnem az eljárási és perköltséget?
Tulajdonképpen a végrehajtói lapon már "csak " ezek az összegek szerepelnek..
A kérdésem az lenne, hogy ha a tartozás 37.740.-Ft és egyetemlegesen tartozok a másik tulajdonossal, akkor miért küldenek ki két fizetési meghatalmazást és utána egy végreahjtási lapot? Tényleg várható egy másik végrehajtási lap is?
Köszönöm a választ: Nikolett

Nikolett34 # 2011.08.01. 16:16

Köszönöm az extra gyors választ:))

Én is így gondoltam, de nem voltam teljesen biztos benne...:)))
Végrehajtási kifogást tehetek az ügyben?
A kamatok külön összegként nem voltak feltüntetve a fizetési meghagyásban, ezt most utólag "nevesítve" követelheti a végrehajtó?
A végrehajtásban a tőkeként említett összeg a kamat, a többi perköltség és egyéb költség...
Már eleve az hihetetlen volt számomra, hogy ha egy héten belül fizetek a végrehajtónak, akkor 10 ezer forint kezdvezményt kapok..
Akciós végrehajtási díj......
A vh. kérő meghatalmazott ügyvédje azt mondta az számít határidőnek , amikor postára adta közjegyző a fizetési meghagyást.... szerintem a jogerő a tényleges dátum...
Ha nem kértek kamatot eddig a 2,5 év alatt és nem küldött a közös képviselő erre vonatkozó követelést, akkor nem jogos a kamatkövetelés sem?
Köszi előre is a választ:)))

végrehajtó1 # 2011.08.01. 16:01

Mit tehetek az ügyben, érdemes bírósághoz fordulni?

szerintem igen.Ha elötte rendezted a tartozást akkor ezt a vh kérőnek jeleznie kellett volna a követelése csökkentését.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.01. 15:34

Ha jól van számolva az a kamat, akkor jó lesz mielőbb kifizetni a cehet.

Nikolett34 # 2011.08.01. 15:30

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi témában:

2008-ban költöztünk el a lakásunkból és mivel a közös képviselő nem értesített, így el is felejtettem, hogy felhalmoztam még a 2006. és 2007. évben 37 ezer forint közösköltség elmararadást.
Se egy felszólító levél , sem egy telefon....
Az utcán állított meg kb. 6 hónapja a közös képviselő és megfenyegetett szóban, hogy okirat hamisítást követtem el, mely miatt fel is jelenthet, amikor az adásvételi szerződésben kijelentettem, hogy a lakás per- és tehermentes, amikor volt rajta tartozásom. Legyek szíves befizetni 37 ezer forintot.. Valahogy nem vettem komolyan, mert rá egy hónapra a postás egy vidéki közjegyző értesítését dobta be.. Megijedtem és gyorsan befizettem a közös költséget a társasház számlájára... Nem szóltam a teljesítésről, úgy gondoltam letudtam a tőkét... Párom vette át a fizetési meghagyást másodszori kézbesítésre, de az ellen nem mondtunk ellen 15 napon belül és most megkaptuk a végrajtó által küldött végrahajtói lapot.. Abban ugyan már az általam befizetett 38 ezer forint levonásra került, de az ügyvédi ( szerintem eltúlzott (!) 25 ezer forint és eljárási illeték költsége, valamint egy számomra teljesen ismeretlen tétel szerepelt, mint tőke, amely összeget a fizetési meghagyásban nem is találtam... Az ügyvéd "szerint"(!) a kamatkövetelés...
Az lenne a kérdésem, hogy nem szükséges fizetési felszólítást küldeni a tartozásról, illetve ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését megelőzően befizettem már a tőkét akkor, amikor még számomra nem volt további összeg ismeretes, jogosan követel most a végrehajtó tőlem kamat és perköltség megfizetése tekintetében 111 ezer forintot?
Elvétettem a fizetési meghagyásnak ellentmondani , ezért nem tudom, hogy érdemes-e végrehajtási kifogással élni?
Teljesen érthetetlen számomra, hogy azt mondta telefonban a közjegyző,ha egy héten belül megfizetem a tartozást, akkor nem küldenek a másik lakástulajdonos ( párom ) részére ugyan ilyen összeggel végrehajtói lappal tartozást.
Mit tehetek az ügyben, érdemes bírósághoz fordulni?
Még a 15 nap elején vagyok a bírósághoz benyújtható kifogás tekintetében..

Köszönöm előre is a segítséget!Nikolett

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.11. 14:55

Timea, nyugi. Olyan egy hónap múlva.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.11. 14:36

Dackly, úgy tudsz ellentmondással élni, ha előbb megdöntöd a kézbesítési vélelmet. Ez akkor lehetséges, ha legalább valószínűsíted, hogy a kézbesítés szabálytalan volt, vagy egyébként önhibádon kívül nem kaptad meg az iratot. (Ez utóbbi ki van zárva, ha az adós jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság.)

A határidő valóban 15 nap a tudomásszerzéstől számítva.

tímea78 # 2011.07.11. 14:23

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem:fizetési meghagyás kibocsájtását kérelmeztem az adósommal szemben közjegyzőnél,mikor fogok értesítést kapni arról, hogy az adós megkapta vagy nem vette át esetleg kifogásolta a tartozás elismerését?
A válaszokat köszönöm!

Dackly # 2011.06.30. 15:50

Kedves Fórumozók!A következő témában kérném a segítségüket:
A Budai Központi Kerületi Bíróság által kiküldött fizetési meghagyás 2009-ben jogerőre emelkedett, mert a kiküldött fizetési meghagyás 2x nem kereste jelzéssel ment vissza, így beállt a kézbesítési vélelem. Erről idén május 18-án szereztem tudomást a bíróságon iratbetekintés alkalmával. A Pp. 320§(1)bekezdés alapján ellentmondással szeretnék élni.
Az lenne a kérdésem, hogy mi tartozik az említett jogszabályban szereplő "végrehajtható okirat" csoportjába,melynek kézbesítésétől számított 15 napon belül ellentmondással élhetek. Végrehajtható okiratnak minősül az a fizetési meghagyás, aminek a záradék részébe alá van húzva, hogy jogerős és végrehajtható? Vagy a törvény itt a végrehajtási lapra gondol, amit még nem kaptam meg (de gondolom küldeni fogják)? Az interneten próbáltam ezzel kapcsolatban tájékozódni, de ellentmondó információkat találtam. A Vht.10§-ban végrehajtható okiratnak jelölik az olyan okiratot, amelyet a bíróság végrehajtási záradékkal látott el.(véleményem szerint az általam fent említett záradékkal ellátott fizetési meghagyás az annak minősül)
Önök szerint az iratbetekintéstől számított 15 napon belül kell elküldenem az ellentmondásomat, vagy várjam meg a végrehajtási lapot?
A Bíróságnak kötelessége lett volna megküldeni nekem tértivevényesen a jogerőre emelkedett fizetési meghagyást vagy az erről szóló végzést?
Segítségeteket előre is köszönöm

barlangimedve # 2011.06.29. 22:00

Köszönöm, KBS

Sajnos a kedves rokontól semmit se lehet megtudni, és nem tudom, hogy lehet utánajárni annak, hogy mi történt. Egyszerűen elköltözött a bejelentett címéről, így nem kapott meg semmilyen iratot és három éve gyakorlatilag bujkál a bank, a felszámoló, az APEH és mindenki elől.

Komolyan azt gondolta, hogy így egyszer minden sara elfelejtődik, most meg sopánkodik azon, hogy rajtam behajtja a bank az ő adósságának a dupláját, az időközben rárakódó járulékok miatt.

Még egyszer köszi a válaszokat, legalább az álproblémáim megoldódtak..

SENKI NE VÁLLALJON SENKINEK KEZESSÉGET !!!

Így utólag már tudom, hogy nekem kellett volna a hitelt felvennem, és a pénzt ajándékba adni a kedves rokonnak, úgy sokkal-sokkal jobban jártam volna!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 16:28

Az, hogy annak a Bt.-nek ő a beltagja, a cégnyilvántartásban ott van, és mindig ott is lesz.

Azért egy dologra figyelj: bejelentette-e a kölcsönt adó hitelezői igényként határidőben a követelését. Ha nem tette meg a jogvesztő határidőben, akkor a követelés veled szemben is megszűnt (a beltaggal szemben is). Ha a 40 napos határidőn túl, de még a jogvesztő határidőn belül, akkor pedig kártérítési igényed lehet arra az összegre, amit emiatt a mulasztás miatt nem kapsz meg.

barlangimedve # 2011.06.29. 13:07

Köszönöm a gyors választ, KBS

A fizetési meghagyás nem jó ötlet, ezt értem.

A banktól olyan papírt kapok, hogy kezesként az XXX Bt. helyett fizettem, a kedves rokon neve nem fog szerepelni rajta. Mire használhatnám valamire ezt a papírt, törölhetik a nyilvántartásból a céget, ez nem lesz gond? Nem derülhet ki, hogy a felszámolás vége előtt kellett volna valamilyen igényt bejelenteni (aminek persze szintén nem lenne sok értelme, hiszen a bt vagyonával nem mennék messzire)?

Nem sok remény van arra, hogy valaha lesz ebből valami, de legalább esély maradjon, az éltet...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 11:13
  1. A Ptk. 685. § nem az "egyenesági rokonakat" sorolja fel, hanem a közeli hozzátartozókat.
  2. A hatóságnak igaza van, a testvér nem egyenesági rokon, hiszen ő maga az "oldalág" eredője. De ez jogi ismeret nélkül is tudható.
ObudaFan # 2011.06.29. 11:12

Nem egyenesági rokonok. Mellesleg a Ptk. nem definiálja az egyenesági rokon fogalmát, ezt a Csjt. teszi meg. A Ptk. a hozzátartozó és a közeli hozzátartozó fogalmát definiálja, ami nem egyenlő az egyenesági rokonnal. Kell illetéket fizetnie.

kocsardy # 2011.06.29. 10:08

Feleségem testvére elhunyt.A Ptk.685 § szerint ők ketten
egyenesági rokonok. A NAV.Eljárási és illetékosztálya szerint nem,a minap kapott fizetési meghagyást öröklési illeték megfizetésére.
Melyik a "magasabbrendű" törvény:az Itv.vagy a Ptk.?
Kell-e fizetnie ?
A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 09:31

Ez az az eset, amikor felesleges papírozni. Semmiféle bizonyítási nehézségeid nem lesznek tartozáselismerő nyilatkozat nélkül se. Persze, ha attól jobban érzed magad, írathatsz vele egyet.
A fizetési meghagyás viszont valószínűleg idő előtti lenne. (Plusz a jogerőre emelkedéssel beszűkülnének az elévülés megszakításának a lehetőségei.)

barlangimedve # 2011.06.29. 09:23

Sziasztok!

Bocsi, ha a kérdésem nem "idevágó"...

Egy bt. hitelére vállaltam kezességet, 3 milliót fizetek most ezért a "tévedésért". A vállalkozás felszámolás alatt áll, a kedves rokonom a bt. beltagjaként vette fel a hitelt és a személyes kiadásaira költötte, pillanatnyilag viszont se hivatalos jövedelme, se vagyona nincs.

Annyi "jó hírem" van, hogy most (még) hajlandó elismerni, hogy tartozik nekem azzal az összeggel, amit a banknak kifizetek, és állítólag meg is akarja adni egyszer. Ha majd lesz miből fizetnie, akkor már nem biztos, hogy ilyen "korrekt" lesz, ezért szeretnék valami hivatalos nyilatkozatot, elismervényt aláíratni vele...esetleg egy fizetési meghagyást átvetetni vele addig, amíg erre hajlandó.

Milyen formát válasszak erre, ami valahogyan rögzíti a követelésemet és nem túl drága? Túl sok pénzt nem tudnék és nem is akarnék rászánni arra a pici esélyre, hogy egyszer majd valamikor esetleg valamennyit viszontlátok a hülyeségem árából.

Egyjogász # 2011.06.28. 11:33

Ha megküldöd a halotti anyakönyvit az fmh-t kibocsátó közjegyzőnek, a jogerősítő végzést hatályon kívül helyezi, és az eljárást megszünteti.

drviki # 2011.06.28. 11:17

Köszönöm a választ. Megírom a hitelezőnek, hogy nagyapám 10 éve meghalt.

Nagyon köszönöm a segítséget! Nyugtalanítottak ezek a jogerős fizetési meghagyások és fel nem foghattam, hogyan lehetséges ez. Én csak arra tudtam gondolni, hogy a posta bedobálja az értesítőket és mivel senki nem megy érte, hát nem kereste jelzéssel kézbesíti vissza. Óriási.

Még egyszer köszönöm a gyors választ és szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.28. 11:07

A postának eleve "meghalt" jelzéssel kellett volna visszaküldeni a a meghagyást. Szerintem nektek ezzel sok dolgotok nincs, ha jók akartok lenni a hitelezőhöz, akkor szóltok neki, hogy ne fáradjon a végrehajtással. (Egyébként lehet, hogy a követeléssel magatok is tartoztok, ezt azért jó lenne megvizsgálni, és ha kell fizetni.)

drviki # 2011.06.28. 11:01

Ezt én értem és én is így gondoltam, de most akkor mit kell tennem. Írjak a közjegyzőnek? Vagy a kérelmezőnek?
És csatoljam a halotti anyakönyvi kivonatot?

Köszönöm a gyors segítséget!

kismukk # 2011.06.28. 11:01

Halotti bizonyítványt másold le, küldd be a bíróságnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.28. 10:49

Halottal szemben nem állhat be a jogerő.

drviki # 2011.06.28. 10:39

Tisztelt Fórumozók!

Immár másodszor fordul elő , hogy fizetési meghagyást kap a néhai nagyapám az egykori lakcíméra, és mivel ott nem lakik már nagymamám sem, jogerőssé válik.

Mit tehetek a két fizetési meghagyás ellen, amikor azok kiállításának napján sem élt már a nagyapám. 10 éve meghalt. Valószínűleg úgy történt, hogy a postás értesítőt dobott be és mivel senki nem ment be érte (mivel nem is tudtunk róla), hát nem kereste jelzéssel visszaküldték és így jogerős lett mind a kettő fizetési meghagyás.

Tudok valamire hivatkozni?

Köszönöm tanácsaitokat előre is.