Fizetési meghagyás S.O.S.

gerbera317 # 2013.10.13. 21:16

Nem írja a kérdező, hogy határidő elmulasztása miatt utasították-e el, sőt, az írja, hogy időben teljesített mindent.

Ha minden úgy van, ahogy a kérdező írja, akkor a közjegyző háza táján történt valami mulasztás, de ez csakis fellebbezéssel orvosolható. Ha ő úgy gondolja, hogy a fellebbezés illetékét (vagy mijét) nem neki kell megelőlegeznie, akkor legyen az ő hite szerint, és emelkedjen jogerőre az elutasítás...

eurosolar # 2013.10.14. 07:26

Fizesd be azt a 9601 forintot, ha biztos vagy az igazadban, mert úgyis visszakapod.
Ha nem fizeted be, akkor viszont buksz mindent.

Gowan # 2013.10.24. 13:33

Csalás miatt feljelentést tettem a rendőrségen,
a terhelt személyazonossága bebizonyosodott.
Nyilatkoztam, hogy polgári jogi igényt fenntartok.
Jegyzőkönyvezték.
Sajnos egyúttal azt is aláíratták velem,
hogy _nem_ kérem a terhelt vagyonának zárolását.
Mondtam, hogy szerintem ez utóbbi akadályozza,
hogy visszakapjam a pénzemet.

Szerintem rosszul tettem, hogy aláírtam.
Vissza lehet-e ezt a részét vonni?
Mármint kérni, hogy a vagyonát mégis zárolják.
Mi ennek a menete?

ObudaFan # 2013.10.24. 20:20

Írj egy levelet az ügyben eljáró nyomozó hatóságnak, a nyomozási bíró felé címezve.

Gowan # 2013.10.31. 13:53

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ.

mdrsix # 2013.11.01. 04:38

Üdv!
Van egy jogerős bírósági végzésem, amiben csalás miatt 75000 Ft megfizetésére kötelezték a bűnös félt. (2 ügy volt összevonva, nekem jár 75 ezer, a másik félnek is hasonló összeg)
A fizetési határidő lejárt már 2 hónapja, és nem történt semmi. A bíróságon csak annyit mondtak, hogy egy végrehajtói nyomtatványt töltsek ki, és küldjem el az illetékes bíróságra, ahol az ítéletet hozták.
Ahogy érdeklődtem és utánaolvastam a témának, a legjobb megoldás a fizetési meghagyás lenne. Jól gondolom?
Mennyi lenne a költsége a 75000 Ft behajtásának, amit meg kell előlegeznem? Mennyire biztos a behajtás, ha megvan a jogerős végzés?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.01. 07:24

Nem jól gondolod. A fizetési meghagyást ugyan kibocsátanák, mert a közjegyző nem tudja, hogy ez ítélet dolog. Te viszont a kis jelölő négyzet beixelésével közokirat-hamisítást követnél el.

Világosan megmondták, mit tehetsz: végrehajtási lapot kell kérned az első fokú bíróságtól.

mdrsix # 2013.11.01. 12:06

Köszönöm szépen a gyors választ!
Azt lehet tudni, hogy ebben az esetben a 75000 Ft után mennyi költséggel kell számolnom, és körülbelül mennyi idő alatt tudják behajtani az összeget?

gerbera317 # 2013.11.01. 12:34

Az előlegezendő költségeid pedig:
5000 + (4000 + 1000 + 10000) = add össze magad.

Az esélyeid: 0-100% bármi (értsd: ez jogi fórum, nem látnoki fórum).

Leevi # 2013.11.13. 14:26

Üdv!

Egy gyors kérdésem lenne:
A fizetési meghagyásos eljárás ellentmondás folytán perré alakul, majd a jogosult a bíróság felhívása ellenére rója le az illetéket, ezért a bíróság a pert megszünteti.

Mit tehet a jogosult, hogyan érvényesítheti a követelését?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2013.11.13. 15:22

Újabb fizetési meghagyásos eljárásban, vagy perben.

Widar # 2013.11.14. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

Munka és albérlet nélkül maradt volt páromat eltartottam fél évig, lakhatást, ételt és teljes ellátást biztosítottam számára, valamint alkalmanként készpénzt is adtam neki bérletre és mobiltelefon számlájára. (Szerződés és egyéb papír nem készült) Miután munkát talált, szakítottunk, átköltözött egy barátjához. E-mailben összefoglaltam neki egy számítást, amit a talpra állításához én ráköltöttem. Jóindulatúan lakbért és a rezsi ráeső részét nem vettem bele, csak az ellátást és a készpénzeket.
Erre az e-mailre választ írt: "Rendben. Kifizetem a pénzeket"
Pár hét múlva kibékültünk, 1 hónap múlva megint nálam lakott, de innentől (mivel volt már keresete) kifizette a rezsi ráeső részét és ellátta magát anyagilag, én is magamat. A korábban megbeszélt tartozás kb 1/5-ét törlesztette az így eltelt 6-7 hónap alatt. Most újra szakítottunk, elköltözött, utolsó rezsi részét nem fizette ki, nem jelentkezik, hogy ami anyagi dolgok rendezetlenek maradtak, azt rendezzük. Megrendült a bizalmam.
Kérdéseim: érdemes-e fizetési meghagyást elindítanom?
Én úgy érzem, jogosan kérem amit ráköltöttem, nem tudtam tartalékot félretenni és most nekem kellett személyi kölcsönt felvennem, mert váratlan kiadásaim keletkeztek. (fogorvosi költségek)
Nem ismerem a jogi dolgokat és amiatt aggódom, hogy ha ellentmond a FMH-nak és perré alakul az ügy, van-e esélyem szerződés hiányában ezt megnyerni?
Magyarul, merjem-e visszakérni a pénzemet?
Ha igen, hogyan? (első körben persze egy összeget és határidőt tartalmazó emailben fogom megkérni) de igazából ebben nem hiszek, a bizalmam megrendült benne, tapasztalatom és közös ismerőseink tapasztalata szerint is megbízhatatlan.
Amik rendelkezésemre állnak: E-mailek, Facebook üzenetváltások, szomszédok látták, hogy életvitelszerűen itt lakott, munkaviszonya nem volt, illetve a közös barátaink is látták, tudták az egész helyzetet.
Minden jó tanácsnak, javaslatnak nagyon örülök, amiket előre is köszönök szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.14. 12:36

ha ellentmond a FMH-nak és perré alakul az ügy, van-e esélyem szerződés hiányában ezt megnyerni?
Nemigen.

Bianco # 2013.11.19. 10:00

Kedves Hozzáértők!

Ha megtennétek, hogy kérdéseimre választ adtok, nagyon sokat segitenétek a döntésben.

Adott egy kislétszámú társasház, évente/kétévente változó közös képviselővel.(A lakók között rotál a feladat)
Jelenlegi kö7ös képviselő fizetési meghagyást adott ki ellenem a MOKK-on keresztül, egy másfél éve keletkezett, általam vitatott "tartozás" megfizetésére.

Ha jól gondolom, akkor ha hagyom és nem mondok ellent 15 napon belül, akkor jogerőre emelkedik függetlenül attól, hogy keletkezése óta vitattam.
Ezért az ellentmondás felé hajlok, de nagyon szeretném, ha a per elkerülhető lenne. De ha jól értelmezem a fórumban leirtakat, akkor ez innentől kezdve nem az én kezemben van, ha befizeti a ház ill. a kk. a perköltséget és beadja ellenem a keresetet, nem tudom megakadályozni. Nem egy komoly összeg a követelés tárgya, a pereskedés csak további költségeket generálna, a többiről nem is beszélve.

Mégsem szeretném kifizetni, másfél éve vitatom, és van rá esély, hogy ez precedens lenne egy következő hasonló történéshez.

Kérdéseim:

1. van-e más opció
  2. amennyiben az ellentmondásban hivatkozom arra, hogy

jogszerütlennek tartom a követelést, van-e

jelentősége/ vagy ne indokoljak

3. közös képviselőnek van-e joga elinditani a fizetési meghagyást közgyülési határozat nélkül, (szmsz-ben ez nincs érintve) ha a követelés tárgyát én

nem tartottam jogosnak.
4. amennyiben az ellentmondásom folytán peres ügy indul ellenem, ezt ő saját hatáskörében eldöntheti vagy szükség van hozzá a közgyülés határozatára.

Ha a véleményetekhez több információra van szükség, kérlek jelezzétek, mert már csak pár nap áll rendelkezésemre a döntéshez.

köszönöm előre is.

gerbera317 # 2013.11.19. 11:13

1. Nincs.
2. Nincs. Nem kell indokolni. Majd a perben.
3. Nézd meg jobban azt az szmsz-t. Ez a dolga.
4. Nem kell közgyűlés. Ez a dolga.

az ellentmondás felé hajlok” - ellentmondásra

nagyon szeretném, ha a per elkerülhető lenne” - Nem kerülheted el.

Mégsem szeretném kifizetni, másfél éve vitatom” - Akkor vitasd még egy kicsit. Ellentmondásnak hívják.

Bianco # 2013.11.19. 21:49

Nagyon reméltem, hogy nem ilyen kilátástalan a helyzet

Mindenesetre köszönet a válaszodért Gerbera.

Még egy kérdést feltennék: amennyiben az lesz a döntés, hogy kifizetjük elkerülendő a pereskedést, ennek mi a menete? A fizetési meghagyáson nem szerepel semmilyen számlaszám, ahova átutalható. Csak név és cim. Küldjük csekken az összeget a lakcimére, vagy a közjegyzőnél lerendezhető a dolog? A 15 nap úgy értendő, hogy elinditom a fizetést, v. meg is kell érkeznie?
Az összegen kívül még eljárási dij(5.000,- + kamatok szerepel de nincs összegszerüen. kiszámolva.
Ilyenkor mi az összes kifizetendő? Hozzászámolandó ezekhez a tételekhez még valami?

Bocs a sok kérdésért, de nem akarok rossz döntést hozni.

gerbera317 # 2013.11.19. 22:07

A fizetési meghagyáson nem szerepel semmilyen számlaszám, ahova átutalható.

Nem a társasház a jogosult? Hát annak a számlájára kell befizetni, akárcsak a közös költséget. Vagy magánszemély a jogosult? Akkor meg nem közös képviselőként, a ház nevében járt el, hanem privát követelőként, de akkor mire fel az szmsz-re hivatkozásod? Most már nem értem az eredeti kérdésedet sem.

A 15 nap úgy értendő...

Most mit számolgatod a 15 napot? Kifizeted és kész!

Megfizetni a főkövetelést és a megadott naptól számított megadott típusú késedelmi kamatát, valamint a fizetési meghagyáson feltüntetett összes költséget kell.
A kamatszámításhoz kell egy naptár, a jegybanki alapkamathoz igazodó kamat esetén pl. az mnb.hu oldal felkeresése, némi hatodikos számtanismeret, oszt' jónapot.

Bianco # 2013.11.19. 22:47

Köszönöm Gerbera, hogy segiteni próbálsz.

A fiz.meghagyáson a közös képv. neve szerepel számlaszám nélkül lakcimmel.
A vitatott összeg nem közös ktg. tartozás, de a ház kasszáját illeti - szerinte. Egyébként a közös ktg-et sem számlára fizetjük, hanem kp-ban neki nyugta ellenében. Ezért kérdeztem, hogy küldjem postán a nevére/cimére az összeget, ha úgy döntök, h kifizetem.
Nem csodálom, hogy nem érted.

A 15 napon azért rugózok, mert nem értek hozzá. Nehogy két szék közt a pad alá essek, mert nem élek ellentmondással, viszont a pénz nem érkezik meg időben és ezért esetleg jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás és végrehajthatóvá válik. Arra nincs lehetőség, hogy a közjegyzőnél rendezzem a fizetést?

Egyébként az Szmsz-t hiába olvasgatom, abban max. az állattartásra találok szabályzást.

De azt még mindig nem akarom elhinni, hogy közgyülési határozat nélkül bele lehet vinni a házat egy kétes kimenetelü perbe, annak minden költségével, utánjárásával, főleg úgy, hogy a jelenlegi közös képv. mandátuma addigra lejár és ezt teljes egészében egy másik tulajdonostárs nyakába zúditja.

gerbera317 # 2013.11.20. 07:31

Bár én vagyok az egyetlen hozzászóló, de szerintem már többen is a fejüket fogják.

Tehát magánszemély jogosulttól (aki mellesleg közös képviselő, de lehetne akár kéményseprő is) kaptál fizetési meghagyást, és azon agyalsz, elismerd-e a követelést vagy sem? Bexarás...

Még szép, hogy ellent kell mondani! (Előtte azonban nézd meg az fmh-t alaposabban, biztos-e, hogy ő a jogosult, nem pedig a társasház, ő pedig annak a törvényes képviselője.)

A társasházat megillető összeget egyébként ugyanúgy kell megfizetni, ahogy a többi hasonló összeget is. Jelen esetben a közös képviselőnél, átvételi elismervény ellenében. Csakhogy ezt most ne fizesd be, hanem már csak a balhé kedvéért is élj ellentmondással. Arra ügyelj(etek), hogy a közös képviselő ne a ház pénzén magánpereskedjen!

Ami pedig az szmsz-t illeti: A társasházi törvény szerint, társasház esetén a perbeli cselekvőképesség a közös képviselőt (az intézbizottság elnökét) illeti meg. Szerintem ez a törvényi felhatalmazás elegendő, hogy a közös képviselő eljárjon a ház nevében, nem kell hozzá sem szmsz, sem közgyűlés, de kérdezz meg inkább olyasvalakit, aki jobban ért a társasházi joghoz.

Bianco # 2013.11.20. 10:32

Valószinüleg én nem fogalmazok világosan, ebből adódik a félreértés. Bocs!
Nem magánszemélyként bocsátotta ki.
A jogosult a fmh-on a társasház, a közös képviselő adataival, (név+lakcim) számlaszám stb. nélkül. Igy nem tudom mi a helyes eljárás, ha úgy döntök hogy kifizetem. Erre vonatkozott a kérdésem, hogy kinek, milyen módon, milyen összeget, milyen határidővel kell fizetnem, hogy ne legyen belőle probléma.

pazs # 2013.11.20. 10:39

Hát oda és úgy, ahogy a közös költséget szoktad fizetni. Mivel már megkaptad a fizetési meghagyást, annak költségét ki kell fizetned akkor is, ha "önként" (a jogerősítést és a végrehajtást meg nem várva) kifizeted a követelést.

Bianco # 2013.11.20. 12:40

Amennyiben postai csekken v. nyugta ellenében kifizetem az összeget,(+ 5.000,-+ kamat) van még valami teendőm? El kell küldenem a másolatát az fmh-t kibocsátó közjegyzőnek, hogy megszüntesse az eljárást? Enélkül nem fog jogerőre emelkedni 15 nap múlva? A kifizetésnek bele kell férni a határidőbe, v. csak a megtörténte lényeges?

Bocs, hogy ennyit kérdezek de tényleg távol áll tőlem a téma, és nem szeretnék újabb bonyodalmakat. A "jogosult"
viszont érdekelt benne.

Köszi szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.20. 12:49

Akkor is jogerős lesz a fizetési meghagyás, de a közjegyző a záradékban rögzíti, hogy végrehajtásnak nincs helye.

gerbera317 # 2013.11.20. 14:36

A közjegyzőnek nem is kell tudnia a teljesítésről. Elég ha a társasház tudja meg te. De a befizetésről szóló iratot jól meg kell őrizni, hátha egyszer Vht. 41-re lesz szükség.

A jogosult a fmh-on a társasház, a közös képviselő adataival, (név+lakcim)

OFF
Ugye, te nem leszel ebben a házban közös képviselő? Mert ha nálunk a kk. ilyen fogalmazási készséggel bírna, én ordítanék, de nagyon. Hát már mióta gyúrjuk ezt az ügyet, és én még mindig nem tudom, ki mit állít.
ON

A fizetési meghagyáson vagy az áll, hogy "jogosult: társasház + cím, képviseli: józsi + születési adatok + cím", de az, amit te írsz, tehát "jogosult: társasház + józsi születési adatai + józsi címe", elképzelhetetlen. De végül is mindegy. Fizesd meg a követelés összegét, és felejtsd el az egészet!

gerbera317 # 2013.11.20. 14:39

Hopp, a fórummotor lenyelt egy sort. Szóval:

A fizetési meghagyáson vagy az áll, hogy "jogosult: társasház + cím, képviseli: józsi + születési adatok + cím", vagy az, hogy "jogosult: józsi + születési adatok + cím"; de az, amit te írsz, tehát "jogosult: társasház + józsi születési adatai + józsi címe", elképzelhetetlen. De végül is mindegy. Fizesd meg a követelés összegét, és felejtsd el az egészet!