Jogtanácsos jegyezhet ellen Bt. társasági szerződést?


mosolygó :) # 2004.01.18. 09:37

Kedves Dr. Csomós Lilla, kedves Hofi!

A cégbíróság jelen esetben jogszerűen járt el: a Gt. 10.§. (3) bekezdése egyértelműen fogalmaz: " A társasági szerződést (alapító okiratot, alapszabályt) közjegyző által készített közokiratba kell foglalni, vagy ügyvéd, illetve az alapító jogtanácsosa ellenjegyzi." Azaz csak abban az esetben van helye jogtanácsosi ellenjegyzésnek ha a céget létrehozó tagnak (alapítónak) van jogtanácsosa. Ez az az eset lenne, ha már működő, és jogtanácsossal rendelkező cég az egyik alapító.

Leiterjakab # 2004.01.16. 07:34

Kedves Csomós Lilla!

Ebben az esetben akkor az előtársaságnak kellett volna/kellene a megbíznia a jogtanácsost, nemde?


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.16. 07:03

Kedves Lilla,

Nem lehet, hogy az volt a gond, hogy mi magánszemélyeknek minősűltünk a társasági szerződés ellenjegyzésekor?
És ahogy az indoklásban írták, jogtanácsos magánszemélyeket nem (mert kerülhet velük szerződéses jogviszonyba) , csak cégeket képviselhet?

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.01.15. 14:39

Kedves Hofi!

A cégbírósági ítélet jogszabálysértő, sajnos egyre több ilyet látok, pedig már jó hosszú ideje "dolgozom" a Cégbírósággal. A jogtanácsosnak joga van ellenjegyzeni cégjogi anyagokat is, ehhez nem kell munkajogviszonyban lennie a képviselt céggel, hiszen a Fővárosi Bíróságon, a Bíróság által nyilvántartásba vett jogtanácsos jogtanácsosiigazolványába , munkaszerződés nélkül, csupán a képvislet cég általi bejelentő alapján a cég képviseletére való jogosultságot bejegyzi. a cégbírónak csupán arra lett volna joga, hogy felhívja a jogtanácsost annak bizonyítására, hogy a cégirat ellenjegyzése idején a jogtanácsos jogosult volt a cég képviseletére és ez be van-e jegyzeve az igazolványába. Egyébként nem üzletszerűen - mint az ügyvéd- alkalmanként, eseti megbízással jogtanácsos is képviselhet cégeljárásban céget. _Gyakorlatból tudom, hiszen jó 17 évig voltam jogtanácsos és néha a "fél bankcsoőprt az enyém volt" ( na természetesen nem fizetésben csk munkában.

A jogtanácsonak tehát meg kellene támadnia a cégbíró határozatát. Pályakzdők és idősebbek ne sértődjenek meg: de ez a cégbíró vagy újonc volt vagy egy nyugdíj előtt álló "régi öreg", azok hoznak ilyen rémes határozatokat.

Leiterjakab # 2004.01.15. 08:24

Akkor szerintem helyes volt a bíróság jogértelmezése, amikor megállapította, hogy a jogt.-os megbízása érvénytelen ügylettel történt és ennél fogva a társasági szerződés ellenjegyzése is érvénytelennek tekinthető. Kiváncsi vagyok, hogy a jogtanácsosod az a korábbi esetben mire hivatkozva ért el, hogy a cégbíróság határozatát megsemmisítsék.


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.14. 20:33

jól látod. Én annál a cégnél csak alkalmazott vagyok.
Hivatalosan, nem voltam vele kapcsolatban elötte.
Nem állok vele tagsági viszonban sem

Leiterjakab # 2004.01.14. 20:12

Nem álltok a jogtanácsossal tagsági viszonyban?


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.01.14. 20:11

Tehát azzal a céggel áll munkaviszonyban és Te is ennek a cégnek a munkavállalója vagy, ha jól értem. Ha jól sejtem a probléma ott van, hogy Te/Ti nem vagy/tok a jogtanácsos munkáltatója, azaz Ti a jogt.-s számára magánszemélynek számítottok.


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.14. 20:02

A cégnél ahol dolgozok annak az alkalmankénti képviseletét látja el. Megkerestük, megkérdeztük vállalja-e?
Azt mondta, hogy igen, mi kidolgoztuk a TEÁOR számokat, összerakta a papírokat, aláírtuk (persze közben volt aláírási címpéldány is) és ő beadta.

Leiterjakab # 2004.01.14. 19:58

Milyen jogtanácsosról van szó? Veletek milyen viszonyban áll vagy csak úgy megkerestétek, mint ismerőst?


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.14. 19:51

de az indoklás ez volt:
"... a kérelmet ismételten a képviseleti jogosultsággal nem rendelkező jogtanácsos terjesztette elő."

Az elözőn meg ez volt:
"Csatoljon a Gt . 10 par. (3) bek-nek megfelelő alakiságú ügyvédi ellenjegyzéssel ellátot, vagy közjegyzői okiratba foglalt társasági szerződést, ugyanis a becsatolt szerződés érvénytelen, mert nem erre jogosulttól származik az ellenjegyzés.
A Jogtanácsosi tevékenységről szóló 1983. évi 3. tvr. 1. par (5) bek alapján, a jogtanácsos magánszemélytől nem fogadhat el megbízást s társasági szerződés ellenjegyzésére."

ez volt a hiánypótlón, meg a beltag személyes közreműködésének a módját kellett javítani.

Hofi # 2004.01.14. 19:42

Bt.
A tevékenységi kör, programozás, számítógépes grafika, nyomdai előkészítés

Leiterjakab # 2004.01.14. 19:40

Nem tudom, milyen alapon utasítja el a cégbejegyzési kérelmet. Milyen társaságról van szó?


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.14. 19:36

köszönöm a gyors választ.
Akkor jelen esetben menjek bele hogy a jogász fellebezen a Fővárosi Itélőtáblánál?
Elméletileg, azt mondta, hogy ugyanezen cégbíró már egyszer nála belekötött ebbe és akkor az Itélőtábla megsemmisítette a végzést.

Leiterjakab # 2004.01.14. 19:31

Jogtanácsos is ellenjegyezheti.


Leiterjakab

Hofi # 2004.01.14. 19:15

Annyi lenne a gondom, hogy a cégbírás elutasította a cégbejegyzési kérelmemet arra hivatkozólag, hogy jogtanácsos nem jegyezheti ellen a társasági szerződést ha a tagok magánszemélyek. A jogász aki az egészet készítette esküszik rá, hogy ellenjegyezhet és meg akarja a végzés fellebezni.
Nem tudom, hogy csak időt akar nyerni, vagy tényleg igaza van és hihetek neki.
Valaki tudna segyteni ennek az eldöntésében?

Köszi