Járda javítása kinek a kötelezettsége?

Szomorú örökös # 2023.11.01. 11:19

PRoland38

Igen, én írtam el, a tisztántartás a te feladatod, de a javítás az önkormányzat dolga lenne.

Szomorú örökös # 2023.11.01. 11:25

PRoland38

Viszont ha az önkormányzatra vársz, akkor még lehet jövőre se lesz kész.
Ezért írtam, hogy ha gyorsabb megoldásra vágysz, akkor csináltasd meg te.
De nyilván először a fa gyökerét is valahogy el kell távolítani onnan.

PRoland38 # 2023.11.01. 11:54

"Szomorú örökös#Jelentem!2023.11.01. 11:25
PRoland38

Viszont ha az önkormányzatra vársz, akkor még lehet jövőre se lesz kész.
Ezért írtam, hogy ha gyorsabb megoldásra vágysz, akkor csináltasd meg te.
De nyilván először a fa gyökerét is valahogy el kell távolítani onnan."

Igazából engem ez nem zavar. Azért érdekel, hogy perelhető vagyok-e ha valaki pl. elesik a kiálló kőben és megsérül. Továbbá az sem világos, hogy nekem jogom lenne-e megbontani az önkormányzat által épített járdát közterületen vagy nem. Ha elkezdeném megbontani a járdát az pl. -közüzem megzavarásának- minősül-e ? Ezért tettem fel a kérdést.

PRoland38 # 2023.11.01. 12:05

"Szomorú örökös#Jelentem!2023.11.01. 11:18
Helyesbítenék: a tisztántartása a te dolgod. A javítás lenne az önkormányzat feladata"

Köszönöm szépen!
Akkor megnyugodtam. Én is így tippeltem, de nem voltam biztos ebben.

Szomorú örökös # 2023.11.01. 13:49

PRoland38

Továbbá az sem világos, hogy nekem jogom lenne-e megbontani az önkormányzat által épített járdát közterületen vagy nem.

Sokan csinálják meg saját költségen a házuk előtti járdát, de még egyszer sem hallottam, hogy megbüntették volna őket.
Egy a lényeg, sokkal hamarabb rendben lesz a járda, ha te csináltatod meg, mint ha az önkormányzatra vársz.

PRoland38 # 2023.11.01. 16:31

"Szomorú örökös#Jelentem!2023.11.01. 13:49
PRoland38

„Továbbá az sem világos, hogy nekem jogom lenne-e megbontani az önkormányzat által épített járdát közterületen vagy nem.”

Sokan csinálják meg saját költségen a házuk előtti járdát, de még egyszer sem hallottam, hogy megbüntették volna őket.
Egy a lényeg, sokkal hamarabb rendben lesz a járda, ha te csináltatod meg, mint ha az önkormányzatra vársz."

A lényeg, hogy nem az én dolgom az önkormányzat területén munkát végezni. Tehát ha jól értem erre nem kötelezik az ingatlan tulajdonosokat mint ahogy más egyéb dologra igen.. ha baleset történik akkor az nem az aktuális járdaszakasz mellett lévő ingatlan tulajdonosa lesz a felelős hanem az önkormányzat..

Szomorú örökös # 2023.11.01. 17:11

PRoland38

ha baleset történik akkor az nem az aktuális járdaszakasz mellett lévő ingatlan tulajdonosa lesz a felelős hanem az önkormányzat..

És az mennyivel jobb lesz neked? Special te is ott közlekedsz és pl. mondjuk ha épp te fogsz eltaknyolni és kezed-lábad eltöröd? :-O

Szomorú örökös # 2023.11.01. 17:13

PRoland38

Tehát ha jól értem erre nem kötelezik az ingatlan tulajdonosokat mint ahogy más egyéb dologra igen

Viszont gyanús, hogy nem úszod meg felelősség nélkül, mert bejelenteni neked kell feléjük.
Nem hinném, hogy naponta járják a területet és ellenőrzik.

PRoland38 # 2023.11.01. 19:29

Szomorú örökös#Jelentem!2023.11.01. 17:13
PRoland38

„Tehát ha jól értem erre nem kötelezik az ingatlan tulajdonosokat mint ahogy más egyéb dologra igen”

Viszont gyanús, hogy nem úszod meg felelősség nélkül, mert bejelenteni neked kell feléjük.
Nem hinném, hogy naponta járják a területet és ellenőrzik.

Közterület, bárki bejelentheti. Amúgy már be lett jelentve. Az illető mondta, hogy nekem kell kijavítanom a hibát. Ezért írtam ide..

Szomorú örökös#Jelentem!2023.11.01. 17:11
PRoland38

„ha baleset történik akkor az nem az aktuális járdaszakasz mellett lévő ingatlan tulajdonosa lesz a felelős hanem az önkormányzat..”

És az mennyivel jobb lesz neked? Special te is ott közlekedsz és pl. mondjuk ha épp te fogsz eltaknyolni és kezed-lábad eltöröd? :-O

Nekem azzal lesz jobb, hogy az önkormányzat hibájából nem engem vesznek elő..

drbjozsef # 2023.11.01. 19:57

Az illető mondta, hogy nekem kell kijavítanom a hibát. Ezért írtam ide..

Illető? Milyen illető?
Bejelentetted hivatalosan, írásban a balesetveszélyt a helyi jegyzőnek? Kaptál róla írásbeli választ?

Ha ez egy közterületi járda, akkor annak a javítása biztosan nem a te feladatod. Még ha a portád előtt van, akkor sem.
Tisztán tartani, síkosság mentesíteni igen. De javítani nem. Pláne, hogy a közterületi fához sem nyúlhatsz, főleg nem a gyökeréhez, több okból sem.

PRoland38 # 2023.11.01. 20:19

"drbjozsef#Jelentem!2023.11.01. 19:57
„Az illető mondta, hogy nekem kell kijavítanom a hibát. Ezért írtam ide..”

Illető? Milyen illető?
Bejelentetted hivatalosan, írásban a balesetveszélyt a helyi jegyzőnek? Kaptál róla írásbeli választ?

Ha ez egy közterületi járda, akkor annak a javítása biztosan nem a te feladatod. Még ha a portád előtt van, akkor sem.
Tisztán tartani, síkosság mentesíteni igen. De javítani nem. Pláne, hogy a közterületi fához sem nyúlhatsz, főleg nem a gyökeréhez, több okból sem."

Szóban, telefonon. De személyesen ki fog jönni az illetékes és eldönti, hogy a fát kivágják-e vagy sem.
Viszont ha nincs vele dolgom akkor felelősségem sincs ezzel kapcsolatban.

Majordomus # 2023.11.01. 21:06

Írásban jelentsd be a Vársüzemeltetési Osztálynak. Ajánlottan.

Több dolgod nincs vele.
Csak várni.
Én 2 éve jeleztem hogy félméteres puklit nyomott a fa gyökere a járdán.
Kaptam egy levelet hogy ütemezik a javitást. Két éve ütemezik.

Szomorú örökös # 2023.11.02. 04:41

PRoland38

Közterület, bárki bejelentheti.
Érdekes a hozzáállásod, hogy az előtted haladó járdát más jelentse be.

Nekem azzal lesz jobb, hogy az önkormányzat hibájából nem engem vesznek elő......De személyesen ki fog jönni az illetékes és eldönti, hogy a fát kivágják-e vagy sem. Viszont ha nincs vele dolgom akkor felelősségem sincs ezzel kapcsolatban.
Na ja, de te fogsz feküdni az ágyban hetekig, ha a te kezed-lábad eltörik. De nyugodt lehetsz, hogy ez nem a te feladatod és nem te vagy érte a felelős. Pedig de, nagyon is felelős vagy érte, mert legszívesebben várnál a sült galambra, hogy a szádba repüljön. De mindegy, te tudod, a te egészséged is legalább annyira veszélyben van így, mint bárki másé, aki nap mint nap ott közlekedik a járdán. Azt csinálsz, amit akarsz!