Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Meddig jár a gyerektartás?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.20. 13:13

A csökkentésre okot adhat.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2020.09.20. 12:13

@Gergely73: Nem, az apuka tartási kötelezettségét ez önmagában nem érinti a gyermekével szemben

A gyermek 18 éves koráig jogosult a tartásra.

Gergely73 # e-mail 2020.09.20. 12:00

Üdvözlöm.

A párommal össze szeretnénk költözni. Neki van egy 15 éves fia, akit egyedül nevel, a volt férje tartasdíjat fizet neki havonta. Nekem is van egy fiam, aki után meg én fizeteg gyerektartást

Ha mi élettársi viszonyba kerülünk egymással, megvonhaja e vagy csökkentheti e a gyerektartást valamilyen jogcímen?

A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2020.05.15. 10:55

Szerintem ebben az esetben van esély rá, hogy a bíróság egy perben megszüntesse a tartásdíjat arra tekintettel, hogy a tanulmányokat nem folyamatosan végzi.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ba-du # e-mail 2020.05.04. 13:15

Köszönöm drbjozsef, átolvastam, amennyiben semmi nem kerülte el a figyelmem, akkor ezzel a jelenlegi helyzettel nem tudok mit tenni.

Fizetem tovább, amig be nem tölti a 18. életévét és várok, el kezdi-e a tanfolyamot, ha igen fizetem tovább és kérem az intézménytől a folyamatos tájékoztatást. Azért ez elég patt helyzet, 18 éves koráig fizetnem kell a tartást, de nem szólhatok bele abba, hogy abban a 2 évben ne csak otthon üljön. (Szeretném, ha tanulna.)

Azonban egy kérdés még felmerült bennem, mi van abban az esetben, ha ő továbbra sem csinál semmit (nem is tanul és nem is dolgozik) akkor ugye kérhetem, hogy szüntessék meg a kötelező gyerektartást, azonban, ha úgy dönt mondjuk 20 évesen, hogy mégis tanulni akar nappali tagozaton, akkor újra kötelezhetnek a fizetésre?

drbjozsef #   2020.05.04. 06:47

Badu,

Egyébként még ObudaFan oldalát ajánlom átolvasásra :

https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.05.03. 20:56

ba-du,

Olvasd el a Ptk-ból a XXI és XXII fejezetet.
4:213.§ - 4:222.§

Ha nem tanul tovább, 18 év felett csak nagyon indokolt eseteben kell tartást fizetni. Ha továbbtanul, akkor is vannak kivételek (érdemtelen, nem tartja a kapcsolatot, nem jó a tanulmányi eredménye), de az általános gyakorlat az, hogy az első adott képzettségi szint (szakma-okj-bsc-msc-doktor) megszerzéséig fizetni kell.

Az iskolának kötelessége tájékoztatni. Írj nekik, emlékeztesd őket a 4:222.§-ra, és követeld a tanulmányi eredményeit, egy kis per kilátásba helyezésével.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ba-du # e-mail 2020.05.03. 17:30

Udvozlok mindenkit.

Abban kérem a tajekoztatasotokat, hogy mi van abban az esetben,hogy az októberben lesz 18 eves lanyom, amint betoltotte a 16-ot otthagyta az iskolát.

Erol most ertesultem, mivel nem tartja velem a kapcsolatot, sajnos nem is tole vagy az edesanyjatol, (a forras biztos).

A lanyom csak otthon ul, nem tanul es nem is dolgozik jelenleg. Azt tervezi, hogy oktobertol elkezd egy OKJ-s tanfolyamot csak azert, hogy tovabb fizessem a gyerektartást.

A kerdesem az,hogy

  • van ehhez joga?

Egyrészt eltitkolni a bukasokat, a tanulmányok befejezeset,

másreszt (nem szeretnem, hogy elszurja az eletet) valoban nincs jogom beleszolni a tanulmányaiba?

Tudom, nem tartjuk a kapcsolatot csak a gyerektartást fizetem, de nagyon bosszant a dolog.

Illetve ilyen esetben is koteles vagyok fizetni? (arrol nem is beszelve, hogy szandekosan tolja ki az OKJ tanfolyam kezdesenek idopontjat)

Végezetül, van-e jogom illetve milyen irat vagy adat szukseges ahhoz, hogy lekerhessem az iskolától az informaciokat, hogy mikor hagyta abba, milyen indokkal stb. Ugyanis ok nem hajlandoek megvalaszolni ezeket, csak a pénzt kerik továbbra is.

Koszonom, elnézést kicsit hosszu lett.

ObudaFan # e-mail 2020.04.13. 20:31

Határeset, de ha idén felveszik, még nem zárnám ki, hogy járjon.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kozso68 # e-mail 2020.04.13. 20:02

Meddig jár a gyerektartás?
A lányom 18 éves korában érettségizett,nem vették fel az egyetemre,ezért beiratkozott egy OKJ-s iskolába hogy két év alatt szakmát tanul,közben másodszorra sem vették fel, így az idén szakmája lesz,de már tavaly elmúlt 20-éves. Kérdésem ,meddig kell tartásdíjat fizetnem? Mi történik ha idén felveszik?

ObudaFan # e-mail 2009.06.28. 16:58

Főszabály szerint az első diplomáig. Ha nem tanul tovább, akkor 18 éves koráig. De ha nem lehet megállapodni a megszüntetésről, akkor mindenképpen pert kell indítani a megszüntetés iránt ezek teljesülése esetén is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

juditka1966 # e-mail 2009.06.28. 16:21

Meddig jár a tartásdíj?
Férjem első házasságából szüléetett egy gyermek.Őt a gyermek születése előtt elhagyta. Többször próbálta felvenni a kapcsolatot velük láthatás miatt,de ettől ők elzárkóztak.A sorozatos visszautasítások miatt a kezdeményezést abbahagyta.A kapcsolatot nem tartjuk gyerekkel,csak tartásdíjat fizet gyermeknek.Szeretnénk tudni,hogy így meddig köteles a férjem tartásdíjat fizetni?

Kandi # e-mail 2004.09.13. 15:55

Sziasztok!

A temaba vag: Gyerektartast gondolom csak akkor koteles a szulo fizetni, ha pl. a gyereke nappali tagozaton tanul? Es mi a teendo, ha a gyerek munkanelkuli?

jeandark # e-mail 2004.08.16. 20:59

Kedves Bikkancs! Derill hozzászólásához hozzá szeretnék tenni annyit, hogy a gyermektartásdíj a gyermek 18 éves koráig jár, kivéve a továbbtanuló gyermek esetét, mert ekkor a tartásdíj a tanulmányok befejezéséig, de maximum a gyermek 25. éves koráig jár. Tehát a 25. életév betöltése után már tanulmányok folytatása esetán sem jár. Abban az esetben ha a gyermek 18. életévét betöltötte és nem folytat tanulmányokat, de a tartásra egyéb okból (például magatehetetlen beteg) rászorul akkor is kérhet tartásdíjat, de ekkor már rokontartás címén. Mindezekre tekintettel a tartásdíj megítélése nem tartozik a bíróság mérlegelési jogkörébe, de a mértékének megállapítása már igen mivel a törvény szerint a kiskorú gyermek tartásáról a szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles gondoskodni, a nagykorú gyermek esetében ez a törvényi feltétel már nem áll fenn.

derill # e-mail 2004.07.26. 00:43

Amig tartásra szorul. Az, hogy meddig szorul tartásra mérlegelési kérdés. Elvileg tehát ha tanul, tartásra szorul. De ha mondjuk csak azért szerzi már a 20. diplomáját, hogy eltartsák, akkor talán mégsem. Elvileg tehát a biróság az első diploma megszerzéséig, feltéve, hogy folyamatosan mindent megtett azért, hogy megszerezze azt a diplomát. Mert ha éveken kereesztül halaszt, akkor ugyebár az nem tanulás.

Jó lenne tudni, hogy a gyermeked épp mit csinál, akkor talán konkrétabb lenne a tanács is.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Bikkancs # e-mail 2004.07.14. 22:19

Õszintén örülnék, ha valaki meg tudná mondani, hogy a gyerektartás meddig jár a gyermeknek? Amíg tanul?, Iskolakötelezettségig? 16év? vagy 18 éves koráig??
Előre is köszönöm a segítséget...