Meddig jár a gyerektartás?


Bikkancs # 2004.07.14. 20:19

Õszintén örülnék, ha valaki meg tudná mondani, hogy a gyerektartás meddig jár a gyermeknek? Amíg tanul?, Iskolakötelezettségig? 16év? vagy 18 éves koráig??
Előre is köszönöm a segítséget...

derill # 2004.07.25. 22:43

Amig tartásra szorul. Az, hogy meddig szorul tartásra mérlegelési kérdés. Elvileg tehát ha tanul, tartásra szorul. De ha mondjuk csak azért szerzi már a 20. diplomáját, hogy eltartsák, akkor talán mégsem. Elvileg tehát a biróság az első diploma megszerzéséig, feltéve, hogy folyamatosan mindent megtett azért, hogy megszerezze azt a diplomát. Mert ha éveken kereesztül halaszt, akkor ugyebár az nem tanulás.

Jó lenne tudni, hogy a gyermeked épp mit csinál, akkor talán konkrétabb lenne a tanács is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

jeandark # 2004.08.16. 18:59

Kedves Bikkancs! Derill hozzászólásához hozzá szeretnék tenni annyit, hogy a gyermektartásdíj a gyermek 18 éves koráig jár, kivéve a továbbtanuló gyermek esetét, mert ekkor a tartásdíj a tanulmányok befejezéséig, de maximum a gyermek 25. éves koráig jár. Tehát a 25. életév betöltése után már tanulmányok folytatása esetán sem jár. Abban az esetben ha a gyermek 18. életévét betöltötte és nem folytat tanulmányokat, de a tartásra egyéb okból (például magatehetetlen beteg) rászorul akkor is kérhet tartásdíjat, de ekkor már rokontartás címén. Mindezekre tekintettel a tartásdíj megítélése nem tartozik a bíróság mérlegelési jogkörébe, de a mértékének megállapítása már igen mivel a törvény szerint a kiskorú gyermek tartásáról a szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles gondoskodni, a nagykorú gyermek esetében ez a törvényi feltétel már nem áll fenn.

Kandi # 2004.09.13. 13:55

Sziasztok!

A temaba vag: Gyerektartast gondolom csak akkor koteles a szulo fizetni, ha pl. a gyereke nappali tagozaton tanul? Es mi a teendo, ha a gyerek munkanelkuli?

juditka1966 # 2009.06.28. 14:21

Meddig jár a tartásdíj?
Férjem első házasságából szüléetett egy gyermek.Őt a gyermek születése előtt elhagyta. Többször próbálta felvenni a kapcsolatot velük láthatás miatt,de ettől ők elzárkóztak.A sorozatos visszautasítások miatt a kezdeményezést abbahagyta.A kapcsolatot nem tartjuk gyerekkel,csak tartásdíjat fizet gyermeknek.Szeretnénk tudni,hogy így meddig köteles a férjem tartásdíjat fizetni?

ObudaFan # 2009.06.28. 14:58

Főszabály szerint az első diplomáig. Ha nem tanul tovább, akkor 18 éves koráig. De ha nem lehet megállapodni a megszüntetésről, akkor mindenképpen pert kell indítani a megszüntetés iránt ezek teljesülése esetén is.

kozso68 # 2020.04.13. 18:02

Meddig jár a gyerektartás?
A lányom 18 éves korában érettségizett,nem vették fel az egyetemre,ezért beiratkozott egy OKJ-s iskolába hogy két év alatt szakmát tanul,közben másodszorra sem vették fel, így az idén szakmája lesz,de már tavaly elmúlt 20-éves. Kérdésem ,meddig kell tartásdíjat fizetnem? Mi történik ha idén felveszik?

ObudaFan # 2020.04.13. 18:31

Határeset, de ha idén felveszik, még nem zárnám ki, hogy járjon.

Ba-du # 2020.05.03. 15:30

Udvozlok mindenkit.

Abban kérem a tajekoztatasotokat, hogy mi van abban az esetben,hogy az októberben lesz 18 eves lanyom, amint betoltotte a 16-ot otthagyta az iskolát.

Erol most ertesultem, mivel nem tartja velem a kapcsolatot, sajnos nem is tole vagy az edesanyjatol, (a forras biztos).

A lanyom csak otthon ul, nem tanul es nem is dolgozik jelenleg. Azt tervezi, hogy oktobertol elkezd egy OKJ-s tanfolyamot csak azert, hogy tovabb fizessem a gyerektartást.

A kerdesem az,hogy

  • van ehhez joga?

Egyrészt eltitkolni a bukasokat, a tanulmányok befejezeset,

másreszt (nem szeretnem, hogy elszurja az eletet) valoban nincs jogom beleszolni a tanulmányaiba?

Tudom, nem tartjuk a kapcsolatot csak a gyerektartást fizetem, de nagyon bosszant a dolog.

Illetve ilyen esetben is koteles vagyok fizetni? (arrol nem is beszelve, hogy szandekosan tolja ki az OKJ tanfolyam kezdesenek idopontjat)

Végezetül, van-e jogom illetve milyen irat vagy adat szukseges ahhoz, hogy lekerhessem az iskolától az informaciokat, hogy mikor hagyta abba, milyen indokkal stb. Ugyanis ok nem hajlandoek megvalaszolni ezeket, csak a pénzt kerik továbbra is.

Koszonom, elnézést kicsit hosszu lett.

drbjozsef # 2020.05.03. 18:56

ba-du,

Olvasd el a Ptk-ból a XXI és XXII fejezetet.
4:213.§ - 4:222.§

Ha nem tanul tovább, 18 év felett csak nagyon indokolt eseteben kell tartást fizetni. Ha továbbtanul, akkor is vannak kivételek (érdemtelen, nem tartja a kapcsolatot, nem jó a tanulmányi eredménye), de az általános gyakorlat az, hogy az első adott képzettségi szint (szakma-okj-bsc-msc-doktor) megszerzéséig fizetni kell.

Az iskolának kötelessége tájékoztatni. Írj nekik, emlékeztesd őket a 4:222.§-ra, és követeld a tanulmányi eredményeit, egy kis per kilátásba helyezésével.

drbjozsef # 2020.05.04. 04:47

Badu,

Egyébként még ObudaFan oldalát ajánlom átolvasásra :

https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol

Ba-du # 2020.05.04. 11:15

Köszönöm drbjozsef, átolvastam, amennyiben semmi nem kerülte el a figyelmem, akkor ezzel a jelenlegi helyzettel nem tudok mit tenni.

Fizetem tovább, amig be nem tölti a 18. életévét és várok, el kezdi-e a tanfolyamot, ha igen fizetem tovább és kérem az intézménytől a folyamatos tájékoztatást. Azért ez elég patt helyzet, 18 éves koráig fizetnem kell a tartást, de nem szólhatok bele abba, hogy abban a 2 évben ne csak otthon üljön. (Szeretném, ha tanulna.)

Azonban egy kérdés még felmerült bennem, mi van abban az esetben, ha ő továbbra sem csinál semmit (nem is tanul és nem is dolgozik) akkor ugye kérhetem, hogy szüntessék meg a kötelező gyerektartást, azonban, ha úgy dönt mondjuk 20 évesen, hogy mégis tanulni akar nappali tagozaton, akkor újra kötelezhetnek a fizetésre?

ObudaFan # 2020.05.15. 08:55

Szerintem ebben az esetben van esély rá, hogy a bíróság egy perben megszüntesse a tartásdíjat arra tekintettel, hogy a tanulmányokat nem folyamatosan végzi.

Gergely73 # 2020.09.20. 10:00

Üdvözlöm.

A párommal össze szeretnénk költözni. Neki van egy 15 éves fia, akit egyedül nevel, a volt férje tartasdíjat fizet neki havonta. Nekem is van egy fiam, aki után meg én fizeteg gyerektartást

Ha mi élettársi viszonyba kerülünk egymással, megvonhaja e vagy csökkentheti e a gyerektartást valamilyen jogcímen?

A válaszokat előre is köszönöm.

rigoz # 2020.09.20. 10:13

@Gergely73: Nem, az apuka tartási kötelezettségét ez önmagában nem érinti a gyermekével szemben

A gyermek 18 éves koráig jogosult a tartásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.20. 11:13

A csökkentésre okot adhat.

Amazon # 2022.04.18. 15:39

Üdvözlöm!
Tájékozódni szeretnék arról, hogy mi az eljárási rend az alábbi esetben.
A 20 éves gyermekem, aki után az apukája gyermektartást fizet, januárban ott hagyta a főiskolát, mert nem ment neki, rosszul választott pályát. Februárban újból beadta a jelentkezését egy másik szakra, mert mindenképp szeretne tovább tanulni. Addig dolgozik egy üzletben. Ilyen esetben meg kell szüntetni és szeptemberben újból igényelni kell? Köszönöm a választ! (Az egyre rosszabb megélhetés miatt közben elköltöztünk Budapestre, már egyre nehezebben tudtunk megélni a kisvárosi keresetemből. Az apukájának nem lett új családja.)

drbjozsef # 2022.04.18. 16:00

Amazon,

Ptk. XXII. fejezet.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szigorúan értelmezve szüneteltetheti erre az időre, hiszen önhibájából nem teljesített, és neki felróható okból szakadt meg a tanulmányi ideje. Neked tájékoztatnod kell a megszakításról, és megegyezhettek, vagy ő bíróságtól kérheti a tartásdíj megszüntetését. Aztán ha újra tanul a gyerek, első diplomájára, akkor 25 éves koráig újra kérheted a tartást.

Amazon # 2022.04.18. 16:33

drbjozsef, köszönöm a válaszát!

jeg # 2022.09.05. 10:07

Üdvözlöm!

A fiam múlt hónapban betöltötte a 18.életévét, a tanulmányait még nem fejezte be, viszont a kapcsolatot szinte a születése óta nem tartjuk.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben meddig vagyok köteles a gyermektartást fizetni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel, J.G

drbjozsef # 2022.09.05. 11:37

jeg,

Főszabály szerint ha továbbtanul és rászorul, akkor 25 éves koráig. Utána csak különösen indokolt esetben.

A tartásra érdemtelenségre lehet hivatkozni, de mivel a gyermeknek joga, de a szülőnek joga ÉS kötelezettsége a kapcsolattartás, ezért a tartás megszüntetése csak akkor lehetséges, ha a kapcsolattartás elmaradása egyértelműen a gyerrmeknek felróható okból történik.

jeg # 2022.09.05. 11:42

drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszát!

zsoltimehesz # 2023.09.04. 13:23

Tisztelt Ügyvéd Úr! Gyermekem betöltötte a 20. évét, érettségi után munkát vállalt, és életvitel szerűen külön költözött az anyjától. Munka mellett levelezőn kezdi az egyetemet. Érdeklődöm, hogy innentől kezdve köteles vagyok-e a volt feleségemnek gyerektartást fizetni. Köszönöm!

drbjozsef # 2023.09.04. 14:37

zsoltimehesz,

A volt feleségednek nem jár már, ha életvitelszerűen a gyerek nem vele lakik, nem az édesanyja tartja el.
Ha bírósági végzés rögzíti a tartást, akkor az exed kötelessége bejelenteni a bíróságon a tartási körülmények megváltozását, és azt, hogy már nem jogosult a tartásdíjra. Figyelmeztesd erre, mulasztása esetén jelentsd be te.

A gyermeknek járhat, akkor is ha levelező, akkor is, ha van jövedelme, ha ez az első felsőfokú képzése. Legfeljebb ezek figyelembevételével állapítják meg esetlegesen a tartásdíjat. Azért levelező mellett, ha képes eltartani magát, ritkán állapítják meg a tartási kötelezettséget, de elvileg 25 éves koráig ez lehetséges. Ha kéri a gyermek.

zsoltimehesz # 2023.09.04. 14:41

Nagyon szépen köszönöm a választ!