Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Vadsuhanc # 2017.05.29. 13:36

Ycal

Amit leírtál az a régi Htp. miatt lett érvénytelen szerződés ( létre sem jött ). Nem tartalmazta a kamatot. Ugye ?

Ycal # 2017.05.29. 13:32

Szerintem meg érdemes lenne abbahagyni a perindítást.

Nyugi KBS, még csak most fognak elindulni az igaz perek....

A bíróságok még meg sem vizsgálták, hogy vajon egyes szerződési konstrukciók tisztességesek-e :-)

Gondolok itt azokra, ahol a pl: a tartozás es a törlesztőrészlet devizaösszege (nem a forint) csak a folyósítás után válik meghatározhatóvá.

Hogy tesz ez a szerződéstípus eleget az EU-s irányelveknek , mikor a "kötelezettség mértéke" csk a folyósítás után válik ismerté?
Hogy tud a folyasztó megfelelő/megalapozott döntést hozni?

„A fogyasztói hitelmegállapodásokról és a 87/102 EGK Tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2008/48 EK Európai Parlament és Tanácsi irányelv preambulumának 19. bekezdése értelmében annak érdekében, hogy a fogyasztók a tények teljes ismeretében hozhassanak döntést, a hitelmegállapodás megkötését megelőzően kell megkapniuk a megfelelő tájékoztatást a hitel feltételeiről és kötelezettségeikről olyan tájékoztató formájában, amelyet a fogyasztók magukkal vihetnek és tanulmányozhatnak. A 24. bekezdés utal arra, hogy a fogyasztót a hitelmegállapodás megkötése előtt kell széleskörűen tájékoztatni, tekintet nélkül arra, hogy a hitel forgalmazásában részt vesz-e hitelközvetítő. A fogyasztóknak a hitelmegállapodás megkötését megelőző tájékoztatása körében az 5. cikk (1) bekezdése szerint is a tájékoztatásnak kellő időben és azt megelőzően kell megtörténnie, hogy a fogyasztót bármilyen hitelmegállapodás vagy ajánlat kötelezné, azaz a tájékoztatásnak a szerződés megkötését megelőzően kell megtörténnie. Az 5. cikk e rendelkezése szerint a fogyasztó számára olyan információkat kell biztosítani, hogy megalapozott döntést hozhasson a hitelmegállapodás megkötésével járó következményekről. A fogyasztót tehát olyan helyzetbe kell hozni, hogy megalapozottan tudjon dönteni a szerződés várható következményeiről, fel tudja mérni a kötelezettségvállalással járó kockázatot és annak hatásait.”

Szerintem sok sok szép dolgot tartalmaz még a jövő, amire a Kúria félremagyarázó különítménye sincs felkészülve...

Ycal # 2017.05.29. 13:20

Kiss D.

A létre nem jöttség: "jó" dolog, mert elvileg így elkerülhető a jelzett két PJE, azonban nagyon nehéz, gyakorlatilag szinte lehetetlen bizonyítani...meg ha belegondolunk igaz is: a felek egyike szerint nem jött létre, akkor miért teljesített évekig egyébként...?

Erről már hallottál?

A rejtett disszenzus
A jogviták jelentős részét képezi, „ha a felek között nincs valóságos akarategység, ugyanakkor abban a hiszemben vannak. hogy közöttük szerződés áll fenn. ”Ez az un. rejtett disszenzus problematikája, amikor az ajánlat és az elfogadás minden lényeges elemet illetően látszólag fennáll, de annak tartalmát a felek eltérően értelmezik. Előfordulási eseteik, pl. ha valamelyik fél akaratának kialakulása, kifejezése, ill. a másik fél nyilatkozatának értelmezése során tévedett.
Bár a kérdéskörrel az akaratnyilatkozatok értelmezésénél korábban foglalkoztunk, valamint az érvénytelenség körében a tévedés tárgyalása kapcsán még vissza fogunk térni, ehelyütt a következőket kell rögzíteni:

ha a lényeges elemeket illetően a szerződésértelmezés arra az eredményre vezet, hogy a disszenzus nem is maradt rejtve. akkor nincs szerződés;

De akkor egy gyors kérdés:

Hogy lehet ez a tényállás létre nem jöttség?

Van egy Kuria írélet még a devizahitelezés előttről.

Az ítéletben egy autós opciós adásvételi szerződésről mondja a bíróság, hogy nem jött létre, mert a vételárban nem egyeztek meg a felek.

Pedig a szerződésben bele van írva, hogy "a hitelező az autót 15 nap elteltével bármilyen áron értékesítheti"

Tehát eszerint van a felek között "megegyeezés" a vételárban, de a bíróság mégsem fogadta el ezt a feltételt tisztességesnek és emiatt az egész opciós szerződést létre nem jöttnek mondta ki.

Az indok az volt, hogy ilyen esetben az adós teljesen ki van zárva a vételár kialakításból, ezért közöttük nincs valós akarategyezés, így e lényeges elemben való megállapodás hiánya létre nem jöttséget okoz.

Legutóbb egy VH perben pont az E. bank szerződéséről mondta ki a bíróság, hogy nem jött létre, lévén a szerződés "tájékoztató jellegű" kamatértéket tartalmaz. A szerződés valós kamatát a felek a szerződés aláírásakor nem ismerik, kiszámítása nem lehetséges, így a bíróság szerint "meg sem egyezhettek" a kamat mértékében!

Vadsuhanc # 2017.05.29. 12:34

Hagyjuk már a picsába a bankok jóhiszeműségét. 10 éve elhalt anyámnak és 5 éve elhalt apámnak küldtek egy nem létező eljárásban felszólítást, hogy azonnal fizessenek egy 12 éve felvett hitelben. Kb 10-szer lettek értesítve a halálukról igazolhatóan és nem csak általam, hanem a közjegyző és a végrehajtó által is. Igazolhatóan és tértivevényesen. Mi a faszt akarnak Tőlük? Az engedményezésről két külön értesítőt kaptak két külön dátummal két külön összegre úgy, hogy apámnak semmi köze nem volt a kölcsönhöz. Arról nem beszéljek, hogy a bank tőkésített minden tartozást és követhetetlen minden elszámolása ( nem a deviza elszámolásra értem )

Menjenek a f.....mba.

A témához meg csak annyit, hogy az első fokon eljáró bírók és közjegyzők élből elutasítanak mindent, mert abból nem lehet bajuk. A csóri kis embernek meg ugy sem lesz pénze ügyvéded fogadni még akkor sem ha igaza van. Az ügyvédek meg pénz nélkül nem dolgoznak a DIGIS ügyfélnek ( amelyet megértek tiszta szívemből nem őket hibáztatom.) Volt, hogy hónap végén kölcsön kellett kérnem 15.000. forintot a fellebbezésre, de megérte mert kb. 10.000.000. milliós tartozást töröltek, a lakásom árverését törölték.

Én is az vallom, hogy adós fizess.... De ne,hogy már 10-szeresét annak ami jogosan jár.

A bírók ( tisztelet a kivételnek ) most ehhez aszisztálnak.

A bank egy tartozásban kiküld két engedményezési szerződést a két adósnak két külön napon és két külön összegre.

Hagyjuk már a picsába, hogy csak az adósok a szemét nem fizetők, nézzük már a bankok tisztességét is. ( Amelyet eleve elismertek azzal, hogy megírták tisztességtelenül elszámolt összeg )

Milyen jogi kategória az, hogy tisztességtelenül felszámolt összeg ? Izé... vagy büntetőjilag csalásnak minősülő. ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.29. 11:51

Pürruszi győzelemről nyilván hallottál már...

dr. Kiss D. Csaba (törölt felhasználó) # 2017.05.29. 09:52

KBS: ebben nem értünk egyet, ti. a jelzett típusú vh-s perek relatíve könnyedén nyerhetőek....ez pedig azoknak azért nem mindegy, akiknek éppen vinné a végrehajtó a házukat a fejük fölül...

helyesen értelmezve, amire utaltam: érdemes nagyon áttanulmányozni a helyzetet és megfontolt (jó) döntést hozni a perindítás kérdésében......ha igen, akkor pedig a típusában, és ha ez is megvan, akkor annak a tartalmában...ez viszont három kardinális kérdés

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.29. 07:19

Éppen ezért érdemes lenne az indítandó "szokásos" pereken változtatni is...
Szerintem meg érdemes lenne abbahagyni a perindítást.

dr. Kiss D. Csaba (törölt felhasználó) # 2017.05.28. 20:45

Sajnos nagyon sok tévedés van e téren....röviden csak a lényeg, mellőzve a véleményemet (az igazit) és a megnevezéseket (minden további fél neve konkrétan) is..:

1. A korábbi gyakorlat a régi Ptk. és a Hpt. alapján már nem működik, ezt (a gyakorlatot) felülírta a meghozott két PJE. A bírók nagy része (szinte mind) ennek megfelelően dönt. Éppen ezért érdemes lenne az indítandó "szokásos" pereken változtatni is...
  2. A létre nem jöttség: "jó" dolog, mert elvileg így elkerülhető a jelzett két PJE, azonban nagyon nehéz, gyakorlatilag szinte lehetetlen bizonyítani...meg ha belegondolunk igaz is: a felek egyike szerint nem jött létre, akkor miért teljesített évekig egyébként...?

3)Érvénytelenség: a két PJE gyakorlatilag "kilövi" a "szokásos" hivatkozásokat, azonban az érvénytelenség egyéb eseteit NEM (fogy. véd: tájékoztatás hiánya egy bizonyos körben és biz. teher megfordítása adott esetben), így azokra kell hivatkozni, ráadásul azokat lehet is bizonyítani... /Annuitás, közv. vh stb./

A fentiek okán, véleményem szerint, nem igazán érdemes pert indítani jelenleg, kivéve a jelzett körnek megfelelően, avagy ha az EU-s eljárásokra fel lehet függesztetni (ez utóbbi bizonytalan, de időt lehet vele nyerni, ami akár fontos is lehet, ha a fentiekben jelzett feltételek nem állnak fent egyébként). Ehhez viszont nagyon ismerni kell az ügyet, a szerződéseket stb...anélkül favágás az egész

Ettől függetlenül van komplex módszer is a védekezésre, de az igazából azoknak "kedvez", akiknek már faktorálták az adósságát vagy már folyik a végrehajtás ellenük... de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ennyit megér-e...

Amúgy eléggé "melós" egy ilyen ügy, sokan azért nem foglalkoznak vele (rendesen).....sajnos

Ycal # 2017.05.22. 19:25

Koszi KBS ,

Toled nem is vartam normalis valaszt.

Nem gondolom, hogy valaki aki szerint az arfolyamres nem is koltseg, az kulonbseget tudna tenni a szerzodes letrejotte es ervenytelensege kozott :)

De talan obudafan vagy Attika , ha erre jar , akkor mondanak par hasznalhato dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.22. 14:55

Szerintem már mondtam: csak te vagy helikopter...

Ycal # 2017.05.22. 14:35

Sziasztok!

Reg irtam mar ide, mert lassan 3 eve all az ugyem.

Most is egy ismeros ugye miatt jovok egy kerdessel.

A biro elsofokon elutasitotta a kerelmet, bizonyitottsag hianyaban ugyanis velemenye szerint , a fel arra valo hivatkozasa, hogy nem jott letre a szerzodes , mert a felek nem allapodtak meg a szerzodes lenyegese elemeiben, az nem a Ptk 205 (2) brkezdes szerint megitelendo letre nem jottseget okoz, hanem a Hpt. 213 szerinti ervenytelenseget.Mert fogyasto vedelmi szempomtbol w Hpt-t nem lehet figyelmen kivul hagyni.

Aszerzodes ugyanis a Ptk 205 (1) bekezdes szerint a fwlek egybehangzo akaratnyilatkozataval jon letre , mely megvolt ugyanis a felek alairtak egy szerzodest.
Igy a szerzodes letrejott koztuk es barmilyen lenyeges elem hianya csak HPT szerinti semmisseget okoz , igy az ados hivatkozasait nem talalta letre nem jottseget megalapozonak , igy bozonyitottsag hianyaban elutsitotta a kereseTet.

Szerintetek jogi vegzettsegu ember lehet ennyire sotet?

Vagy direkt enged meg maganak ilyeneket, tudvan semmifele felelossegre vonasrol nem kell tartania. Igysiman szarhat mondenfele kotelmijogi szabalyra?

karoj # 2017.04.05. 19:16

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni.

Devizaalapú gépjármű kölcsön szerződése több pontban is aggályos (Merkantil, ha így beszédesebb), mint pl. az, hogy az 5 évre kikötött opciós jog szerződése mellé aláírattak egy adásvételi szerződést is, amely formailag és tartalmilag is nagyon hasonló a vételi jogi szerződéshez azzal a különbséggel, hogy az adásvételi a kölcsön teljes kiegyenlítéséig fenntartja a vételi jogot.

Néhány éve lezajlott egy érvénytelenség megállapítására irányuló per, azonban az ügyvédi iroda olyannyira nem vette komolyan a munkáját, hogy akkor is jobban jártam volna, ha mint laikus végzem a képviseletet, ugyanis megfosztották az ügyfelet a tárgyalás előtti konzultáció lehetőségétől, a képviselő a tárgyaláson csak feltétlenül szükséges mértékben nyilvánult meg, s így többek között tűrte, hogy a bíró az ügyfelet trükkös kérdésekkel csőbe húzza (illetve sírásig alázza!), de ami a legsúlyosabb, hogy az ügyfelet lebeszélte a fellebbezésről. Mindenesetre az másodlagos, hogy kinek a balféksége miatt történt így, a lényeges az, hogy ezáltal az elsőfokú ítélet jogerőssé vált, mely szerint a szerződés érvényes, indoka az, hogy az ügyfél nem tudta bizonyítani az érvénytelenséget.

Fentiek azért lényegesek, mert a vételi jogra hivatkozva a bank kivonatta a gépjárművet a forgalomból, és ennek kapcsán kezdett érdekelni, hogy milyen jogi lehetőségek vannak az ügyben.

Számomra - laikusként - az érvénytelenség megállapításában az az érdekes, hogy a semmisséget a bíróság hivatalból észleli elvileg, és mivel interneten számos nagyon hasonló (pl. ugyanazon ÁSZF és szerződés alapú) esetet találtam, amelyeket érvénytelenítettek, úgy gondolom, hogy a bíróság ezt talán elmulaszthatta.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségek vannak az érvénytelenség felülvizsgálatára (minden, ami akár a legkisebb irányban is elmozdíthatja a dolgot)?
Lehet az szerződés részét képező adásvételi szerződés bújtatott vételi jogra irányuló szerződés (vagy minek kell tekinteni - formától/tartalomtól függően)?

Ezen kívül van esetleg valami remény a forgalomból kivonás ügyének előnyös fordulatára?

Köszönöm!

Kari

noire # 2017.04.05. 12:59

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a segítségüket kérni.
2012-ben pert indítottam, melyet 2013-ban 1. fokon megnyertem. Eredetileg 2014-re volt kitűzve a 2. fokú tárgyalás, melyet felfüggesztettek a DH törvények/elszámolás miatt. 2017. nyarára tűzték ki a folytatást. Szeretném megkérdezni, hogy a bíróság ebben az esetben csak a 2012-ig hatályos jogszabályokat veheti figyelembe? Vagy mondhatja azt, hogy a DH törvény rendezte a problémát?

noire # 2017.04.05. 12:58

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a segítségüket kérni.
2012-ben pert indítottam, melyet 2013-ban 1. fokon megnyertem. Eredetileg 2014-re volt kitűzve a 2. fokú tárgyalás, melyet felfüggesztettek a DH törvények/elszámolás miatt. 2017. nyarára tűzték ki a folytatást. Szeretném megkérdezni, hogy a bíróság ebben az esetben csak a 2012-ig hatályos jogszabályokat veheti figyelembe? Vagy mondhatja azt, hogy a DH törvény rendezte a problémát?

Detty77 # 2017.03.23. 20:55

A végrehajtás során a hitelezői kielégítési sorrendben az állam a bank előtt áll? Mi anno 2008-ban a legalacsonyabb árfolyam mellett vettük fel a lakáshitelt, minimális önrészünk volt, ebből adódóan mondhatni több a hitel, mint amennyit a lakás ér. Természetesen a szocpolt is begyűjtöttük. Most már megszavazták a törvénymódosítást, ami akár kedvező is lehetne számunkra, csak nem tudom, hogy előbb az Államkincstár viszi a szocpol nem "teljesített" részét, vagy a banké az elsőbbség?

Előre is köszönöm a választ.

Ycal # 2017.03.22. 15:58

Ius, Attika:

A felperes a faktoring.

Elso dolog:

A felperes kepviseloje hianyosan csatolta az engedmeyezesi doksit.
Amit a masodik ugyved sem egeszitett ki es a 3. most erre megint idot kert, hogy beszerezze a megbizotol.

2. A birono felhivta az eso targyalason a 2. Szmu jogi kepviselot, hogy nyilatkozzon a felperes azon allitasara, miszerint a felek nem allapodtak meg a teljesitesi arfolyamokban, igy nem jott letre a szerzodes.

Ezt nyilatkozta:

"Szerintuk az alperes hivatkozasa alaptalan"

Majd mindezek utan jott a 3 jogi kepviselo a 2. targyalason es az ujabb hatarido.

Sott a burono az alperes ugyvedjet figyelmeztette a etikai kodexban foglaltakra, mikor is nehezmenyezte az "idohuzast"

Dr.Attika # 2017.03.22. 15:27

Általában a felperesnek nem áll érdekében a per elhúzása. Itt lehet valami a háttérben amit csak a keresetlevél ismeretében lehet megfejteni. Egyébként ma már nem szokták a bíróságok "bekajálni" a nem tudtam felkészülni, mert most kaptam a meghatalmazást. Ugyanis, ha nem tud felkészülni a tárgyalásig, akkor ne vállalja el a megbízást. Az is lehet az ok, hogy az alperesi beadvány valami olyasmire hivatkozik ami eddig nem volt ismert a perben és ki kell nyomozni valamit.

ius latratus # 2017.03.22. 14:39

Az ügyvédek itt neked nem fogják minősíteni a kollégájuk munkáját, azt ugye, tudod? Anélkül, hogy tisztában lennék a dologgal, annyit engedj meg, hogy szerintem a felperes eljárása tökéletesen megfelel(het) egy idő után a rosszhiszemű pervitel kritériumainak.

Ycal # 2017.03.22. 14:35

Még egy érdekes kérdésem lenne:

Ha a felek a szerződés egy lényeges elemében megállapodnak, de a bíróság a megállapodás ezen részét tisztességtelennek ítéli, akkor mi a helyzet?

1. A szerződés létrejött a felek között, csak a lényeges elemben való megállapodás nem alkalmazható? De akkor annak az a hatása, hogy egy lényeges elemben való megállapodás hiányzik a szerződésből.
  2. A tisztességtelen feltételben való megállapodás, nem is válik a szerződés részévé lévén tisztességtelen és ezért a felek akaratának sem képezi részét, ami miatt a szerződés létre sem jön a felek között egy lényeges elemben való megállapodás hiánya miatt?
Ycal # 2017.03.22. 14:24

Más:

lenne két kérdésem, az első a saját ügyemben, a második egy ismerősében.

Egyéb, most lényegtelen okból, nem tudtam átvenni egy bírósági hiánypótlásra való felszólítást, így annek nem is tettem elege , ezért a 2013-ban beadott keresetem , ami jelenlega 3. bíróságnál jár a 2015-ös DH törvényre
hivatkozva el lett utasítva idézés kibocsátása nélkül.

Megfellebbeztem a dolgot, de érdekelne, hogy szerintetek is jól gondolom-e , hogy ezt nem tehette volna meg a bíróság.

A másik dolog:

Egy barátom perében eddig 2tárgyalás volt, ahol érdemben még semmi sem történt.

A keresetet egy felperes által megbízott ügyvéd írta.

Az első tárgyalásra már egy új felperesi jogi képviselő jött , aki az időben beküldött beadványunkra való reagálásra időt kért, arra hivatkozva, hogy nemrég kapták meg az ügyet.
Így a bíróság kiírta a következő tárgyalást március közepére.
Majd válaszában a felperesi képviselő kb. ennyit adott be a bíróságra:

"A felperes szerint az alperesi hivatkozás alaptalan"

(és ez nem vicc)

A mostani tárgyaláson ismét egy új, immáron a 3. jogi képviselő jelent meg a felperes részéről és ismét eljátszotta az előző által már leírtakat vagyis újból időt kért a bíróságtól, hogy érdemben reagáljon a beadványunkra.
Amit a bíróság újra engedélyezett, így majd várjuk a következő tárgyalást.

A kérdés, hogy minden esetben ilyen megértő és jófej a bíróság vagy ilyennek kell lennie?

Mert akkor ezzel a startégiával bárki evtizedekig el tudja húzni a tárgyalást , csak minden tárgyalás előtt új jogi képviselőt kell fogadnia.

Egyébként , mégcsak ott járunk, hogy szerintünk a felperes nem igazolta a perbeli legitimizációját, lévén hiányosan csatolta a engedményezés dokumentumait , ami miatt már eleve el kellett volna utasítani az egész keresetét, ehelyett most kapja a bíróságtól a 3. jogi képviselő a 3. lehetőséget , hogy ezt megtegye.

Továbbá a második lehetőséget arra, hogy megadja a választ arra kérdésre, hogy a felperes szerint milyen teljesítési árfolyamok alkalmazásában állapodtak meg a felek. Mert ugye a vételi és eladási árfolyamok már nem játszanak.

Ycal # 2017.03.22. 13:55

Szimba:

Tisztázzuk már, hogy mi a jelenlegi státusz?

Annyit tudunk, hogy az Erste felmondta a kölcsönszerződést.

Hol áll most az ügy?

Közjegyző , már záradékolt?

Vagy már a végrehajtás is elindult?

Kicsit több infó kellene...

Amúgy Iusnak igaza van... kizárólag azért, mert nincs hová menned, nem igazán tudsz perelni.

Viszont ezer más okból nagyonis sok keresni valód van/lehet...

Igy látatlanban az Erste szerződései nem épp a törvénynek való megfelelésről híresek :-)

ius latratus # 2017.03.20. 15:05

Erste felmondott hitelt a lakásom eladásából fizetem vissza. Az, hogy hova megyek lakni egy kiskorú gyerekkel... nem tudom.. A kérdés, érdemes-e perelni az Erstét ezek után?

Hát, pusztán azért, mert a kiskorúval nem tudsz hová menni, azért nem érdemes. Szerződésed itt senki nem látta (tehát érdemben választ sem kaphatsz), de az tuti, hogy a szerződés nélkül is találsz ügyvédet, aki elvállalja neked.
Esetleg Eszközkezelő? -hogy ne kelljen az utcára menni?

Vadsuhanc # 2017.03.20. 14:12

Pontosan miért akarsz perelni ?

Szimba # 2017.03.20. 10:52

Üdv Mindenkinek!

Erste felmondott hitelt a lakásom eladásából fizetem vissza. Az, hogy hova megyek lakni egy kiskorú gyerekkel... nem tudom.. A kérdés, érdemes-e perelni az Erstét ezek után? Mielőtt bárki leharapja a fejem, hogy eddig miért nem tettem, a válaszom, mert nem volt arra se pénzem.
A válaszokat köszönöm előre is!
Bea

Ycal # 2017.02.25. 00:59

Zsolti:

Egyszerubb VH felfuggesztesi pert inditani.

A kerdes, hogy mire akarsz hivatkozni?