Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Tician # 2012.10.26. 10:25

"Tamás, mindenki annyi forintot kapott, amennyit kért, a HUF összeg nem változott soha........."

Devizaalapú hitelnél nem forintot kérsz, a nyújtott kölcsön ott is CHF, csak nem abban folyósítják. Éppen az a hiba, hogy a HUF összeg nem változott, ha X CHF-re szerződtél, akkor a folyósításkor a HUF összegnek változnia kell

W.Tamás # 2012.10.26. 10:25

Azért tisztázzuk néha, hogy mikor beszélsz a szerződésről és annak következményeiről, és mikor a szóban forgó nyilatkozatról és annak következményeiről :)

Tamás, mindenki annyi forintot kapott, amennyit kért
Persze hogy forintösszegben határoztad meg a kért összeget, mert forintra volt szükséged, hiszen forintban fizetted a vételárat. Gondban is lettél volna, ha a bank kezedbe nyom 100.000 frankot. Egyrészt hol váltottad volna át, másrészt biztos örültél volna neki, ha mire átváltod, kiderül, hogy még pár százezer mondjuk hiányzik a vételárhoz. Azért, hogy ez ne következzen be, lett a konstrukció devizaalapú kölcsön és nem devizakölcsön. A deviza meg úgy kerül a képbe, hogy az alacsonyabb kamatokért cserébe vállaltad a kölcsönügylet deviza alapokra való helyezését, a devizaalapú elszámolást.

Tician # 2012.10.26. 09:59

„A tartozás tőkeösszege vagyis a kölcsönösszeg csak az lehet amit kaptál.....”

Ráadásul devizalapú hitelnél hibás is, vagy nem alkalmazható, ugyanis ha leszerződsz egy x devizaösszegre, a szerződés napján y forintot ér, akkor a folyósítás napján már más forint összeget kapsz az árfolyamváltozás miatt, de ettől a szerződött kölcsönösszeg nem változhat meg, a deviza alapnak maradnia kell. Mivel deviza alapú, nem forint alapból számoljuk vissza a devizát, hanem deviza alapból a forintot.

Ycal # 2012.10.26. 09:52

Tamás:

"A lenti nyilatkozatban a frankösszeg a fix és a pontos, a forintösszeg pedig maximalizált és változó."

Ennek örülök....

Akkor, hogyan lehet, hogy kb. 15.000 CHF lett a ténylegesen nyilvántartott ?

Bocs kimaradt a "CHF-el kevesebb"

Tamás, mindenki annyi forintot kapott, amennyit kért, a HUF összeg nem változott soha.........

FIX HUF összegről szólt a kölcsönkérelem,
FIX HUF összeget hagyot jóvá a Bank,
FIX HUF összeg került a számládra...

Ycal # 2012.10.26. 09:31

Tamás:

"A lenti nyilatkozatban a frankösszeg a fix és a pontos, a forintösszeg pedig maximalizált és változó."

Ennek örülök....

Akkor, hogyan lehet, hogy kb. 15.000 CHF lett a ténylegesen nyilvántartott ?

Ycal # 2012.10.26. 09:27

Sherlock:

Feleslegesen pattogsz, mit számít mikor jelent meg a számládon, mikor hitelszerződésről van szó?

Itt az én okiratom, ebben már kölcsönszerződés szerepel:

--
  • EGYOLDALÚ KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ NYILATKOZAT-----
------------------
  • ....x.y elismeri, hogy 2008.május.x napján az ABC Bankkal 123456 szám alatt kölcsönszerződést kötött.
-------------------------------
  • ----Kijelenti, hogy az alábbiakban - a hitelező kérelmére - szó szerint megismételt kölcsön és jelzálogszerződésben foglalt tartozását elismeri, kötelezettséget vállal arra, hogy szerzősében foglaltakat maradéktalanul teljesíti.
--------------
  • 1.A Bank az adós biztonságos finanszírozása érdekében xxxx CHF összegű kölcsönt bocsát rendelkezésre, hogy yyyyy HUF
-----------------------
  • 3.A kölcsönt a Bank az adós megbízása alapján az eladó számlájára átutalja.

A Banktól 21 nap mulva a szerződésben HUF összeg érkezett a számlámra , majd egyből tovább utalta azt az Eladónak?

"kölcsön és jelzálogszerződésben foglalt tartozását elismeri"

A kérdés itt is ugyanaz milyen tatozást ismeretem le?

Sherlock # 2012.10.26. 09:17

A tartozás tőkeösszege vagyis a kölcsönösszeg csak az lehet amit kaptál.....

Pétékáék máshogy gondolják.

A Ptk 523 legalább is ezt mondja a kölcsönről....

Nem mond semmi ilyet, csak ezt akarod kiolvasni belőle.

Hallgathatnál Tamásra, annak ellenére hogy ő biztos jóval kevesebb pszáf-füzetet olvasott tőled.

W.Tamás # 2012.10.26. 09:10

Én értem, hogy görcsösen ragaszkodsz ahhoz, hogy te csak a forintösszeggel tartozol és csak azzal, tégy ahogy jónak látod. De akkor - ha már a konszenzust hiányoltad nemrég -, forinthitelt kellett volna felvenni (nem pedig deviza vagy devizaelszámolásút).

Azt, hogy a közjegyző keveri (szinonimaként használja) a hitel és a kölcsön szót, már az elején megállapítottad. Mivel a tévedés nem rossz szándékból történt, a szerződésben foglalt célok pedig megvalósultak, szerintem nem vagy beljebb attól, ha vitatod a nyilatkozatot. (főleg hogy a kötelezettséged nem ez alapján keletkezik)
(nem vagyok jogász)

A lenti nyilatkozatban a HUF a fix
A lenti nyilatkozatban a frankösszeg a fix és a pontos, a forintösszeg pedig maximalizált és változó.

Ycal # 2012.10.26. 08:51

Tamás:

"a lenti nyilatkozatban fix és pontos frankösszeg van, abból indultam ki."

A lenti nyilatkozatban a HUF a fix , a CHF összeg max. egy hitelkeret lehetne.....(én még nem hallottam, hogy valakinek hitelkeretet kellett volna visszafizetni)

a nyilatkozatban:
"legfeljebb 13.300.000,-Ft, azaz tizenhárommillió-háromszázezer forint összegű kölcsönt folyósít"

Hogy a 13.3M HUF épp mennyi CHF lesz majd, azt akkor a jóisten sem tudta.......

De javíts ki ha tévedek.

Ycal # 2012.10.26. 08:47

Sherlock,

"Ennek mondjuk nem sok köze van a „lényeghez”, de még csak nincs is így."

Tekintsünk el a kamattól és az egyéb kötségetől amit még megfizetsz szerződés szerint.

A tartozás tőkeösszege vagyis a kölcsönösszeg csak az lehet amit kaptál.....

A Ptk 523 legalább is ezt mondja a kölcsönről....

Ha nem így gondolod, remélem elmondod, hogy hagyan is van valójában....

W.Tamás # 2012.10.26. 08:44

Megfordítod a relációt
Ezt mondjuk szerződése válogatja. Nem tudom, hogy mi van a szerződésedben, de a lenti nyilatkozatban fix és pontos frankösszeg van, abból indultam ki.

Tician # 2012.10.26. 08:37

A pénzügyi intézmények azt állítják, hogy maga a kölcsönszerződés is deviza alapú, ekkor a szerződött összeg csak deviza lehet, és ezt kell a folyósításkor átváltaniuk forintra. A szerződésben nem is lehetne forint összeg, a szerződéskötés napján a folyósított forint összeg még nem is ismert, hiszen az egy jövőbeli árfolyamhoz kötött. A szerződéskötés napján aktuális árfolyamnak megfelelő forint összeg szerepelhet, de a folyósítás összege biztosan más lesz az 'árfolyamváltozás' miatt.

A visszafelé számolás pedig hibás, hiszen deviza alapú szerződés esetén a deviza alapot rögzíteni kellett, mivel devizában nyújtott kölcsön, ez a deviza alap a folyósításig nem változhat, a folyósításkor ezt kell átváltani. Ha a folyósított összeget számolnánk vissza deviza alapra, akkor nincsen szerződött deviza alap!

Sherlock # 2012.10.26. 08:22

Én úgy tudom, hogy kölcsön lényege, hogy azzal tartozol, amit kaptál

Ennek mondjuk nem sok köze van a „lényeghez”, de még csak nincs is így.

Ycal # 2012.10.26. 07:54

Tamás:

"Amit kaptam, az 12345 franknak megfelelő forintösszeg."

Megfordítod a relációt...nem CHF/HUF , hanem HUF/CHF

A mondat így helyesebb "Amit kaptam, az forintösszeg ami, akkor 12345 franknak felelt meg."

A Forintot CHF-ben is meghatározták ezért hívják az és szerződésem "deviza elszámolásúnak"

"De ettől én még frankkal tartozok(-tam) a banknak. "

Én úgy tudom, hogy kölcsön lényege, hogy azzal tartozol, amit kaptál, te is ezt mondtad.
Az,hogy a bank mit követel az más tészta....

"Ez a konstrukció lényege."

A konstrukció lényege, benne van a szerződésemben:

A bank a "folyósításkori árfolyamon átszámított CHF összegben tart nyílván"

Egyetlen biztos egyértelműen meghatározott dolog van a szerződésekben , az a HUF összeg.
Mindent ebből , származtat, kiszámít, átszámol, megfeleltet.....

ObudaFan # 2012.10.25. 21:00

Az egész okiratot látni kellene. Nem azt írtam, hogy szeretném látni, hanem hogy kellene.

W.Tamás # 2012.10.25. 19:52

A kettő nem zárja ki egymást.
Amit kaptam, az 12345 franknak megfelelő forintösszeg. De ettől én még frankkal tartozok(-tam) a banknak. Ez a konstrukció lényege.
Ha nagyon akartam volna, akkor talán még devizában is kifizetik, de annak nem lett volna sok haszna, mert nekem forint kellett.

Ycal # 2012.10.25. 18:50

Obudafan:

"Hogy záradékolható-e, ahhoz az egész iratot látni kellene."

Milyen részeket szeretnél látni az okiratban?

Ycal # 2012.10.25. 18:47

Tamás:

Itt van 2 hozzászólásod arra kérdésre , hogy mi a kölcsönösszeg?
1.
Az, amit megkapsz (már tudom, mi a különbség a hitel és a kölcsön között).
2.
Szerintem a CHF a kölcsönösszeg.

Te mit kaptál?

ObudaFan # 2012.10.25. 18:30

Hogy záradékolható-e, ahhoz az egész iratot látni kellene.

W.Tamás # 2012.10.25. 18:28

Szerintem a CHF a kölcsönösszeg. A forintos rész csak egy felső limitet állapít meg.
De ennek mérsékelt jelentősége van, mert a kötelezettséget nem ez a nyilatkozat keletkezteti szerintem, hanem a szerződés, az a mérvadó, ami abban van. A bank enélkül is behajtja a szerződéses összeget, csak kicsit macerásabban, nem nagyom lesz itt sírás-rívás. Főleg ha van zálogjog és tsai. Szerintem.

Ycal # 2012.10.25. 18:26

Obudafan:

Ha ez az egyoldalú tartozás elismerő közjegyzői okirat , nem tartozás elismerés, akkor szerinted záradékolható az okiratot kiállító közjegyző által?

ObudaFan # 2012.10.25. 17:32

Azt, hogy ez így nem tartozáselismerés szerintem. De ebből aligha következik bármi is.

Ycal # 2012.10.25. 17:26

Obudafan:

"A második tagmondat a lényeg."

Ha nincs közjegyzői okiratba foglalt tartozás elismerő nyilatkozat, akkor sokkal előrébb vagyunk.....

Ezért kérdezem, hogy mit értessz azon, hogy "maga a tartozáselismerés támadható"?

Ha nincs tartozás elismerő nyilatkozat, akkor egy nagyon fontos dolog fordul a visszájára.........

Ycal # 2012.10.25. 17:19

Tamás:

Akkor,hogy érthetőbb legyen

CHF vagy HUF a kölcsönösszeg?

Ha nem lenne tartozáselismerő okirat, lenne sírás rívás...

ObudaFan # 2012.10.25. 17:14

A második tagmondat a lényeg.