Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2012.02.14. 10:57

Ez az a probléma az elszámolás.

Mert , ha elszámolást kérsz, akkor az üzleti titokká válik.

Próbáltam kérni a banktól, hogy mutassa meg a beszerzésekről szóló bizonylatokat, de valamiért nem hajlandó.....üzleti titok.

Én vissza akarom fizetni a kölcsönöm, de csak annyit amennyi jár és nem annyit amennyit a bank kénye kedve szerint megállapít.

Ezért nem mindegy, hogy ha felvettél 10 millát, akkor az miért lett 18 milla, mikor a számviteli törvény szerint az még mindig 10 milla és a CHF összeget kell átértékelni , mert az csak nyilvántartásra szolgál , nem a HUF összeget.

kfgabri # 2012.02.14. 10:38

De a beszerzést is, mert választhattál forint HUF, USD vagy bmi alapot is.
Ycal, gyakorlatilag megismételted, amit én mondtam.
Ami pedig a továbbkötekedésed illeti, ez kurvára nem a Te dolgod, mint ügyfélé.
Ügyfélnek annyi az információ, amit elmondtam, plusz az, hogy adós, fizess.
Ez már a befőtt teszi el a nagymamát esete, hogy ennyit rugózzunk belső kötelezettségeken, mesterséges gumicsont, hogy az emberek átverve érezzük magukat és ne akarjanak fizetni.
A könyvvezetés, értékvesztés és egyebek a bank dolga, az ügyfélé pedig a fizetés és elszámolás kérés.
Amit Te csinálsz, az ok nélküli kötekedés.

Ycal # 2012.02.14. 10:23

és a chf alapú beszerzését válaszottad.

Nem "beszerzést", nyilvántartást.

Sőtt , ha pontos akarok lenni, akkor "CHF alapú elszámolást" ír a szerződés.

Ok, hogy CHF alapon is nyilvántartva lesz, ezzel nincs gond.

A számviteli törvény szerint a devizaalapon forintfizetéssel teljesítendő, szerződésből eredő követelések és kötelezettségek (ideértve a devizaalapú forinthitelezésből adódó devizaalapú forintkövetelések, illetve forintkötelezettségek) esetében a Tv. 60. §-ának (7) bekezdését alapul véve, a követelés, illetve a kötelezettség nyilvántartásba vétele és törlesztése a felek által a szerződésben meghatározott irányadó árfolyam folyósítás, illetve törlesztés napján érvényes értékén forintosított összegben történik. Az ilyen követelések és kötelezettségek alapösszegét HUF-ban és CHF-ben is nyilván kell tartani.

A folyósítás után a banknak nem kell a CHF-et összeget külön értékelni az átértékelés szabályai szerint?

kfgabri # 2012.02.14. 09:02

a külföldi ügyfeles példa szar.
egyszerű gondolatot kell elfogadni és megérteni: megállapodtál 10 forintban és a chf alapú beszerzését válaszottad. innentől pedig nem kérdés, hogy chf alapon lesz nyilvántartva. slussz és passz.

wers # 2012.02.14. 08:54

Ha egy külföldi ügyféllel megállapodsz, 150.000 HUF ügyvédi díjazásban , amit az ügy lezárásakor fizet mondjuk 1 év mulva, de hogy könnyebb legyen a számára CHF-ben is meghatározod az összeget ami megállapodáskor 1000 CHF. Ha egy év mulva a CHF 250 HUF-t ér, akkor neked mennyi lesz a jogos követelésed?

1000 CHF azaz 250.000 HUF vagy 600 CHF azaz 150.000 HUF?

Ez nem egészen így történik, megállapodhatsz HUF-ban is, vagy CHF-ben is, de a szerződés csak az egyiről szól, ill ha FT-ról szól, meghatározható, ez milyen árfolyamra érvényes (tól-ig), és kiköthető, árfolyam változás esetén korrigálásra kerül-e az ár.
De olyan nincs, hogy egy szerződéses összeg HUF is és CHF is. Vagy ez, vagy az.

kfgabri # 2012.02.14. 08:30

felveszel 10 forintot chf alapon. ez a 10 forint deviza vételi árfolyamon x chf.
Viszont a kölcsön a folyósítással lép hatályba, ezért a folyósítás napi deviza vételi árfolyamod a kályha, az a tőkéd, innen indulsz, amit deviza eladási árfolyamon törlesztesz a mindenkori havidíjad tőkerészével.
a hitelező könyveibe a folyósítás napi követelés kerül.

Ycal # 2012.02.14. 08:10

kfgabri:

"nem és nem és nem."

hanem?

Ha nincs igazam, légyszives mond el, hogy megy pontosan?

Érvekkel és alátámasztással teljesen meggyőzhető vagyok.

Ycal # 2012.02.14. 08:04

Csak, hogy tiszta legyen kbs.

Ha egy külföldi ügyféllel megállapodsz, 150.000 HUF ügyvédi díjazásban , amit az ügy lezárásakor fizet mondjuk 1 év mulva, de hogy könnyebb legyen a számára CHF-ben is meghatározod az összeget ami megállapodáskor 1000 CHF.

Ha egy év mulva a CHF 250 HUF-t ér, akkor neked mennyi lesz a jogos követelésed?

1000 CHF azaz 250.000 HUF vagy 600 CHF azaz 150.000 HUF?

kfgabri # 2012.02.14. 08:02

nem és nem és nem.

Ycal # 2012.02.13. 22:26

Köthet bármilyen szerződést a bank,de a követeléseket a számviteli törvény szerint kell, nyilvántartania.

Ha számviteli törvény azt mondja,hogy a deviza alapú követelés átszámításánál a HUF a referencia ,akkor a bank nem kötheti ki a szerződésben, hogy a CHF az.
Mivel akkor nem tudná törvényesen könyvelni.

Ezt azért ugye jól gondolom?

Ycal # 2012.02.13. 22:10

kbs:

A kétoldalú jognyilatkozatban mi szabályozza a nyilvántartás és elszámolás formai és tartalmi kérdéseit, hiszen az szerződésben sehol sincs megfogalmazva.

Egyetértessz az alábbi megállapítással:

"Mivel a bankra vonatkozik, a szerződéses kötelem miatt az ügyletre is."

Azt azért meg tudnád mondani, hogy mi történne, akkor ha a bank tegyük fel megsértené a számviteli törvényt,ha már a BTK-t emlegeted?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 21:22

Egyébként ügyes vagy, hogy valami keresővel rájöttél, hogy a számviteli törvényben is szerepel a deviza szó. Pár éve a BTK.-t is megtaláltad volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 21:19

A macska szeret fog, a ló meg szerető a zanót. A számviteli törvény egy pénzügyi jogszabály, a kölcsönszerződés meg egy kétoldalú jognyilatkozat.

Ycal # 2012.02.13. 19:25

kbs:

Én jelenleg a bank számvitele kapcsán kérdeztem kfgabrit.

Ezért kérdeztem, hogy mi az alapja annak , hogy a bank a CHF-hez viszonyítja a HUF-ot , mint deviza alapú követelést.
A számviteli törvény szerint nem a HUF-hoz kellene-e viszonyítani a CHF-et.

A másik kérdésem pedig arra vonatkozott, hogy melyik jogszabály tette lehetővé a bank számára a devizaalapú nyilvántartást hiteleknél?

Mert ok, hogy szerződési szabadság van, de ha számviteli törvény jogszabályhoz köti a deviza alapú nyilvántartást, akkor , ha nincs ilyen jogszabály, hogy akarja könyvelni?

Gondolom a szerződés nem írja felül a számviteli törvényt.....

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 19:01

A számviteli törvényt a számvitelre, könyvvezetésre kell alkalmazni, nem magánfelek egymás közti ügyleteire. (A többit öncenzúráztam.)

guba" # 2012.02.13. 18:51

A forrással van problémám, mint írtam nem deviza, hanem deviza alapú hitelről beszélek.

Én ugyan nem vagyok közgazdász, ha nem készpénzről, hanem számlapénzről beszélünk, akkor mi értelme a különbségtételnek? Semmi.

Dr.Attika # 2012.02.13. 18:34

A számviteli törvény alkalmazása nyilván magánjogi ügyletekre vonatkozik főszabály szerint. A szerződést kötő felek magánjogi szerződést kötnek. A hatály attól függ, hogy ezt gazdasági vállalkozás körében kötik vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 18:15

Továbbra is kérdezem: miért kellene alkalmazni a számviteli törvényt egy magánjogi ügyletre.

Ycal # 2012.02.13. 18:12

OK, pontosítok:

Nem akarom vitatni a nyilvántartást.
A forrással van problémám, mint írtam nem deviza, hanem deviza alapú hitelről beszélek.

A bank azt mondja, hogy forintban folyósít , de folyósításkori árfolyamon meghatározzott devizaösszegben tart nyilván.

2000. C. törvény
60. §
(7) Amennyiben jogszabály lehetővé teszi, hogy devizabelföldi ügyfelek szerződéses kapcsolataikban az ellenértéket, illetve annak törlesztő összegeit devizaalapon állapítsák meg, akkor ezen szerződések alapján a devizaalapú követelések, illetve kötelezettségek forintértékben történő könyvviteli nyilvántartásba vételénél, továbbá mérlegfordulónapi értékelésénél az (1)-(6) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

Eszerint nem a Forint összeghez kellene viszonyítani
az aktuális CHF összeget?

Más:
Ebből kiindulva tudjátok melyik jogszabály tette lehetővé a bank számára a devizaalapú nyilvántartást hiteleknél?

Én sajna nem találtam sehol semmit, csak a bérleti szerződésre vonatkozóan.

Előre is köszi.

kfgabri # 2012.02.13. 15:51

egyébként pont akkor menne szembe a finanszírozó a számviteli törvénnyel, ha nem tenne meg mindent a prudens működésért és nem a forrás devizanemében tartaná nyilván a kihelyezést.

kfgabri # 2012.02.13. 15:20

kbs: azt akarja bebizonyítani Ycal, hogy a követelés nem devizában van nyilvántartva, csak parasztvakítás az egész.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 15:16

Hogy jön ide a számvitel?

kfgabri # 2012.02.13. 14:33

picit pontosítsd mire akarsz kilyukadni?

kfgabri # 2012.02.13. 14:27

arra célzol, hogy deviza vételi árfolyamon folyósítanak és deviza eladásin törlesztesz, illetve van nyilvántartva? (most eltekintünk a középárfolyamos tv-kitételtől)

Ycal # 2012.02.13. 14:01

kfgabri:

Tudnál esetleg nekem segíteni, mert úgy tűnik , hogy értessz a számvitelhez.

Meg tudnád nekem mondani, hogy a deviza alapú hitelek elszámolása , hogy működik a számviteli törvény alapján?

Ha felvételkor a HUF a bázis deviza, és HUF/CHF viszonyban határozzák meg a CHF összegét, akkor folyósítás után, miért fordul meg a viszonyítás CHF/HUF és válik a CHF bázis devizává törlesztéskor?

Jelzem nem devizahitelről, hanem deviza alapú(nyilántartású) hitelről beszélek, ott érthető lenne a fordítás.

Köszi.