Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

capisca # 2014.02.17. 17:34

Az Eu Bíróság honlapja szerint csak főtanácsnoki indítvány van.

Ezek szerint még nem is döntött a Bíróság az ügyben.

Dr.Attika # 2014.02.17. 16:56

Kedves "sapcica"!
Igen lemaradtál a "valamiről".

capisca # 2014.02.17. 16:23

Kedves Attika!

Az EU bíróság már hozott döntést a devizaügyekben feltett kérdésekre? Lemaradtam valamiről?

Dr.Attika # 2014.02.17. 16:07
Ycal # 2014.02.07. 15:35

Tudom, de csak így lehetett kellően érzékeltetni, a vh per kiterjesztési törekvések esetleges hatásait :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 20:06

Ez demagógia.

Ycal # 2014.02.06. 18:35

Ennyire azért ne legyünk már gazdaságosak :-)

A végén egy vh megszüntetési perben simán el lehet, majd válni az asszonytól és be lehet majd perelni a szomszédot krumpli lopásért, hogy gazdaságos legyen :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 17:04

A pergazdaságosság elve egyenesen megkívánja.

Ycal # 2014.02.06. 16:39

Ezt nemrég olvastam:

"állítólag készül egy jogegységi, hogy végrehajtás megszüntető perben is lehessen korrigálni az érvénytelenséget! Nem tudom mennyire kacsa a hír, de eléggé egybevág a bíróságok gondolkodási "metódusával"!"

Ugye ez szerintetek is csak valami vicc kategória lehet?

FuZo # 2014.02.04. 20:58

KBS:
Azt vagy köteles viselni, amit a szerződésben aláírtál. Függetlenül a bank pénzpiaci ügyleteitől.
Rendben. Sem a kölcsönszerződésben, sem az akkori ÁSZF-ben nem szerepelt a SWAP, csak kb. 6 évvel később kezdte hivatkozásként használni a bank.
Vállalod az ügyet? :)
(Árfolyamban nem vitatkozunk, az az én kockázatom.)

Ycal # 2014.02.04. 20:51

Amit mondasz, az szerintem teljesen jó pl: autó adás-vételnél...az autó ára az eurotax érték 70%-a.

De kölcsönnél csak kellene egy egzakt szám, mint a tárgya nem?

A neten pl. ezt olvastam:

"A kölcsönszerződés tárgya az a “meghatározott pénzösszeg“, amit a hitelező rendelkezésre bocsát, és amit az adós visszafizet."

Vagy a kölcsön tárgya is lehet egy jövőbeni meghatározható összeg?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 20:02

Egzakt módon kell szerepelnie, de ez nem jelent szükségképpen egy konstans összeget, megfelelő, ha a szerződés alapján a folyósítás idején egyértelműen meghatározható, mennyi pénzt kell a banknak átadnia, az adósnak meg átvennie.

Ycal # 2014.02.04. 19:32

KBS:

Szerintem sem lehet hitelszerződésként kezelni, egyet értük benne....

Tehát akkor ahogy Te is mondtad ez egy olyan kölcsönszerződés, amiben a kölcsön összegét határozták meg sajátos módon.

Gondolom egyetértesz azzal, hogy a Kúria is hozzád hasonló módon gondolkodott, mikor a 6/2013 PJE-ben kifejtette, hogy ha a kölcsön összege a szerződésből a jövőben kiszámíthatóvá válik, akkor az nem ütközik a Ptk 523-ba.
Vagyis a kölcsönösszegnek nem kell egzakt módon, összegszerűen szerepelni a szerződésben!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 17:27

Ycal, ahogy írtam, ez semmiképpen nem lesz hitelszerződés. De még ha az lenne is, ahogy elköltöd a pénzt, már kölcsönszerződés is.

Tihamér # 2014.02.04. 16:48

Kovács_Béla_Sándor: Köszönöm szépen a segítséget.

Ycal # 2014.02.04. 14:43

KBS:

Játszunk már el a gondolattal, mi van akkor ha néhány deviza alapú szerződés tartalmilag egy hitelkeret szerződés látszatát kelti....

PL:

Azt mondja a bank, hogy 10.000 CHF kölcsönösszeget bocsátok a rendelkezésedre, de ez egy 20%-kal megemelt összeg, hogy árfolyam ingadozás esetén is tudja neked 1.300.000 forintot tudjak neked adni.....

A folyósításkor kifolyósít 1.300.000 HUF -t és azt mondja, hogy a jelen árfolyamot figyelembe véve nyilvántartásba veszek 9.100.000 CHF-et , mint tőketartozást...

Ilyen esetben ez hitelkeret vagy kölcsön szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 14:41

Attól az nem lesz hitelszerződés, mindössze a kölcsön összegét határozták meg sajátos módon.
A hitelszerződés lényeges vonása, hogy a jogosult nem köteles igénybe venni - ha gondolod, egy fillért sem használsz el belőle. A kölcsönszerződéssel az adós kötelezettséget vállal a meghatározott összeg átvételére.
A másik jelentős különbség, hogy a hitelért jutalék jár, a kölcsönért kamat. (Abban a pillanatban, hogy a hitelkereted egy részét felhasználod, megjelenik egy kölcsönszerződés is - vagy valami más hitelművelet.)

Ycal # 2014.02.04. 14:30

KBS:

Ezzel én is próbálkoztam.....hogy megvilágítom az eltérő jogszabály helyeket...

Ezt kaptam vissza az arcomba :-)

"Ez l'art pour l'art jogászkodás. Semmi köze a tartalomhoz, ez furmányos jogászok terepe, akik be akarják bizonyítani, hogy azt kell megbüntetni, aki betartja a szabályokat. "

Viszont sok szerződés valóban inkább hitelkeret szerződésnek tűnhet.

Sokban meg van határozva egy magasabb CHF összeg (igaz kölcsönnek nevezve), de utána leírja, hogy a pontos CHF tőkeösszeg majd csak folyósításnál derül ki az árfolyam és az igényelt HUF összeget alapul véve....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 14:18

a jog nyelvén ezek hitelszerződések, nem kölcsönszerződések

522. § (1) Bankhitelszerződéssel a pénzintézet arra vállal kötelezettséget, hogy jutalék ellenében meghatározott hitelkeretet tart a másik szerződő fél rendelkezésére, és a keret terhére - a szerződésben meghatározott feltételek megléte esetén - kölcsönszerződést köt, vagy egyéb hitelműveletet végez.

523. § (1) Kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 14:00

Jelentösége ott van, hogy köteles vagyok-e viselni ennek terheit és kockázatait.
Azt vagy köteles viselni, amit a szerződésben aláírtál. Függetlenül a bank pénzpiaci ügyleteitől.

Ycal # 2014.02.04. 13:59

KBS:

Nem hiszem el, megyek is és felírom a kéményre , a dátumot, mikor valamiben egyetértettünk...:-)

Ez a legújabb termés a másik fórumon :-)

"Sete-suta, öncélú, belterjes jogászkodás.

Mint már megbeszéltük, a jog nyelvén ezek hitelszerződések, nem kölcsönszerződések. Akkor is azok, ha a hitel, keret, limit,... kifejezése nem szerepel bennük, mert minden ügylet tartalma és nem a címke alapján kell megítélni. "

FuZo # 2014.02.04. 13:56

KBS:
Azért önellentmondás, mert ha "swappelgetett", akkor "felhajtotta a CH forrást". (Nem mintha lenne jelentősége.)

A "forrás" az számviteli és tökepiaci fogalom. Konkrétan nincs a banknak CHF forrása. Meglevö HUF forrásait cserélgeti CHF-re.
Nincs jelentösége? Jelentösége ott van, hogy köteles vagyok-e viselni ennek terheit és kockázatait. A bank szerint igen, szerintem meg nem. A tökepiaci müveleteket saját kockázatára és költségére végzi. Én a piaci benchmarkok alapján vagyok hajlandó fizetni.

Szilard88 # 2014.02.04. 13:37

Üdvözlöm! Édesapám 2008 01 hóban vett föl svájci frank alapú jelzálog hitelt szabad felhasználásra Credit House Ingatlanfinanszírozási zrt.-től. 2010-ben meghalt. Én voltam az örökös így át vállaltam. Hitel károsultnak számítok? Van értelme ügyvédhez menni? Próbáltam a hitelezőnél egyezkedni de azt mondják ők nem bank hanem pénzintézet ha jól emlékszem. Se árfolyamgát semmi nincs náluk.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 13:33

Semmiképpen nem hitelszerződések. Egyértelműen kölcsönök.
(Gazdálkodó szervezetekkel esetleg köthettek hitelszerződést is, de az más káposzta.)

Ycal # 2014.02.04. 13:23

Sajnos Sherlock, nagyon eltűnt, pedig Én is tőle akartam kitanulkozni swap forward görgetés témában :-)

Van most egy fórum, ahol nagyon jól elbeszélgetek a delikvenssel...

Váltig állítja , hogy ezek a deviza alapú szerződések márpedig hitelkeret szerződések.... nem kölcsönszerződések (annyiból igaza van, hogy abba tényleg bele lehetne őket gyömöszölni)

Viszont azt, hogy különbség van a hitel és a kölcsön között, valamint a konszenzus fogalmát nem akarja megérteni és véleménye szerint az csak furmányos jogászkodás :-)