Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 09:35

Azért önellentmondás, mert ha "swappelgetett", akkor "felhajtotta a CH forrást". (Nem mintha lenne jelentősége.)

FuZo # 2014.02.04. 08:47

„NEM hajt fel CHF forrást, hanem a HUF hitelezés leállása miatt halomban álló HUF forrását swappelgeti nekem oda”
Ez önellentmondás.

Miért lenne önellentmondás?
Van banki ismereted?
Ha nincs, segítek: CHF forrást felhajtani azt jelenti, hogy valamely befeketatötöl (pénztulajdonostól) pénzt kapsz kölcsön adott kamatra, majd a lejáratkor visszafizeted.
A SWAP ügylet ezzel szemben "pénzcsere", azaz nem befektetötöl kapsz pénz kamatra, hanem kifejezetten pénzügyi szolgáltatóval állapodsz meg a következö kosnstrukcióban: van egyik devizád dögivel, de fenn akarsz tartani egy hosszú távú ügyletet egy másik devizában. Ezért megéri neked azt tenni, hogy a dögivel rendelkezésedre álló devizádat odaadod, ö ad neked másikat, kölcsönösen kamatot fizettek egymásnak, illetve adott esetben az árfolyamkülönbözettel vagy elszámoltok, vagy határidös ügylettel kombinálva elöre fixáljátok a lejárati árfolyamot. A SWAP teljes költsége (árfolyamváltozás nélkül) a forrásdeviza forrásköltsége + a SWAP ügylet lebonyolítási költsége. Adott esetben láthatóan a HUF kamatok + SWAP ügyleti költség nyilvánvalóan magasabb, mint a piaci CHF kamat.

A kedves bank ezt próbálja rám terhelni. A SWAP-böl adódó árfolyamnyereség lehetöségböl persze nem részesített.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 20:08
  1. Nem kell új szerződést kötni. Kifejezetten rosszul járnál, ha új szerződést kötöttek volna veled.
  2. Az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az örökség erejéig felel. (Az viszont lehet, hogy a nagy egyezkedésben aláírtál valami ezen túlmenő kötelezettségvállalást is.)
  3. l. az a)-t.
Tihamér # 2014.02.03. 19:53

Üdv mindenkinek,

Szeretnék kérdezni, hátha valaki tudna segíteni.

A helyzet a következő: 2 éve örököltem egy lakást, amelyen svájci frank alapú hitel volt (van). A lakást gyermekemnek ajándékoztam, viszont ő nem él benne életvitel szerűen. A havi törlesztő részlet 100-120 ezer forint lenne, amit már nem tudtunk vállalni. A bankkal történt egy áthidaló megállapodás, miszerint egy évig havi 40 ezer forinttal törlesztjük a hitelt, hátha egy év alatt rendeződik az anyagi helyzetünk. Az egy év letelt és új szerződést kellene kötni. A szükséges papírokat a bank bekérte, viszon két hónapja semmi visszajelzést nem kaptunk. Az ügyintéző szerint ezalatt a két hónap alatt, mivel lejárt az egy éves külön szerződés időtartama az eredeti szerződésben foglalt összeget kellene fizetni. Mi továbbra is a havi 40 ezerrel tudjuk (sajnos) törleszteni a hitelünket és nagyon valószínű, hogy a különbözet a tartozásunkat hízlalja.

A kérdések a következők lennének:

a; Meddig "húzhatja" a bank az új szerződés megkötését, nincs e erre valami kötelezettsége?

b; A lakást 7 millióra értékelték anno (ez a jelzálog a hitelen), most viszont a piaci értéke olyan 5,5-6 millió körül lehet. A tartozás már most meghaladja a 6 millió forintot, ami folyamatosan hízik az időhúzásukkal. Ha a hitelt "bebukjuk" akkor a bank a piaci érték feletti részt követelheti rajtunk?

c; Esetleg érdemes lenne e az árfolyamgátat igénybe vennünk? Az ügyintéző hölgy szerint az lenne a legjobb, ha egy teljesen új szerződést kötnénk velük (ezt nem sikerült eldönteni két hónap alatt, hogy alkalmasak vagyunk e rá), viszont élek a gyanúval, hogy az ügyintéző elsősorban a bank érdekeit képviseli, nem az enyémet. Az új szerződés természetesen a régi devizahitel forintosítását plusz az azóta felhalmozódott elmaradásokat tartalmazná, ami már bőven meghaladja a lakás értékét.

A válaszokat előre is köszönöm.

Tihamér

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 15:45

Nincs. Ha arra gondolsz, akkor egyezséget kötöttünk.
Ahol nem kötöttünk egyezséget, ott elutasították a keresetet. Nem mindenki olyan ügyes ám, mint ez a kolléganő.

Ycal # 2014.02.03. 15:41

"„Hátravan még az is, hogy a felek elszámoljanak egymással, hiszen egy semmis szerződés esetén adósnak és hitelezőjének közösen meg kell találniuk ennek a módját.”

Na ez a lényeg! A sok szöveg előtte csak üres duma."

Én úgy emlékszem van már autó ügyben ítélet az elszámolásról, abból esetleg ki lehetne indulni...csak, hogy ne találgassunk a vakvilágba :-)

Ycal # 2014.02.03. 15:39

KBS:

Hát még az milyen álságos dolog, mikor bank 2 évig azt ismétli szegény egyezkedni próbáló adósnak, hogy a szerződéssel minden rendben van, nem tud segíteni....majd egy megállapítási per esetében önként és dalolva elismeri a semmisséget, csakhogy ellenkeresetet nyújthasson be....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 12:38

De még ez sem egészen igaz. Nem kell közösen megtalálniuk a módját - majd a bíróság megteszi. (Ezért álságos dolog kizárólag az érvénytelenség megállapítása iránt indítani a pert. Az csak a magát reklámozni óhajtó ügyvédnek meg a szenzációhajhász sajtónak jó.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 12:36

Hátravan még az is, hogy a felek elszámoljanak egymással, hiszen egy semmis szerződés esetén adósnak és hitelezőjének közösen meg kell találniuk ennek a módját.

Na ez a lényeg! A sok szöveg előtte csak üres duma.

LeMoLeMo # 2014.02.03. 10:27
Ycal # 2014.01.31. 21:48

KBS:

Ha nem ezt mondta, akkor meg vagyok nyugodva......majd meglátjuk, ha meglesz az egész írásban :)

ObudaFan # 2014.01.31. 19:05

Én ebben az esetben Joe1 fizetés letiltására és a semmis szerződés közjegyző általi vh. záradékolására gondoltam....ott sincs okozati összefüggés szerinted?

Jogilag nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 19:01

Egyáltalán nem ezt mondta. Persze, akinek csak egy kalapácsa van, az mindent szögnek néz. (Aki rá van gyógyulva a devizás kölcsönökre, annak meg eszébe sem jut, hogy ez a fogyasztói szerződéseknek egy nagyon kicsi részhalmaza.)

Ycal # 2014.01.31. 18:49

KBS:
Pedig egyszerű a kérdés:

Lehet-e egy fogyasztói kölcsönszerződés "létre nem jött" annak ellenére, hogy a Hpt. nem ismeri a "létre nem jött" kategóriát?

(A Kúria tanácselnöke szerint nem....)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 16:35

Nincs nekem se elég eszem, se elég jogi tudásom, hogy követni tudjalak.

Ycal # 2014.01.31. 16:06

Örülök, hogy végre valamiben egyformán látjuk a dolgokat és Ti is értetlenül álltok a tanácselnöki megállapítás előtt :)

Ycal # 2014.01.30. 19:15

KBS:

Szerinted?

A Kúria júliusi ítéletében pont a semmisség kapcsán utalt a Pkt-ra....

Nem értem, hogy miért ne lehetne a fogyasztói szerződés létre nem jött?

Ha elfogadjuk ezt a tanácselnöki érvelést, akkor ki kell jelenteni, hogy a Hpt. egyebek mellett a lerovó-kirovó pénznemet sem ismeri.....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 18:26

Mi a problémád vele?

Ycal # 2014.01.30. 18:08

Ezt nemrég olvastam valahol:

Tegnap a Kúria Pfv. I. tanácsa elutasította Carion Ingatlanfinanszírozási Centrum felülvizsgálati kérelmét.

A tanácselnök kifejtette, hogy mivel a szerződés az esedékes törlesztőrészletet nem tartalmazta, ezért az értékállandósági kikötéssel kapcsolatos rendelkezés nem jött létre. A Hpt nem ismeri a létre nem jött szerződés kategóriáját, ezért a szerződés semmis és a felülvizsgálati kérelmet elutasította.

Ugye ez csak valami elírás vagy félre hallás lehet?
Nyugtassatok meg, hogy ilyet nem mond egy Kúriai tanácselnök!

Ycal # 2014.01.30. 18:05

Joe:

Azt azért leírhatnád, hogy a felmondás után a közjegyző látta el vh. záradékkal a közjegyzői okiratba foglalt szerződést és az emelkedett jogerőre vagy mi alapján indult meg a végrehajtás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 17:39

EM hajt fel CHF forrást, hanem a HUF hitelezés leállása miatt halomban álló HUF forrását swappelgeti nekem oda
Ez önellentmondás.

Joe1 # 2014.01.30. 17:36

ObudaFan

"Hidd el, ha találsz rá ennyiért te vevőt, már meg is lesz oldva a probléma."

Igen, így lenne jogos és megfelelő a dolog. De addig amég ez nem történik meg miért kell egy ember életét megkeseríteni ( a tényeket nem vázolom fel újra, lentebb megtettem) a havi 40-50 ezer Ft-al semmire nem fognak menni hiszen napi 12EUR-os kamatot számolnak, viszont nekem emiatt fel kell adnom az életem. A szerződés felbontása előtt kértek szüleim fizetéskönnyítést, nem mentek bele, felbontották a szerződést pedig hasonló összeg lett volna amit bírtak volna fizetni, akkor nem érték be kevesebbel most miért teszik? Nem csak arra megy ki az egész, hogy az így is 3 szoros hasznot még megháromszorozzák? Hogy lehet ezt megtenni, hogy engedhet ilyet a törvény?"

FuZo # 2014.01.30. 12:51

Obudafan:
Az árfolyamkockázatot minden további nélkül vállaltam és vállalom.
Az a kérdés, hogy azt a kockázatot vállalnom kell-e, hogy a bank fütyül rám és NEM hajt fel CHF forrást, hanem a HUF hitelezés leállása miatt halomban álló HUF forrását swappelgeti nekem oda, majd ez egésznek a költségét rámveri. Úgy árfolyam, mint kamat oldalon.

Darák Péter szerint a Kúria épp azt mondta ki a legutóbbi jogegységiben, hogy nem tisztességtelen olyan szerzödést kötni, melyben az ügyfél árfolyamkockázatot vállal kamatelönyért. Csakhogy a bank a kamatelönyt eliminálta saját müködési kockázati körében (a CHF forrás megszerzésének elmulasztásával), ellenben ennek következményét nem vállalja.

Szóval akkor?

Ycal # 2014.01.30. 10:00

Obudafan:

"Ettől függetlenül egy átlag fogyasztó is tudhatta már tíz éve is, hogy mi az az árfolyamkockázat véleményem szerint."

Ha magára a fogalomra gondolsz, akkor igazad van....

Viszont, ha a kamatkülönbözet vagy a hitel kihelyezés visszaesésének árfolyamokra gyakorolt hatására , akkor nem osztom a véleményed. (lásd a német példa is....)

"Csakhogy önmagában ebből nem származott károd. Amiről azt gondolod, hogy a károd, aközött, és eközött nincs okozati összefüggés."

Én ebben az esetben Joe1 fizetés letiltására és a semmis szerződés közjegyző általi vh. záradékolására gondoltam....ott sincs okozati összefüggés szerinted?

ObudaFan # 2014.01.29. 22:19

Én arra gondoltam, hogy egy semmis szerződést látott el végrehajtási záradékkal.....a szerződés meg ugye nem attól lesz/lett semmis, hogy a bíróság kimondja/kimondta..... mert nem megtámadásról beszélünk.

Csakhogy önmagában ebből nem származott károd. Amiről azt gondolod, hogy a károd, aközött, és eközött nincs okozati összefüggés.

De itt egy kis ízelítő, hogy Európa fejlettebb részén mit is jelent a kockázat feltárás :-)

Ez természetesen nagyon helyes. Ettől függetlenül egy átlag fogyasztó is tudhatta már tíz éve is, hogy mi az az árfolyamkockázat véleményem szerint.