Szerződés felmondás hatályba lépés előtt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 16:33

+1 (De ha az indoklás téves is, az ítélet alighanem helyes.)

pazs # 2011.09.30. 15:58

Az egy háztartásban élés nem számít szerződéses jogviszonynak, szerintem itt az ajándékozásra utal a bíróság, bár szerintem téved.

iwan # 2011.09.30. 15:27

Így van leírva:

"Mivel a felek között szerződéses jogviszony áll fenn, ezért jogvitájuk az arra irányadó speciális szabályok alapján is elbírálható, ez pedig a jogalap nélküli gazdagodás visszatérítésére vonatkozó szabály (Ptk. 361. §) alkalmazhatóságát kizárja."

Amennyiben az egy háztartásban élés szerződéses jogviszonynak számít, akkor tökéletesen megértem, akkor már csak azt nem, hogy ezt miért kellett 2 évig tárgyalni, mikor ez a tény már az első tárgyaláson tiszta volt.

Egyébként ez az összeg el lett költve a vej részéről és a bírói indoklásban összegszerűségében sem egyezik a valós összeggel.

pazs # 2011.09.30. 14:53

Lehet, hogy a szerződéses jogviszony alatt a tisztelt bíróság azt értette, hogy a bíróság úgy látta, az anyós a vejének ajándékozta pénzt?
Akkor sem stimmel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 14:49

A közös háztartásban élő hozzátartozók vagyoni viszonyaira az élettársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Azok szerint pedig vagyonközösség van; ha épp a vő költötte a közös vagyont, akkor ő költötte. Ezen az alapon tőle követelni semmit nem lehet.

Az ítéletet meg alighanem félreértetted, aligha szerepel abban a szerződéses jogviszony. Vagy ha igen, akkor meg a tényállást adtad elő rosszul.

iwan # 2011.09.30. 14:40

Na, akkor röviden, hogy világos legyen!
Beadtunk egy keresetet jogalap nélküli gazdagodás visszatérítése címen! A vej mindenféle papír, szerződés nélkül úgy jutott az anyósa pénzéhez, hogy az anyós átutaltatta részére, mert nem volt bankszámlája. Ezt követően hiába kérte vissza, a veje nem bocsájtotta rendelkezésére a pénzt, elköltötte. Egy részét elismerte a vej a bíróságon, hogy tartozik.
Az ítélet: a vej által elismert tartozást megítélte a bíró az anyós javára, ezen felüli követelését elutasította, mivel "szerződéses jogviszonyban álltak egymással"! Magát az utalást pedig ajándéknak minősítette, amiről persze szó sincs!

A per folyamán elismerte az átutalt összeg egy részét a vej, hogy tartozik! (ezzel a jogalapot elismerte szerintem!)

Ha ajándék volt, abból hogy lehet részben tartozni???

pazs # 2011.09.30. 14:30

Nem szerződés az alapja annak, hogy egy háztartásban élsz a feleségeddel vagy bárki mással.

iwan # 2011.09.30. 14:22

Tisztelt Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha az anyósommal egy háztartásban élek az vele is szerződéses jogviszonynak számít vagy csak a feleségemmel állok szerződéses jogviszonyban?
Szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.28. 11:32

A vállalkozási szerződést a megrendelő bármikor felmodhatja. Csak valószínű, hogy ez nem vállalkozási szerződés.

Barka1 # 2011.09.28. 09:09

Cégünk szerződést kötött egy vállalkozóval egy szolgáltatásra 5 év időtartamra, de szeretnénk felmondani. A szerződés még nem lépett hatályba. A kérdésem az, hogy felmondhatjuk-e jogi következmények nélkül a szerződést a hatályba lépése előtt?

Köszönöm