Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog megszerzése elbirtoklás útján

földmíves (törölt felhasználó) #   2017.08.15. 10:07

alfateam.elnézést!le fogok írni mindent részletesen,de a kárörvendő hsz-sokat illettem troll jelzővel.

wers # e-mail 2017.08.15. 10:05

Na igen Béla, és az irodádban ott lóg a falon. Nehéz nem észre venni, nagyon el kell terelned a figyelmet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.15. 09:55

Ezesetben elmész egy ügyvédhez, megkéred mutassa meg a diplomáját,
Ezt megelőzendő, általában ott lóg a falon, főhelyen. :D

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.15. 09:55

Hagyd csak! Ő is az a fajta kérdező, aki, ha nem tetszik neki a válasz, nem csak nem hiszi el, hanem még a válaszadó hozzáértését is elvitatja.
(Megjegyzem, a válaszomért irodában ötjegyű összeget fizetett volna.)

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2017.08.15. 09:41

Ezesetben elmész egy ügyvédhez, megkéred mutassa meg a diplomáját, mert csak akkor vagy hajlandó szóba állni vele.

földmíves (törölt felhasználó) #   2017.08.15. 09:36

Köszi mindenkinek,de jogász segítségét kérném,nem trollokét.

alfateam # e-mail 2017.08.15. 08:44

Lejárt a bérlés ideje, tovább használtad a területet és most szeretnéd elbirtokolni ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.15. 08:34

Akinek jogcíme van a birtoklásra, az nemigen birtokolhat el. Például a bérlő sem.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2017.08.15. 08:08

És eddig kinek fizettél bérleti díjat?!

földmíves (törölt felhasználó) #   2017.08.15. 05:00

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem egy hat hektáros külterületi legelőre vonatkozik.Bejegyzett tulajdonosa 1997-ben elhunyt,utódai nem indítottak hagyatéki eljárást,engem sem kerestek semmilyen formában.A tulajdonos annak idején kárpótlási jegyért licitálta 1993-ban a területet,amit én akkor bérbe vettem tőle azzal,hogy amint letelik az öt év tulajdonban tartási kötelezettsége,megveszem tőle.Halála miatt ez nem sikerült.Én vagyok a bejegyzett földhasználó,mint családi gazdálkodó,amióta bejelentés köteles a földhasználat, megszakítás nélkül .Az utódokról semmit nem tudok,a tulajdoni lapon szerepel a házastárs özvegyi joga,de valószínűleg ő sem él már.Hogy kezdjem a jogi részét intézni?
Köszönettel:
földmíves

Immaculata # e-mail 2017.01.26. 11:40

Miért csak Az életközösség megszakadásától megfizetett hitel felére tarthatok igényt?

Az együttélés alatt fizetett hiteltörlesztés közös törlesztésnek számít még akkor is, ha kizárólag te fizetted. Azért, mert az életközösségben közös a bevétel és közös a kiadás.
Ha az élet mást produkált, akkor azt kell bizonyítani, hogy ti nem éltetek életközösségben, hanem külön-külön járultatok hozzá a kiadásokhoz.

Voyniki # e-mail 2017.01.26. 11:28

Immaculata
5 ügyvédnél jártam, mindenkinek kifizettem amit kért, hisz az ügyet meghallgatni is sok idő volt. Ki így ki úgy visszautasított, mondván ismeri Lacit, más azért mert nem volt lelkiismerete azt az összeget elkérni, amiért neki megéri, másnak meg sok ügye volt és nem fértem bele, így kötöttem ki egy fiatal ügyvédnőnél, aki lelkiismeretes, mindig elérhető, de saját bevallása szt vannak területek, amiben nincs jártassága... hát így jutottam arra, hogy írok ide is, hátha van néhány külső meglátás, tapasztalat, ami segít a jogi útvesztőkben. Pár dologban segítettetek máris.
Miért csak Az életközösség megszakadásától megfizetett hitel felére tarthatok igényt?

Voyniki # e-mail 2017.01.26. 10:51

Nem én húzom az időt! Még a bankot is felkerestem, hogyan lehetne meggyorsítani a végrehajtást, mire lekezelően közölték, erről nem én döntök, ha majd a bank úgy ítéli meg eljön az ideje... de ha tud bármilyen törvényt, hogyan gyorsítható meg küldök egy nagy tábla csokit :)
A szabadulás reményében felszámolás alá vontam a céget és ezzel magam viszem a balhét, feladtam a hitelt (ezzel megbélyegezve 2 lakás sorsát), már az ingatlanomat sem merem látogatni, hogy ne legyen több rendőrségi ügy, pedig örökölt bútoraim, új cuccok (bútor, villanysütő, főzőlappal szülinapi ajándékom volt) és a Petrof pianinóm is ott maradt, amit az örökségemből vettem.
Értem az értetlenségét, de a jogi utak lassú kereke öröl fel mindent és mindenkit.

Immaculata # e-mail 2017.01.26. 10:45

Voyniki

Szerteágazó a problémád, ráadásul nem kevés pénzről van szó, nemcsak a lakás a kérdés, hanem a közös üzlet, ingóságok, stb.
Ügyvédhez kellene fordulnod. Egy-két tanácsot lehet is adni, de a részletek sokban megváltoztathatják a dolgot.

Ez együttélés alatt visszafizetett hitel is közösnek számít. Az életközösség megszakadásától megfizetett hitel felére tarthatsz igényt. A külön vagyon hozama, a befolyt bérleti díj, az is közös.
Akkor láthatsz tisztán, ha minden, de minden részlet felszínre kerül.

Voyniki # e-mail 2017.01.26. 10:27

Nézd a forintosításig 11,55 M lett befizetve összesen (2015.03, ami után én 08-ban költöztem és nem volt fizetve a hitel addig) és én 2007-ben sajnos lakás vásárlás után örököltem egy garzont is 7M-ért... sztem van realitása 3M+havi 400e bevételnek. ő 10 M-ót akart (irreális alku a tényeket tekintve, bár szte neki jár az én örökségem fele), v lakás fele... más alku nem volt részéről.
Tudom, hogy igazad van, de nem engedi eladni, mondván neki kell, de átvenni a hitelt nem tudja és nem is akarja... gondold végig: úgy élt mellettem, hogy semmiért nem kellett felelősséget vállalnia és semmijét nem kockáztatta. Én voltam az ügyvez. mondván úgy ingyen van a kft, mert én 18 éves korom óta dolgozom bejelentve rendesen, én vettem fel a hitelt az én családom támogatásával, mondván ő nem hitelképes és majd később ha lesz család, ő vesz házat, ezt meg kiadjuk. Hát így fer gondoltam én is, hogy ha van vmi, akkor az osztozás is evidens, hisz a lakás 1/1 enyém terhestül, a ház meg majd 1/1 ővé terhekkel... persze igéretek az ablakban és most szívok, mert nem adom a fele lakást, hogy valóban joga legyen ottlakni, aztán örökre kiturva nevemen a hitellel éljek.
Ideiglenes intézkedésben kértem most a csepeli bíróságot, hogy engedje eladni és felperes adja át az ingatlant, így a bankkal közös megállapodásban tényleg lezárható lenne a hitel (bár a másod ingatlan eladása is kellene a követelt összeg kifizetéséhez... szóval a családommal így is bukunk egy lakást plusz én buktam a 2008-ban elköltött örökségem)... válasz még nincs, csak felperes többfrontos támadásai (birtokvédelmi eljárások, rendőrségi ügy, más perrekkel fenyegetés, pénz követelés), hogy feladjam.
Ő pénzügyből nagyon nics képben, közös barik meg nem akarnak belemászni, hisz nekik is kellemetlen. Szóval, hogy kellene szted megértetni vele, aki mindig fejjel ment a falnak, hogy nincs más megoldás és neki is jobb lenne?

Voyniki # e-mail 2017.01.25. 15:48

Köszönöm az infót és a választ. Tudja én is hosszú perekre számítok, mert túl önző és egoista, hogy megegyezzünk. Ajánlottam anno minden per előtt 2M-t, meg az autókat megtarthatta (1M érték) és a közös cég munkáit is vihette volna, ami havi állandó szép kis summa lett volna. Mindig feketén dolgozott, már amikor kedve tartotta (emiatt is indult el a kapcsolat romlása), csak most a perek alatt, hogy legyen mit felmutatni 2 hónapig volt állandó melóhelye.
1 év alatt most lesz a 2. tárgyalás egy fiatal ügyvédnő próbál segíteni, de hitelekben nem jártas. Sztem a jogrendszer is szivat mindenkit, mert ha az eljárás gyorsabb lenne, talán menthető lett volna. Családdal átbeszélve döntöttem, nem vagyok ennyire galád... Sajna jobban járunk ha nem a hitelt próbálom menteni a menthetetlentől, hanem anyukámnak adom azt a pénzt kiváltva a lakását. Én mindenképp eladósodom, de őt nem hagyom cserben.

drbjozsef #   2017.01.25. 14:09

Semmiképpen.
Elbirtokláshoz ennek semmi köze.
Most nem bejegyzett tulajdonos. Ha vagyonmegosztásnál perre megy, márpedig neki kell perelnie, akkor lehet, hogy a bíróság megítél neki valamekkora tulajdonrészt, de azon kívül más jogcímen nem szerezhet tulajdont. Hacsak nem épít hozzá még egy szobát a lakáshoz a saját pénzéből.

Megosztásnál vizsgálni fogják a jövedelmeteket, meg hogy miből hogyan lett fizetve a hitel, és aszerint kaphat valamekkora részt, vagy helyette megválthatod pénzzel.

Komolyan a Te neveden van a hitel, és nem fizetted? Ezzel csúnyán szivattad magad, meg anyukád lakása is menni fog a levesbe, ha elég sokáig húzzátok. Aztán még pereskedhettek, ki miatt csúszott meg a hitel. Szép lesz. A következő évtizededre meglesz az elfoglaltságod...

Szerintem a felére nem tarthat igényt, ez sokmindentől függ. Ennek részletei viszont túl vannak egy ilyen fórum keretein, ügyvédet kellene keresned.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Voyniki # e-mail 2017.01.25. 12:49

Lehet, de megszerezheti-e a maradék tul.jogot is azzal, hogy ő lakja az ingatlant?
:) köszi a választ amúgy

Immaculata # e-mail 2017.01.25. 12:11

Igen, úgy tűnik, mivel az együttélés alatt vettétek, a felére igényt tarthat tulajdonosként.

Immaculata # e-mail 2017.01.25. 12:08

más kérdéssel más topicba is írok.

Izgatottan várjuk.

Voyniki # e-mail 2017.01.25. 11:16

T. fórumozók!
Élettársi vagyonmegosztási per van folyamatban az exem és köztem, melyet bírósági felszólításra ő kellett elindítson, mivel előtte kiürítési pert indítottam ellene, ahol ő tul.lapon kívüli tulajdonosnak tartotta magát.
Előzmény: 2005 óta kapcsolat, 2007-ben vett ingatlan 1% önerővel -> vitázunk a szerzés arányon, mivel a hitel 1/1 enyém és anyukámék lakása a másodfedezet, most a lakás értéke 20M, hitelt felmondták, követelés 26M+kamatok, mert nem fizettem 145ezret havonta úgy, hogy az expasim lakja, aki nem engedi használni, mondván ott ő lakik és én költöztem el 2015.08-ban (gondolom nem kell leírnom miért én jöttem el miután bevallotta, hogy évek óta csal, de költözni nem akar).
Kérdésem a topic cím kapcsán: a perek még éveken át fognak húzódni, mivel jogtanult, de nem ügyvéd, így jól tudja mivel és hogyan húzza az időt és volt vita, ahol kimondta, hogy ki fog túrni a saját lakásomból, van rá mód. Szóval szerezhet-e tul.jogot (a megítélten kívül, ha lesz) ha a perek még 3 éven át tartanak és ott ő lakik és magát végig tulajnak vallja?
Válaszokat köszi, más kérdéssel más topicba is írok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.17. 07:56

Hol volt ez a "máshol"?

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2017.01.16. 20:16
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.16. 20:02

Ez annyira röviden van, hogy már nem is igaz. :)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.16. 19:35

Ki mondta, hogy jóhiszeműnek kell lennie?

www.kbs-ugyved.hu