Albérleti gondok


Csuklósbusz # 2019.11.04. 19:10

De ha nem akarok kiürítésit mert az hosszas meg neccesebb, beköltözési per nincs?

Lakhatását azzal nem veszélyeztetem amiért annyira védi a jog a ki nem költözőket, de az én lakhatási gondjaimat ki nézi?

drbjozsef # 2019.11.05. 05:30

Nincs.

A lakhatási gondjaidat ne a jog útján intézd.

Csuklósbusz # 2019.11.05. 09:13

Oda szól a lakcímkártyám is.

Akkor ha netalántán Önként beengedne és befeküdnék az ágyra akkor kit dobna ki a rendőr?

Mert jó, amíg nem enged be addig így jártam..

drbjozsef # 2019.11.05. 11:49

Nem rágtuk már meg ezt a csontot vagy kilencszer konkrétan veled? Addig kérdezel, amíg szimpatikus választ nem kapsz?

Csokréta # 2019.11.08. 21:09

drbjozsef
Határozott idejű bérleti szerződés felmondása utáni lakáskiürítéshez a végrehajtót kijelölik, vagy szabadon választható-e.
Válaszát előre is köszönöm!

Csokréta # 2019.11.09. 06:23

drbjozsef
...illetve szükség van-e egyáltalán végrehajtóra, vagy -tekintettel arra, hogy lejárt a szerződése- másnap cserélhetek-e zárat. Akkor már engem illetne a birtokvédelem?

drbjozsef # 2019.11.09. 12:04

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása

Azt hogyan?
Arra gondolsz, hogy lejár a határozott idő?
Nagyon nem ugyanaz.
Egyébként nem, nem választják, nem nem cserélhetsz zárat, annyival gyorsabb az ügy, hogy a bíróság nemperes eljárásban egyből kiadja a végrehajtható okiratot, már ha határidőn belül kéred.

Csokréta # 2019.11.09. 13:58

drbjozsef
Köszönöm! Elnézést, hogy pontatlanul fogalmaztam, lejárt szerződésre gondoltam. Laikusként naívan azt gondoltam, ha lejárt a határozott időre kötött szerződés, másnap több jogom van a saját ingatlanomhoz. Pl. lemondhatnám a közüzemi szolgáltatásokat. Vagy kiadhatnám másnak. De sajnos, így is előfordulhat, hogy hónapokig várni kell a végrehajtónak.
Elkeserítő...

drbjozsef # 2019.11.09. 14:16

Csokréta,

Ha lejárt a határidő, fontos, hogy minél előbb jelezd igazolható módon (tértis levél) a lakónak, hogy 3 napon belül hagyja el az ingatlant.
Ez azért fontos, mert a Ptk. szerint ha 15 napon belül nem tiltakozol a tovább használat ellen, akkor határozatlan idejűvé válik a szerződés. (Ptk. 6:338.§(1))
Jogvesztő határidő! Benne vagy még?

A lejárat után 60 napon belül kell bíróságtól kérni a lakás kiürítését, ez nemperes eljárás, nincs vita, a dátum vagy eltelt vagy nem. Ha igen, intézkedik a kiürítésről, ez akár pár hét is lehet, ha a végrehajtó hajlandó csipkedni magát.

Ezen túl több jogod nincs csak a határozott szerződés miatt.

Sajnos a moratórium viszont vonatkozik erre is, úgyhogy áprilisig el fogják halasztani a kilakoltatást.

Mondjuk szintén a tényből, hogy a határozott idő eltelt, én a magam részéről minden bizonnyal kikapcsoltatnám az áramot és a közműveket. Itt nincs vitás eset a szerződéssel kapcsolatban, tehát az ingatlan közműveivel jogod van rendelkezni. De ez csak az én véleményem.

alfateam # 2019.11.09. 14:50

gondoltam, ha lejárt a határozott időre kötött szerződés, másnap több jogom van a saját ingatlanomhoz. Pl. lemondhatnám a közüzemi szolgáltatásokat.

A víziközmű-szolgáltatás, az alábbi feltételek együttes fennállása esetén szüneteltethető:

a felhasználó írásban kéri a szüneteltetést és nyilatkozik, hogy a felhasználási helyen rendszeres emberi tartózkodás nincs,
a felhasználó – amennyiben a felhasználási hely víziközmű-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlan – nyilatkozik, hogy nem a víziközmű-rendszerből származó egyéb vizet a szennyvíz-törzshálózatba nem kíván vezetni,
a szüneteltetés végrehajtásához a műszaki előfeltételek biztosítottak,
a felhasználó az üzletszabályzatban előírt feltételeket teljesítette.

drbjozsef # 2019.11.09. 15:24

Szerinted melyiknek nem felel meg?

Az emberi tartózkodásnak? Merthogy a fogyasztó/szerződő/tulajdonos szempontjából nincs ott tartózkodás. Lejárt szerződés esetén nincs vita, hogy nem tartózkodhatna ott. Jogellenes magatartás pedig nem számít (nem keverendő össze a jogvitában álló felekkel).

(vesd össze: Ha egyirányú utcában forgalommal szembe megyek, és valaki nem adja meg a jobbkéz-szabályt, nem ő lesz a hunyó)

Egyébként a vízszolgáltatást piszkálnám utoljára, csak ha muszály. Az áram és a gáz a téli napokra elég szokott lenni.

Csokréta # 2019.11.09. 16:04

drbjozsef
Nagyon köszönöm az értékes információkat, felvilágosítást. A lehető legjobbkor jöttek!

Csokréta # 2019.11.09. 16:21

drbjozsef
Abszolút logikus az érvelés, hogy a szerződő szempontjából üres a lakás, tehát kikapcsolhatók a közszolgáltatások, de: érdeklődtem az áramszolgáltatónál, ők is azt mondták, amit alfateam állít a vízkorlátozásnál: ha lakott a lakás, nem kapcsolják ki az áramot. Egyetlen esetben kapcsolják ki: ha tartozásom van. (De úgy tűnt, az ügyintéző sem volt igazán képben.)

Csuklósbusz # 2019.11.09. 16:44

Nincs itt valahol már egy kisokos hogyan adjunk ki lakást?

Pl bérlőtől munkáltatói igazolást kérünk.
Aztán csak a lakás felét adjuk ki, a másik felét nem. Egy szobát megtartunk magunknak. A szerződést csak határozott időtartamra kötjük, havonta hosszabbítunk.

Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott.

Csokréta # 2019.11.09. 18:36

Csuklósbusz
Állítsuk össze a kisokost!

közjegyzői záradék, befogadói nyilatkozat ...feltöltős órák: nem!

Először én is jónak találtam azért, hogy legalább azt fizesse a bérlő, ha már a bérleti díjat nem. De aztán rájöttem: ha nincs mit kikapcsoltatni, elveszik az egyetlen lehetőség arra, hogy mielőbb kiköltözzön a nemfizető.

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:06

A jelenlegi törvények a bérbeadóval szemben erkölcstelenek!

írja egy hozzászóló ! /Csokréta
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.04. 15:29 /

Nagyon igaza van.

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:07

Ja hogy még itt vagy előttem !!!

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:12

Csuklósbusz
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.09. 17:44

Jó helyen kapisgálsz !!
Aztán írod :
Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott. Hát azok eléggé költségesek, de pl. villanynál egy rejtett kapcsoló sokat segíthet.

dedics61 # 2019.11.11. 16:55

Jó napot kívánok.A következőkben szeretném szíves segítségúket kérni.Lakásom bérbe adtam határozott idejů szerződéssel.A szerződés lejárata jövő év szeptembere.A bérlők nem fizetik a bérleti díjat,valamint tetemes kárt okoztak a lakásban.A szerződés közjegyzői okiratba lett foglalva.A kaució összege 200 ezer ft.A kérdésem az lenne,hogy van e arra szabály,hogy a kauciót,hogyan kell kóvetelések kielégítésére felhasználni,azaz megtehetem,hogy elösször a károk egy részét elégítem ki vele,az elmaradt bérleti díjat viszont a közjegyző érvénysítheti végrehajtás útján,mert gondolom a károkozás megállapítása nem a közjegyző feladata,a bérleti díj összegét viszont tudja a szerződésből.Mit tehetek,ha nagyobb a kár érték,mint a kaució? Birósághoz kell fordulnom?Csak annál a közjegyzőnél kezdeményezhető a végrehajtás,ahol a szerződést kötöttem? Válaszukat várom,köszönettel:Szücs Miklos

Szomorú örökös # 2019.11.12. 04:08

dedics61

Én laikusként úgy tudom, hogy a közjegyzői okirat csak azért fontos, hogy lakáskiürítési per nélkül is kirakhasd a renitens bérlőket a lakásból szimpla végrehajtással (amit neked kell elindítani), bár szerintem most a moratórium miatt ez nagy valószínűséggel nem lesz egyszerű:

Tévhit: A közjegyző előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik a téli kilakoltatási moratórium

A közjegyző előtt kötött szerződésekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az ügyvéd közreműködésével vagy két tanú aláírásával kötött szerződésekre. Az egyetlen különbség, hogy a közjegyzői okiratba foglalt szerződés megszűnését követően a bérbeadónak nem kell lakáskiürítési pert indítania a lakó ellen, elég mindössze végrehajtási eljárást indítania.

Forrás: http://utcajogasz.hu/…erbeadasrol/

Nem a közjegyző dolga, hogy az elmaradt bérleti díjat érvényesítse, mivel az egy szimpla polgári követelés a bérlőkkel szemben, hanem a tiéd, de ahhoz szerintem előbb muszáj lesz tértivevényes levélben felszólítani őket az elmaradás kifizetésére - ezzel a módszerrel tudod igazolni, hogy át is vették a levelet - majd jöhet fizetési meghagyás ellenük, ha pedig ellentmondanak, akkor következik a per, természetesen ezeknek a költségeknek a viselője te vagy egészen addig, amíg jogerősen fizetésre nem kötelezik őket.

Tehát a közjegyző szerintem az anyagi követeléseiddel rohadtul nem fog foglalkozni, ne reménykedj.

Csokréta # 2019.11.12. 06:51

drbjozsef
Határozott idejű szerződés lejártának másnapján ki kap birtokvédelmet, ha kér? A korábbi bérlő vagy a bérbeadó?

drbjozsef # 2019.11.12. 07:32

Másnap még a bérlő. A jegyző birtokvédelemre irányuló vizsgálatának nem része a szerződés vizsgálata. A bíróság nemperes eljárásban vizsgálja a szerződést és a határozatával teszi lehetővé a lakáskiürítés végrehajtását.

Csokréta # 2019.11.12. 22:03

drbjozsef

Köszönöm szépen!

Csokréta # 2019.11.12. 22:30

drbjozsef
Bocsánat, de lenne még egy kérdésem!
A határozott idejű szerződés lejártának másnapján kikapcsoltathatom az áramot, mert lejárt a szerződés, tehát elvileg -az én szempontomból- üres a lakás.
A birtokvédelme jogán a bérlő nem reklamálhat a kikapcsoltatás ellen?

Szomorú örökös # 2019.11.13. 04:35

Csokréta

A határozott idejű szerződés lejártának másnapján kikapcsoltathatom az áramot, mert lejárt a szerződés, tehát elvileg -az én szempontomból- üres a lakás. A birtokvédelme jogán a bérlő nem reklamálhat a kikapcsoltatás ellen?

Tuti, hogy a bérlő birtokvédelmi eljárást fog indítani ellened és nyerni fog, mivel ő van még birtokon belül. Szerintem egyértelműen a korábbi válaszoló leírta:

A jegyző birtokvédelemre irányuló vizsgálatának nem része a szerződés vizsgálata.

Szóval én nem tenném! Sajnos ez Magyarország... Marad a feltöltős óra. :-(