Albérleti gondok


Blackadder # 2020.05.18. 20:35

Kedves József,

Köszönöm a tanácsot, élni fogunk vele.

Jacop1987 # 2020.05.26. 05:44

Üdvözletem
Egy olyan probléma elött állok,hogy a nem fizető bérlőmet ki szeretném zárni a lakásból,ennek milyen jogi következménye van?

gerbera317 # 2020.05.26. 07:02

Ez birtokháborítás, és ő sikerrel fordulhat a jegyzőhöz védelemért.

matthiasi # 2020.05.28. 03:33

Jacop1987 !!
Ezt nem lehet.... ill. inkább szabad !
De számos lehetősége van pl. fizetési meghagyás küldése .
Ezt viszont közjegyző készíti némi pénzért !
Aztán az áramszolgáltatás megszüntetése. Itt is 2 út van az egyik a szolgáltató által végezve, nehézkes , költséges hosszú ideig tart. A másik az inkognitóban végzett áram szünet. Pl. egy kint kötődoboz csatlakozásainak a megszüntetése.
Magyarul háborúzni kell. A háború jellemzője ,hogy mind a két fél szerezhet sérüléseket !!
Mondjuk a birtokháborítást azért bizonyítani is kell.
Meg lehet tagadni !
Aztán a kizárásnak vannak technikái. Pl. több zár van az ajtón. Ha hosszú ideig nem fizet a pótzárral péntek este kizárod , majd vasárnap este mint ha mi sem történt volna újra kinyitod.
Egy jegyző min. egy hét amig reagál.
Az én bérlőim általában fizetnek, ha nem tud, azért rákérdezek, hogy akkor mennyit tud ? Valamennyit mindig fizetnek.
Azt azért jó ha tudod hogy a jog az álszent jog erősen a bérlő felé húz

Szomorú örökös # 2020.05.28. 03:39

matthiasi

Aztán a kizárásnak vannak technikái. Pl. több zár van az ajtón. Ha hosszú ideig nem fizet a pótzárral péntek este kizárod , majd vasárnap este mint ha mi sem történt volna újra kinyitod.

És ha van esze, hív egy lakatos havert, aki kinyitja neki a bezárt ajtót és tovább röhög az egészen. :-(

matthiasi # 2020.05.28. 19:04

Azért nincs mindenkinek lakatos haverja és ha van is a zárakat manapság nem a lakatosok nyitják ki, hanem a zárasok … 50 eft /alkalom.

matthiasi # 2020.05.28. 19:08

Szomorú örökös !
Az utolsó mondatom rád is vonatkozhat.
Azaz...…
Pl. tudat alatt !

Szomorú örökös # 2020.05.29. 05:06

matthiasi

a zárakat manapság nem a lakatosok nyitják ki, hanem a zárasok

Pontosan őket hívják lakatosnak, de sebaj.

ChuckN # 2020.05.29. 12:06

Üdvözlet,

Adott egy jelenleg üresen álló (örökölt) ingatlan, aminek én 2/3-ad részben vagyok tulajdonosa, és ki szeretném adni.

Kell-e írásbeli vagy szóbeli beleegyezés a tulajdonjog 1/3-ával rendelkező tulajdonostárstól az ingatlan kiadása kapcsán? (Haszonélvezeti jog egyikünknél sincs).

üdv,
CN

drbjozsef # 2020.05.29. 12:20

ChuckN,

Igen.

Ptk.5:74.§ A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére.
[...]
5:78.§
(1) A tulajdonostársak - ha eltérően nem rendelkeznek - szótöbbséggel határoznak a közös tulajdont érintő kérdésekben. Minden tulajdonostársat tulajdoni hányada arányában illeti meg szavazati jog.
(2) A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges

  1. a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz;
  2. az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, az egész dolog megterheléséhez vagy az egész dologra kiterjedő kötelezettségvállaláshoz.
Zoltanuss # 2020.05.29. 16:55

Szomorú örökös !

Kevered a műszerész szakmával. A mai lakatosoknak semmi közük a zárakhoz.

Apropó ! Tudod e mit jelent az , hogy Zimmerman ? Németül ?

Az bizony simán ács !

A nyelv néha nagyon ravasz, a magyarban is és más nyelvekben is.

Pl. talpfa , a sámfa. Az első ma már vasbeton a másik pedig műanyag !

Úgy hogy ha valakinek elromlik a zárja ne lakatoshoz forduljon , hanem műszarészhez... mechanikai műszerészhez pontosabban záras szakihoz.

Zoltanuss # 2020.05.29. 17:01

A lakatos szakma egy vasas szakma. Valóban úgy 100 -150 éve a zárakat is lakatosok készítették, de már kb . 80 éve a műszerészek jeleskednek e szakterületen.
Kádár apánk / mostoha apánk / is anno mechanikai műszerész volt, szűkebben írógép műszerész.
De otthagyta azt a páját !
Kár, nagy kár !!

Szomorú örökös # 2020.05.29. 17:27

Zoltanuss

ha valakinek elromlik a zárja ne lakatoshoz forduljon , hanem műszarészhez... mechanikai műszerészhez pontosabban záras szakihoz.

Akivel ma dolgoztam együtt, az zárakat szerel, így ajtókat is kinyit szükség esetén, mivel épp végrehajtóknak is szokott közvetlenül dolgozni, speciális autókulcsok számítógépes másolásával foglalkozik, olajfékeket rak fel ajtókra, szükség esetén újrahegesztéssel illeszt bejárati vasajtókat, ráadásul lakatosként ismerik a szakmában, szóval bizony a lakatos az zárakkal is foglalkozik. De részemről ezt lezártam, nem akarok ezen kattogni egy albérleti gondokról szóló topikban. :-)

Zoltanuss # 2020.05.30. 05:28

Maradjunk annyiban hogy a lakatos megnevezés egy gyűjtő név.
A Mo.-i lakatosok 95 % -a egyébként zárat roncsolásmentesen nem tud kinyitni.
Roncsolással én is !
Ha nem vagyok indiszkrét egy normál hengerzárral ellátott ajtó kinyitása mennyit kóstál ?
Az egyik lányomnál telefonban 60 -70 eft ért ajánlkoztak csak zár felszerelésre, nem lettek megbízva !
Végül egy bérlő jelölt ingyen 15 perc alatt kicserélte a már megvett zárat.
Kulcs másolás ?
Másoló célgépek végzik Mo. kb. 8 - 10 ezer db. működik !

Szomorú örökös # 2020.05.31. 19:42

Végül egy bérlő jelölt ingyen 15 perc alatt kicserélte a már megvett zárat.

No az ilyet hívják baleknak. :-)

gerbera317 # 2020.05.31. 20:27

Hmm. Szerintem az a balek, aki saját maga nem tud kicserélni egy zárbetétet, hanem fizet érte.

Szomorú örökös # 2020.06.01. 06:20

gerbera317

Nem egészen zárbetétről, hanem konkrét zárról volt szó eredetileg szerintem. Azért a kettőt nem kéne összekeverni. Egyébként itt az okosember lefikázta a lakatosok 95 %-át, hogy nem tudnak roncsolásmentesen kinyitni egy adott zárat. Hát nyilván amikor ott áll az ügyfél és be akar jutni, akkor nem az amerikai filmekben látott módszerrel lesz az ajtó kinyitva.

Konkrét példát láttam, hogy új lakás, jött volna a tulaj egy vevőjelölttel, mert ő el akarta adni, az építtető viszont rossz kulcsot adott hozzá. Idő nem volt az építtetőt odarángatni, jött a lakatos, aki lefúrta a pajzsot, eltörte a hengerzárbetétet és mindkettő helyett újat rakott. Kb. ez az elvárás, de szerintem ezt sem úszta meg az illető 25-30 ezer alatt és nem sokallani kell, hanem elfogadni, hogy ennyi az ára, mert egy normálisabb asszimetrikus zárbetét is 6-8 ezer körül van, nem beszélve a minőségi pajzsokról, ami azon az ajtón volt (nem sima kilincsről beszélünk, hanem Tokyo vagy London típusú fehér gombos pajzsról, amit a köznyelv vakkilincsnek hív). Azt meg még nem is említettem, hogy sokszor este 8-9 órakor vagy hétvégén jön ilyen ötletekkel a tulaj, az nyilván nem alapáras munka. És nyilván a lakatos sem simán anyagárban dolgozik ilyenkor, hiszen szeretne belőle megélni. Ezt nem kell lefikázni, főleg úgy, hogy az illető nem képes megcsinálni, tehát nyilván ezért hívja ki a szakembert.

Zoltanuss # 2020.06.01. 09:17

gerbera317 !
A zárcsere és a zár felnyitás kulcs nélkül az teljesen más művelet !
Honnan indult a vita ?

J. kérdezte :
Egy olyan probléma elött állok,hogy a nem fizető bérlőmet ki szeretném zárni a lakásból,ennek milyen jogi következménye van?

egy másik javaslat :

péntek este kizárod , majd vasárnap este mintha mi sem történt volna újra kinyitod.” A reakció : „És ha van esze, hív egy lakatos havert, aki kinyitja neki a bezárt ajtót és tovább röhög az egészen. :-(” Hát az ilyen bérlő se nem fordul jegyzőhöz, se nem univerzális lakatoshoz, hanem egyszerűen belöki az ajtót. Aztán itt a vasipari szakma nagy világában a lakatos megnevezés értelmezése bontakozott ki. A lakatos egy régi szakmai megnevezé
  • vasipari mechanikus, rengeteg al -ággal. A zárkinyitók viszont specialisták.... inkább mechanikai műszerészek. Azért péntek esete 30 ból nem igen ússza meg senki..... roncsolás mentesen !

Úgyhogy bérlőnek, tulajnak javasolt egy pótkulcs, amit megbízható helyen tárol.
Régen amikor még volt bizalom, a házmesternél, a jószomszédnál, a közeli anyósnál tároltak egy pótkulcsot. Ma meg hívnak „lakatost ” …. 35 ezerért !!

Zoltanuss # 2020.06.01. 09:31
És a zárakról egy kis elmélkedés ! Nekem a fennhatóságom alatt lévő ingatlanoknál cirka 60 db. zár van. 5 -6 lakás, lakáson kívüli egyéb elzárandó helyiség. Hatalmas kulcs csomók nagy műanyag körszelvényű lapra felfűzve, a kulcsok színnel jelölve. A zárasok meg a biztosítók mindig drága zárat javasolnak, mondván azt nem tudják vagy nehezebb felfúrni. Ok.a betörések-
  • jogosulatlan bejutások 95 %-a besurranással, vagy ajtó belökéssel történik. Tolvaj, betörő nem bajlódik fúrással... viszont a profi a drága zárat is felfúrja.

Zárat mindig sk. cserélek viszont a kulcsmásolók szolgáltatásait igénybe veszem. Sima kulcs másolása már 7 - 800 ft körüli... a speciális záré pedig 3 - 3500 ft a kulcs királynál.

Szomorú örökös # 2020.06.01. 09:35

Zoltanuss

Igazából ha a zárbetét elcsesződött, akkor már a te mechanikai műszerészed se megy vele sokra. Nem mindig azért kell kinyitni egy ajtót, mert nincs hozzá kulcs.

Úgyhogy bérlőnek, tulajnak javasolt egy pótkulcs, amit megbízható helyen tárol. Régen amikor még volt bizalom, a házmesternél, a jószomszédnál, a közeli anyósnál tároltak egy pótkulcsot.

Pontosan ez az a bizalom, ami ma már nincs meg, de nem hinném, hogy bárki is ettől kisebb rendű lenne, mert inkább lakatost hív kinyittatni az ajtaját. A lakók egy házban sok esetben alig ismerik egymást, hiszen nem is beszélgetnek. Megjegyzem mikor is tennék? Mindenkinek a saját élete már úgy tele van, hogy ez nem fér bele. És azt már meg sem említem, hogy régebben még annyi betörés se volt, annyi félnivalónk sem akadt, mint mostanság. Ja, és ha mondjuk az illető mondjuk a virágcserép vagy a lábtörlő alatt tartja a pótkulcsot, úgy kb. a biztosító is elhajtja egy-egy betöréses káreseménynél úgy, hogy a lába sem éri a földet.

gerbera317 # 2020.06.01. 18:50

A zárcsere és a zár felnyitás kulcs nélkül az teljesen más művelet
Ja, ezt eddig biztosan nem tudtam... Hidd el, ha valaki, akkor én már vittem magammal helyszínre lakatost. Pontosabban: ezermestert, de ez most lényegtelen. Én nem a témához szóltam hozzá (mert az ahogy van, kuka), hanem csak az előttem szólóhoz szóltam hozzá.

SolnesM # 2020.06.02. 03:18

Örökös te még biztosítást is kötsz ?
Én a kényszerkötésen kívül soha !

Szomorú örökös # 2020.06.02. 04:38

SolnesM

te még biztosítást is kötsz ? Én a kényszerkötésen kívül soha!

Azért ha rádől a házadra az utcáról egy hatalmas fa, azért nem árt, ha van biztosításod. De említhetnénk a villámcsapást is, mostanában egyre hasznosabb, ha van az embernek lakásbiztosítása. Csak mesélhetnék saját szakterületről is, hány ember kattog egy-egy villám okozta kár miatt, hogy tönkrement a készüléke és azt nem a közös költségből rendezik.

SolnesM # 2020.06.02. 13:06

Csak nem egy biztosítási ügynökhöz van szerencsénk ?

SolnesM # 2020.06.02. 13:08

Rengeteggel tárgyaltam, ők jöttek hozzám.
Általában a szerződésig se jutottunk.... mindig diktálni akartak !

37 - 48 oldal, nekem meg 3 mondatot se engedélyeztek !