Albérleti gondok


Szomorú örökös # 2020.06.02. 18:36

Csak nem egy biztosítási ügynökhöz van szerencsénk ?

Szó nincs róla, szimplán reálisan gondolkodom. Ha az általam korábban leírt okokból ha bármi károd lenne, hiába hibáztatnád a természetet, attól még zsebbe nyúlós kérdés lenne biztosítás nélkül, mert neked kéne mindent kifizetni, senki nem fogja állni a károdat. Nekem ennél jóval könnyebb lesz mindig a helyzetem.

Tardief # 2020.06.17. 14:07

Sziasztok!

Albérletbe szeretnék lakóhelyet bejelenteni. Már 3 éve itt lakok, de eddig nem voltam bejelentve. A jelenlegi lakóhelyemet szeretném tartózkodási helynek megjelölni.
Az albérletben hárman lakunk szerződéssel, de a szerződést tanuk nélkül, nem közjegyző előtt írtuk alá.

A probléma, hogy a tulaj külföldön él és nem beszél magyarul.

Hogyan tudnám ezt mégis elintézni?

alfateam # 2020.06.17. 14:23
Tardief # 2020.06.17. 14:26

alfateam

Köszönöm a választ!
Ezek közül, ha jól gonodlom, akkor csak a tulaj elektronikus belegyezése opció számomra. Ezt hogyan lehet megoldani?

gerbera317 # 2020.06.17. 16:30

Csak az ügyfélkapu tekinthető elektronikus útnak. Ha nincs ügyfélkapuja (vagy nem tudja használni), akkor buktad a dolgot.

Tardief # 2020.06.18. 07:36

A lakást hárman béreljjük, ezért a szerződésben is mi hárman vagyunk feltüntetve. Név, anyja neve és szig. szám. Ez a papír önmagában nem lenne elég?

drbjozsef # 2020.06.18. 07:56

Tardief,

Nem. Az nem elég.

Teljes bizonyító erejű magánokirat felelne meg : magyarul a két tanús bérleti szerződés.

Azt nem mondom, hogy utólag is lehet hegeszteni ilyet az aljára, hiszen az teljesen szabálytalan lenne.

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

27/A.§(1) A szállásadó bármely járási hivatalnál személyesen vagy az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján nyilatkozhat arról, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges hozzájárulását olyan módon adja meg, hogy

  1. a lakcímbejelentéskor a bejelentkezővel együtt személyesen jelenik meg, vagy
  2. a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen járul hozzá.

(2) Ha a szállásadó nem él az (1) bekezdés szerinti nyilatkozattételi jogával, akkor a bejelentéshez szükséges, a 26. § (4) bekezdése szerinti hozzájárulást a lakcímjelentő lap aláírásával adja meg.
(3) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.

wers # 2020.06.18. 08:06

Azt nem mondom, hogy utólag is lehet hegeszteni ilyet az aljára, hiszen az teljesen szabálytalan lenne.

Ilyent én sem mondanék.... áh... csak úgy felmerült.

Tardief # 2020.06.18. 08:06

drbjozsef

Köszönöm a választ!
Mint kiderült a tulajdonos egy cég, így lehet van más személy is aki aláírhatja.

gerbera317 # 2020.06.18. 08:14

a tulajdonos egy cég, így lehet van más személy is aki aláírhatja
Akár olyan is lehet. De ha csak az az egy, külföldön tartózkodó személy jogosult a céget képviselni, akkor így már jóval nagyobb a siker esélye, hiszen a céget képviselni is köteles valahogyan külföldről, és ezt valószínűleg gyakorolja is.

Dominika28 # 2020.06.18. 09:12

Üdv,

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Sajnos úgy alakult, hogy a március közepén határozott időre kibérelt lakásunkat át kell adnunk más bérlőnek. Időközben kiderült, hogy páromat műteni kell, illetve a fizetésünk is lecsökkent a vírushelyzet miatt. Kérdeztük a tulajt, hogy amíg itthon lábadozik lehetne e szó róla, hogy kevesebbet fizessünk, hiszen 1 fizetésből nem tudok mindent kifizetni, de nemleges választ kaptunk, így hogy ne verjük magunkat adósságba úgy döntöttünk, hogy keresünk egy olcsóbb lakást. Ezt jeleztük is a tulajnak, 1 hónapot beszéltünk meg,mint felmondást. Azzal tisztában vagyok, hogy ilyen esetben, nem köteles visszaadni a kauciót, de mi van abban az esetben, ha én pl 28.-án kiköltözöm, és az új lakó mondjuk 5.-én beköltözik, akkor effektiv nem éri kár a tulajt, hiszen nincsen kiesése. Ilyenkor vissza kérhetem a nem kevés pénzemet?

drbjozsef # 2020.06.18. 15:37

Dominika28,

Ez eléggé pontatlan így.

Határozott idejű bérleti szerződés nem mondható fel, csak akkor és úgy, ahogy a szerződésben erről közösen rendelkeztetek.

Minden más eset a közös megegyezés tárgya.

A kauciót nem tarthatja meg alapesetben : Ha szerződésszerű a felmondás, akkor abban van rendelkezés a fizetendőről, ha közös megegyezéses a szerződés megszüntetése, akkor meg ott kellett volna rendezni ezt.

Szóval vagy félreértesz valamit, vagy eltoltátok az egészet, vagy nem írtad le pontosan mi történt.

Nulli # 2020.06.19. 15:18

Hívhatok e rendőrt, hogy a női bérlőm engedélyünk nélküli "éjszakai vendégeit" kirakja a lakásunkból?
A hölgy az egész lakást bérli, de benne van a szerződésben hogy azt csak a mi engdélyünkkel adhatja másnak használatba.
Van akinek még kulcsot is másolt, olyan sűrűn ott van....

gerbera317 # 2020.06.19. 16:07

Rendőri intézkedés itt szóba se jöhet. Az a bérlő lakása, a rendőr szempontjából ő oda azt enged be, akit akár.
Te a bérbeadói jogaid: 1) felmondhatsz, 2) követelheted az ingatlan visszaadását, 3) ha nem adja, perben követelheted az ingatlan visszaadását, 4) ha azt követően sem adja, kérheted a végrehajtás elrendelését.
Ha közben annyi idő telik el, hogy a határozott idő lejár, akkor rögtön a 4) ponttal nyithatsz. Csak ne csináld azt, amit a közelmúltban itt egy iq-huszár kérdező: ő idő előtt kérte a végrehajtás elrendelését, amit a bíróság természetesen elutasított. Közben a határozott idő eltelt, ezért ha újra kérte volna, azzal már sikerrel járt volna. De ő folyton csak az elutasító végzés indoklásának egyik mondatát szajkózta, és nem lehetett meggyőzni arról, hogy akármit is mond az az indoklás, most már nincs szüksége perre.

Zoltanuss # 2020.06.22. 02:45

Hát gondok azért a környezetemben is akadnak.
Egyik felnőtt cs.tag, az egyik lányom kiadta a lakását. Minden óvás ellenére nem körültekintően. Be költözött egy házaspár egy gyerekkel és már más félhónap után nem akaródzik a bérleti díj fizetése.
Még szerencse, hogy a szerződést valahogy nem vették át, Tehát az a lányomnál van, de van szerződés.
Milyen nyomás gyakorlás lehet ?
Van pótzár, tehát azzal ki és bezárhatjuk a lakást. A bezárás az durván törvénytelen,de talán a kizárás nem... mondhatjuk részegen elveszítették a kulcsot.
Aztán a villany manipuáció, de arra is hamar rájönnének. Marad a kazán. Az éves karbantartás okán egy alkatrész kiszerelése javítás címszó alatt és a visszaszerelés sohanapján.
Hová menne panaszra papír nélkül ?
A lényeg a taktikázás és a kontaktban maradás velük !

Rontó Pál # 2020.06.22. 11:53

Tisztelt, kedves szakértők, fórumozók!

Vannak albérlőim. Nem velem laknak, hanem egy szeparált lakásban laknak, csak ők, az albérlők. Van szerződés. Ebben az van, hogy tilos bármilyen felújítás, átalakítás, módosítás az albérletben. Ez tulajdonképpen így jó. Ezt ők is tudják. Most megkértek, hogy szeretnék kivenni a nem működő mosogatót a tűzhely alól, és szeretnének helyette egy sütőt beépíteni. Láttam korábban az apa és a fiai munkáit, átalakításait, és gyönyörűek, hiba nincs bennük.

Szóval szeretném nekik ezt megengedni, de mondtam nekik, hogy várják a tőlem érkező engedélyt, és írják alá, és majd csak utána lehetséges.

Szeretnék írni egy ilyen egyszeri alkalomra szóló engedélyt. De nem tudom hogy kell.

Akkor ez most szerződésmódosítás lesz? De hát az nem jó, mert akkor örökre megengedném az átalakításokat, avagy utána vissza kéne módosítani a szerződést, hogy megint tilos. Vagy legyen engedély a neve? De ilyen jogi irat meg nincs szerintem. Akkor hogyan? A másik problémám, hogy szeretném kikötni, hogy a beépített sütő a lakás részét fogja képezni, és nem kiszerelhető ha elhegyják az albérletet. Azt is szeretném kikötni, hogy én nem adok pénzt ezért nekik, és le sem lakhatják a felújításnak (már ha annak) minősülő átalakítást. Ez nekik nagyjából jó is feltételnek, legalábbis szóban ezt mondták. Meg azt, hogy mivel gázról van szó, ezért a hálózatra rácsatlakoztatást csak engedéllyel rendelkező szakember végezheti.

Tehát hogy kérlek titeket, hogy segítsetek már, hogy mit és hogyan írjak, hogy védve legyek.

Köszönöm köszönöm köszönöm.

gerbera317 # 2020.06.22. 13:23

Nyilatkozatnak hívják. És azt kell tartalmaznia, hogy ki, kinek, mihez, és milyen feltétellel adja a hozzájárulását. Jeeezusom.

Rontó Pál # 2020.06.22. 13:32

Szia Gerbera.

Köszönöm a válaszodat. Tudom, neked ez természetes, de én nem tudom az ilyen jogi dolgokat.

Szóval nyilatkozat. Köszi. Na most abban hivatkozni kell a szerződésre? És hogy annak ilyen és olyan pontja tiltja, de akkor ebben a nyilatkozatban azt a pontot ideiglenesen felülbíráljuk vagy hatályon kivül helyezzük?

És ahhoz kell valami, hogy kiköltözéskor ne vihesse magával, meg az ellenértékét se kérhesse? Mert hát tulajdonképpen ő most akkor tulajdonképpen nekem ajándékozza a sütőt, mert ugye beépíti, ki viszont már nem veheti, mert az ingatlan részévé válik? Valami? Semmi?

Ne haragudj már, hogy értetlenkedek, de nem vagyok ilyen jogi emberke.

drbjozsef # 2020.06.22. 13:40

Rontó Pál,

Bármi lehet, ami nem ellentétes jogszabállyal, és meg tudtok benne egyezni. Maradhat is a sütő, viheti is, ahogy megegyeztek. Logikusan, ha marad, akkor valami kis lakbér kedvezményt kérhet is akár, én nem gondolnám illőnek, hogy puszira szerelje be a saját pénzén. Persze, ha nem akarsz, nem járulsz máshogy hozzá - legfeljebb nem lesz megegyezés.

Legyenek benne a felek adatai, dátum, keltezés, lehetőleg két tanú a szükséges adataival, és a pontos, de egyszerű, minél rövidebb leírása a megállapodás tárgyának. Nem kell a cizellálás, nem kellenek paragrafusok meg jogi rizsa, csak legyen egyértelmű és világos.

gerbera317 # 2020.06.22. 14:05

én nem tudom az ilyen jogi dolgokat
Áh, csak tréfálsz. Amikor a három elemit végzett, írni-olvasni alig tudó cigányasszony csak azzal engedi el a lányát a Vanessza szülinapi bulijára, hogy ott nem beszélhet a zöldszemű Rikárdóval, különben kikapargya a szemit, akkor ezt a hozzájárulását gyakorlatilag ugyanezeknek az elveknek a mentén adja meg. Mindenféle jogi ismetetek nélkül. Nos?

Rontó Pál # 2020.06.22. 14:36

:)
az már személyi szabadság korlátozása, az a kikötés semmis, mert kógens szabályba ütközik

Köszönöm szépen, hálás köszönet dr. B József!!!!!!

Meg neked is hálás köszönet Gerbera !!!!!!!!

SolnesM # 2020.06.23. 16:33

Pál !

Azért azt a nyilatkozati engedélyt függőbe tenném attól is, hogy a bérlők friss pl. 2 -3 hó óta bérlők vagy a stabil már mondjuk legalább 1 éven túliak.
A friss bérlő ha alakítgatni akar az annak a jele, hogy elégedetlen a bérlettel és egy beruházással külön jogokat szerez rá.
Az elv legyen mindig , hogy így ahogy van megfelel.

Ezt pl. én általában megkérdezem, megismételtetem velük és a szerződésbe is beveszem.
A bérlő az nem tulajdonos.... ez néha fájó, de hát az élet ilyen !!

Ha tulajdonos lesz ott hajnaltól későestig alkothat, barkácsolhat.
Ha nincs tulajdona, dolgozzon a munkahelyén szorgalmasan, eredményesen vagy álljon tovább.

Gabor_28 # 2020.07.31. 05:39

Sziasztok!

Van egy kis gondom a korábbi albérletemmel kapcsolatban. 3 évig laktam ott. Nemrég kiköltöztem, le is vontak a kaucióból, hogy őszinte legyek elég sokat (felújítanak a kiköltözés után, és sajnos olyan dolgokat is rajtunk, az utolsó lakókon akartak elverni, amik már 5 éve is ott voltak). Kiköltözéskor visszakaptuk a kaució egy részét. Nem álltam neki kötekedni, mert náluk volt ugye a pénzem, elfogadtam hogy ennyit kapok és kész. Viszont az utolsó rezsit elfelejtették, így már egész reális lett az összeg. Csak ugye utólag eszükbe jutott, hogy hát hoppá, aztán írták hogy mennyi lenne az elfelejtett rezsi.
Sajnos kiköltözéskor nem írtunk alá semmi papírt, csak elszámoltunk a kaucióval és eljöttünk.

Semmi számla nem volt, tehát csak jöttek hónap elején a pénzért. Szerződést írtunk, de semmi közjegyző vagy ilyesmi.

Mi a véleményetek, mit kellene tenni? Nyilván nem egy hatalmas összegről van szó, 20e Ft, de akkor is.

Előre is köszi a segítséget!

wers # 2020.07.31. 07:35

Sajnos kiköltözéskor nem írtunk alá semmi papírt, csak elszámoltunk a kaucióval és eljöttünk.

Semmi számla nem volt, tehát csak jöttek hónap elején a pénzért.

Véleményem szerint ez leginkább nekik sajnos. Akár úgy is emlékezhetnél, hogy pedig benne volt a rezsi.

Ági2013 # 2020.08.12. 11:19

Elárverezték az egyik ingatlanom, folyamatos árverésen volt kint hónapok óta, szó nélkül elvitték, azóta be is költöztek mert nem laktam benne.

Így utólag ha bizonyítom hogy nem kaptam értesítést tudok kifogást tenni ellene, illetve még át sem írta a földhivatal, mindaddig jogom lenne oda és a cuccaimra nem?