Kft.-ből való kivásárlás


Petrocelli # 2002.02.14. 14:41

hmm, semmi hozzászólás, ezek szerint nem túl értelmes amit mondtam ???

Petrocelli # 2002.02.11. 13:39

Nem tudok túl sokat a társasági jogról, csak az alapokt, de van egy elképzelésem. Kissé talán túl kerülőútnak tűnhet, de hát azért megpróbálok valami okosat mondani. Mivel a 80as nem akar egy személyes társasággá válni, mi lenne ha megvenné a 20%ot, de úgy hogy ne száljon át a tulajdonjoga, csak kötelmi jogot szerezzen.Pl. részletfizetésben egyeznek meg, utolsó részlet megfizetésekor szál át a tulajdon, és így nem válik 1személyes kft.vá.Legyen az utolsó reészlet egy kissebb ősszeg, hogy a 20 százalékos ne sírjon, hogy nem kapja meg a pénzét. De amikor megjelenik a másik fél(a harmadik aki beszálna), akkor megvehetné a 80asnak, a fennmaradó 20 százalékra vonatkozó kötelmi jogát.

Két Lotti # 2002.02.04. 14:14

Nem teljesen ez a jogeset, de az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy adva van egy kft. 80-20%-os tulajodni arányokkal.

A 80-as ki szeretné vásárolni a 20-ast.  De nem akar egyszemélyes kft.-t, mert már biztos benne, hogy egy-két hónapon belül lesz egy új társa.  A 20-as viszont már most ki akar szállni.  Erre a legjobb megoldás, hogy a kft. maga szerezze meg - átmenetileg - a 20-os üzletrészt.  Ezt egyéb feltétek is lehetővé teszik.  Na, de...

Azzal, hogy a 20-at a társaság maga veszi meg 'kvázi' egyszemélyes lesz, és egyszemélyes saját üzletrészt nem szerezhet.  

Kérdésem tehát, hogy e fenti szabály miatt tehát nem is jöhet érvényesen létre a társaság és a 20-as tag között az üzletrész adásvételi szerződés?  Nem egyszemélyes szerez saját üzletrészt, hanem pontosan a szerzés folytán válik egy kis időre egyszemélyessé?

Látott már valamelyikőtök haszonlót?  Örömmel venném válaszaitokat.


Ügyvéd - Társasági szakjogász