SZÓBELI szívességi lakáshasználat felmondása, és / vagy Lakcím érvénytelenségének megállapítása iránti kérelem (kényszerkijelentés)?
Réges-régen az ingatlan tulajdonosa (azóta elhunyt szülőnk) engedélyezte egy rokonak (féltestvérünknek) az állandó lakcím bejelentést a lakásba. A tulajdon, (a lakás) hosszú évekkel később más rokonokhoz került (hozzánk édestestvérekhez).
Mi új tulajdonosok ezt az állandó lakcím bejegyzést nem töröltettük a tulajdoni lapról mert nem gondoltuk hogy ebből probléma lehet, de évekkel később megjelent ez a rokon(féltestvér), és mi szeretetből engedélyeztük számára szóban a lakáshasználatot, tehát ez a rokon (féltestvér) a réges-régen bejelentett állandó lakcímén életvitelszerűen tartózkodik azóta. Tulajdoni joga nincs az ingatlanra!
(Természetesen mi új tulajdonosok is ebben a lakásban élünk, és ide vagyunk bejelentve állandó lakcímre)
Az eltelt idő alatt ráébredtünk arra, hogy ez a rokon nem olyan ember akivel bárki is együtt akarna élni, és szeretnénk már tőle megszabadulni, ám ahogyan olvasgattam az ügyel kapcsolatban ez nem ilyen egyszerű.
A kérdésem az lenne, hogy mi tulajok felszólíthatjuk-e ezt a rokont (féltestvért) arra, hogy hagyja el a lakást, tehát szóban a szívességi lakáshasználatot felmondhatom-e függetlenül attól, hogy ő ide van bejelentve állandó lakcímre?
Ha igen, tehát felszólíthatom őt, akkor a rendőrök kényszeríthetik-e őt a távozásra?
Ha a rendőrök nem kényszeríthetik őt, és nem hajlandó magától elhagyni a lakást a rokon (a féltestvér) , akkor mivel az állandó lakcím bejelentés még az előző tulajnál keletkezett, akkor én mint évek óta az egyik új tulaj a Lakcím érvénytelenségének megállapítása iránti kérelmet (kényszerkijelentést) elindíthatom ,mondván: „Azt a régi állandó lakcím bejelentést nem mi akartuk! Még az előző tulajnál, az azóta elhunyt szülőnél keletkezett! ” Természetesen mindezt függetlenül attól, hogy a féltestvér jelenleg is életvitelszerűen a lakásban tartózkodik, és ide van bejelentve állandó lakcímre?
Ha ezt sem tehetem meg, tehát nem indíthatom el a Lakcím érvénytelenségének megállapítása iránti kérelmet (kényszerkijelentést), mivel jelenleg is itt él életvitelszerűen a rokon, akkor milyen bírósági pert kell indítanom, annak a díjai engem terhelnek, és általában mennyi idő a per lefutási ideje? Egy hónap? Fél év? Évek?
Még egy utolsó kérdés: Ha ez a féltestvér CSAK SZÓBELI megállapodás értelmében havonta kisebb, nagyon minimális összegű pénzügyi támogatással besegít a rezsibe akkor ez feljogosítja őt bármilyen itt tartózkodásra? A féltestvér ezzel a kisebb összegű pénzügyi támogatással el van maradva, többször volt már letöltendő börtönbüntetése,és jelenleg is több rendőrségi, bírósági ügye van folyamatban. (Utóbbiakat csak azért írtam nehogy valaki megsajnálja ezt a rokont, féltestvért)
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönjük.