felemelt t.házi közösköltség ellen mit lehet tenni?


kispali2 # 2005.06.13. 17:13

OK, vettem, és persze köszönöm.

kispali2 # 2005.06.13. 17:11

OK, vettem, és persze köszönöm.

dr. Bubo # 2005.06.13. 15:42

Egy másik topicban kb. 2 hete hosszabban értekeztem a társasházak szmsz-ének mibenlétéről, egyszerűbb lenne - legalábbis nekem -, ha elolvasnád...:)

Javaslom továbbá a társasházakról szóló törvény előzetes tanulmányozását is. Ilyen alapképzettség után már némileg felfegyverkezve lehet a közös képviserlővel tárgyalni.

A szmsz elfogadására a tulajdonostársak jogosultak, de azt a közgyűlés előtt legalább 15 nappal ki kell küldeni. Ha erre nem került sor, akkor baj van, mert már bíróság előtt sem lehet megtámadni a határozatot.

Praktikusabb, ha egyezkedni kezdesz (írásban), és javaslatot teszel a garázs közös költségének eltérő megállapítására. Célszerű, ha a többi garázstulajdonost is magad mellé állítod, és együtt léptek fel. Megjegyzem, hogy a módosítást legfeljebb a következő évre tudjátok elfogadtatni, mert a költségvetésbe már a jelenlegi szabályok szerint tervezték be a bevételt...

kispali2 # 2005.06.13. 09:59

Kedves dr. Bubo!
Köszönve az előbb írtakat, a következőt kérdezném:
Kiderült a Tházban (állítólag) van SZMSZ, ... és több mint 60 napja. (én ugyan nem láttam)
Írtad, hogy ha a garázsra a felemelt Tházi közösköltség zavar, sokallom, akkor az SZMSZ-en keresztül, vagy annak alapján lehet érdemes újragombolni/-rendezni ezt a dolgot, ... többekkel, a k.képviselővel is.
Ezek szerint az SZMSZ ~kötelező része a közösköltség összege, vagy annak számítási módja?
Szóval ~pontosan mit kell megnézni az SZMSZ-ben, hogy azzal 'stimmel'-e a felemelt garázs-k.költség, vagy ha csak bele van írva a a fix összeg, akkor lehet mit ~újragondolni?
A garázst egyébként megvettem, tehát az nem közös tulajdon, és régebben sem volt az.
Köszönöm, ha ... pár szóban...

kispali2 # 2005.06.08. 15:10

Hát hogy van-e SZMSZ, azt ma-holnap kiderítem.
És persze köszöm.

dr. Bubo # 2005.06.08. 13:16

Elvileg 2004. dec. 31-ig el kellett volna fogadni az SzmSz-t, de ennek elmaradása esetén szankciót nem állapít meg jogszabály. Ha nincs SzMSz, akkor elő kell készíteni, és a társasház közgyűlésével elfogadtatni. Ekkor az előkészítés során kiküszöbölhetők a közös költség megállapítására vonatkozó problémák. Ha van SzMSz, és az elfogadása óta 60 nap nem telt el, akkor bírósághoz fordulhatsz az általános szabályok szerint. Célszerűbb azonban a közös megegyezést keresve az SzMSz módosítása, feltéve, hogy van egyáltalán.

kispali2 # 2005.06.08. 10:30

Kedves dr. Bubo!
A helyzet az, hogy SZMSZ - tudtommal - nincs a házban.
Ha ez így van, de kontrollálom, akkor mit érdemes formailag támadni? akkor marad a jkv-i határozat szerinted?

Kedves TomSecret!
Az EBH-t megnézem, remélem jó, ilkletve enkább használható. Persze a közös képviselő a többség érdekét kürtöli szerte, azt az irányvonalat viszi, és kérdés mi a megfelelő meggyőzőerő, mert e miatt pörölni, ... hát nem tudom megéri-e, mert a házonbelüöli viszonyokat is megbolydíítaná szerintem kissé, szóval klérédsként vetődik fel a meggyőzési hogyan, s miként.

Köszönet Mindkettőtöknek! (ill. ha van újabb fölvetés, azért is)

TomSecret! # 2005.06.08. 08:59

A 60 napos határidőre tényleg fogyelni kell, mert jogvesztő jellegű. Szerintem sorra kell venni, hogy egyáltalán milyen költségekkel jár egy garázs fenntartása: világítás, fűtés, takarítás(?), van-e ezekre külön mérőóra felszerelve, azaz egyéniesíthető-e a fogyasztás kellőképpen. Kell-e, és ha igen, milyen gyakran a közművi infrastruktúrát javítani, ellenőrizni, ennek mi a költségvonzata.

Szerintem egyáltalán nem indokolt garázs esetén is ugyanolyan arányú közös költség megállapítása, mint a saját tulajdonú lakások esetén.

Van egy LB határozat EBH2000.305 számon, ami némileg hasonló, és alátámaszthatja a fenti véleményt. Ebben sok egyéb mellett arról van szó, hogy a LB szerint egy - a társasházban hőközpontot üzemeltető személynek nem indokolt ugyanolyan mértékű közös költséget fizetnie, mint az ott lakóknak a laskásaik után.

"A hőközpont használóját ily módon terhelő költségek azonban nem azonosak a felperes társasház tulajdonosait (tulajdoni arányukat megfelelően) terhelő közös költségekkel. Ezek a költségek ugyanis (a felperes társasházra vonatkozó alapító okiratnak a tulajdonostársak egymás közötti jogviszonyát szabályozó része értelmében) magukban foglalják a közös tulajdonban álló építményrészek, felszerelések, felújítási, karbantartási, helyreállítási, kezelési és üzemelési költségeit, továbbá közterheit és közüzemi díjait is, ... "

Hátha segít valamit. :-)


jogvédö

dr. Bubo # 2005.06.08. 08:56

Nem a társasházi közgyűlési jegyzőkönyvet támadnám, hanem az SzMSz szabályait módosíttatnám, hiszen ott kell a közös költség számításainak szabályait meghatározni. A garázs pedig valóban kisebb kötséggel képes "üzemelni", így indokolt lehet az alacsonyabb költségviselés is. Ebben a közös képviselővel kellene egyeztetni.

kispali2 # 2005.06.08. 07:24

Az kb. OK, de érdemes lehet? Van, vagy lehet értelme?
Tehát, ~vajon sikeresen támadható, ha ugyanannyi a t.házi közösköltség garázsra, mint a lakásokra? (ezügyben)
Azért a választ köszönöm.

Bubó # 2005.06.07. 20:27

Ha a közgyűlés érvényes határozatot hozott, akkor azt csak a bíróság előtt lehet megtámadni, amíg ki nem futsz a 60 napos határidőből.

kispali2 # 2005.06.07. 16:40

Ha a társasház közgyűlésen megszavazza, hogy a garázsra is ugyanannyi legyen a közösköltség, mint a lakásokra (/m2), akkor az ellen mit lehet tenni?
A közgyűlési jkv-t, vagy annak ezt a részét hogyan lehet megtámadni, illetve ellene fellépni, ... és érdemes-e?
(Van 13 lakás, és van 4 garázs a társasházban. A garázs nem termel szemetet, utcáról nyílik, így pl. nem 'koptatja' a lépcsőházat, stb.)
Esetleg mik lehetnek használható érvek arra, hogy a fsz-i garázsok közösköltsége kevesebb legyen, mint a lakásoké?
Netán van-e erre vmi precedens-féle?
Köszönöm ha ...