Visszadátumozás


mikud # 2005.08.25. 09:50

Ha megengedik a kollegák és a kedves érdeklődők, hadd legyek egészen konkrét.

A "visszadátumozás" alatt azt értik az emberek - jogászok és nem jogászok egyaránt -, hogy egy okirat, amelyet ma írunk alá, a rajta lévő dátum szerint – elvileg - korábban kelt.
A jog ezt kizárólag abban az esetben tekinti legálisnak, ha ez az írásbeli aktus egy a dátum szerint megjelölt és azon időpontban létrejött szóban vagy ráutaló magatartással létrejött ügyletre vonatkozik.
Arról van szó ugyanis, hogy szerződést kötni nem kizárólag írásbeli alakban lehet, hanem szóban, vagy ráutaló magatartással is. Ugyanez vonatkozik a jognyilatkozatok megtételére. A „visszadátumozott” a papírra vetett nyilatkozat nem hozza létre a megállapodást, hanem legfeljebb csak egyértelművé teszi azt, amiben a felek korábban - a papíron írt dátum szerint- meg kellett, hogy állapodjanak.
Mindebből következik, hogy csak olyan ügyletek tartozhatnak ebbe a körbe, amelyeknél nem érvényességi feltétel az írásbeliség.

Abban ez esetben, ha nem erről van szó, tehát ha a „visszadátumozott” nyilatkozattal akarunk szerződést létrehozni, az bizony az ügyletet erősen érvénytelenné teszi, sőt az okirat hamisítás törvényi tényállását is súrolja. Más kérdés, hogy ha így is van, miként lehet ezt bizonyítani.

Azt hiszem ebből az aspektusból célszerű közelíteni az eredeti kérdéshez és bizony a kérdezőnek melegen ajánlani, hogy ne vegyen részt olyan ügylet megkötésében, ahol szándékoltan – jelen esetben egy cégnév változás miatt – kell „visszadátumozni” akármilyen szerződést. Még a végén baja lehet belőle.

Üdv.
Dr. Udvarhelyi Miklós
ügyvéd

the big cat # 2005.08.25. 07:39

Ha egy jogviszony nem állt fenn (vagy egy jogi aktust nem tettek meg), és ma úgy döntenek a felek hogy mégis fennállónak (vagy megtettnek) tekintik, és e célból korábbi dátummal írásba fogallják ez a visszadátumozás szerintem. A jog általában ismeri a retroaktív jogi aktusok fogalmát, csak nem szereti, mert jogbizonytalanságot okozhat.

Ha egy jogviszony fennáll ugyan ,csak írásban ezt később rögzítik, az véleményem szerint nem visszadátumozás, hiszen a felek valójában a kötelemnek megfelelőan viselkedtek mindössze a formáját változtatták a kötelemnek, esetleg egy formai hibát orvosoltak.

HE0222 # 2005.08.25. 07:32

Big cat, magyarázd el légyszi, mi a visszadátumozás.

the big cat # 2005.08.25. 04:00

Azt gondolnám, hogy ez nem igazán visszadátumzás.

HE0222 # 2005.08.24. 22:21

És mit gondoltok arról, ha pl azért dátumozzák vissza, mert utólag döntenek úgy, hogy írásbeli alakot adnak a szerződésnek, mely azelőtt is létezett, csak éppen szóban. Persze ez csak olyan szerződésekre járható út, amelyekre nem ír elő a törvény kötelező írásbeli alakot.

the big cat # 2005.08.23. 13:57

Nyilván a visszaélésszerű joggyakorlás tilalmába nem ütközhet, és nagyon nagyon ritkán van értelme visszadátumozni egy szerződést, de ezért a saját gyakorlatomban is volt már rá példa.

Nem feltételszabásról van szó, ami már bekövetkezett, hanem egyszerűen arról, hogy a felek úgy teszenek mindkettejük megelégedésére, mintha egy bizonyos jogviszony már korábban is létezett volna.

Igazából sokkal gyakoribb jogviszonyok lezárásaként a visszadátumozás, a közös megegyezésées szerződésbontást egy korábbi időpontra teszik valamely okból. Persze ez csak akkro lehetséges, ha egyébként ez jogszabáylt nem sért, vagy ha a fellek válalják a jogszabálysértés következményeit, pl. egy munakszerződés megszüntetés visszadátumozása esetén a bejelentési késedelem miatti bírságot, és önelllenőrzési pótlékot.

TomSecret! # 2005.08.23. 13:48

Valójában szerintem egy szerződést csakis a jelenre vagy a jövőre vonatkozóan lehet megkötni.

Ha eltekintünk a bizonyítási nehézségektől, és pusztán a Ptk-t vesszük alapul a visszadátumozott szerződés érvényes létrejötte a Ptk. 228.§ alapján nem lehetséges. A szerződés létrejöttére vonatkozó szabályok lehetővé teszik a felek számára, hogy egy jövőbeni esemény - feltétel vagy időpont - beálltától tegyék függővé a szerződés létrejöttét. Éppen azért feltétel, mivel

  • vagy nem tudjuk még a jelenben hogy bekövetkezik-e
  • vagy ha bekövetkezését tudjuk, nem tudjuk, hogy mikor
  • vagy tudjuk bekövetlezését és azt is hogy mikor, de ez még nem jött el, úgymond azt meg kell várni

Ebben a kontextusban a múlt időnek, mint a szerződés hatályának beálltát befolyásoló idősíknak nincs/nem lehet szerepe. Amennyiben a feltétel/időpont tényleges bekövetkezte a múltbeli időtartományba esne, úgy elveszíti bizonytalan jellegét, bizonyossággá vált, tehát a felek már csak eme bizonyosságról való ismeretük birtokában léphetnek szerződéses kapcsolatba 'mostantól'. Példák: "Eladom neked az autóm, és elfogadom a vételárat, ha tavaly november 6-án nem robbant fel a Parlament." "Megkötöm veled a szerződést, ha elkövetkezett tavaly december tizedike.."

Valójában tehát az ex tunc létrehozás nem lehetséges, csak ex nunc és "ex future". Mégegyszer mondom, ha elméletben eltekintünk a bizonyítási nehézségtől.

Big válasza mellé azért zárójelben ezen kívül még azt is odatenném, hogy ha a visszadátumozás célja valamilyen időközben hatályba lépett szigorúbb szabályozás ki/megkerülése, akkor azért nem olyen egyértelmű a helyzet.
Ilyeneket lehetett látni pl. az új Kbt. hatályba lépésekor is, mivel kiterjsztette a személyi és tárgyi hatályát.


jogvédö

the big cat # 2005.08.23. 13:45

Miért kötne valaki előre dátumozott szerződést?

Hiszen a szerződében szabadon kiköthető mikortól lesz hatályos, így nincs értelme előre dátumozni semmit.

kispali2 # 2005.08.23. 13:00

Ez a jövöre nézve - előredátumozott szerződésre - is igaz, s megengedett ?

the big cat # 2005.08.23. 11:33

A felek általában szabadon megegyezhetnek abban, mikortól tekintenek hatályosnak egy megállaoodást, és általában, ha annak fizikai akadálya nincs, és az ezzel járó terhekete a felek válalják, természetesen visszamenőlegesen is lehet megállapodni.

Nyolcvanegy # 2005.08.23. 10:51

Kedves Fórum!

Tiltja-e a magyar jog, hogy egy most megkötendő szerződést a felek visszadátumozva írjanak alá, közös megegyezéssel. Nem a Ptk. megkerülése a cél, csupán az egyik fél cégnevének módosulása miatt lenne egyszerűbb a "korábbi" megkötés...