Sziasztok.
E-mailben megállapodtunk egy fordítási és hasonló szolgáltató céggel, hogy bizonyos fajta szövegfeldolgozást nyújtok neki alvállalkozóként. Egységár és egy mennyiségi alsó becslés megvolt. Küldött előlegbe egy "Titoktartási nyilatkozat" című oldalt aláírásra.- egyik
Fennakadtam egy részen:
"A Megbízott jelen Titoktartási nyilatkozat aláírásával elfogadja, hogy a legutolsó megrendeléstől számított 12 hónapon belül a Megbízó ügyfeleinek közvetlenül munkát nem végez."
Az ügyféllenyúlás elleni védekezés ötletéig értem. De most egy éven át minden potenciális ügyfelemtől kérjek biztosítékot, hogy nem ügyfele Megbízónak, vagy mindegyikük kontaktadatait a biztonság kedvéért előbb Megbízóhoz kellene továbbítanom ellenőrzésre, hogy nem ügyfele-e véletlenül az illető?
A köv. helyesbítést javasoltam neki: "..., hogy Megbízó azon ügyfelével, akinek a részére tudomása szerint Megbízón keresztül szolgáltatást nyújtott, hasonló, közvetlen szolgáltatásra vonatkozó ajánlattétel céljából az adott szolgáltatásnyújtást követő 12 hónapon belül nem kezdeményez kapcsolatot".
Az észrevételemre azóta sem reagált.- másik
Meglepő módon a köv. hasonló potenciális megrendelőm hasonló szituban az alábbi feltételt tartalmazó szerződést küldte aláírni, hát majd' hanyattvágtam magam rajta. (A jogviszony lejárta nem derült ki számomra, ez egy keretszerződés.)
"A Vállalkozó [azaz én] kijelenti, hogy jelen szerződéses jogviszony fennállása alatt, illetve az azt követő 24 hónapon belül nem létesít szerződéses kapcsolatot a megrendelővel jelen szerződéses jogviszony ideje alatt szerződéses kapcsolatban álló személyekkel, gazdálkodó szervezetekkel. Amennyiben a Vállalkozó ezen vállalt kötelezettségét megszegi, úgy elismeri, hogy ezzel a megrendelőnek kárt okozott és felé kártérítési kötelezettséggel tartozik."
Jeleztem neki, hogy ezt a részt elfogadhatatlannak tartom, mert szerintem nem várható el, hogy minden potenciális szerződésem (még az sincs kikötve, hogy csak írásbeli szerződésre vonatkozna) esetén akár csak információt kelljen kérnem arról, hogy a leendő másik fél szerződéses kapcsolatban áll-e a megbízóval. Világos, hogy piacvédelemi ötletből indul ki ez is, nade azért mindennek van határa, nem?
Úgy gondolom, hogy a megbízó ügyfelei közül nekem legfeljebb azzal kapcsolatban lehet különösebb ügyelnivalóm, akitől a megbízón keresztül kapott feldolgozandó szöveg származik (erre titoktartás is érvényes), továbbá a 24 hónapot is sokallottam. A következőt javasoltam a helyére:
"... a legutolsó elfogadott megrendeléstől számítva annak a teljesítését követő 12 hónapos időtartam elteltéig olyan személyeknek, ... szervezeteknek, akiknek a megrendelő közvetítésével tudomása szerint szolgáltatást nyújtott, hasonló jellegű szolgáltatásnyújtást közvetlenül nem vállal". Ez szerintem már olyasmit tartalmaz, amire eredetileg gondolhattak (volna).
A kapcsolattartó válasza az, hogy ezt a szerződést a cég ügyvédje készítette, és nem tud beleszólni, ha nem tudom így elfogadni, akkor nem lesz megrendelés, slussz.Elméleti és gyakorlati kérdéseim:
- Egyáltalán jogszerű a potenciális megbízó által elém tálalt szerződési feltétel?
- Ha aláírom, és neadjisten piaclopási szándék nélkül később valamelyik ügyfelének (az ügyfelei kilétéről fogalmam sincs) bármilyen szolgáltatást vállalok, azért miféle kártérítést követelhet?